Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 17:24 2 244 3

Задкулисната част от преговорите между Ердоган и Тръмп

  • разговор-
  • задкулисна част-
  • доналд тръмп-
  • реджеп ердоган-
  • гюлен-
  • турция-
  • сащ

Ще бъде ли екстрадиран Гюлен?

Задкулисната част от преговорите между Ердоган и Тръмп - 1
Снимки: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Реджеп Ердоган започва разговор с президента Доналд Тръмп с пожелание за успех на поста. Между двамата лидери се състои топла беседа, която продължава 45 минути. Това пише Абдулкадир Селви в коментар за „Хюриет“.

Тръмп подчертава, че Ердоган е един от първите лидери, които са му звъннали след победата на изборите, и отбелязва: „Много съм радостен отново да говоря с вас“.

Американският президент говори за своята любов към Турция : „Аз съм бил в Турция, много обичам вашата страна“.

В хода на разговора Тръмп прави силни акценти. Той подчертава, че САЩ и Турция са дългогодишни приятели и съюзници. Всичко това са положителни фрази в смисъла на добро начало, коментира „Хюриет“.

Говорим за Тръмп, който преди дни затвори слушалката по време на разговора си с австралийския премиер. Естествено Ердоган не би допуснал такова нещо, но трябва да направя това сравнение, пише Селви.

В разговора с Ердоган Тръмп дава перспективни и позитивни сигнали, които излизат извън рамката на обичайната любезност.

Тръмп се старае да разбере как Ердоган оценява регионалните проблеми. При споменаването на проблемите в региона става реч за борбата с „Ислямска държава“, за Сирия и за въпроса за партията Демократически съюз (PYD).

Тръмп отбелязва, че опитът за преврат е бил смачкан благодарение на президента Ердоган и казва: „Аз много високо ви ценя за това, че успяхте да обърнете ситуацията“.

Ердоган подчертава, че живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен е ръководил опита за преврат на 15 юли и поставя въпроса за екстрадирането му.

Тръмп не демонстрира какъвто и да е негативен подход – точно обратното. Той слуша много внимателно Ердоган по повод екстрадирането и казва, че ще поръча да се изясни има ли съдебни възможности за това в САЩ.

Изводът на автора, е че при управлението на Доналд Тръмп Фетхуллах Гюлен не може да се чувства така сигурен, както при Барак Обама.

Тръмп е впечатлен от оценките на Ердоган от борбата с джихадистите и задавайки въпроси, се опитва да получи подробна информацията. Той склонява на предложението за създаването на безопасни зони в Сирия, за което Ердоган настоява от самото начало на конфликта.

Тръмп казва, че след връщането на Майк Помпео (шефа на ЦРУ) ще получи подробна информация от него. Помпео днес е в Анкара. Той се среща с Ердоган и ще проработи всички детайли по въпроса за Сирия и партията Демократичен съюз. Той ще се срещне и с шефа на националната разузнавателна служба на Турция (MIT) Хакан Фидан.

Според администрацията на президента Ердоган той има впечатление, че разговорите са преминали благоприятно. Съобщава се, че след телефонния разговор турският държавен глава е казал на близкото си обкръжение: „Ние ще се разберем“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо

    6 7 Отговор
    А европейско разузнаване потвърждава, че Гюлен не е замесен в такъв опит за преврат, а преврата е инсценировка? Нещо, което и логиката подсказва, че е така. може ли турски военни да направят такъв глупав опит за преврат, без да го реализират, при условие че знаят всичко за Ердоган, даже къде ходи, къде спи? Не може! така, че едва ли Гюлен има нещо общо с това. Възможно е и да е финансирал някакъв анти Ердоганов сценарий, но едва ли е имало и реален опит за преврат сред военните. Прилича на чистка. Нещо, което всеки обичащ личната власт диктатор от историята е правил постоянно, като седне на власт. И бай Тошо разчистваше неудобните му, макар и не по този начин, а с какви ли не административни и други хитрини.
  • 2 Ачо

    3 2 Отговор
    Гюлен беше подготвен за американска послушна пионка , на верига , не на конци. Нещата бяха гарантирани , само че руснаците се усетили , демек следят ,нещата много сериозно , и разкриват заговора . За това много добре се разбират Ердо и Путин . Фактически русия има вече надежден съсед с които ще развиват икономиките си . Америка изгуби за сега , и да видим какви отстъпки ще прави за да се оправи издънката сГюлен .
  • 3 Хасан

    0 0 Отговор
    Ами то европейското разузнаване май пусна на свобода атентаторите от Брюксел.. Германия гледа на Турция като заплаха за икономиката си и за това подкрепяйки и давайки убежище на терористи се опитва да оказва натиск на Турция.