2 268 13

Президентът е подложен на натиск за кадруване

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Жени Марчева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Върху президента Румен Радев се оказва натиск от различни посоки по „кадрови въпроси или Господ знае още какви“. Това каза служебният премиер Огнян Герджиков в интервю с Жени Марчева по bTV.

То беше направено в сряда, веднага след края на първото редовно правителствено заседание.

На въпрос дали политици са дръзвали да му дават наставления, служебният премиер отговори: „Доколкото знам на него (Радев, бел. ред.) са се опитвали“. Без да конкретизира партия, Герджиков каза още: „Той е споделял, че е имал натиск от различни посоки. По кадрови въпроси или Господ знае още какви. Така или иначе, то е разбираемо донякъде. При мен, слава Богу, такива натиски не са оказвани, защото е известно, че това е правителство, назначавано от него. Аз министрите не съм си ги избирал и назначавал, това са негови номинации, той ги е избрал. От първия до последния. От мен до последния“.

Запитан защо служебното правителство смени половината областни управители, той обясни: „Защото не трябваше да сменяме всички“. Въпросните губернатори са се разделили с постовете си след „проучвания по няколко линии“ и констатирани по-големи или по-малки нарушения, „свързани с толериране на съответната партия, която ги е излъчила, с включване в схемата за печелене на избори“. Има сигнали за опити за толериране на ГЕРБ, уточни премиерът. „В такива случаи трябва да се сложи край на такива, които смятат, че тази власт им е дадена, за да помагат на партията, която ги е излъчила“.

Герджиков отрече да е реваншистки настроен към управлението на Бойко Борисов. „Аз съм човек на компромиса, на диалога, на баланса. Затова не искам да накланям везните нито на едната, нито на другата страна. Нашето правителство ходи по тънка опъната тел. От едната страна са огньове, от друга страна са шишове. Накъде ще паднем, няма никакво значение. Ние сме обречени, ако не спазим този неутралитет, който се иска от нас, за да се стигне до непредрешени честни избори след месец и половина“.

„Правя така, както трябва. Правя, каквото смятам, че трябва и нека ме съдят хората, както намерят за добре. Това е моето разбиране“, каза още служебният премиер.

Той отказа да конкретизира дали е наследил проблемна или уредена държава, защото „всяко изказване в единия или другия полюс е рисково. Истината е някъде по средата, а и положението ми на служебен премиер ме кара да пазя максималната неутралност, тъй като влизаме в предизборен период. Много силната критика ще налива масово в БСП, пък обратно, ако кажа, че това е една прекрасно уредена държава, ще бъде агитация за ГЕРБ. Не бих искал нито едното, нито другото. Хората очакват истината, но не бива да се стига до крайност. Основната цел на правителството е да вадим скелети от гардероба, да правим тотална ревизия в дълбочина, колкото може повече. Въпреки че самият Бойко Борисов призова при смяната на властта да се рови дълбоко, все пак трябва да бъде по възможност умерено“.

Герджиков се възмути, че здравеопазването ни се е превърнало в бизнес. „Вън търговците от храма! Не може здравеопазването да е бизнес, това е престъпление към хората“.

„Аз съм с разбиранията, че пазарната икономика трябва да бъде водеща, но, моля ви, пазарна икономика не в здравеопазване и не в образование. Това е противопоказно, защото превръщаме това нещо в търговия. Това е пагубно за държавата ни. Жалко, че кабинетът ще има само два и половина месеца, за да могат да се направят решителни стъпки в тази насока. Винаги съм казвал, че болниците трябва да са nonprofit, т.е да не търсят печалба. Те не трябва да са търговки дружества. Аз разбирам от търговски дружества, те търсят печалба. Не може болницата да търгува със здравето на хората и да търси печалба от това. Ние сами караме лекарите, хвърляме ги в престъпни схеми, само и само да може да им излиза балансът, да може да им излиза сметката и да могат да печелят. Това не трябва да се допуска“, каза Герджиков.

По думите му вземането на пръстов отпечатък е обидно за хората заради асоциацията с престъпник.

Според премиера служебният министър Илко Семерджиев и неговият предшественик на поста Петър Москов са влезли в челен сблъсък, защото и двамата са „много енергични, много дейни, много активни, много работохолици, обаче имат различни виждания за здравеопазването“.

