16 Март, 2017 07:45 2 775 0

Германия, Г-20 и приобщаващата глобализация

  • германия-
  • г-20-
  • икономика-
  • глобализация-
  • африка-
  • инвестиции
Германия, Г-20 и приобщаващата глобализация - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Волфганг Шойбле за "Project Syndicate".

Волфганг Шойбле е финансов министър на Германия от 2009 година насам. Бил е министър на вътрешните работи в правителствата на Ангела Меркел (2005-09) и Хелмут Кол (1989-91), както и председател на управляващия Християндемократически съюз.

Wolfgang Schäuble has been Germany’s Federal Minister of Finance since 2009, helping to engineer the country’s remarkable post-crisis growth. He previously served as Minister of the Interior during the governments of Angela Merkel (2005-09) and Helmut Kohl (1989-91), and has been Chairman of Germany’s ruling Christian Democratic Union.

Все по-лошо се гледа на глобализацията в западната преса. Популистите са на мнението, че тя не е от особена полза на средностатистическия гражданин, ако изобщо е полезна по някакъв начин. Вместо това ни натрапват протекционизма и едностранчивостта. На националните политики се гледа като на най-сигурния начин да се върне държавното величие, независимо дали уважават търговските и финансовите регулации.

Но тази популистка идеология се гради върху дълбоко погрешното твърдение, че международното сътрудничество и търговия са игри, в които печалбата на единия винаги е за сметка на другия и има само победители и победени. Истината е, че сътрудничеството и търговията могат да бъдат ползотворни за всички държави. От много години насам те засилват глобалния ред и, със сигурност, глобалния просперитет, измъквайки милиони от беднотията, както в развития, така и в развиващия се свят.

За да се подсигури глобализацията, са нужни правила и ясно обособена рамка. Така глобализацията гарантира всестранна полза и общ икономически растеж. Що се касае до държавното законодателство, това е рамка, която изисква постоянна промяна на настройките. Пълното пренебрегване на този модел и отказването от глобализацията обаче е грешен отговор. Напротив – трябва да се стремим да търсим начини да задълбочим и разширим международното икономическо сътрудничество.

Моята гледна точка е, че Г-20 е най-добрият форум за развитие на подобно сътрудничество. Разбира се, не е перфектният вариант, но е най-добрият, с какъвто разполагаме, за да постигнем форма на глобализация, която работи за всички. Чрез нея водещите индустриални и развиващи се сили в света са работили заедно за изграждането на общ глобален ред, осигуряващ просперитет. Г-20 е политическият гръбнак на международната финансова архитектура, гарантираща свободни пазари, подредени капиталови потоци и предпазна мрежа за страните в затруднение.

Форумът Г-20 е постигнал много в последните години, включително по-добро координиране върху финансовите регулации и международното данъчно облагане. Германия, която председателства клуба на най-развитите икономики в света през 2017-а, се е ангажирала с важната работа по проекта, започнала при предшествениците от Китай и Турция.

Изискват се повече усилия за да се заздрави устойчивостта на глобалната икономика срещу внезапни сривове. Именно затова един от приоритетите на Г-20 през настоящата година ще е да работи по предотвратяването на глобална финансови и икономически кризи като онази от 2008-2009, породена от модел на развитие, изграден върху дългове.

За да се избегне пропастта между най-богатите и най-бедните страни, трябва да погледнем отвъд Г-20. По-точно Г-20 и целият останал свят трябва да протегнат ръка към Африка в този критичен момент от развитието на континента.

Повишаването на стандарта на живот на африканците е не само въпрос на морал. Тамошното развитие е жизненоважно за намаляването на геополитическите рискове. Въпреки това, инвестициите в Африка са малко, лишавайки хората в тамошните държави от възможност да подобрят живота си.

Поради тези причини Г-20 под председателството на Германия работи за засили партньорството си с Африка. Опорен стълб на тези усилия е споразумението с Африка, осигуряващо модел за подпомагане на частните инвестиции, включително и тези в инфраструктурата . Предвиждаме, че с политическата помощ на Г-20, африканските правителства, международните организации и двустранните партньори готвят цялостни инвестиционни спогодби, за да насърчат инвестициите в частния сектор. Всяка страна ще приложи различни мерки, за да намали своите инвестиционни рискове.

Най-вече споразумението с Африка подпомага прилагането на плановете за икономическо развитие, заложени в „Програма 2063“ на Африканския съюз. Тази програма е ръководство към подобряването на макроикономиката, бизнеса и финансовите рамки в целия континент.

И докато споразумението с Африка е достъпно за всички страни на континента, пет от държавите вече пристъпиха към този нов подход. Финансовите министри на Кот д'Ивоар, Мароко, Руанда, Сенегал и Тунис искат да работят по проектите и изразиха това писмено. Поканих ги да участват на срещата на финансовите министри от Г-20 с централните банкери на 17-18 март в Баден-Баден.

На заседанието аз и моите колеги от Г-20 ще предоставим на тези държави международна трибуна, за да изразят плановете си. С тях, с лидерите на Африканската банка за развитие, с тези на Световната банка и на Международния валутен фонд, ще обсъдим детайлите около инвестиционните спогодби.

След това тези пет страни, наред с международни организации и двустранни партньори, ще изберат конкретни мерки и инструменти, за да може всяка от тях да се включи в индивидуална инвестиционна спогодба. Г-20 ще осигури голяма политическа популярност, за да привлече вниманието на инвеститорите към промените. Уверен съм, че може да бъде постигнат значителен напредък, ако всички партньори работят заедно и на равни начала.

Международното сътрудничество е единственият начин да се постигне здрав, издръжлив и приобщаващ глобален растеж. Германия се е заела да направи всичко по силите си като почтен посредник в Г-20 и отвъд, за да е сигурно, че глобализацията е от полза на всички.

Превод: Константин Карагьозов

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА