8 744 20

Корупция Нинова, Уестингхаус и капитализъм

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Георги Харизанов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През определен период от време, от 2014-та година насам, Бойко Борисов периодично повдига темата за споразумението с американската компания „Уестингхаус“ за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, подписано от тогавашния министър на икономиката Драгомир Стойнев.

Очевидно е че Борисов знае много повече от това което казва, а и това е съвсем нормално след като в последните две години и половина е имал на свое подчинение Министерството на енергетиката и всички разследващи служби в България.

Да си припомним самият казус:

В последният ден на кабинета „Орешарски“ правителството обявява че на последното си заседание не е взимало никакви заслужаващи внимание решения. Малко след края на заседанието се оказва че решение всъщност и взето, и то съвсем не е маловажно: Правителството е одобрило споразумение с американската компания „Уестингхаус“ за доставка на нова ядрена мощност за АЕЦ“Козлодуй“ на стойност 5 милиарда долара.

Изненадващо за мнозина, включително мнозина видни енергетици от самото БСП, правителството на Орешарски одобрява доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев за сключване на акционерно споразумение между АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" ЕАД, централата "АЕЦ Козлодуй" и "Уестингхаус електрик къмпани". И напълно в стила на БСП на следващият кабинет се вменява да приведе това споразумение в действие.

Решението е публикувано на ти август - в последния ден на правителството, преди обнародването на указа за назначаване на служебното правителство на Георги Близнашки. И то гласи:

"Акционерното споразумение да влезе в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство (ЕРС), по съответния надлежен ред. Това условие да се включи в акционерното споразумение. Министърът на икономиката и енергетиката да предприеме необходимите действия за изпълнение на решението".

В следващите дни Драгомир Стойнев тръгва на кризисно "турне" из сутрешните блокове, обяснявайки, че решението не обвързва държавата с американската компания и е решение на следващото правителство дали да подпише окончателно споразумение.

Оказва се обаче, че в левицата, чийто представител е Стойнев във властта, а за малко не става и председател на партията, не само че не са знаели за решението на кабинета, ами са и доста озадачени от него.

"Притеснен съм за индикативната цена от $ 5,3 млрд. за един реактор. Това е стойността на два реактора за АЕЦ "Белене". Индикативната цена обикновено име тенденция за нарастване. Не съм чувал досега за индикативна цена, която да бъде намалена", коментира червеният депутат Таско Ерменков и допълни.

"Не виждам логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвиква действие. Има много смущаващи неща в този проект. Това излиза от рамките на нормалното поведение на правителството".

Възмутената реакция на Таско Ерменков и привикването на Драгомир Стойнев за обяснения пред Изпълнителното Бюро на партията е показателна за липсата на предварителна информация в БСП и парламентарната им група,

а основният въпрос и до днес си остава един:

Как министър Стойнев намира смелост и нужното политическо лоби, за да подпише такова споразумение точно с американската „Уестингхаус“ без да се проведе каквато и да било процедура за избор на доставчик на технология и оборудване, и без да се обсъди това намерение с партията-мандатоносител и нейната парламентарна група?

Отговорът обаче се крие в далечната 2007-ма година, и за щастие е публичен – намира се на страницата на Парламента.

Там са публикувани СРС-тата от скандалният случай „Фронтиер“ – разработката срещу Красимир Георгиев – шеф на едноименната енергийна компания, станал известен с тесните си контакти с Румен Овчаров и Корнелия Нинова, с разработката срещу себе си, с използването на Корнелия Нинова за посредник между него самия и следователката Татяна Шарланджиева и със скандалът с тогавашния шеф на следствието Ангел Александров, довел в крайна сметка до уволнението на министър Румен Овчаров и заместник-министър Корнелия Нинова, както и до последващото уволнение на следователката Татяна Шарланджиева от столичното следствие.

От въпросните СРС-та става видно че компанията „Уестингхаус“ е усърдно лансирана още тогава от кръгът около Георгиев, Овчаров и Нинова. Под № 797 се чете следното: „Гери от 0889****** се представя на Краси /Красимир Георгиев/ като Гери от кабинета на министър Овчаров и го уведомява, че Овчаров трябва да отиде в Народното събрание и няма възможност за среща. Програмата му е Министерски съвет, след това Комисията и след това Народно събрание. Овчаров й казал, че просто няма възможност за днес. Краси пита: „А отпада ли „Уестингхаус“? Гери казва: „Засега мисля че ще остане, но не знам. Не ми е казал „Остава!“.

Под номер 778 се в разговор между Красимир Георгиев и ***** се чете това: „Офертата на „Уестингхаус“ е с най-добро качество и е по-ниска от тази на „Атомстройекспорт“, „Арева“ и „Фромаком“. Това е факт, който просто не може да се отрече“.