Проблемът с машинното гласуване се оказа сериозен, приза Герджиков. „Има една приказка – dura lex sed lex – лош закон, но закон. Народното събрание прие закона за машинното гласуване. Централната избирателна комисия (ЦИК) имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някой държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас“, каза служебният премиер.

Проблем ще е, ако никой не кандидатства за обществената поръчка за доставка на машините, призна той. „Тогава ще се проведат изборите по старата система и най-вероятно ще има опит изборите да бъдат касирани. Тогава Конституционният съд по закон трябва да се произнесе окончателно. Той ще каже има ли нарушение или няма. И съответно дали тези избори трябва да бъдат касирани или не“, обясни професорът.

Той призна, че е гласувал на т. нар. референдум на Слави, тъй като е съвестен гласоподавател. „Следващият парламент трябва съответно да съобрази, ако резултатите са задължителни, директно да направи Изборния кодекс такъв, че да бъде въведено исканото според референдума. Без никакви отклонения по тази магистрала. Вече техническите подробности как точно – това са неща на законодателна инициатива. Ако резултатите от референдума не бъдат задължителни, тук вече има морално задължение, след като толкова гласоподаватели са си пуснали гласа. Дали е правилно или неправилно, дали е полезно или не е полезно, това не го коментирам“.

Интервюто е взето преди вчера Върховният административен съд (ВАС) да отмени решението на ЦИК за резултатите от референдума и да върне преписката за ново произнасяне. Според решението (вижте пълния му текст в сайта на съда) ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Броят на гласовете обаче отново не е достатъчен, за да може резултатите от допитването до народа да са задължителни за Народното събрание.

Помолен да коментира кой трябва да излъчи българския еврокомисар – служебното или редовното правителство, Герджиков каза, че това е труден за решение въпрос, но по личното му мнение кандидатът трябва да бъде излъчен в сравнително близко време.

Няма проблем да се излъчи и по-късно, но от това ще страда България – „ние ще бъдем с месеци без представител, без еврокомисар. Още повече, не дай си Боже, този служебен кабинет да няма кратък живот. Не е изключено да се продължи и ще останем половин година, а не дай Боже и повече, без еврокомисар. От друга страна погледнато, това е едно политическо назначение, ние не сме политически кабинет. След това този хипотетично излъчен комисар към кои ще отиде. Към ЕНП, към либералите ли ще отиде, към ПЕС ли ще отиде? Всички това са много трудни за решение въпроси. Трябва да се търси компромисно решение“.

Еврокомисарят трябва да бъде изявена експертна личност, силно позната в Брюксел, без партийна обвързаност, експерт, качествен, добави Герджиков и призна, че има няколко имена наум, но отказа да ги назове. Все пак посочи, че няма да е Гергана Паси, тъй като самата тя не иска, а Меглена Кунева „сама по себе си е добър вариант, но не казвам, че тя ще бъде“.

За мотивите му да приеме поста служебен премиер Герджиков обясни: „Това е едно голямо доверие. През годините натрупах известен опит, макар и не в изпълнителната власт, и да се откаже такова доверие, като че ли е много егоистично“.

Запитан готов ли е да остане по-дълго на поста, той отговори: „Това, очевидно, няма как да зависи от мен. Веднъж като съм се хванал за хорото, ще трябва да го играя докрай, колкото и да е трудно. Макар че психически съм се настроил на 27 април да си тръгна оттук. Дали така ще се случи на 27 април не мога да кажа, но така ми се ще да бъде“.

Конкретно от президента Радев той е останал с добри впечатления и за него „той е много добър президент“.

Герджиков каза още, че се надява да си тръгне от кабинета на премиера с чувство за изпълнен дълг.

P.S.

Факти.бг напомня на читателите, че народът категорично заяви чрез референдум волята си да избира депутатите с мажоритарен вот. Политическата класа се уплаши и предпочете пак да се скрие в безличните партийни листи.

Факти.бг счита, че е нагло да искаш от някой мнението му, когато току що си му ударил шамар, за да замълчи.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • момчилов
  Отговор
  1 09:53  11.02.17
  добре е че президентът изхвърли от екипа си елена йончева,доказан руски агент и финансирана от гру

  Коментиран от #6

 • динозавър
  Отговор
  2 10:08  11.02.17
  Това професорско недоразумение откъде ли го изкопаха ???
 • Майко мила
  Отговор
  3 12:34  11.02.17
  Аз не съм гласувал , но много се радвам че , онази ХЕЛЕНА ШОНЧЕВА няма да грози президентството . Просто , не искам да изхвърлям по вече телевизори. Там има още един представител на ГРУХ ГРУХ порода .
 • no name no face no number
  Отговор
  4 17:28  11.02.17
  Винаги е бил разумен човек. Единственият свестен политик до сега след промените.

