Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 09:54 9 843 11

Докога ще ни правят на идиоти

  • докога-
  • ще ни правят-
  • идиоти-
  • избори-
  • милен ганев

Участието на психолози в предизборните диспути е унизително и неуместно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Историята се повтаря като фарс и опитът за възкресение на драмата „Кой?“, заради уволнението на главния секретар на МВР Георги Костов увисна нелепо, като бабешки кюлоти от балкон на „Витошка“. Темата се оказа безинтересна за публиката, която така и не възприе освободения полицейски началник като народен закрилник. Как да го сравниш с един друг главен секретар. Човек или има харизма, или няма.

Естествен похлупак на затворената драма се явиха две меко казано печални истории. След две години най-после бе установена самоличността на „бягащия ученик“, заподозрян за убийството на 15-годишния Георги в София. Твърденията, че той е разпознат почти веднага от съучениците си и персонала на учебното заведение, но всички заключили устите си и хвърлили ключа, са потресаващи. А в друго столично училище дете уби дете с ритник в корема. А извършителят и жертвата са на 11 години. След всичко това другарската жалейка и хленчът на Костов заглъхнаха по естествен път, а опитите да бъде изкаран великомъченик бяха изоставени.

Стартиралите предизборни дебати, независимо от темата им и имената на участниците, неотменно водят до задънена улица. Тръгва се от пенсиите, минава се през минималната заплата, мизата се вдига със средното възнаграждение, за гарнитура се сваля ДДС на книгите. „Два мандата имахте – и двата пъти абдикирахте“, настъпват едните. „След вас пък винаги остава пустиня“, отвръщат другите и на свой ред атакуват: „А анексията на Крим?“. „А откъсването на Косово?“ – възмущават се на свой ред онези. И в духа на политическата максима „Мисли глобално, действай локално“ всичко завършва с „Ами ако някой утре забие чужд флаг в Кърджали?“. Нерде пенсии, нерде Крим и Косово…

Тук някъде драгият зрител с пълно основание търси дистанционното, докато абажурът се клати от псувните му. Но, имала глава да пати. Това съвсем не е всичко. Телевизиите, които ни дариха с безценното понятие „реалити формат“ са осигурили допълнителна екстра към политическите диспути. Ако някой е срещнал затруднения да определи победителя и се терзае от колебания, на помощ се явява психолог. Той анализира в детайли не само чутото, но и езика на жестовете, интонацията, едва доловимото потрепване на левия клепач на седящия отдясно. Нервното масажиране на безименния пръст на лявата ръка издава несигурност. А опитът на опонента да пъхне кичур коса под рамката на очилата си показва зле прикрит гняв. Аудиторията забравя, че преди минути е наблюдавала политически диспут, тъй като вече е стартирал поредният епизод от „Съдби на кръстопът“. Няма я само Ани Владимирова, но и това е поправимо.

Кампанията едва започна, а вече е превърната в телевизионно реалити. Продуцентите залагат на формулата от печелившите формати, без да им пука, че подобен подход е обиден за част от публиката. Унизителен е и за участниците в дебатите. В края на краищата те не се излежават опиянчени по диваните в къщата на ВИП Брадър, нито издават физиологични звуци между две разплаквания. Включването на психолог, който да обяснява това, което сте видели и чули, е прекрасна илюстрация на оценката, която продуцентите дават на драгия зрител. Някога мислех, че скиорите са пълни идиоти. Не подозирах, че за втория манш се качват с лифт. Телевизионерите ни възприемат горе-долу по този начин. Смятат, че процентът на мислещите зрители е пренебрежимо нисък. А дали нямат основание за това. Трудно е да се каже, дали политиците или психолозите повече ни правят на идиоти. Ако скоро след диспутите влязат и психиатрите, отговорът ще си дойде сам.

Иначе разсъжденията на специалистите могат да бъдат ползвани в лекции в Института по психология на МВР. Ако ни научат и да четем по движението на устните, дебатите могат да бъдат предавани и без звук. А защо трябва да гледаме самия диспут, като психологът може да се усамоти с участниците и после да ни го преразкаже, като накрая отсъди кой го е спечелил. Колкото и да се стараят да демонстрират безпристрастност водещите на предизборни студия, когато последната дума е на политическия психолог, усилията им отиват в канализацията. Участието на подобен специалист е абсолютно неуместно и нередно в условията на предизборна кампания, а манипулацията, търсена или не, е неизбежна. Поне да канят двама психолози – официално прикрепени към участниците, заедно със симпатиите си. Защото усещането за професионална безпристрастност сега отсъства.

