Last news in Fakti

19 Март, 2017 07:45 17 670 46

Ердоган шокира раята

  • реджеп ердоган-
  • рая-
  • ес

Европа мълча пред Анкара с години и сега ще си носи последствията

Ердоган шокира раята - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турция шокира Европа. Пикът на международно нахалство и рекет беше достигнат през тази седмица.

Турският президент Реджеп Ердоган успя да се изпокара с почти всички европейски държави, защото някои от тях, представяш ли си, не искали да позволят митинги в полза на турския референдум на своя територия.

Холандия и Германия бяха обвинени във фашизъм, а ЕС беше заплашен с отприщване на имигрантска вълна. Сега повечето европейски лидери се чудят как да реагират. За съжаление обаче те са си виновни.

В продължение на близо две години те се държаха към Ердоган, сякаш са негова рая. Европа сконфузно мълчеше пред новините за нарушаване на човешки права в Турция и се правеше, че не вижда надигането на тоталитарния режим на Ердоган.

С референдума през април президентът ще иска разширяване на президентските си правомощия. Така той неофициално ще се превърне в султан. Тези негови намерения са известни много отдавна. Европейските лидери обаче мълчаха, докато той свободно приемаше сирийски бежанци на своя територия. След това пък трепериха, когато той пускаше потоците на порции, за да демонстрира своето същинско живо оръжие.

През последните две години Старият континент беше заплашван от Ердоган почти нон стоп. Той понякога буквално оспорваше европейския проект със свои изказвания. Европейските лидери обаче кротко мълчаха и тук таме пускаха по някое обръщение, с което се възмущаваха от думите на президента.

Сега тяхното овче поведение е на път да бъде тежко наказано. Преди една година по това време, когато беше сключен договора за спиране на бежанската вълна, Ердоган нямаше друга опция за съюзник освен Европа. Влошаването на отношенията му с Русия и тежкото състояние в Близкия Изток го бяха поставили в същинска изолация. След като се споразумя с Кремъл през миналата година обаче, Ердоган вече има опции. Той набра самочувствие, което му позволява буквално да се присмива над европейските лидери.

Въпросът сега е къде е всесилната Европейска комисия, която с години успокояваше ЕС, че отношенията с Турция са стабилни? Какво ще прави и германският канцлер Ангела Меркел, която дълго време се правеше, че не забелязва случващото се в Анкара.

Всички са наясно, че с години на Турция се даваха напразни обещания за членство в ЕС. Дори там го знаеха, но се правеха, че не забелязват, за да извиват ръцете на Европа. Лидерите на ЕС с години се държаха като послушна рая, която просто иска мир да има. Въпросът е сега дали раята се е събудила?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостът

    172 21 Отговор
    Меркел трябва да увисне на бесилото за престъпление срещу гражданите на Европа,а европейския парламент взривен заедно с всички европендели вътре.

    Коментиран от #18

  • 2 Левски

    103 20 Отговор
    Теьи хора са изостанали животни... За тях няма място при нас, белите и цивилизовани народи

    Коментиран от #6

  • 3 Гого

    105 9 Отговор
    Най простият и ефективен начин да му се въздейства всички Европейски инвеститори да хлопнат кепенци ще извият на умряло.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 некойси

    88 8 Отговор
    Няма страшно, тепърва идва туристическия сезон, като поседят празни хотелите и като падне алъш-вериш-а може и да започнат да се сещат, а може и да вървят да пасат козите.
  • 6 ник

    59 16 Отговор

    До коментар #2 от "Левски":

    то и за рИмляните няма място ама са тук и ще стават все повече,които се плоди без да му пука какво ще става с децата му как ще ги храни и учи той е новия господар на света мургавите хора са бъдещето, дали са албанци индийци араби или турци те са нашето бъдеще, след 100г бели няма да има

    Коментиран от #7

  • 7 кроко

    68 7 Отговор

    До коментар #6 от "ник":

    Не е така, ние от робство сме се измъкнали, ся някви джангали ще ни се опрат. Няма да стане. Ако трябва концлагери на свмъртта пак ще има, все пак европейците са автори на най-големите зверства в световната история, както и са се измъквали от такива зверства. Само дано да си научим урока за следващия пъ, че пленници не се взимат и друговерци не се оставят тук да съжителстваме.
  • 8 Алекс

    13 59 Отговор
    браво Ердоо тиси мозък не на празно успех
  • 9 boticha

    52 5 Отговор
    Да не забравяме,че преди фашизма,много преди него та и до сега,кой е извършвал на големите кланета и опожарявания,затова "Европейците "и до сега си имат замъци ,крепости и стара архитектура,а ние джамий стърчащи като?..да не казвам като какво и сигурно са символи на това.
  • 10 Митко

