3 Март, 2017 08:00 2 463 3

К’во не чу още, българино?!

  • бсп-
  • герб-
  • нинова-
  • бойко борисов

И без дебат Борисов - Нинова ще съмне

К’во не чу още, българино?! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-слушаната родна песен на отминалата година се оказа „К’во не чу?“ на Дара. В нея лирическата героиня натъртва с укор, че мъжът на сърцето й се прави на глух, а вече би трябвало да е чул всички нейни доводи и терзания. Затова тя се зарича занапред да не му дава обяснения. Пропадналият окончателно дебат Нинова-Борисов се проведе, докато двамата се обясняваха, защо няма да се проведе. Това може да ви звучи като оксиморон, но определението напълно подхожда на родните политически нрави. И ние, подобно на глухия герой на Дара, се правим, че не сме чули всичко от тези хора и жадуваме за още и още. Какъв кошмар – дебатът окончателно пропадна!!! Сякаш е спрял токът, докато някой бие дузпа на финала на Шампионска лига. Та нима сте очаквали да чуете от двамата нещо повече от това, което се изля в ефира под формата на нападателни оправдания?!

Публиката бе напомпана с големи очаквания и щеше да остане разочарована, ако дебатът на четири очи се бе състоял. На него нямаше да се случи нищо извънредно или да се каже нещо, което вече не е чуто или прочетено сигурно стотици пъти. Единствено изконният нагон към сеир остана не почесан, но зрелища по нашите ширини – бол. А и двамата нямаше да си скочат, като козлета на мост. Щяха да са неузнаваемо кротки. Нинова щеше да опита да уязви Борисов, че не е довършил и двата си мандата, а той да й отвърне, че чак когато спечели избори, тогава може да му говори така. И ако Корнелия споменеше победата на Радев, Бойко моментално щеше да контрира, че това не е нейна победа, нито на партията й, а генералът е бил независим кандидат, който преди това даже е бил на служба при него. След това Борисов щеше да изтъкне, че вече е готов с имената на министрите си. Не че много е умувал по тях – просто те си бяха действащи министри, излъчени от ГЕРБ, до преди месец-два. А Нинова на свой ред щеше да заяви, че е твърде рано БСП да излиза с имена на министри, защото предстои коалиционно управление и най-малкото би било неуместно, да не кажем некоректно, да го прави, преди да са ясни резултатите от изборите и евентуалните партньори в управлението. Борисов щеше да се похвали с финансова стабилност и подобрени показатели, а Нинова щеше да заяви, че е много лесно да се биеш в гърдите, когато си взел 16 милиарда.

Досадно, нали? Не е ли чудесно, че ни спестиха всичко това, с което лягаме и ставаме, и без друго политизирани до полуда. Сега и двамата спокойно и напоително могат да обясняват, че опонентът им се е уплашил, защото не е бил подготвен или се е страхувал да отговори на въпрос, който всъщност нямаше да бъде зададен. И от двата лагера гръмко щяха да обявят своя лидер за победител в дебата, а почитателите им нито щяха да ги разлюбят, нито да ги заобичат повече. Съмнително е дали щяха да си спечелят нови фенове с оглед развитието на двубоя. Това по-скоро би могло да се случи при някои от по-малките формации, съсредоточени в подготовката си за прескачане на барирерата.

„Бойко я постави на мястото й“, щяха да ликуват избирателите на ГЕРБ. „Корнелия му даде да се разбере“, от своя страна щяха да ликуват привържениците на БСП. Борисов обича да казва, че и без петел ще съмне. Е, гарантирам ви, че утре слънцето ще изгрее и без дебат. Всъщност, к’во още не си чул, драги избирателю…

А докато лидерите на двете водещи политически сили уточняваха напоително защо няма да се срещнат пред камерите, служебният премиер Огнян Герджиков и министрите му поднесоха нещо като отчет за първия си месец на власт. Финансовите резултати за първите два месеца били по-добри от тези за същия период на предходната година, похвали се Герджиков. А това давало възможност за изплащане на Великденски надбавки за най-бедните пенсионери. Така Герджиков пое и неприкосновения ресор на Борисов с 40-те лева за големите празници. При това без да изтъква заслугата на борбата с контрабандата за щедрия подарък за старците. Борисов бе твърде зает с Нинова, за да му обърне внимание, но в края на краищата е по-важно кой ще даде Коледните надбавки. Битката ще става все по-ожесточена.

Но, животът не държи празно. Съдбата си знае работата и пропадналото зрелище на партийните вождове безапелационно бе заменено от мощен скандал с дипломатично-козметичен привкус. Дългогодишният дипломат от кариерата Елена Поптодорова призна вината си за случилото се в безмитния магазин на варшавското летище. Плати си глобата, веднага подаде оставка от престижния си пост, но още дълго има да плаща на жадния за политически трупове електорат. В народните представи дипломатът е поставен в графата на тези, дето „морни вода не пият“. В близко съседство с бирника на Андрешко. Затова и насладата, с която българите не спират гаврите си с бившия ни посланик във Вашингтон, са отблъскващи, но логични. Сега ни е паднала, „тая е от големото добрутро“. Да я вземем за мезе. Те ни лъжат, крадат и ни се подиграват толкова години, но и ние знаем как. Прошка няма да има. До следващия случай, маркиран като „шок“.

И накрая – видяхте ли как всички страхове, че мажоритарните избори ще вкарат в парламента всякакви екзотични птици, от които няма да има отърване, се материализираха от плът и кръв в пропорционалните листи. Приветствахме и втората вълна от певци, актьори и музиканти, след предците им от началото на 90-те. Ако попитате някой от онези герои, наивно повярвали, че могат да бъдат част от някаква промяна, какво си спомнят от участието им в политиката, те смутено и учтиво ще ви помолят да преминете към следващия въпрос…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХойБай

    3 0 Отговор
    Родолюб съм…

    Родолюб съм, родолюб съм,
    кланяй са пред мене,
    моли ми са като на бог,
    клякай на колене!

    Родолюб съм, родолюб съм,
    тряба да ма храниш,
    от неволи, от теглила
    тряба да ма браниш!

    Родолюб съм, родолюб съм,
    ща ям на готово,
    не ща да знам, що е хорско
    и що е попово!

    Родолюб съм, родолюб съм,
    давайте ми сички;
    развежете кесиите
    и бройте жълтички!

    Родолюб съм, родолюб съм,
    дай ми и жена си;
    ако това ти е тежко,
    то ми дай сестра си!

    Родолюб съм, родолюб съм,
    азе ща говора;
    а ти мълчи и въздишай,
    да не ядеш кола!

    Любен Стойчев Каравелов
  • 2 СВОБОДА

    8 1 Отговор
    139 години след Освобождението от турско робство,е време градът ни да се освободи и от Поробителя Тотев.
  • 3 Вълкът от УолСтрийт

    6 6 Отговор
    К’во още не чу , българину?!Така трябваше да бъде заглавието.До кога или гроб или бкп ще печелят изборите дайте някой нов.Марешки незнам колко е свестен ,но е по добре от тези поне лекарства и по евтин бензин дава на народа а тези дават един гол... като си изтеглиш заплатата и си платиш сметките и останеш на червено.