Last news in Fakti

6 Март, 2017 07:59 7 108 42

Богата или бедна страна е Русия?

  • русия-
  • икономика-
  • страна
Богата или бедна страна е Русия? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Как е водката...", "Защо Путин..." Ние събрахме най-популярните търсения в мрежата на потребителите, които имат отношение към Русия. В поредицата статии "Защо Русия" ние подробно ще отговорим на всеки въпрос. Това коментира за Руски дневник Олег Егоров.

Русия е пълна със загадки и парадокси. Едно от потвържденията на тази истина – в търсенията в Google чужденците се интересуват защо Русия е толкова бедна и в същото време защо руснаците са толкова богати. Роби Уилямс направи клип, в който се присмива на маниера на руските богаташи да проиграят живота си, а в. "Гардиън" (Guardian) пише, чe броят на руснаците, които живеят под границата на бедността, нараства от 2014 година. И така, Русия бедна страна ли е или богата?

Свръхдържава, богата на ресурси

Първото, което идва на ум при размислите за богатството на Русия, са природните ресурси. Истината е, че тя е на първо място в света по запаси на природен газ (почти една четвърт от световния газ според оценка на ОПЕК), пето – по доказани запаси на петрол (според Бритиш петролиъм – British Petroleum). Според данни на министерството на икономическото развитие на РФ през 2015 г. продукцията на топливно-енергийния комплекс е била 63% от целия обем на това, което Русия е продала в чужбина, а делът на доходите от петролно-газовия сектор в бюджета е достигнал 43%.

Никъде по света няма толкова много гори (т. е. и дървесина), колкото в Русия, а по запаси на прясна вода тя отстъпва само на Бразилия. Това е логично – би било обидно да имаме най-голямата територия в света и да сме без ресурси.

Икономисти посочват, че такова уповаване на въглеводородите е опасно и поставя руската икономика в зависимост от цените на петрола. Според тях трябва да се намалява зависимостта на икономиката от цените на природните ресурси.

Излизане от рецесия

Мащабният спад на цените на петрола през периода 2014-2016 г. (от $111 до $32 за барел), наред с въвеждането на санкциите осезателно удариха по руската икономика. През 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия намаля с 2,8%, през 2016 г. цените на петрола се стабилизираха и понижението забави темпа, достигайки 0,6%, според оценка на Руската статистическа служба ("Росстат"). През 2016 г. БВП на Русия, според паритета на покупателната способност, достигна $3,75 трилиона, а това е трето място в света. Според прогнози на консултантската агенция ПрайсуотърхаусКупърс (PricewaterhouseCoopers) Русия ще запази това място и след 33 години – към 2050 година. БВП на човек от населението, според данни на Световната банка, през 2015 г. е бил $9054, а това е 66 място в света.

Експертите икономисти, анкетирани от "Интерфакс", посочват, че Русия постепенно излиза от рецесия (спад на икономиката) и преминава към стагнация. При все това засега руснаците обедняват: през 2016 г. техните реални доходи са спаднали с 5,9% в сравнение с предходната година.

През 2016 г. средната заплата на руснаците е била около 36 000 руб. ($620 по курса през февруари 2017 г). Като сравнява средната заплата в Русия с други страни, изданието "Делови живот" ("Деловая жизнь") отбелязва, че руснаците печелят по-малко, отколкото хората в Западна Европа, но повече от всички жители на бившия СССР.

Държава на неравенството

Да се говори за това дали руснаците са богати или не, е трудно, тъй като голяма част от богатството е съсредоточена в ръцете на много малка част от населението. Според оценка на Креди Сюис глобъл уелт рипорт (Credit Suisse Global Wealth Report) за 2016-а 1% от населението на Русия държи в ръцете си 74,5% от националното богатство. Според данни на класацията на "Форбс" (Forbes) за 2016-а в Русия има 77 доларови милиардери. Броят им намалява: през 2015-та те са били 88.

"През последните години неравенството намалява, според данни на "Росстат", но то продължава да бъде достатъчно голямо в сравнение с други страни, коментира Елена Гришина, началник на лабораторията за изследвания на пенсионните системи и финансови и застрахователи прогнози в социалната сфера в Института по социален анализ и прогнозиране на Руската академия за народно стопанство и държавна служба (РАНХиГС).

