Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 14:06 3 912 6

Проф.Овчаров: Оставете гроба на Левски на спокойствие

  • професор николай овчаров-
  • васил левски-
  • гроб-
  • апостола

Няма никакъв смисъл да се търси гробът на Апостола, това е ненужно усилие, смята археологът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Toва са поредните глупави истории за гроба на Васил Левски. Помните в миналото имаше много такива теории. Гробът беше къде ли не – в двора на словашкото посолство, на паметника на Левски, естествено, и на ред други места“.

Така коментира за Факти.бг археологът – професор Николай Овчаров информацията в столичен всекидневник, според която криминалистът от Военна полиция - подполковник Венцислав Радков има нова теория за местоположението на гроба на Апостола.

Според Радков гробът на Васил Левски се намира в градинката срещу Софийската математическа гимназия на ул. „Искър”, недалеч от Сточна гара.

Хипотезата му се подкрепя и от историци, пише още вестникът и допълва, че Радков е обсъдил с археолога проф. Николай Овчаров възможността там да се направи теренно проучване като се сканира местността със земен радар, с който да се установи дали има некропол и скелети под земята. Имаме запазен генетичен материал от Апостола, така че ако бъдат открити човешки останки, лесно може да се разбере дали са негови, твърди криминалистът.

„Няма такова нещо, никой не е говорил с мен“, каза за Факти.бг проф. Овчаров. „За първи път чувам подобно нещо, но не съм учуден, защото винаги, когато се появи такава информация, името ми се свързва с нея“.

Винаги съм подкрепял мнението на покойния Николай Хайтов, а и не само аз, че гробът на Левски се намира в двора на църквата Света Петка. Само че аз смятам, че става въпрос за храма (има 2 църкви с името Света Петка в столицата), който се намира под Софийската митрополия.

Генерално обаче моето мнение е, че няма никакъв смисъл да се търси гробът на Левски. Бъдете сигурни, ще се появяват нови и нови хипотези по въпроса. Все пак говорим за застроената част на София и това е едно абсолютно ненужно усилие. Все пак имаме много по-важни задачи в тези дни, завърши проф. Овчаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За Джендо Джедев пише за Левски?

    12 0 Отговор
    Защо Джендо -Захари Стоянов пиши с толкоз усилие за хъшовете в Браила - Румъния, за Левски, Ботев, Каравелов КОГАТО ТОЙ НИКОГА НЕ Е БИЛ В РУМЪНИЯ? Защо Джендо не написа нещо за събитието по залавянето , следствито и обесването и погребването на Левски? Та нали Русенският Чорбаджия който води разследването и иска за Левски смъртна присъда - Хаджи Пенчо Иванкович, след Освобождението е председател на Върховният съд в СОФИЯ а ДЖЕНДО е зам председател на НС? Защо Мерака на Джендо изчезва след Освобождението ? И защо Джендо тъй яростно се проявява като РУСОФОБ както Иван Вазов? Или като си изтъка платното , да ти "таковам на кросното". Властта в България е овладяна от същите чорбаджии и управници управлявали по турско и продължили да управляват и след Освобождението. Нека споменем че средствата за паметника на Левски в София събира неговия Просекутор - Хаджи Иванчо Пенчович. Джендо , баш бая парче държавник нищо никъде не споменава? Защо? Защото на никому е не нужен Левски и кой предаде РАКОВСКИ и защо Джендо не осъжда предателя а го оставят на държавна служба в градския съвет? А бе какво да пиша, акъла ми не го побира. Да плачеш ли или да крещиш незнам?
  • 2 ЪРП

    10 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Няма никакъв смисъл да се търси гробът на Апостола, това е ненужно усилие, смята археологът"

    Е.АТИ И АРХЕОЛОГА ИЗМИСЛЕН ДЕТО СИ ,ЩОМ СИ СЕ ИЗЦЕПИЛ ПО ТОЗИ НЕДЪГЪВ НАЧИН???????!!!!!!!!!!!!
  • 3 За Захари Стоянов

    3 1 Отговор
    Вместо Бенковски допуснах грешка като написах Раковски. Моля за извинение.
  • 4 И Иван Вазов не пише дума за Русия

    0 0 Отговор
    Дори в стиховете му за Шипка ни дума ни вопъл ни стон а само как младите дружини прохода бранят. А за боя при Шейново, за боя за спасяване на Самарското знаме за знаменитият знаменосеца кап.Калитин. Затова че Руският цар присъства в България и ръководи бойните действия. И да обърнем внимание на мислите на Вазов изказани чрез думите на чорбаджи Марко, изказани към челядта си под лозата при започването на Априлското възстание : залостил портата/от кого?/и казва влизайте деца у дома и нека Лудите! Лудите да са живи! Къде и на коя страна е стоял Вазов по времето на събитията? Защо борбата за свобода е чужда за прозападната интелигенция която поема властта след Освобождението и са страстни русофоби? Ей тъй реших да помисля върху този факт сам. Никой учебник, историк или завеждащ музей дума не обелва от стах и дори да помисли не смей. Вие сами помислете, мен ме оставете. Вие сами решете защо едни ни освобождават а други свобода на народа пак не му дават. И се стигна до Септемврийското Възстание. Реки от кръв от наши български управници "родолюбци"!
  • 5 Защо Гео Милев не е Вазов?

    1 0 Отговор
    На коя страна е бил Гео и на коя Вазов? Гео е изгорен жив в пеща на локомотив по времето потушаването на Септемврийското въстание, от чорбаджиите русофоби, поели властта 1878г. И дерибействат както по турско твърдо и без жалост. А Ванката Вазов? Интелигент. Чай, бисквитки и нежни момини изненади. Както се казва - кой на каквото случил. А казват че сме били под руска окупация, когато България има западна администрация - Фердинанд и Сакс Кобурготски. Вие виждате ли руска връзка в тези имена? Щото аз - не.
  • 6 Царя Александър II

    0 0 Отговор
    Преди овладяването на Плевен от Осман паша, само в боя за Горни Дъбник за един ден, губи 3,300 души ГВАДЕЙЦИ - най-верните нему елитни военни части! Царя Александър II , до освобождението на Плевен 50,000 души убити! И Вазов и Захари не споменават НИ ДУМА ?! Как се нарича това?