1 003 7

Караганов: Светът не се движи в посока на постмодернизъм

ЕС не може да реши проблемите си като се позиционира като противник на Русия

Караганов: Светът не се движи в посока на постмодернизъм
Димитрина Ковачева
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Статия за немския авторитетен вестник „Ди Велт“ отново събуди въображението за руското мислене в актуалната външна политика. Статията е на Сергей Караганов, ключова фигура в света на руската външна политика и личен съветник на Владимир Путин. Сергей Караганов е един от най-влиятелните руски политолози, когото западните медии често определят като главен идеолог на външната политика на Кремъл. Иначе Караганов е декан на московското Висше училище по икономика и външни връзки, както и почетен председател на Президиума на Съвета по външна политика и политика по отбраната.

В статия за „Ди Велт“ Караганов казва следното: Европа трябва да разбере очевидното. Светът не се движи в посока постмодернизъм. Който се позиционира срещу Русия, може само да загуби. Той твърди, че победата на Доналд Тръмп е засилила тези тенденции в международната политика, които „за руснаците отдавна са очевидни“. Една от тези тенденции е „деглобализацията, която се движи от същите тези сили, които преди това движеха глобализацията. Те обаче са се дистанцирали, след като са видели, че другите печелят повече, отколкото те самите.

Според Караганов в обозримо бъдеще Китай ще действа като равен със САЩ и Европа. Съперничеството между САЩ и Китай ще определя в бъдеще отношенията между двете държави. Конфронтацията между Русия и Запада ще продължава, но постепенно ще отшумява.

Според Караганов Доналд Тръмп е по-малко предсказуем от Хилари Клинтън. Той каза много неща, на които даже и в Русия вдигаха вежди, т.е. се очудваха. Но според Караганов някои елементи от политиката на неговото правителство са предвидими – ще има повече протекционизъм и заради това повече напрежение с Китай; отдръпването на САЩ от Европа ще се засили, независимо от администрацията; американската инфраструктурна програма от 1 милиард долара ще помогне на американската икономика да се съживи и да направи Америка „отново голяма“. Но според личния съветник на Путин САЩ не след дълго вече няма да са водач на либералния икономически световен ред. Русия и САЩ имат по-добри шансове да избегнат колизията. „В момента, в който всеки по много точки остава на своето мнение, тези страни трябва да престанат да се движат в посока на нова военно-политическа конфронтация в Европа. Вариант може да бъде замразяване на числеността на войските на сегашното ниво или да се постигне споразумение всички военни самолети да летят с включени транспондери“. Сътрудничеството Караганов вижда в унищожаването на Ислямска държава в Сирия и в Ирак и решаването на проблема по политически път. Има шанс и за решаване на украинския проблем, преди тази страна да колабира. Според него Доналд Тръмп не е заинтересован да налива масло в огъня на този конфликт.

Естествено никой не знае дали ще стане точно така, пише Караганов. Никой не знае какво може да се случи и ще предприеме ли новият американски президент конструктивни крачки в тази посока. Тръмп действа на фона на разделена страна и за сметка на американския елит, който в голямата си част го ненавижда.

Какво може да направи Европа? Според него тя трябва да започне да разбира, да се погрижи за себе си и да започне да лекува тези рани, които получи от собствените си грешки. „На първо място тя трябва да разбере очевидното – светът не се развива в посока на постмодернизма. Освен това ЕС не може да реши проблемите си като се позиционира като противник на Русия. В момент, когато Европа се е вкопчила в либералните утопии, европейските елити обричат ЕС и неговите нации на следващи грешки, които в крайна сметка могат да го доведат до изолация.

Русия, твърди Караганов, продължава да проявява голям интерес към това да съхрани и развива своите културни и икономически връзки с Европа. „Това само по себе си не е насочено срещу САЩ, не срещу САЩ на Доналд Тръмп, ако новият президент успее да си позволи да последва най-добрите импулси и инстинкти. Както своите собствени, така и тези на Америка“.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мършата
  Отговор
  1 06:47  14.02.17
  Явно носенето на кирливи ушанки умопомрачава! Никому не препоръчвам да чете тия глупости, а да иде в Германия да види за кво реч иде! Държава на столетия преди тука дето е сега! Въобще несъпоставимо е, там и тука! Аз като кацнах там и като видях къде съм, аз изпаднах в културно нравствен шок от прогреса на германците, защото преди бях живял само тука в крайна изостаналост и простотия! Германия е 50 пъти по малка от Россия, но икономиката и превъзхожда руската и седнал тоя да плещи Европа това, Европа онова! Ха ха ха и това ти президентски съветник.....

  Коментиран от #5

 • мсимов
  Отговор
  2 07:00  14.02.17
  разпадът на постсъветското пространство продължава .демографски,сегашна русия няма да бъде руска.външната агресия не може да предотврати вътрешните противоречия в самата русия.
 • Точка
  Отговор
  3 10:22  14.02.17
  Кво каза този казк? Тинтири минтири пляс плюс водка с руска салата.
 • Быдло Советское
  Отговор
  4 10:56  14.02.17
  По тъпа пропаганда от тази, че Европа е зле не бях чувал. Европа щяла да се самоизолирала! Смях и пак смях! Тва да го разправяш на местните нещастници добре, ама в немски информационни агентства......

  Коментиран от #6

 • Morgoth
  Отговор
  5 11:28  14.02.17

  До коментар #1 от "Мършата":

  Това което пишеш за Германия е вярно, но по никакъв начин не е предпазило германците от грешки и по никакъв начин не гарантира, че в момента те не са изпаднали в една от тях.
 • Morgoth
  Отговор
  6 11:32  14.02.17

  До коментар #4 от "Быдло Советское":

  Зависи как дефинираш добре и зле. ЕС е точно 10 пъти по-силен икономически от Русия, но в Сирия правилата ги диктуват САЩ и Русия, а Европа само отнася негативите. Ако ЕС беше добре нямаше Гърция да е пред фалит, Великобритания да напуска, а по въпроса с бежанците да има толкова остро вътрешно противопоставяне. Макар и богата Европа е в сериозна политическа криза.
 • Ядосан Ханс
  Отговор
  7 17:04  14.02.17
  Тоа, що не се види в огледалото? Тръгнал да се грижи за германия, колко зле са били . Имам чувството че злобата промения зрителното чувство. В моето село на такъв глига казват , НЕРДЕ ЯМБОЛ , НЕРДЕ СТАНБОЛ . Германия е на светлинни години от сибиря.

Напиши коментар:


Публикувай