3 025 10

Какво има в телефоните на бежанците?

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Федералната служба за миграция и бежанци да получава данните от телефоните на мигрантите, искащи убежище. Целта: да се установява "реалната идентичност" на кандидата. Това предвижда един оспорван берлински законопроект.

"Възмутен съм от плановете на правителството", казва Махмуд Ердем в разговор с ДВ. Той е адвокат и от 20 години консултира бежанци по въпросите, свързани с предоставянето на убежище в Германия. Според него, разчитането на данни от мобилните телефони или флашките на мигрантите е нарушение на личните права.

Ако този проектозакон влезе в сила, Федералната служба за миграцията и бежанците, която обработва молбите за убежище, би се сдобила с права, с които в момента разполагат само полицията и службите за чужденци - и то само в специални случаи. Става дума за това бежанците и мигрантите да бъдат принуждавани да разкриват паролите си за своите мобилни устройства. По принцип за подобна намеса съществуват много строги разпоредби. В момента законът я разрешава само в случаите, когато идентичността на определен човек не може да бъде осъществена чрез "по-меки средства".

Следите в онлайн-пространството

Махмуд Ердем предполага, че сега някои от засегнатите мигранти ще се опитат да манипулират своите мобилни телефони така, че да не могат да бъдат разчетени техните данни за произход и идентичност.

Според редактора на специализираното компютърно списание "C'T" Фабиан Шершел обаче, това няма да попречи на службите за сигурност. "Хората неминуемо оставят следи в мрежата. Най-вече профилите в социалните мрежи са като отворена книга. Чатовете с близки и приятели също дават определена информация. Въпросът е в това дали човек използва всички тези мрежи от мобилния си телефон", казва той. Освен това чрез апликацията Google-Maps може да се разбере къде се е намирало някое лице. Стига обаче тази функция да е била активирана. Източник на информация са и GPS-данните на снимките, заснети с телефоните. Но и те могат да бъдат скрити.

Спомени за "голямото подслушване"

"Не вярвам, че разчитането на данните от мобилните телефони може винаги да дава абсолютно точна информация за реалната идентичност на лицето. Дори и телефоните разговори дават само някаква отправна точка, но не и информация за това какъв паспорт е притежавал бежанецът", казва ръководителят на правния отдел на правозащитната органицация "Про Азил" Бернд Мезович. Организацията смята, че законопроектът представлява "позорно загърбване на културата на гостоприемство".

Мезович твърди, че проектозаконът за контрол върху мобилните телефони много напомня на един друг силно оспорван в миналото закон. "Това всъщност е същият закон, който Федералният конституционен съд осъди като "голямото подслушване" още през 2004 година", казва Мезович. Освен това не е ясно кой в крайна сметка ще има достъп до така получените данни. "Дали пък службите за чужденците и търсещите убежище няма да предават данните на германски или дори на чуждестранни тайни служби?" Бернд Мезович е убеден, че в крайна сметка Федералният конституционен съд в Карлсруе ще се заеме със случая, ако този закон бъде гласуван в Бундестага.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • !?!?
  Отговор
  1 01:35  26.02.17
  "позорно загърбване на културата на гостоприемство" Аве швестери нещастни вие сериозно ли !? Тия идват изнасилват ви, убиват, газят, взривяват, а вие за някакви права !?!? Какви права, ако ролите се разменят, ще видите вие, колко права , ще имате! Толерастията убива !

  Коментиран от #7

 • Хасан
  Отговор
  2 07:54  26.02.17
  Това е нарушение на човешките права.. Ако Запада не им разбива държавите, не им разрушава къщите те няма да дойдат в Европа.. И нека бежанците да им сменят генотипа на тия фашизирани немци,англичани, французи.. След едно поколение ще мургавеят

  Коментиран от #3

 • Нафарфорий
  Отговор
  3 08:39  26.02.17

  До коментар #2 от "Хасан":

  Хасане, да ти напомням ли, че през 711 вие започнахте всичко, и после през 1396? Затуй всички , дето са християни и патриоти трябва да се обединим и да унищожим близкия изток, т.е. да останат само палмите, камилите, лисиците!!!!!!!!
 • Нафарфорий
  Отговор
  4 08:41  26.02.17
  Трябва изобщо да им се забрани да ползват телефони, ако не им харесва обратно в близкия изток! Тая на снимката де не е от ония дет знаеха по 4 езика и дето уж ни обещаваха, че ще работят ако ги пуснем?

 • qqqqq
  Отговор
  5 09:02  26.02.17
  Бежанец е майка с деца. Мъжете от 16 години нагоре мога спокойно да ги нарека ДЕЗЕРТЬОРИ И СТАХЛИВЦИ. Това са хора на които не им пука за собствената им родина. Вместо да я отбраняват те бягат и чакат на готово някой друг да ги оправи.

  Коментиран от #10

 • некойси
  Отговор
  6 09:05  26.02.17
  Те са бежанци и нямат права тук така или иначе. Няма как властите да са сигурни в намеренията им, докато твърдят че бягат от война, а в същото втеме имат снимки в телефоните си с разчленени тела и послания за борба с изменниците.
 • Morgoth
  Отговор
  7 09:52  26.02.17

  До коментар #1 от "!?!?":

  Нещата са много по-прозаични. Точно това адвокатче печели от консултиране на бежанци. За него да не са гостоприемни значи да си загуби работата.
 • Диди
  Отговор
  8 12:04  26.02.17
  Надявам се този закон да бъде приет.Бежанците лъжат,че идват от Сирия и Ирак,защото знаят,че иначе ще бъдат върнати.А този адвокат говори за права,но не каза нищо за правата на германците,тоя си търси интересът.А другият от PRO ASYL какво друго да каже,освен да защитава във всяко едно отношение бежанците,това му е работата.Такива като него са ги давали по телевизията.Всеки който няма документи,е нарушител на законът.Такива умишлено си унищожават документите,за да не могът да бъдат върнати.Такива криминални хора трябва да бъдат изгонени от Германия.
 • Горд Българин
  Отговор
  9 13:00  26.02.17
  Видимите резултати от "МИРНАТА" религия снощи в Германия. Има ли още наивници, които да вярват на разни псевдодемократи и всякакви мошеници манипулатори, колко "добри" са мюсюлманите. АЗ СЪМ НА МНЕНИЕ, КОЙТО РЕВЕ И ГИ ЗАЩИТАВА ДА СИ ГИ ВЗЕМЕ В ТЯХ И ДА СИ ГИ ОТГЛЕЖДА. АЗ МЮСЮЛМАНИ В СТРАНАТА СИ НЕ ИСКАМ. ВСЯКО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА ПОПИТА НАРОДА ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ ИСКА ИЛИ НЕ ТЕЗИ НАШЕСТВЕНИЦИ, А НЕ ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЕ И ДА ГИ НАЛАГА НАСИЛСТВЕНО НА МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НАСЕЛЯВАЩО ДАДЕНА ДЪРЖАВА.
 • Да ама не
  Отговор
  10 18:59  28.02.17

  До коментар #5 от "qqqqq":

  Ама на тях им е дадена основната цел - да направят Европа собствена родина и както изисква Корана "не оставяй на земята нито един неверник!"

Напиши коментар:


Публикувай