1 386 3

Така и не се разбра какво искат САЩ

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Приключи тридневната Мюнхенска конференция по сигурността, в която участва и българският президент Румен Радев. В Мюнхен немалко въпроси останаха открити. Особено този за външнополитическите намерения на САЩ.

Това бяха думите, които мнозина искаха да чуят: "От името на президента Тръмп днес Ви уверявам, че Съединените американски щати стоят твърдо зад НАТО и ние ще изпълняваме непоколебимо нашите задължения, свързани с Трансатлантическия съюз." По време на речта си в събота, изнесена в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, американският вицепрезидент Майк Пенс истински се стараеше да успокои страстите. "Щатите винаги ще останат Вашият най-важен съюзник", успокои той европейците. Пенс обаче не пропусна да подчертае, съвсем в стила на Тръмп, че европейските страни-членки на Алианса не плащат справедлив дял от разходите за общата сигурност.

Постзападен световен ред?

Въпреки приятелски звучащата реч на американския вицепрезидент, така и не стана ясно какви точно са външнополитическите намерения на неговия шеф. Сред европейските дипломати се говори, че все още не са изяснени детайлите "по нито един въпрос". А особено болезнена била липсата на позициониране в сирийския конфликт.

Няколко часа след Майк Пенс на сцената в Мюнхен излезе и външният министър на Русия Сергей Лавров. В речта си той апелира за "постзападен световен ред". В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение. "Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен"." На тази конференция Русия бе всъщност една от най-силно критикуваните страни.

"Само заедно можем да се справим"

Що се отнася до участието на Ангела Меркел в конференцията, тя не спомена името на новия американски президент нито веднъж - макар че в речта ѝ често ставаше дума именно за Доналд Тръмп. Тя подчерта, че без САЩ Германия и Европа не биха били в състояние да преборят ислямисткия терор: "Европейците не можем да спечелим сами битката срещу ислямизма. Нуждаем се от силата на САЩ". В речта си тя изтъкна още: "Светът се промени драматично. Липсва ни утвърден международен ред. Отношенията с Русия не са добри. Само заедно можем да преборим опасностите. (...) Убедена съм, че конфликтите в този свят не могат да се овладеят от една-единствена държава", каза още канцлерката.

Германия

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • момчилов
  Отговор
  1 07:34  20.02.17
  това което стана ясно е че русия е в пълна изолация
 • Гост
  Отговор
  2 13:21  20.02.17
  Как не се разбира какво искат САЩ? Пари искат.
 • шшш
  Отговор
  3 22:37  21.02.17
  Европейски лидери треперят,без САЩ ще наакат в гащи , сега само пърдят , но скоро и памперси няма да помогнат,толкова жалки са..Това била силна Европа.Какво може да се очаква от лидери с меки китки ..Мислят за свине от ислямски държави -идил-пердиловци .Загърбили са народа си и се занимават само с така наречените бежанци..

Напиши коментар:


Публикувай