7 Февруари, 2017 04:29 3 760 7

Време е да кажете истината, г-жо Мей!

  • брекзит-
  • ес-
  • тереза мей

В правителствения документ се съдържат и някои мъгляви обещания към шотландците и северноирландците, които в по-голямата си част бяха гласували за оставането в ЕС

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на Тереза Мей представи плана си за излизане на Великобритания от ЕС. Но продължава да премълчава истината за Брекзита, твърди кореспондентката на „Дойче веле“ в Лондон Биргит Маас.

Британската министър-председателка обещава бляскаво бъдеще: чужди държави щели да се редят на опашка, за да сключват споразумения за свободна търговия с Великобритания. Дали обаче това не са просто фантазии като тези от „Алиса в страната на чудесата”, пита депутатът-консерватор Кен Кларк, който е привърженик на ЕС.

Сега Тереза Мей трябва час по-скоро да изясни как точно Великобритания смята да се раздели с ЕС. Но представеният правителствен документ, който трябваше да посочи конкретните стъпки по пътя към Брекзита, за съжаление не внася яснота. Т.нар. Бяла книга формулира амбициозни цели: споразумение за свободна търговия с ЕС, както и ново митническо споразумение, но без това да води до големи финансови разходи за Великобритания. Какво ли обаче би накарало ЕС да се съгласи на подобни договорки, след като винаги досега е недоволствал, че опърничавите британци все гледат как да си осигурят най-апетитните парчета от тортата?

И пак обещания...

В правителствения документ се съдържат и някои мъгляви обещания към шотландците и северноирландците, които в по-голямата си част бяха гласували за оставането в ЕС. След като в бъдеще Брюксел вече нямало да играе роля в британската политика, регионалните парламенти - в това число и уелският - можели да получат повече власт. Само че и тук документът не предлага никакви конкретни детайли. Така например не намираме отговор на въпроса с какви нови правомощия биха могли да се сдобият Кардиф, Белфаст и Единбург.

Министърът по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис обеща на свой ред на северноирландците, че границата им с Република Ирландия и занапред ще остане отворена, което е от особена важност за мирния процес на зеления остров. Дейвис обаче не обясни как ще става това, след като Великобритания възнамерява да контролира и дори да осуетява имиграцията от страни-членки на ЕС.

Никой не очаква от Тереза Мей да има готово решение за всеки проблем. В крайна сметка всичко ще зависи от наличието на добра воля сред 27-те бивши партньори в този бракоразводен процес. Положението се усложнява допълнително поради обстоятелството, че тъкмо хората, които в продължение на години се бориха за Брекзита, сред които е и министър Дейвис, по време на предизборната борба не скицираха никакъв план за действия, а просто раздаваха обещания. Като например това, че 350 милиона британски лири можели да се вливат всяка седмица в закъсалото британско здравеопазване, вместо в бюджета на Брюксел.

Стига вече лъжи!

Никой вече не говори за тези 350 милиона лири за здравеопазването. Защото стана пределно ясно, че сумата е абсолютно нереалистична. Въпреки това обаче Тереза Мей трябва най-сетне да започне да казва истината. Сър Айвън Роджърс например, който доскоро беше посланик на Великобритания в ЕС, рисува картина, която е съвсем различна от тази в Бялата книга на правителството. Той предупреждава, че излизането от ЕС би могло да струва на Великобритания до 60 милиарда евро. И предвещава, че сключването на нови договори за сътрудничество може да отнеме до десет години.

До Брекзита се стигна заради всевъзможните популистки обещания - именно те накараха по-голямата част от британските избиратели да гласуват за излизането на страната им от ЕС. Сега обаче трябва да се сложи край на лъжливите обещания. Тереза Мей е длъжна да каже на британците колко трудни биха могли да се окажат следващите няколко години. Защото за разлика от „Алиса в страната на чудесата” Брекзитът не е някакво съновидение на отделни антиевропейци - той е сурова реалност за цяла Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The Best

    14 1 Отговор
    Свобода, демокрация и all the best на онези с желание за напускане :)!
  • 2 elАшиенци

    19 2 Отговор
    "Която овца се отдели от стадото-нея я изяжда вълка!"Българска народна пагаворка.Харизваме я на ингилизите!
  • 3 месара

    17 2 Отговор
    алоооо дойче , и вие ни обещавахте бляскаво бъдеще а какво стана - санкции, забрани,вмешателство в политиката ни и пълна държава с мигрантите на другарката меркел !

    Коментиран от #5

  • 4 незнайко

    8 7 Отговор
    Замислям се, какво толкова произвеждат англичаните? Но да помислим какво беше при нас. До 1989 година само колите и телевизорите си внасяхме от СССР. ВСИЧКО ДРУГО СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ В БЪЛГАРИЯ. Сега и мебелите са внос, да не говорим за дрехи и обувки произведени в Турция или Китай. БЪЛГАРИНО ОСЪЗНАЙ СЕ ! Англичаните затова напуснаха ЕС.
  • 5 ГОСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "месара":

    до месара...
    ти си прост касапин...
    по- добре храни прасетата вместо да ги разфасоваш
    голям ПРОСТАК си да си знаеш

    Коментиран от #6

  • 6 Трол

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГОСТ":

    Тихо,тихо викай, даже наум,че ще те чуят санитарите!
  • 7 Хасан

    0 0 Отговор
    Англия е свикнала да яде без да копае лозето.. Колониалисти това им е културата.. Ядат и пият без да платят.. А в ЕС трябва и да се плаща