Last news in Fakti

16 Март, 2017 00:15 7 345 14

Брутално срамният казус с уволнението на Иван Гарелов*

  • иван гарелов-
  • свобода на словото-
  • уволнение

Капка по капка губим свободата на словото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Брутално срамният казус с уволнението на Иван Гарелов е по-сериозен, отколкото си мислим. А първо да кажа, че не влагам никакви пристрастия и самият уволнен ми е безразличен.

Това коментира в профила си във фейсбук Николай Слатински.

Няма да споменавам аргументирано в този контекст и забележителната книга за двете тела на краля.

Няма и много да се спирам на моя личен проблем, който с все по-голяма сила като черна котка пресича професионалния ми път.

Факт е, всяка следваща власт става все по-нетърпима към мнението, което не й харесва, към критиката, към правото на хората да казват какво мислят и към свободата на човека да бъде личност. И няма значение дали тази власт е чела Карл Май, Карл Маркс или Карл Юнг. Тя е все по-зла и по-прибягваща към дисциплинарни репресии.

Човекът в професионално отношение има две тела, две роли, две проявления, две същности. Едната е извоюването със знания и експертност, с гражданска позиция и характер значимост. И неговите разбирания, капацитет, талант, интелект, подготвеност, визия и познание са форма на обществен капитал! Той не само има правото, но ако е личност има и задължението, дори моралния и граждански дълг пред обществото да говори, да дава гласност на своите оцени и възгледи, на своята експертиза! Това е също патриотизъм! Та нали за да стане Личност и Обществото е допринесло с нещо и то не малко.

В същото време, когато професионалистът е част от държавна институция (и не само държавна), той има и второ тяло, втора роля. На тях им дължи лоялност и търпи някои ограничения.

Конфликтът тук се решава, като човек много ясно дава да се разбере като какъв говори, в каква своя роля. Като заяви, например, че говори само от свое лично име и никого не ангажира със своето лично мнение.

Вижте началото на моя сайт! Може ли само защото някой ми е работодател в даден момент, той да ми запушва устата по всички измерения на националната сигурност и да лишава България от знанията ми, които тя ми е помогнала да придобия и може би има потребност от тях?

Но пак казвам - това е тенденцията: властта става все по-малко склонна да търпи и толерира играта на демокрация и все по-агресивна към личността и другото мнение.

Така че у нас по въпроса за плурализма две мнения няма. И все повече няма!

* Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мутрария

    19 7 Отговор
    SMS бухалка, нищо не се е променило само "уредите на труда" стават по модерни !

    Коментиран от #2

  • 2 краварско тролче

    19 10 Отговор

    До коментар #1 от "мутрария":

    Ааа, при бат бойко направо си изградихме традиции в смс-общуването между представители на някоя от четирите власти!!!
  • 3 Don Pedro

    2 9 Отговор
    Mr. Slatinski said all what's needed re: this shameful and brutal Garelov' s dismiss , and We, the People support THEM BOTH Entirely ...!!!
  • 4 Don Pedro

    3 8 Отговор
    ....And there will come a day , when those " politicians " shall pay ...!!!
  • 5 Бойко не се е променил

    25 13 Отговор
    От Мишо Бирата през Опрасканите каки до Гарелов, Борисов си е все същия силовак-комсомолец. Нищо ново под слънцето.
  • 6 Росен

    15 9 Отговор
    Агент Талев защитен от агент Слатински.Каква гротеска...
  • 7 antimediator

    19 9 Отговор
    Кого защитавате?!
    Гарелов и Елена Йончева?!
    И двамата в една нормална държава ще бъдат лустрирани.

    Коментиран от #10

  • 8 волен сидеров

    6 7 Отговор
    каквото и да си пишите-хитър ход на герджика и бесепето-подкопаха реномето на бати бойко тотално -е който и на каквото повярва де.....но политиката е мръсна и мръснишка работа-Трябва никой да не ходи да гласува абсолютно в никакъв случай,за да не участва в този фарс и цирк....
  • 9 АМАН ОТ НАХАЛНИЦИ

    11 6 Отговор
    Този е доносник, и мисля че заслужава да му се дава думата.
    Такива хора трябва се скрият в дън земя.
    ЛУСТРАЦИЯ ТА много закъсня , такива хора нямат място в обществото.
    Хайди холан, хора без достоинство ше ми говорят за морал и тем подобни. НАГЛЕЦИ ТАКИВА . И ПРЕДИ , И СЕГА СИ ДАВАТ ВАЖНОСТ.
    ЦЯЛ ЖИВОТ В ДЪРЖ. ЯСЛА А.?
  • 10 кроко

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "antimediator":

    Елена Йончева какво общо има с ком. власт или ДС, бе трол? Трбява да се измизли и лустрация за глупаци като теб да нямат достъп до никакви държавни позиции, още по-малкомпък в медиите да облъчваш хората с простотията си.
  • 11 Изгорелов

    4 4 Отговор
    Ванката мноко е папкал от комунистическата баница, ама рано или късно на всеки му присяда залъка!
  • 12 Тиквата Венету

    3 3 Отговор
    Гн Гарелов Вие сте един достоен журналист.
  • 13 неутрален

    4 3 Отговор
    И без мойто мнение и становище, Гарелов е добър журналист, а това, че казва истини не е порок и лошо. Така трябва да бъде. Какво значи,че от това служебно положение той не трябвал да вземе страна. ПИТАМ ГЕРДЖИКОВ, когото уважавам. Казването на истина против служебните задължения, излиза, че в служебните задължения , ако лъжеш това е достойно и така трябва да бъде. Нещо се объркват нещата. Боже, боже. Питам - КОГА И ОТ КОЙ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ ИСТИНИТЕ, АКО НЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВО и ли техни служители?

    Коментиран от #14

  • 14 Натурален

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "неутрален":

    Щом уважаваш Герджика си ми ясен!