6 640 14

Брутално срамният казус с уволнението на Иван Гарелов*

Капка по капка губим свободата на словото

Николай Слатински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Брутално срамният казус с уволнението на Иван Гарелов е по-сериозен, отколкото си мислим. А първо да кажа, че не влагам никакви пристрастия и самият уволнен ми е безразличен.

Това коментира в профила си във фейсбук Николай Слатински.

Няма да споменавам аргументирано в този контекст и забележителната книга за двете тела на краля.

Няма и много да се спирам на моя личен проблем, който с все по-голяма сила като черна котка пресича професионалния ми път.

Факт е, всяка следваща власт става все по-нетърпима към мнението, което не й харесва, към критиката, към правото на хората да казват какво мислят и към свободата на човека да бъде личност. И няма значение дали тази власт е чела Карл Май, Карл Маркс или Карл Юнг. Тя е все по-зла и по-прибягваща към дисциплинарни репресии.

Човекът в професионално отношение има две тела, две роли, две проявления, две същности. Едната е извоюването със знания и експертност, с гражданска позиция и характер значимост. И неговите разбирания, капацитет, талант, интелект, подготвеност, визия и познание са форма на обществен капитал! Той не само има правото, но ако е личност има и задължението, дори моралния и граждански дълг пред обществото да говори, да дава гласност на своите оцени и възгледи, на своята експертиза! Това е също патриотизъм! Та нали за да стане Личност и Обществото е допринесло с нещо и то не малко.

В същото време, когато професионалистът е част от държавна институция (и не само държавна), той има и второ тяло, втора роля. На тях им дължи лоялност и търпи някои ограничения.

Конфликтът тук се решава, като човек много ясно дава да се разбере като какъв говори, в каква своя роля. Като заяви, например, че говори само от свое лично име и никого не ангажира със своето лично мнение.

Вижте началото на моя сайт! Може ли само защото някой ми е работодател в даден момент, той да ми запушва устата по всички измерения на националната сигурност и да лишава България от знанията ми, които тя ми е помогнала да придобия и може би има потребност от тях?

Но пак казвам - това е тенденцията: властта става все по-малко склонна да търпи и толерира играта на демокрация и все по-агресивна към личността и другото мнение.

Така че у нас по въпроса за плурализма две мнения няма. И все повече няма!

* Заглавието е на редакцията

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мутрария
  Отговор
  1 00:43  16.03.17
  SMS бухалка, нищо не се е променило само "уредите на труда" стават по модерни !

  Коментиран от #2

 • краварско тролче
  Отговор
  2 00:47  16.03.17

  До коментар #1 от "мутрария":

  Ааа, при бат бойко направо си изградихме традиции в смс-общуването между представители на някоя от четирите власти!!!
 • Don Pedro
  Отговор
  3 04:06  16.03.17
  Mr. Slatinski said all what's needed re: this shameful and brutal Garelov' s dismiss , and We, the People support THEM BOTH Entirely ...!!!
 • Don Pedro
  Отговор
  4 04:17  16.03.17
  ....And there will come a day , when those " politicians " shall pay ...!!!

 • Бойко не се е променил
  Отговор
  5 04:40  16.03.17
  От Мишо Бирата през Опрасканите каки до Гарелов, Борисов си е все същия силовак-комсомолец. Нищо ново под слънцето.
 • Росен
  Отговор
  6 07:28  16.03.17
  Агент Талев защитен от агент Слатински.Каква гротеска...
 • antimediator
  Отговор
  7 09:59  16.03.17
  Кого защитавате?! Гарелов и Елена Йончева?! И двамата в една нормална държава ще бъдат лустрирани.

  Коментиран от #10

 • волен сидеров
  Отговор
  8 10:35  16.03.17
  каквото и да си пишите-хитър ход на герджика и бесепето-подкопаха реномето на бати бойко тотално -е който и на каквото повярва де.....но политиката е мръсна и мръснишка работа-Трябва никой да не ходи да гласува абсолютно в никакъв случай,за да не участва в този фарс и цирк....
 • АМАН ОТ НАХАЛНИЦИ
  Отговор
  9 11:25  16.03.17
  Този е доносник, и мисля че заслужава да му се дава думата. Такива хора трябва се скрият в дън земя. ЛУСТРАЦИЯ ТА много закъсня , такива хора нямат място в обществото. Хайди холан, хора без достоинство ше ми говорят за морал и тем подобни. НАГЛЕЦИ ТАКИВА . И ПРЕДИ , И СЕГА СИ ДАВАТ ВАЖНОСТ. ЦЯЛ ЖИВОТ В ДЪРЖ. ЯСЛА А.?
 • кроко
  Отговор
  10 18:59  16.03.17

  До коментар #7 от "antimediator":

  Елена Йончева какво общо има с ком. власт или ДС, бе трол? Трбява да се измизли и лустрация за глупаци като теб да нямат достъп до никакви държавни позиции, още по-малкомпък в медиите да облъчваш хората с простотията си.
 • Изгорелов
  Отговор
  11 20:41  16.03.17
  Ванката мноко е папкал от комунистическата баница, ама рано или късно на всеки му присяда залъка!
 • Тиквата Венету
  Отговор
  12 09:56  17.03.17
  Гн Гарелов Вие сте един достоен журналист.
 • неутрален
  Отговор
  13 14:37  17.03.17
  И без мойто мнение и становище, Гарелов е добър журналист, а това, че казва истини не е порок и лошо. Така трябва да бъде. Какво значи,че от това служебно положение той не трябвал да вземе страна. ПИТАМ ГЕРДЖИКОВ, когото уважавам. Казването на истина против служебните задължения, излиза, че в служебните задължения , ако лъжеш това е достойно и така трябва да бъде. Нещо се объркват нещата. Боже, боже. Питам - КОГА И ОТ КОЙ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВАТ ИСТИНИТЕ, АКО НЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВО и ли техни служители?

  Коментиран от #14

 • Натурален
  Отговор
  14 16:30  17.03.17

  До коментар #13 от "неутрален":

  Щом уважаваш Герджика си ми ясен!

Напиши коментар:


Публикувай