Под номер 779 четем следното: „Краси смята че Бонев е глупак, а има чувството, че е много хитър. На срещата бил Жоро, който обяснявал. Боян го информира че утре ще се срещнат с министъра и добавя: „Аз им казах какво ще каже министъра – отивайте и се разбирайте с руснаците“. Боян казва: „Тоя некадърник ще съсипе всичко. Капитала, който беше натрупан и взаимоотношението – всичко ще бъде съсипано заради един тъпанар, който след две години ще отиде да се пенсионира. Това е цялата трагедия“.

По-нагоре в СРС-тата се четат многобройни контакти на „Краси“ с Корнелия Нинова – основно по линия на нейното посредничене между Георгиев и следователката Шарланджиева, но също и за „проекти“ за които „ще бъдем благодарни“, както казва самият Георгиев.

Лобирането в полза на „Уестингхаус“ в този период е за влизане в проекта „Белене“, но очевидно надделява лобито в полза на руската страна и американската компания остава извън борда.

Което не й пречи 7 години по-късно да се завърне с гръм и трясък, подписвайки договор на стойност 5,3млрд долара за АЕЦ“Козлодуй“ в условията на практическа липса на конкуренция.

И тъй като съм сигурен че бившият премиер Борисов знае много добре защо пита и каква е самата истина за споразумението с американците, както и по повод поредното му интервю в което обяви, че съвсем скоро очаква цялата истина за тази сделка да излезе наяве, искам отново да попитам:

Какво участие е взела Корнелия Нинова в лобирането в полза на „Уестингхаус“ през 2007-ма година – време по което Драгомир Стойнев все още е редови депутат с ресор социална политика?

За какъв проект е обещал благодарност лично на Корнелия Нинова разследваният Красимир Георгиев?

Какво участие е взела Корнелия Нинова в лобирането в полза на „Уестингхаус“ 7 години по-късно, през 2014-та година?

С какви мотиви беше предизвикана от БСП фалшивата новина за енергийна криза и режим на тока само преди месец, около която фалшива новина отново се поде рефрена за спешната нужда от изграждане на нови ядрени мощности и нуждата от спешно изграждане на 7-ми блок на АЕЦ“Козлодуй“?

В какви срещи е участвала Корнелия Нинова при посещението си в САЩ през лятото на 2016-та година, веднага след избирането й за лидер на БСП?

Не ме разбирайте погрешно – би било връх на иронията и политическият хумор избирателите на Нинова, веещи руски знамена на „Копринка“ и мечтаещи за социализъм и крепка дружба с Дядо Иван, да доведат с гласа си до наливането на няколко милиарда долара в американска корпорация.

Проблемът е че докато умираме от смях, отново ще трябва да платим сметката. Сметката на червената корупция.

Корупция Нинова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Последния глупак
  Отговор
  1 13:32  25.02.17
  Нинова и 40другари,този път ще успеят да си напълнят пещерата до тавана със откраднатите пари от наивния и глупав български робски народ за последно,защото народа за следващия обир няма да го има..
 • jambazina
  Отговор
  2 14:44  25.02.17
  Не им прави чест и не говори добре за хора, дето се бият в гърдите че работят за бъдещето на България, да са пратили децата си да живеят в чужбина, та да не им се изсипва на главите гняста на родителите им - главно говоря за Корнелия и Бойко.
 • Шалом
  Отговор
  3 14:44  25.02.17
  Червен еврейски Интернационал.
 • малката истина
  Отговор
  4 15:00  25.02.17
  Много добра статия, и не знам защо се прикрива и мълчи,че Станишев я уволни точно заради участието и в 2 такива схеми и КУРнелия беше подсъдима ,НО разбира се червените съдии я оправдаха и днес парадокса тя да иска да стане премиер на България!!!!Чудо от червената мърша.....

