20 Февруари, 2017 11:51 3 018 7

Революция в Брюксел! Председателят на Еврокомисията готов да подаде оставка?

  • юнкер-
  • ес-
  • ек-
  • меркел
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В следващите четири седмици Жан-Клод Юнкер може да подаде оставка от поста председател на Европейската комисия. Това твърди кореспондентът на италианския вестник „ Република“. Като се позовава на „авторитетни източници“ в. „Република“ пише, че Юнкер е на кръстопът – или ще насочи ЕС в желаната линия на развитие, т.е. в единен Съюз с амбициозно бъдеще, или ще се откаже да управлява залеза на Европа като остави някои от заместниците си да довършат срока на мандата му“. Фаворит за това е Юрки Катайнен, член на дясноцентристката Европейска народна партия. По-малко шансове има холандецът Франс Тимерманс от Партията на европейските социалисти.

Според в. „Република“ на 8 март Европейската комисия трябва да публикува „Бялата книга“ - проект за новия старт на евроинтеграцията след Брекзит. Този документ ще стане приносът на Брюксел в празненствата по случай 60-годишнината от преподписването на Римския договор. Тържествата ще се проведат в Рим на 25 март.

Според в. „Република“ много европейски дипломатически представителства по конфиденциални канали са дали на Юнкер да разбере, че „Бялата книга“ трябва да бъде отложена. За това например е помолил холандският премиер Марк Рюте, чиято партия ще се сблъска на парламентарни избори с партията на евроскептика Герт Вилдерс. За това е сигнализирала и Ангела Меркел, която „до изборите през септември не иска да се появят инициативи, които могат да станат повод за вътрешнополитически дискусии за Европа или да създадат раздор сред страните-членки на ЕС, което ще подрони лидерството на канцлера на Федералната република“.

„Първият решаващ етап, който ще даде светлина за бъдещето на председателя на Европейската комисия ще бъде неговата среща в Берлин с Ангела Меркел. Ако Меркел го помоли да отложи „Бялата книга“ за след римските тържества „люксембургският политик ще бъде принуден да вземе трудно решение“, пише „ Република“. На неговото решение ще повлияят и телефонните разговори с други лидери и тяхното желание да дадат действително нов старт на Европа. В този ключов за ЕС месец първият етап ще бъде заседанието на ЕС на 9 и 10 март.

В. „Република“ пише, че все още нищо не е решено, но Юнкер е подготвил оставката си и не е важно, че като премиер на Люксембург за последните 19 години 9 пъти е заплашвал, че ще подаде оставка. „Изглежда той е уморен да играе ролята на гръмоотвод“, коментира „Република“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    6 5 Отговор
    А дано, ама надали.
  • 2 жалко

    6 3 Отговор
    ще бъде ако ес се разпадне . няма начин 27 отделни страни да имат независимост от такива държави като щатите,китай,индия...но явно и средноевропейският избирател не е на по-високо ниво от този в България
  • 3 no name no face no number

    7 4 Отговор
    Да си ходят всички дружно некадърно стадо данакоядци!

    Коментиран от #5

  • 4 Киро

    9 7 Отговор
    ЕС ще оцелее, не бойте се!

    На всеки с капка акъл в главата му е ясно, че поотделно всички тези държави нямат шанс в този глобализиращ се свят, поляризиран на съюзи и обединения!

    Разбира се, трябва да има промени, първата от тях е се изхвърли маймуняка!
    Втората промяна - който не иска еврото и да спазва ограниченията - да си минава на националната валута и да си я обезценява колкото си иска. Пример Гърция, Италия, Испания.

    Само слаботоков елемент с ай кю под 50 може да иска да излезем от ЕС. Или някоя платена масковска мишка.
  • 5 Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Какво е данак?

    Би ли обяснил?
  • 6 дичо

    1 1 Отговор
    Киро, колкото знае какво е ''данак'' толкова знае и какво пише
  • 7 Диди

    1 5 Отговор
    Европейският съюз няма да се разпадне.Ще е трудно,тъй като всяка държава иска интересите си,но всяка държава знае каква ще бъде цената за народа ако ЕС се разпадне.Тръмп иска да види ЕС разпаднат,така и Путин.Но европейците ще се съюзят още повече,за да не се стигне до нежеланото.