Някои електорални единици тъкмо си блъскаха главите, дали негласуването в касирани избори ще влиза в сметката за пасивна дерегистрация, когато Конституционния съд отмени задължителното гласуване, заедно с нелепата му санкция. А машинното гласуване пропадна. Както в нискобюджетен трилър, 12 минути преди края на конкурса за доставчик на машините, драматично постъпи една оферта. Оказа се, че разчетите на единствените мераклии са неприемливи – машините им ще пристигнат само седмица преди изборния ден. А това прави невъзможно доставянето им във всички секции, както и обучението за работа с тях на членовете на комисиите. Най-отявлените радетели за всеобщия машинен вот от Реформаторския блок обвиниха БСП, ГЕРБ и ДПС, че се страхуват от машинното гласуване, а омбудсманът Мая Манолова скочи на ЦИК, че там умишлено са протакали. За свое оправдание ЦИК-аджиите продължиха да изтъкват, че тези избори не са редовни, а предсрочни, оставката от миналия ноември ги изненадала и времето за каквито и да било нововъведения било недостатъчно. И на свой ред успокоиха електората, че хартиените избори не са застрашени от касиране.

А в столицата на суетата, Холивуд, преживяла криво - ляво избора на Тръмп, пак се вкараха във филм. Старият сваляч Уорън Бийти, минал през спалното бельо на безчет актриси, обърка единственото, което не трябваше да обърка. С любезното съдействие на достолепната си колежка Фей Дънауей чичо Уорън присъди „Оскар“ за най-добър филм на грешна лента. Щастливите лауреати вече благодаряха на майките си, когато „най-големият гаф в историята на наградите“ лъсна със страшна сила. Когато знаем, че на всеки час триста деца в света умират от глад, можем единствено да кажем – що не си…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    41 5 Отговор
    Евала на автора , чудесен материал !Разсмя ме искрено!
  • 2 Левски

    63 10 Отговор
    27 години търпим робство, остават още само 473 години. Тогава чакахме руснаците, сега кого чакаме ? Не ни трябват партии и избори ,трябва ни икономика , безплатно и качествено здравеопазване и образование. България имаше всичко , сега има само дългове. Европейския ( еврейския ) съюз ни направиха роби в собствената ни страна, просяци. И всичко това благодарение на корумпираните ни , дупедаващи и г.золижещи "политици" . ВСИЧКО КОЕТО НИ ТРЯБВА Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА СТРАХА. Събуди се българино саможив, този път ако ние не вземем нещата в ръце никой няма да НИ ОПРАВИ. БЕЛЕНЕ ЧАКА НОВИТЕ СИ НАЕМАТЕЛИ !!!

    Коментиран от #8

  • 3 7777777

    41 9 Отговор
    ОСТАНАХА ЛИ ОЩЕ СЕРСЕМИ, КОИТО ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ И БСП?

    Коментиран от #9

  • 4 UFO

    43 4 Отговор
    Браво за статията!
  • 5 kavarna bedstva

    33 8 Отговор
    трябва да си мазохист за да гласуваш за тия гамени грабвайте сопите и към СОФЕТО
  • 6 Българин

    8 5 Отговор
    Как до кога?ДОКАТО СВЯТ СВЕТУВА.
  • 7 Мара

    20 1 Отговор
    Докато има идиоти,ще ни правят на идиоти!
  • 8 benji

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Левски":

    На теб май два вида мухи ти се въртят в главата?
    Не са ни виновни нито европейците, евреите или руснаците, най- са ни виновни нашите алчни за власт и пари политици.
    Това с безплатното как да стане?
    Трябва ни чест и самосъзнание.
  • 9 kkk

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "7777777":

    Споко и да няма ще си купят, в сяко една ромско гето колко искаш. Па и от някои друг рейс и от турция могат да докарат
  • 10 Българин

    11 2 Отговор
    Евала за статията правете повече такива статии, критикувайте и мислете безпристрастно .Това е истинска журналистика а не мин*чийските платени статии с които масово е залято навсякъде които ни внушават,че живееме добре,че повече пари не са ни нужни.Говорете за минимална заплата болезнената тема пренебрегвана нарочно с пренебрежение от всички и за пенсиите на хората също.Радвам се че има все още макар и малко хора останали които да кажат нещата с истинските им имена.
  • 11 незнайко

    2 1 Отговор
    Докога ще ни правят на идиоти ? ДОКАТО САМИТЕ НИЕ СМЕ ИДИОТИ . Само обща РЕВОЛЮЦИЯ ще ни оправи.