Богатството и бедността са относителни

Според статистиката на "Росстат" за бедни в Русия се смятат 20,3 млн. души (13,9% от населението). Това са хората, чийто месечен доход е под жизнения минимум (сега той е 9889 рубли или $167). При все това, въпреки запазващата се рецесия и високото равнище на неравенство, не си струва да се преувеличава равнището на бедност в Русия, отбелязва Тим Уорстол, икономист и наблюдател на "Форбс".

Като анализира статия на "Интернешънъл бизнес таймс" (International Business Times), където погрешно се посочва, че руснаците харчат за храна половината от месечния си доход (в действителност цифрата е около 11-12%), Уорстол пише: "Ако руснаците харчеха по 50% от общите си доходи за храна, трябваше да очакваме, че са толкова бедни, колкото и бангладешците и такива като тях, а това просто не е вярно, нито е близо до истината".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 момчилов

    8 12 Отговор
    при справка,виждам че средната учителска заплата е 17000 рубли,200 евро,държавен служител,пълен работен ден,образование висше.средната заплата в уралвагонмаш обединяващ 40 предприятия във военната индустрия е 19000 рубли.интересно,как се получава 36000 средна заплата в русия.

    Коментиран от #2, #3, #5, #9

  • 2 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "момчилов":

    то ти е казано,1% държат над 70% от богатствата.средната цифра нищо не говори.русия е държавата с най голямо социално неравенство

    Коментиран от #40

  • 3 Д'Мин

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "момчилов":

    "По данни на „Росстат“ в периода януари-юли 2015 г. средната учителска заплата е 35 745 рубли."
    Е вие откъде ги вадите вашите справки?
  • 4 00000

    15 3 Отговор
    ДО СПРАВКАТА-Всичко е относитено -в региони като Тюмен ,Новосибирск,Ханти мансийск и др.-средната заплата варира от 50 до 80 хиляди рубли, а в район като Дегестан например -15 000-20000 рубли.Въобше средна заплата е относително.А например средната раб.залата на начинаещ учител в средно училище в Казана е 60 000 рубли /1035 долара/.Например в Норилск/делечният север/-месечната заплата а шофьор на тир е 375 000 рубли /6465 долара/ . Но всичко това са номинални чисба които е грешно да се превръщат в долари илевир.Защо-защото Прайс уотър хаук и Свет.банка са го изчислили-средните месечен доход в русия измерен с коефициент на паритет на покупатална способност е равен на средно месечен доход за ЕС и се равнява на 2100-2400 доларови единици.
  • 5 незнайко

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "момчилов":

    Защо не погледнем в БЪЛГАРИЯ през 2015г, колко е била учителската заплата ? 14% са бедни в Русия, а в България колко сме ?

    Коментиран от #41

  • 6 начо

    13 7 Отговор
    реалните заплати може да ги видим в джобс.ру- 10-15000 рубли.другото са стъкмистики
  • 7 чегевара

    13 8 Отговор
    богата е за шепа кремълски олигарси и е пълна мизерия и безперспективност за населението. чака ги нова октомврийска революция
  • 8 кирил

    13 5 Отговор
    сравнете живота на хората в окупираната част на карелия и финландска карелия и ще знаете коя страна е богата и коя бедна.има филм в ютуб и е правен от руснаци
  • 9 вввввв

    21 6 Отговор

    До коментар #1 от "момчилов":

    до кирил.Срааняваме финландската и руската области карелия.Финландската област карелия и една дузина финнски градове фалираха /молове, къщи за гости, ресторанти и прочие/ след налагане на санкции и контрасанкции.Финландицет си го казват -идват по малко руснаци.Само уикендите с руски посещения осигуряваха целият бизнес на финландците.Толкова за сравненнията.Обратно -финландците през уикендите отиват на шопинг в руски гранични градове за да си купат поевтина водка защото пият като смокове както и руснаците.

    Коментиран от #10

  • 10 тони

    13 17 Отговор

    До коментар #9 от "вввввв":

    за това рускините са напълнили нета да се предлагат някой да ги изведе от кочината
  • 11 тука е така

    14 9 Отговор
    Със средна заплата 620Доларата и минимална заплата от 80долара - 3пъти по-малка от Б-я,с кое точно са богари руснаците,с олигарсите които имат яхти за по 300млн долара с това ли са богати,егати пропадналата държава,политиците са яхнали тази държава и клатят здраво руския гражданин,така го клатят яко и го омагьосват че иска още от Путин.

