964 0

Какво да очакваме от новия германски президент?

Добър избор ли е Щайнмайер за Германия в тези размирни времена?

Какво да очакваме от новия германски президент?
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Франк-Валтер Щайнмайер бе избран за президент на Германия на 12 февруари. И докато ролята на държавния глава е предимно церемониална, то той има известно влияние в определяне тона на външната политика.

Strategic Culture дава отговор на въпроса какво може да очакваме от Щайнмайер по време на мандата му като президент на страната – във времена на несигурност и кризи.

Наследникът на Йоахим Гаук може да налага вето върху закони, които според него нарушават конституцията. Освен това Щайнмайер е един от най-популярните германски политици и много сънародници гледат на него като на морален компас.

Новият президент е харесван и уважаван в Германия, а през 2010 година дари бъбрек на болната си съпруга. Това повиши популярността му. Канцлерът Ангела Меркел определи кандидатурата му като страхотна, защото той представлява политическия център – уважаван е както от бизнеса, така и от обществото, уважаван е у дома и в чужбина.

Какви са възгледите на Щайнмайер по отношение на ключови въпроси от външната политика? Държавният глава разкритикува преди време Доналд Тръмп за насаждането на омраза и предупреди, че външната политика на САЩ ще бъде по-непредвидима при новата администрация.

Избирането на Щайнмайер означава и промяна на политиката спрямо Русия. Германският политик се очаква да бъде приятелски настроен към Кремъл. Предишният президент Йоахим Гаук не посети нито веднъж Русия по време на мандата си, а освен това бойкотира зимните олимпийски игри в Сочи.

Щайнмайер, който преди това беше външен министър на страната, е критикувал военните учения на НАТО в Източна Европа и е заявявал, че санкциите срещу руснаците постепенно трябва да паднат, ако има значителен напредък в мирния процес в Украйна.

Щайнмайер смята, че Русия има решаваща роля за управлението на редица кризи в световен мащаб, включително гражданската война в Сирия, започнала през 2011 година.

Богатият опит във външната политика на Щайнмайер ще му бъде полезен във времена, в които бъдещето на Европейския съюз изглежда несигурно – особено след Brexit, бежанската криза и предстоящите ключови избори на няколко точки на континента. Германия е изправена пред несигурност, и избирането на Щайнмайер за президент изглежда правилен избор.

Германия

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай