Last news in Fakti

15 Март, 2017 06:31 3 206 7

Глоба за всеки, който не работи

  • беларус-
  • александър лукашенко
Глоба за всеки, който не работи - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещо невиждано досега в Беларус – народът въстана срещу Лукашенко. Този път яростта на хората е по-голяма от страха от режима. Те са гневни на своя президент, който подписа един много оспорван декрет.

От години не бяхме чували нещо подобно от Беларус. Хиляди излязоха на протести в Брест, Бобруйск и Орша, за да изразят недоволството си от оспорваната инициатива на президента Александър Лукашенко. Властите не бяха дали разрешение за демонстрациите, но яростта на хората очевидно беше по-голяма от страха, че могат да бъдат задържани. Полицията действително задържа десетки активисти, сред които и някои известни опозиционни политици - като Анатолий Лебедко, например. Сред арестуваните имаше и журналисти, на които им бяха наложени глоби. За сряда, Денят на конституцията в Беларус, е предвидена нова демонстрация в Минск, която обаче е разрешена от властите.

Мярката засяга социално най-слабите

От няколко седмици насам бившата съветска република по източната граница на ЕС е раздирана от протести. Обектът на недоволството е т. нар. Декрет за предотвратяване на социалното лентяйство, подписан от Лукашенко още през април 2015 година. Всеки, който няма работа, е длъжен да плаща на държавата годишна глоба в размер на 230 евро. Това е огромна сума дори за онези граждани на Беларус, които имат работа - средните заплати в страната през 2016 възлизаха на около 350 евро месечно.

Декретът засяга най-силно социално слабите, които основно сега протестират. Правозащитникът Борис Бухел от Могильов казва, че в офиса му за първи път идват и много хора, които преди не са били ангажирани политически. Мерките на Лукашенко засягат особено болезнено по-възрастните хора, на които им остават малко години до пенсия.

Особено нашумя случаят от декември миналата година, когато един мъж от Осиповичи плати глобата от 230 евро, след което се самоуби. „Подобни трагедии тежат на съвестта на режима“, казва Бухел.

Като в съветско време

Новите правила, по-известни сред хората като „декрета срещу търтеите“, твърде много напомнят за съветските времена и трудово-възпитателните мерки от онзи период. Президентът, който и до днес съжалява за краха на бившия обществен строй, сам признава: „Това е идеологически, морален декрет. Държавата няма да спечели кой знае какви пари от него. Целта е само една: да бъдат накарани да се трудят всички, които трябва и могат да работят“.

По официални данни, властите в Беларус са уведомили писмено около 470 000 души, че са дължат новата глоба. До изтичането на срока за това - до 20 февруари - към държавата се беше издължил едва всеки осми от тях.

Затова пък протестите в цялата страна стават все по-масови. Лукашенко очевидно се стресна от този факт и реши да извади и моркова след тоягата: след задържането на няколко известни политици, той обеща на народа корекции в декрета и отмени плащанията на глобите за една година. „Това е малка победа, но все пак победа за хората“, каза опозиционният политик Лебедко малко преди да бъде арестуван.

Дилемата на Лукашенко

Президентът обаче е решен да запази декрета. На държавните служители е даден срок до 1 април: „Моля намерете работа за вашите съпруги, съпрузи, любовници и сродници“ - този апел на Лукашенко беше цитиран по белоруските държавни медии. „Ако жена Ви или любовницата Ви е болна, ще се погрижим тя да оздравее“, гласеше посланието на президента, което явно не беше замислено като шега.

Вълната от протести е вътрешно- и външнополитическо предизвикателство за Лукашенко. Той управлява Беларус от над 20 години и винаги досега е успявал да държи хората в подчинение - с комбинация от социални облаги и репресии. Никога досега обаче страната не е била разтърсвана от подобни масови и продължителни протести.

След сближаването на Беларус с ЕС и отмяната на западните санкции преди близо година, Лукашенко е изправен пред трудна дилема: ако остави хората да протестират, властта му може да се окаже застрашена; но ако потуши протестите с желязна ръка, може да навреди на отношенията си с ЕС.

А днес той се нуждае от Европа повече от когато и да било преди. Защото отношенията със стратегическия му партньор Русия напоследък нещо не вървят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pena

    11 0 Отговор
    Dobre,che ne se otnasq za m.ngo v Bulgaria
  • 2 onq s konq

    10 9 Отговор
    При бай Тошо за неработещите няма глоби,но са задържани чрез милиционерски хайки по кафенетата и принуждавани да работят в най-мръсното производство на близките заводи,за където перманентно няма желаещи.Случаят обаче е показателен в смисъл че принципно Русия и Беларус са "братчета" по държавно устройство и управление,което значи че и законите им са сходни.Та нека си приказват тук русофилите че не трябва да се боим от Русия ако ,защото тя отдавна е капиталистическа страна и няма да влезе с оръжие в БГ.Последиците обаче от едно сближаване с руснаците неминуемо ще са ПРО-РУСКИ ПОСЛУШНИ ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ, и по-важното-СКЪСВАНЕ С ЕВРОПЕЙСКОТО ДЕМОКРАТИЧНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И ПРИЕМАНЕ ТОТАЛНО НА РУСКО-СЪВЕТСКОТО!...С което шега не бива !

    Коментиран от #4

  • 3 Дани

    12 2 Отговор
    Предлагам тук да стане същото. Здрав, прав сиг@нин ден няма трудов стаж......не са един и двама..
  • 4 Илиан

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Поредния ти безмислен коментар. Едва ли си спомняш, поради късата ти памет, заради гладкия ти мозък, че същите мерки(та и по драстични) налагаше и Маргарет Тачер. Обаче, тя е Желязната лейди, гениалната ръководителка, неповторимият министър-председател, и още куп суперлативни метафори с които е олицетворявана. Значи в Англя може да се управлява така, даже е супер, а в Беларус не може и е гадно, така ли? Изумително прост човек си! Поради което си податлив на най-елементарните манипулации.
  • 5 бай Иван

    7 6 Отговор
    и тея протестират щото не могат да заделят 20 евро месечно?
    Просят си армията да ги срещне.

    И тука трябва нещо подобно да се въведе
  • 6 буден гражданин

    6 3 Отговор
    Агонията на умиращата капиталистическа система. Балонът е надут до пръсване, скоро количествените натрупвания ще се превърнат в качествени промени!
  • 7 Belarus

    7 1 Отговор
    Тези хора, които протестират искат да ползват безплатно образование и медицинска грижа, коите се финансират от бюджет, но не искат да плащат таксите, от коите се формира бюджет. Те не падат от глад, всички са облечени.. значи имат за какво да живеят. Но пък не искат да плащат такси.