    Коментиран от #12

  • 12 00000

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "тука е така":

    а бе така са го заклатити че с тая прословута минимална заплата /дето никой там не я е виждал/ освен че изкупиха летни вили за почивка но цялото БГ черноморие и половината средиземноморието , до 31.01.2017г интересното бе че на туристическите борси в Русия всички предложени пакети за почивки по всички дестинации за лято 2017.вече бяха изкупени от "горките бедни руснаци"
  • 13 начо

    9 15 Отговор
    .ахти и богатите,61 години средна продължителност на живот на мъжете,първи по разводи,аборти,пиячи на лусион
  • 14 стоян георгиев

    13 16 Отговор
    всичко на четри километра от кремъл е мизерия,тва е русия,както казва андреи кончаловски ,русия е африка със сняг,но рашаните явно тва ги кефи щото много си обичат путин дето спомага за тази ситуация.тва е единствената стран с бели хора дето населението е доволно от ярема си и не се бунтува,напротив гласува за путин както тук за баи тошо преди 30 години.

    Коментиран от #15

  • 15 на Деса шушито

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Та кога казваше ще фалира "снежната Африка", за тази година ли пророкуваше?

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "на Деса шушито":

    тя реално е фалирала ,само доизяжда фондовете си.когато има статии за това удобно ги четеш ,но не даваш мнение ,защо ли?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 вввввв

    13 1 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Я да ми разкажещ за доизядените фондове,щото по доклад на Голдман сакс и БлумбъРг само валутно злантите резерви наРФ за 2016г. са нараснали до 738 млрд.долара, +още 255 млрд.резервни правителствени фондове и то задържава чиито външен дълг е само 11 % от БВП..Какви ли не митове и вицове съм чувал ама то взе че излезе и доклада на СБ и Прайс Уотър Хаус-Купърс Лондон, където ясно пише, че даже в годината на рецесия 2016г-БВП на РФ по паритет на пок.способност станал 3,757 трилиона долара./4-ти в света/, а рецесията по всички данни на свет.агенции приключи и вече има динамика на растеж.Така, че чакам още РФ да фалира както фалира от медиите -вече по три пъти на ден.

    Коментиран от #19

  • 18 на Деса шушито

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Последно, обявила ли я Русия фалит, фалирала ли е или твоите твърдения са козяшки бля бля?

    Коментиран от #20

  • 19 стоян георгиев

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "вввввв":

    цифрите си ги объркал както обикновенно в случая с около 10 пъти.вярно е че русия увеличава златните си резерви ,но тва е щото няма в кво да си държи парите.не става в рубли ,а неще в евро и долари и преобразува активите си в злато,но въпросните 70 ,а не 700 млрд. са част от общия и резерв ,които се топи.тази година се очака според руски източници да се изчерпа напълно единия от резервните фондове и да се налази последния такъв ,а именно този с пенсионните спестявания.ние този мач също го играхме преди 20 години и накрая пенсиите ни станаха 10 долара :),там ги чака същото ,но онези са зомбирани толкова че може да го приемат като нещо положително и да го полеят с лосион за баня или с паста за лъскане на обувки!
  • 20 стоян георгиев

    2 12 Отговор

    До коментар #18 от "на Деса шушито":

    последно русия е в реален фалит ,но доизяжда спестяванията си .приходите и са далеч по-ниски от разходите и неможе да обслужва задълженията си.

    Коментиран от #21

  • 21 на Деса шушито

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Дай един външен дълг,който Русия е спряла да обслужва! Не можеш защото няма такъв. Значи твърдението ти е поредната глупост. Давай друга глупост!

    Коментиран от #23

  • 22 James Bond

    13 2 Отговор
    Като не харесвате Русия не купувайте газ, бензин и ядрено гориво , не продавайте имоти на руснаците и не пускайте руски туристи в България.
  • 23 стоян георгиев

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "на Деса шушито":

    шуши,четеш ми всичките постове и трябва вече да си свикнал с това че те обикновенно са безспорно вярни.русия не плаща вътрешните си задължения ,което може да видиш в многоброините репортажи за неплатени пари във всички сектори на руската икономика и социални деиности.освен това ред руски държавни компании не са платили и не плащат задъженията си по кредити на частни кредитори ,което лесно може да се види в автомобилосторенето им ,но не само там.иначе си прав глобалния си външен дълг русия го обслужва ,там си прави реклама с него щото е малък и не и тежи,така лови лапнишарани като теб ,да се радвате колко е било добре.същото е и с изказванията на медведев как русия излизала от рецесията и влизала в стагнация :))),смяххххх,смяххххсмяххх!кво е стагнация ти може да провериш има я думата в тълковния речник и в икономическата терминология!

