5 Февруари, 2017 11:57 2 653 3

Война с варелни бомби и с десен волан

  • десен волан-
  • сирия-
  • война на пътя-
  • машинно гласуване

Водещите коментари на Факти.бг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Войната по света продължава с пълна сила. В Сирия - на бойния фронт, у нас - по пътищата. И докато в азиатската държава понякога има примирие, в България няма ден, в който да не ни застигат новини за пияни или дрогирани шофьори! В България шофираме абсолютно непригодните и опасни за родните пътища автомобили с десен волан, ей така, за да спестим някой лев.

Огнян Герджиков е премиер само от седмица, но някои вече му откриха кусури и мислят как да го свалят от власт. Някъде там са и прословутите машини за гласуване, като че ли те могат да променят нещо на предстоящите през март избори.

Вижте водещите коментари на Факти.бг от изминалата седмица.

Войната на пътя

Има ли ден, в който да не ви застигат новини за пияни или дрогирани шофьори? Има ли ден, в който броят на жертвите на пътя да не трупа статистиката на КАТ? Има ли ден, в който да не чуем за поредния негодник без книжка, който самодоволно се движи като мръсна бомба между нас?

Тази статистика е мъчителна и ... трагична. България е една мирна страна, на която де факто е обявена война. Агресия не на военни пълчища или сбъркани терористи, а на канцери-автоубийци. Тези, които използват автомобила като смъртоносно оръжие. Пияни или без книжка. Дрогирани или каращи с бясна скорост? Малограмотен глупак или образован безделник? Каква е разликата? Никаква!

Опасни ли са автомобилите с десен волан?

Автомобилите с десен волан не са забранени в България, макар, че двама депутати внасяха подобно предложение в парламента. При последните промени на Закона за движение подобно решение не бе гласувано.

Още през 2013 г. депутатът от "Атака" д-р Ваньо Хърков поиска всички автомобили с десен волан да бъдат регистрирани у нас, защото създавали опасност от катастрофи. Един от аргументите тогава на депутата бяха, че товарен камион блъснал автомобила му без дори да го види. На негова страна бе и тогавашният председател на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев. Тогава като, че ли и институциите бяха склонни да предприемат подобни мерки. Три години по-късно през август 2016 г. депутатът Георги Кадиев също повдигна въпроса след пътен инцидент причинен от бус с десен волан, завършил фатално за двама души в столичния квартал „Надежда”. Кадиев твърдеше, че нощното шофиране с десен волан също създава предпоставки за инциденти, защото начинът, по който фаровете са насочени, заслепяващи всъщност автомобилите от отсрещната страна. За мнозина обаче автомобилите с десен волан излизат по-евтини, те твърдят, че това ги правело и по-внимателни, имали по-голяма видимост към тротоарите. Противниците пък твърдят, че от тези автомобили няма видимост и рискът е твърде голям.

"Проблем 12 000" и хурката на баба Пена

Преди 17 години зли пророци вещаеха края на света. „Проблем 2000“ тровеше дните ни с мрачни очаквания, а въображението рисуваше апокалиптични сюжети. Контролираната от компютри и машини цивилизована част от планетата трябваше да претърпи катастрофа веднага след преминаването ни в 21 век. Заради първата цифра на първата година от третото хилядолетие. Дойде „фаталния“ 1 януари 2000 г., но освен празничните фойерверки не гръмна нищо друго от глобално естество. Някак се разминахме със сакатлъка, а лошите вестоносци засрамено млъкнаха.

Днес страната ни е изправена пред „Проблем 12 000“. По някаква тайнствена прищявка на съдбата и подреждане на космическите тела, броят на бюлетините без плик в есенния Референдум е сходен с този на необходимите машини за гласуване. Две събития в два дни разбуниха духовете и са на път да обърнат с хастара навън избирателната система и обслужващите я институции заедно със срамотиите им.

Що да не свалим Герджиков?!

Замириса на избори и някакви призраци с по един-два процента обществено доверие започнаха да обикалят телевизиите и да цитират Буров. Не пропускат да споменат и Стамболов, докато се чудят откъде да се снабдят с портрет на Левски за виртуалния си кабинет.

А партиите смениха стратегията и заложиха на чистия прагматизъм, както те го разбират. Вместо да досаждат на раята с блудкави приказки за ценности и принципи, както правеха доскоро, Реформаторите потърсиха услугите на специалист по печелене на избори. Намериха точния човек в лицето на скандалния Янко Станев, арестуван преди 4 години за купуване на гласове в циганска махала. И го вкараха в Националния координационен съвет на блока. Кадрите решават всичко…

Смъртта дебне в Сирия

Мирът в Сирия се отлага. Отново. След повече от пет години усилия за край на боевете и краткотрайните спирания на огъня по всичко изглежда, че песимистите са били прави. Гражданската война в Сирия, чийто изход е все така неясен и която представлява катастрофа с планетарен мащаб, може би наистина е неразрешима.

В същото време фракциите, които воюват срещу режима в Дамаск, са спъвани от противостоящи виждания за бъдещето. Постепенно сунитските ислямисти засенчиха истинските умерени от Свободната сирийска армия и отцепилите се от нея групи. Това придаде известна истинност на посланието на Асад, че на практика той е „най-малкото зло" в момента


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венера

    5 4 Отговор
    Десните волани са също като зимните гуми.Цялата далавера е в продажбите.По голям оборот повече печалби. Не лъжете хората.Има само хубави и лоши гуми.Ако не се научим да караме автомобилите както трябва внимателно без да се правим на юнаци ще продължим да се избиваме Десния волан пречи на автоборсите и на политици които искат да направят нещо но не знаят какво.10 години карам Нисан патрол 4по4 и въпреки това нося вериги в багажника си. Въпросът е да си внимателен да се съобразяваш с пътя и да си подготвен за всякакви условия.Всичко друго са празни приказки на глупаците и"ГОЛЕМИТЕ" шофиори.
  • 2 зиги

    5 1 Отговор
    десните волани да се забранят .защитниците на десен волан - майсторите да ходят да си ги карат там където движението е у лево , айде стига катастрофи ....десни волани без ....
  • 3 Subaru Levorg

    4 1 Отговор
    Десните волани са за Англия - Япония - Австралия - ЮАР...британските офшорни острови!!!
    Десния волан е създаден за дясното движение само в тези държави!!!

    В Европейският съюз се шофира с ляв волан и във всички ЕС държави е забранен десния волан и има сурови глоби - само в България няма!!!