 • no name no face no number
  Отговор
  5 17:34  11.02.17
  Дано не се окаже масон че тия са най голямата скрити лимонки.
 • нинова
  Отговор
  6 19:23  11.02.17

  До коментар #1 от "момчилов":

  Стояне, какво не ти харесва на елена йончева? По-добре ли е президента ни да е американска подлога като роско?

  Коментиран от #7

 • платен от БСП
  Отговор
  7 20:41  11.02.17

  До коментар #6 от "нинова":

  На Елена не и харесваме интимната прическа,а ти явно си руска подлога,щом бившия президент е хамериканска.По добре ли е президента ни да е руска к..ва и подлога от хамериканска.Явно за тебе руската к..ва е по-голяма к..ва от американската.

  Коментиран от #8

 • нинова
  Отговор
  8 20:56  11.02.17

  До коментар #7 от "платен от БСП":

  И как разбра че е платена руска подлога? Русия има генерали в НАТО? Още не си видял нищо от него и започваш със заключенията. Колкото до интимната прическа на Елена, въпрос на вкус, никой не те е карал да и ближеш катеричката.
 • Едно е да искаш, друго е да можеш а
  Отговор
  9 21:53  11.02.17
  Трето и четвърто е да го направиш. Румбата излиза на терена със играчи който играят за противниковия отбор-т.е. срещу него! Румбата може да смени тактиката или силата и посоката на вятъра само ако има около себе си силно сплотено ядро на промяната. А той такова няма. Той няма лостове за опора , подръжка и ефективно въздействие. Или казано просто той е Генерал без армия! Народа гласува с надежди големе за промени отдавна желани но народа не е в състояние да му помогне днес в давенето на вълците зад затворените врати. Дори собствената му партия може да му издърпа ушите ако се опита да надскочи сянката си. За съжаление народа отново попадна на ялова крава, под която теле няма и няма и да има! Надеждата е новите партии с програми залагащи интереса на народа, които да спечелят 51% в НС, да могат да управляват без коалиции.
 • За да се получи дълго очакваната промяна
  Отговор
  10 22:59  11.02.17
  Трябва да не си лабав в гайката и да не си мекушав между краката. Професоре тъй КАТ тъ слушам свириш "Отбой!" Преждевременно. Галиба си мекушав?
 • кроко
  Отговор
  11 23:09  11.02.17
  Наистина не мога да разбера хората, които плюят по президента, при положение че е на поста от няколко дни. Най-малкото, ако този човек беше п.тьо като роско, отдавна щеше да се е оплакал публично че му оказват натиск. А човека си мълчи като мъж и действа. Дайте му маклко време да го видите дали защитава интересите ни, пък тогава с оценките. И браво на Герджиков, човека е много културен и умерен, а след бойковите простотии, кавги и циркове, политиката има осезаема нужда от спокойствие и културен език!
 • Вълци се давят само вълкодавци!
  Отговор
  12 00:34  12.02.17
  А тъй като ви гледа човек вие с президента вакли агънца, по-далеч от Гергьов ден не ви виждам. А после накъде в неделя? Като коне с капаци в ЕС. А той е обречен! ТИТАНИК се пълни с вода а на Русия даваме гърба! В България едни овци и лавандула ли виреят? Що така бе Боже?
 • Той е умен защото ти не си!
  Отговор
  13 00:50  12.02.17
  Той ти казва че се предава, че не иска да играе, че му е все едно дали ще или не ще играе. Той вдига ръцете и отива в кръгова отбрана защото с него никой друг няма! Няма от никъде подкрепа! Сам сред вълци и за съжаление и Румбата е генерал без армия! Жалко, наивно и безнадеждно е да се надяваме те просто са жалки кутрета обкръжени от глутници вълци! Би следвало да знаеш какъв трагичен изход ще има. Тогава най-добре за тях ще е да вият като вълците на равно! Сега кажи ми колко много е умен Герджиков и колко генерал е генерала когат зад него никой няма дето да иска промяна! А какво ще се случи по-нататък ще ви разкажа уте вечер а сега Лека нощ страна!

Напиши коментар:


Публикувай