    Коментиран от #24

  • 24 на Деса шушито

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Говорим за фалит,банкрут на държава (колкото и да е условно това)! Не те питам кое предприятие какво дължи или го плаща. Твоите думи бяха-Русия ще фалира догодина (каза го през2016г.). Питам те за последнен път,кои задължения държавата Русия е спряла да обслужва? Не ми давай тълковен речник! В простата Уикипедия определението за филтпна държава е когато тя спре да обслужва външните си задължения. Умнико сега да повторя ли пак въпроса си по повод твое тъпо твърдение или ще си затвориш козяшка устичка за малко...

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    2 12 Отговор

    До коментар #24 от "на Деса шушито":

    руската държава е спряла да плаща задълженията си към частни доставчици и обикновенните си граждани ,като с това покачва вътрешната задлъжнялост .кое от тва дето ти пиша не разбираш?когато не плащаш задълженията си продължително време реално си във фалит.процеса тече от повече от година и е свързван с огромни бюджетни съкращения,но въпреки това не е овладян.за него говорят всички руски икономисти включително и тези на държавни служби.статии и то не една имаше включително и тук във факти.излявление по темата има от наи-високо ниво на руската финансова администрация.ето и последните данни от преди месец.
    https://lenta.ru/news/2017/02/03/gdp150/
    искам да погледнеш вътрешния дълг в статията ,тои е опасния за русия и е с около 50%по -голям от външния и се увеличава главоломно.ако трябва да обобщя в русия се задълбочава вътрешното задлъжняване и което е по-лошото тва води не до увеличение на потреблението,а само до опити за компенсиране на бедността.ако се запази ситуацията русия ще гръмне.единственото решение е тръмп да натисне арабите да вдигнат нефта и да спаси путин иначе русия гърми.тя както пиша нееднократно е в реален фалит,макар все още да има оперативно време докато го признае.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Сибирь

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Толкова ли си тъп ,че дори не четеш материалите ,които сам публикуваш.... Боже,прибири си версиите!

    Коментиран от #29

  • 27 на Деса шушито

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Някой е малоумен или се прави на такъв. Ето ти елементарното уики:
    Държавният банкрут е фактическо състояние, при което държавата изпада в несъстоятелност, т. е. не може да обслужва дължимите към кредиторите си по държавния дълг плащания.
    Пак ли да те питам, кои плащания Русия е спряла по държавния си дълг?

    Коментиран от #28

  • 28 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #27 от "на Деса шушито":

    русия към момента е в невъзможност да покрива вътрешните си задължения вследствие на което трупа вътрешен дълг.тва е стабилно неино състояние от последните години.надявам се да съм отговорил конкретно на въпроса ти .дадох ти и статия от последния месец в която се описва процеса.все още обаче русия има възможност да шикаклави ,топеики резервите си и харчеики натрупаното в добрите и години.реалната и невъзможност да обслужва задълженията си с приходите и се вижда ясно и в похарчването на огромна част от спестяванията и.

    Коментиран от #30

  • 29 стоян георгиев

    1 10 Отговор

    До коментар #26 от "Сибирь":

    ти си поредния русофил дето претендира че знае руски ама маи лъже.та кво в статията не съм прочел?
  • 30 на Деса шушито

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Не се напъвай,глупости не ми се слушат!
  • 31 венци

    4 1 Отговор
    Стояне,Стояне,ти си поредния пример за промит мозък!Да не би да си македонец?Само те вярват във измислици!

    Коментиран от #33

  • 32 Венера

    3 1 Отговор
    На кака умниците.А бе като сте толкова умни що не оправите Бг. Не плачете на чужд гроб като не знаете къде му е главата.
  • 33 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #31 от "венци":

    аз ако съм промит мозък ти къв си?пробваи се да коментираш ,вместо да охкаш и ахкаш с различни никове!да наистина е лошо за вас закоравелите соцносталгици ,когато някои ви каже истината в очите ,но трябва да има и такива хора.русия е в невъзможност да плаща дълговете си и икономиката и е в сериозен колапс.за това говорят всички руски икономисти включително и приближените до путин,макар че в зависимост от това колко са във властта мненията им варират ,но всички са единодушни за фактите.огромна дългова спирала,масово обедняване на населението и липса на инвестиции са безспорни .само че за вас дето гледате само алфа или четете жълтите издания на пеевски е трудно да се напънете и да прочетете някои сериозен руски икономически анализатор и като ви извадя популярна в русия информация от централната им банка ахкате ,как не било възможно да има такова животно.70 трилиона рубли са руските задължения към момента и въпреки че руснаците сменят постоянно дълга от едната болна на другата болна глава ситуацията продължава да става по-зле.

