780 7

Караганов: Светът не се движи в посока на постмодернизъм

ЕС не може да реши проблемите си като се позиционира като противник на Русия

Димитрина Ковачева

Статия за немския авторитетен вестник „Ди Велт“ отново събуди въображението за руското мислене в актуалната външна политика. Статията е на Сергей Караганов, ключова фигура в света на руската външна политика и личен съветник на Владимир Путин. Сергей Караганов е един от най-влиятелните руски политолози, когото западните медии често определят като главен идеолог на външната политика на Кремъл. Иначе Караганов е декан на московското Висше училище по икономика и външни връзки, както и почетен председател на Президиума на Съвета по външна политика и политика по отбраната.

В статия за „Ди Велт“ Караганов казва следното: Европа трябва да разбере очевидното. Светът не се движи в посока постмодернизъм. Който се позиционира срещу Русия, може само да загуби. Той твърди, че победата на Доналд Тръмп е засилила тези тенденции в международната политика, които „за руснаците отдавна са очевидни“. Една от тези тенденции е „деглобализацията, която се движи от същите тези сили, които преди това движеха глобализацията. Те обаче са се дистанцирали, след като са видели, че другите печелят повече, отколкото те самите.

Според Караганов в обозримо бъдеще Китай ще действа като равен със САЩ и Европа. Съперничеството между САЩ и Китай ще определя в бъдеще отношенията между двете държави. Конфронтацията между Русия и Запада ще продължава, но постепенно ще отшумява.

Според Караганов Доналд Тръмп е по-малко предсказуем от Хилари Клинтън. Той каза много неща, на които даже и в Русия вдигаха вежди, т.е. се очудваха. Но според Караганов някои елементи от политиката на неговото правителство са предвидими – ще има повече протекционизъм и заради това повече напрежение с Китай; отдръпването на САЩ от Европа ще се засили, независимо от администрацията; американската инфраструктурна програма от 1 милиард долара ще помогне на американската икономика да се съживи и да направи Америка „отново голяма“. Но според личния съветник на Путин САЩ не след дълго вече няма да са водач на либералния икономически световен ред. Русия и САЩ имат по-добри шансове да избегнат колизията. „В момента, в който всеки по много точки остава на своето мнение, тези страни трябва да престанат да се движат в посока на нова военно-политическа конфронтация в Европа. Вариант може да бъде замразяване на числеността на войските на сегашното ниво или да се постигне споразумение всички военни самолети да летят с включени транспондери“. Сътрудничеството Караганов вижда в унищожаването на Ислямска държава в Сирия и в Ирак и решаването на проблема по политически път. Има шанс и за решаване на украинския проблем, преди тази страна да колабира. Според него Доналд Тръмп не е заинтересован да налива масло в огъня на този конфликт.

Естествено никой не знае дали ще стане точно така, пише Караганов. Никой не знае какво може да се случи и ще предприеме ли новият американски президент конструктивни крачки в тази посока. Тръмп действа на фона на разделена страна и за сметка на американския елит, който в голямата си част го ненавижда.

Какво може да направи Европа? Според него тя трябва да започне да разбира, да се погрижи за себе си и да започне да лекува тези рани, които получи от собствените си грешки. „На първо място тя трябва да разбере очевидното – светът не се развива в посока на постмодернизма. Освен това ЕС не може да реши проблемите си като се позиционира като противник на Русия. В момент, когато Европа се е вкопчила в либералните утопии, европейските елити обричат ЕС и неговите нации на следващи грешки, които в крайна сметка могат да го доведат до изолация.

Русия, твърди Караганов, продължава да проявява голям интерес към това да съхрани и развива своите културни и икономически връзки с Европа. „Това само по себе си не е насочено срещу САЩ, не срещу САЩ на Доналд Тръмп, ако новият президент успее да си позволи да последва най-добрите импулси и инстинкти. Както своите собствени, така и тези на Америка“.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мършата (гост)
  Отговор
  1 06:47  14.02.17
  Явно носенето на кирливи ушанки умопомрачава! Никому не препоръчвам да чете тия глупости, а да иде в Германия да види за кво реч иде! Държава на столетия преди тука дето е сега! Въобще несъпоставимо е, там и тука! Аз като кацнах там и като видях къде съм, аз изпаднах в културно нравствен шок от прогреса на германците, защото преди бях живял само тука в крайна изостаналост и простотия! Германия е 50 пъти по малка от Россия, но икономиката и превъзхожда руската и седнал тоя да плещи Европа това, Европа онова! Ха ха ха и това ти президентски съветник.....

  Коментиран от #5

 • мсимов (гост)
  Отговор
  2 07:00  14.02.17
  разпадът на постсъветското пространство продължава .демографски,сегашна русия няма да бъде руска.външната агресия не може да предотврати вътрешните противоречия в самата русия.
 • Точка (гост)
  Отговор
  3 10:22  14.02.17
  Кво каза този казк? Тинтири минтири пляс плюс водка с руска салата.
 • Быдло Советское (гост)
  Отговор
  4 10:56  14.02.17
  По тъпа пропаганда от тази, че Европа е зле не бях чувал. Европа щяла да се самоизолирала! Смях и пак смях! Тва да го разправяш на местните нещастници добре, ама в немски информационни агентства......

  Коментиран от #6

 • Morgoth (гост)
  Отговор
  5 11:28  14.02.17

  До коментар #1 от "Мършата":

  Това което пишеш за Германия е вярно, но по никакъв начин не е предпазило германците от грешки и по никакъв начин не гарантира, че в момента те не са изпаднали в една от тях.
 • Morgoth (гост)
  Отговор
  6 11:32  14.02.17

  До коментар #4 от "Быдло Советское":

  Зависи как дефинираш добре и зле. ЕС е точно 10 пъти по-силен икономически от Русия, но в Сирия правилата ги диктуват САЩ и Русия, а Европа само отнася негативите.
  Ако ЕС беше добре нямаше Гърция да е пред фалит, Великобритания да напуска, а по въпроса с бежанците да има толкова остро вътрешно противопоставяне. Макар и богата Европа е в сериозна политическа криза.
 • Ядосан Ханс (гост)
  Отговор
  7 17:04  14.02.17
  Тоа, що не се види в огледалото? Тръгнал да се грижи за германия, колко зле са били . Имам чувството че злобата промения зрителното чувство. В моето село на такъв глига казват , НЕРДЕ ЯМБОЛ , НЕРДЕ СТАНБОЛ . Германия е на светлинни години от сибиря.

Напиши коментар:


Публикувай