8 Февруари, 2017 08:00 3 116 3

Берлинската стена на Близкия изток

  • ирак-
  • стена-
  • саудитска арабия

Ирак като ГДР на Близкия изток

Берлинската стена на Близкия изток - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ГДР се славеше със своята Берлинска стена. Тя беше издигната, за да пречи на германците от Източния блок да бягат на Запад.

Последните години Ирак влиза по-често в световните новинарски емисии със съобщенията за издигнати стени по своите граници.

Тон на тази инициатива даде Турция. В средата на януари стана ясно, че Анкара е завършила издигането на бетонна стена с дължина 330 км на границата със Сирия и Ирак.

Оградата е била издигната, за да обезопаси граничните райони. Според Анадолската агенция на южните граници на Турция е издигната също 191 километра бодлива тел.

Междувременно стана известно, че Саудитска Арабия е ускорила изграждането на стена по протежение на северната си граница с Ирак.

Проектът е от 2006-а година, когато Багдад беше арена на ожесточени сблъсъци между шиити и сунити. Стената, която трябва да спре заплахата от Ислямска държава ще бъде дълга близо 1000 км. Освен бодлива тел ще бъдат изградени и допълнителни инженерни съоръжения, които ще препятстват нейното преминаване. Стената ще бъде охранявана с модерни средства за наблюдение и системи за засичане на движение и термални скенери. Нови 30 000 военнослужещи ще бъдат дислоцирани в района на границата.

Те ще бъдат подкрепени от специални механизирани взводове и специална ескадрила от хеликоптери. По цялото протежение на границата ще бъдат изградени 40 радарни кули. Те ще служат за ранно засичане на движение в района на границата. Освен това ще има и около 40 казарми за войниците и за 240 джипа за бързо реагиране.

Рияд издига още една подобна бариера - този път по границата с Йемен, където активна е Ал Кайда на Арабския полуостров.

Анализатори са скептични, че подобни мерки ще имат дълготраен ефект. Причината е проста – Ислямска държава използва социалните мрежи активно, за да вербува своите последователи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    9 7 Отговор
    Светът трябва да издигне паметник на СЪВЕТСКИЯ РЪКОВОДИТЕЛ НИКИТА СЕРГЕЕВИЧ ХРУШЧОВ, по чието време и по чието нареждане е построена БЕРЛИНСКАТА СТЕНА. Може това да не е най-демократичното решение, но много години имаше мир и спокойствие. Сега България, Унгария, Австрия, Ирак, Турция и кои ли още държави издигат стени и за най-голямо съжаление светът отива към война.

    Коментиран от #3

  • 2 емо73канар

    1 0 Отговор
    Турция, да издигне и една ограда по цялата дължина на границата си с България.
  • 3 Павел

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Ще призная, че имаш логика... Аз бях морално понеже не съм никакво длъжностно лице, но писах до редица политици преди, да не правят някои грешки, които те умишленно направиха за да лапкат пари на постовете, тупкани по рамото отвън. Да не дават привилегии на никакви созциални групи преди другите - от депутат до цигански гета! Да не разграждат граничната охрана, защото къща без ограда е риск! Да не гласуваат вредни за дребният предприемачм закони, а те гласуват точно такива...! Да се държи изкъсо Правокъдието ип регрешили политици, и да се наказват сурово, за да не се разрастне корупциятаа поради лбезнаказаност! Нтищо от това не направиха тия, които сега се правят на свиии и щели да ни оправят... Следователно доверие не може да им се има! Бях против сволодното придвижване,з наейки че хората не са еднакви - не можеш своблодно да кооперираш вълци с овце, нито джихадисти с миряни...! Но ЕС е чудесна идея, при справедливи управници и Закони! Това лби било една голяма държава. за съжаление глобалистите Меркел и другите съсипаха и това...и ни върнаха към самосъхранението, където всеки гледа да се огради порадии страха да не ни прецакат. Те го направиха, а ДАЕШ е само тероризъм в действие. Лошото тук е, че няма морала на древните Българи сред 99% от висшият ръководен състав и на военни, ченгета, политици депутати и даминистративни. А това прави системата геноцид за нормалният човечец. Той сес ви в ужадс от този хаос и доведе до демографски срив и страх от предпр