    Коментиран от #34

  • 34 Сибирь

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    в материалът ,който си дал пише "Предложиха Русия да увеличи дългът си с 50%" и още "В течение на следващите 10 години русия може да увеличи дългът си с 50% БЕЗ ТОВА ДА НАВРЕДИ НА ФИНАНСОВАТА И СТАБИЛНОСТ"
    И още външен дълг 30 трлн рубли , вътрешен 40 трлн рубли. Това 50% разлика ли е ?!! Да не говорим ,че това НЕ САМО ДЪРЖАВНИЯТ дълг, а и този на частните компании. Сега сравни държавните дългове на Русия и този на страните от ЕС. За щатите да не говорим !!!
  • 35 стоян георгиев

    0 7 Отговор
    да пише точно така че русия може да увеличи дълга си ,демек ще го прави, а ще го прави защото както казах няма възможност да си плаща раз ходите от получените приходи.демек потвърждаваш казаното от мен.благодаря.на 30 трилиона 50 % е 15 трилиона демек ако е с 50% повече дълга трябва да е 45% трилиона ,а тои е 40,тук ме хвана става въпрос за ололо 40 и няколко процента.смяххх.тези цифри дето са дали руснаците поставят в момента русия в положение на страните в ес и сащ с дълг равен на близо 100% от бвп,но при русия процеса е в посока надолу ,както като икономика така и като доходи.иначе си прав и частните компании влизат ,може да напишеш дълг на сащ и ще видиш че от 18 трилиона долара реално дълга на сащ към външни кредитори е 6 трлн. другото са други задължения.същото е и в русия ,но както казах русия в момента няма откъде да дава нито пък има кои да я рефинансира и тя трупа основно вътрешни задължения и изчерпва резервите си.може да провериш за последните 3 години как се е променила финансовата ситуация в русия и кви са переспективите и ,както и да прочетеш кво казват руските финансисти по темата ,дори и тези близки до кремъл.

    Коментиран от #36

  • 36 луд за връзване

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Алооо,разказвача на приказки от "1001 нощ", хапчетатаааа!

    Коментиран от #38

  • 37 гост

    1 7 Отговор
    АКО МОЖЕ САМО НЯКОЙ ОТ ДЪРВЕНИТЕ ФИЛОСОФИ ТУК , ДА ОБЯСНИ , ЗАЩО ВСЯКА ГОДИНА 300-350 000 ОТ ТЕЗИ БОГАТИТЕ И ДОВОЛНИ РУСНАЦИ ЧИННО СЕ НАРЕЖДАТ НА ОПАШКА ЗА ЗЕЛЕНА КАРТА В ТАЗИ БЕДНА И ФАЛИРАЛА АМЕРИКА , ДА НЕ БИ ВСЕ ПАК ДА НЕ Е ТОЛКОВА ДОБРЕ В РАША ИЛИ ПРОСТО БАЩИЦАТА ГИ ПРАЩА !!! АЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ , И ЗА СЛЕПЕЦА Е ЯСНО , ЧЕ АКО ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ПОНЕ 50% ОТ РУСНАЦИТЕ БИХА ИЗБЯГАЛИ С ПИСЪЦИ ОТ МИЛАТА ТАТКОВИНА !
  • 38 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #36 от "луд за връзване":

    значи да разбирам, че вече няма кво да кажеш , така или иначе всички наши спорове свършват по този начин така ,че реакцията ти е очаквана.

    Коментиран от #39

  • 39 Трол

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Т*ва пък, шашардисаното изтрещяло тотално!
  • 40 до гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    В България 1% владее 80% от активите на страната. Четете момчета, четете.

    Коментиран от #42

  • 41 до незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    В България само бедните пенсионери са над 20%. Като прибавим тези на минимална заплата, безработните, циганите...Става страшно.
  • 42 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "до гост":

    само да ви питам къде в тази статия става въпрос за българия?или като историята с тва дето в щатите биели негрите щото ладата не можела да вдигне над 120:)))))))))))!значи щом русия е в беда веднага трябва да се види колко е зле българия:)!хубаво,ще ти направя едно интересно твърдение,бедна българия е по-богата от русия.тук се живее по-добре и страната ни е с много по-големи переспективи от богата русия,поне в близките 10 години. може да идеш някъде да се обесиш след като ти докажа твърдението си,аман патриоте!