13 Февруари, 2017 18:03 1 904 5

Китай пропуска факти за Южнокитайско море

  • китай-
  • факти-
  • южнокитайско море

Спорни твърдения по договорите след войната

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато китайският външен министър се опитва да промени американските идеи около най-големия морски диспут в Азия, експерти твърдят, че китайският представител унищожава историята. Това пише в анализ в USA Today.

Споразумението влязло в сила след Втората световна война казва, че бившите китайски територии, иззети от Япония, трябва да бъдат върнати на Пекин. Това заяви китайският външен министър Ян Дзиечъ.

Той визира територията на Южнокитайско море. Според учени Китай вади договори и декларации от техния контекст.

„Смятам, че има някаква истина в това, което той казва, но не и цялата“, заявява Йън Сън от мозъчния тръст Stimson Center във Вашингтон.

Китай е най-мощната страна във военно отношение от всички кандидати за териториите. Във Виетнам бяха бесни от действията на някои китайски кораби през 2014 г. През 2016 г. Филипините спечелиха арбитражен съд срещу историческата основа на морските искове на Китай.

Американското правителство няма претенции към териториите, но поставя под въпрос разширяването на китайското военно присъствие в района. Според споразумението след Втората световна война, Китай трябва да си вземе островите Спратли и територията по суша, окупирани от Япония по време на войната.

Виетнам обаче може да оспорва, че това споразумение не включва островите, владяни от други страни преди това. Страната оспорва претенциите на Китай по две декларации. От там имат претенции за над 14 острова.

Според една от декларациите Република Китай трябва да получи земите обратно от Япония. Не се споменава обаче Народна Република Китай, която се появи през 1949 г. Правителството на Република Китай загуби гражданската война с комунистите и сега е конституционно правителство в Тайван.

Китайският външен министър е бил цитиран да казва по време на посещение в Австралия, че островите Спратли са гарантирани от следвоенни договори.

Комунистически Китай не признава Тайван, който е подкрепен от 21 дипломатически съюзници. Китай настоява за правото и над самоуправляващия се Тайван.

„Китайските претенции към Южнокитайско море са пълни с дипломатическа история и специфични международни договори и документи. Това обаче не значи, че те са спорни или безспорни“, заявява експерта от университета в Тайван – Фабрицио Бозато.

Декларациите от Потсдам и Кайро не споменават конкретни сухоземни форми или вериги в Южнокитайско море. Другата декларация казва, че земята на Азия трябва да бъде ограничена до най-големите острови в Североизточна Азия.

„Нищо не се казва за островите Спратли. Нищо не се казва за островите Парасел“, заявява изследователят от Сидни Юън Греъм.

Мирният договор 1952 г. казва, че Япония ще отстъпи правата над островите Спратли и Парасел на републиканското правителство. Тайван контролира острова Тайпин, който е най-големият от веригата Спратли. Китай смята острова за своя територия. Това е въпреки молбата на САЩ към Тайван за въздушни изследвания в региона между 1957 и 1961 г.

Китай се опита на записки, датирани от преди 2000 години, в подкрепа на претенциите си към териториите. Това правно основание беше отхвърлено от международния съд през юли.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Пекин не бива да бъде допускан до островите, които построи в Южнокитайско море.

„Според мен китайците просто удрят, когато мислят, че могат да го направят“, заяви Греъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 просълзено соросче

    8 6 Отговор
    Ох добре ,че са американците да уреждат споровете между държавите, че иначе каква анархия щеше да настане по света!Милите само те мислят за нас!

    Коментиран от #4

  • 2 Morgoth

    1 6 Отговор
    Тия острови съм сигурен, че ако пусна един мапс ще се окажат малки скали на които живеят само гущери, ама трябва да си мерят пишките за тях.
  • 3 ссс

    2 3 Отговор
    А хамитата пропускат че остров Тайван бе окупиран от сащ и се подържаше изкуствената РК. И днес се възползват за да всяват омраза и противопоставяне. Разделен Виетнам, Корея, Китай все огнища на конфликти съдаде и и подържани от хамитата.

    Коментиран от #5

  • 4 Евлампи

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "просълзено соросче":

    Прочети българската история след освобождение,ще видиш,че САЩ са помагали на България.Ама защото си тъп и не знаеш.
  • 5 чук норис

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ссс":

    Сравнявай окупирана Япония и "свободната" източна Европа след 2-та световна.