 • Селянина с колелото
  Отговор
  5 15:05  25.02.17
  Тея дрОгарите да сменят наркотиците че май в другото измерение където живеят може току виж да им падне тавана на главата.
 • Азазаз
  Отговор
  6 15:13  25.02.17
  Как може да има хора, които да гласуват за тези долни твари ?
 • Гост
  Отговор
  7 15:42  25.02.17
  Не знам колко истина има в написаното и дали изобщо има такава след като авторът цитира и какво са си говорили, което не знам от къде му е известно, едва ли е присъствал на тези разговори или пък някой от участниците в тях ми е звъннал за да му разкаже всичко това, но пък статийката е доста очерняща и някак много удобно се връзва с любимия номер на преждеуправляващите ни да изкарват другите около тях по-черни и от дявола. За 2 години защо не разнищиха случая, а се сещат чак сега, когато всички се питат къде потънаха почти 20 млрд., с които повишиха външния дълг.
 • Wtf
  Отговор
  8 15:52  25.02.17
  Къде е новината тук?
 • Истина
  Отговор
  9 15:54  25.02.17
  Пак глупости!Напишете нещо оригинално не само инсинуации!Ако има доказателства кажете,но Борисов знае ,че една дума срещу Америка и ще му цъфнат мръсните о.рани гащи!Веднага ще потегли към централен софийслки!
 • еее
  Отговор
  10 16:19  25.02.17
  Истината е само една - докато има бюджет ще има грабеж по пладне,който се случва вече повече от 27 години. Цирка замина,останаха само клоуни..Чужденци все ни питат, какво ли трябвало да се случи в България ,че хора живеят в такива мизерни условия. Просто не могат да се представят как едни човеци търпят други ,където ги превърнаха в "новите роби" Ужас без край. Плащаме данъци за да храним управляващите и милиони цигани ,които стават все по гладни , защото малко работещи вече не смогват и цигани не спират с терора срещу тези които ги хранят.Един кръговрат..с намаляващо българско население и множество други...да не забравя ме и "бежанци" които напират да живеят в България ,след като Европа построила стени..
 • tost
  Отговор
  11 16:26  25.02.17
  След като е знаел Bat Бойко като беше на власт,защо не осъди нито един от горе споменатите. Много просто,защото се е клел във вярност към партията,по времето на социализамА. Гарван,гарвана око не вади.
 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  12 16:36  25.02.17
  гЕОРГЕ,бойко и герб накрадиха много и сега плащат на такива като теб да подвеждат народа със измислените си статийки.Истинските престъпници обаче не са герб,те са просто продажни крадци.Тази привилегия е на СДС,Костов, Паси,Надежда Нейски,и кликата около тях.Тези .раха на България,а сега се притаяват.От тях трябва да се почне.
 • Гнида
  Отговор
  13 17:58  25.02.17
  Едва ли само Нинова е виновна за краха на държавата в частност на енергетиката . Удобно не е писано за референдума за ядрена енергетика и кога е проведен . Имам чувството , че стаията е поръчкова и манипулативна . То като гледам и четвъртата власт е като останалите 3 .
 • БЕХ и НЕК
  Отговор
  14 21:52  25.02.17
  Аз всеки път питам нещо просто: - По парижкото споразумение ние ще трябва да си затворим 5те кирливи ТЕЦа, които произвеждат ток. Това уважаеми трябва да се случи за по малко от 7 години. Тези 5 ТЕЦа произвеждат 45% от ел. енергията на страната. Питам с какво ще я попълним тази липса? Да не ми отговарят с ВЕИ и ПАВЕЦ- ове, че ще счупя нечия тъпа кратуна за такъв отговор! Една централа не се строи за 3, 5 или 7 години. Това означава, че много скоро ще купуваме ток от вън на прекрасна цена. Тогава, ще "запаля" колата ще дойда до София и ще счупя няколко кратуни на бивши и настоящи държавни чиновници. Няма да има милост нито за Трайковци, Бойковци, Делян Доревци и всички, които са виновни за това. Всички! - Без значение на окраската!
 • страничен наблюдател
  Отговор
  15 03:05  26.02.17
  Пелтека е изключително прост, задръстен, но безумно алчен.
 • Ставри
  Отговор
  16 12:30  26.02.17
  Абе,тоя дето пише тези истини не го ли изгони Бойко за далавери от напоителни системи и фалшива диплома,ми той може и сега да е подсъдим,но в България е така.Нелепи хора са задействани на амбразурата,защото страх тресе господарите му.

 • Пенсионера
  Отговор
  17 22:22  26.02.17
  КОРУПЦИОНЕРИ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА . ХА ХА ХА. ВЕСЕЛИ ХОРИЦА, ЗАЩО МИСЛЯТ ЧЕ ИМ ВЯРВАМЕ ?
 • Излъгахте народа
  Отговор
  18 22:44  26.02.17
  Какви ли доказателства за многомилиардни сделки и корупционни схеми знае и е участвала отритнатата от Станишев ,Курнелчето за да дойде в БСП и хоп изведнъж да стане и председател.Който има глава на раменете си нека се позамисли.
 • Магистрат
  Отговор
  19 07:01  03.03.17
  Хайде и сега гласувайте пак за БСП!!! Алооооу ПРОКУРАТУРАТА,спите ли??? Ако спите,какво сънувате???
 • пеев
  Отговор
  20 09:04  06.03.17
  докато има комунизъм БЪЛГАРИЯ ще върви назад.

Напиши коментар:


Публикувай