    13 18 Отговор
    Ако ги пусне тези изротни бежанци турция края на цяла европа лошото и за BG

    Коментиран от #14

  • 11 Драгунов

    46 6 Отговор
    ЕС има полезен,макар и малко краен ход-екстрадиране на всички
    работещи турски граждани,само в Германия са 1,4милиона!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гн Хокинг

    32 5 Отговор
    За тези който не знаят досега къде се е чуло и видяло някой държава да се бърка в работите на друга и не е станало конфликт или война и сега работите вървят към точно това недопустимо ЕС да остави Турския народ да си вземе решенията за собствената си съдба.Но има и друга истина не ЕС иска да се меси в работите на Турция а много стари Диктатори,Евреи хора с власт който им е от мръсни дела и от смъртта на хора те гледат интереса си а не този на другите Държави тези Евреи който се крият зад една абревиатура и заблуждават че ЕС иска доброто НО това е вмешателство ЕС едва ли иска да докара война на Балканите това са много тънки тайни игри на хора който искат да забогатяват по начин по който обикновения човек не разбира !
  • 14 кроко

    58 3 Отговор

    До коментар #10 от "Митко":

    Какъв е проблема да се стреля по нарушителите на границата - един ден стрелба и дори в Афганиста ще им стане ясно че няма смисъл да тръгват насам.

    Коментиран от #27

  • 15 Гост

    37 5 Отговор
    проблемът е, че все още се изповядват "европейските ценности" и спазват правилата на човека....
    Други пречки няма... Аа освен насаденото чувство за вина на германците заради камерите на хитлер...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бат Ваню

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "гостът":

    .... ха ха ха ..... Не си си пил хапчетата май а?..... ха ха .... Почваш да се радикализираш .... ми се струва .... ха ха ха....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 охо

    4 8 Отговор
    Какво означава термина "рая"? така поповете наричат мястото, където сме щели да отидем ако сме светци след смъртта. Аз не вярвам, защото и тук е ад и на небето е ад.
  • 21 Oпълченец

    18 4 Отговор
    "Грабвайте телата ,някой си изкряска и трупове мъртви фръкнаха завчаска!!
  • 22 гостенин

    38 11 Отговор
    На първо място трябва да се възроди страховитата Българска Армия-ракетни войски,ВВС,ВМС,бронетанковите сили.Трябва да се възстановят Военнопромишлените комплекси.За да има кой да сдържа "приятелски настроените" доброжелатели.А успоредно с това трябва да се отворят блоковете на АЕЦ Козлодуй,да се построи АЕЦ Белене,газопровод,петролопровод,да се възстановят тежката индустрия,машиностроенето,химическата и леката промишленост,леката и хранително-вкусовата промишленост,селското стопанство.За всички е ясно,че това са взаимносвързани отрасли,които трябва да бъдат под ДЪРЖАВЕН КОНТРОЛ.Тогава ще има и образование,и наука,и култура,и нормални пенсии и заплати,спорт,здравеопазване.Тогава ще има и силна България.Всичко останало е куха и вредна демагогия.А най-напред трябва да разберем,че няма евроатлантически или други ценности.Има БЪЛГАРСКИ и СЕМЕЙНИ ценности.Всеки един съюз,пакт и т.н. се прави за благото на собствения народ и държава,а не за чуждо добруване под предтекст на някакви завоалирани фрази и обещания.

    Коментиран от #37

  • 23 Гост

    8 20 Отговор
    европейските лидери просто нямат избор Ердоган го знае и се възползва. Ситуацията е сложна в Турция има 1 000 000 бежанци ако ги пусне какво правим да не би да ги избием тука много хора дават акал ама Меркел трябва да е по умна от тях ако толкова разбираме нещата България няма да е на това полужение такаче не пишете некакви глупости Меркел знае какво да прави по добре от нас
  • 24 jambazina

    24 3 Отговор
    Какъв е проблема, нали баба Мрекел викаше комен зи комен зи, и Ердо сега и ги праща. Ако немците пак я изберат тая изкуфяла бабка, окончателно ще ги призная за безмозъчна рая.

    Коментиран от #34

  • 25 Скорпион29

    19 5 Отговор
    Има решение Турция вън от НАТО армията по нашата граница да спира бежанците кюрдите ще го почнат от вътре араберите отдавна се точат на турците заради ку.......ъшката про западна политика. Вариант две ще тръгне да се разширява и тогава Господ да ни е на помощ щото нито НАТО нито Русия може да ни помогне. Знаете какво стана с Кипър
  • 26 Иван

    4 12 Отговор
    До Гостениин, вярвате ли в това което пишете, или сте "млад юноша бледен" Поне Вие имате изход - естествено Северна Корея!
  • 27 некойси

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "кроко":

    Видиш ли не било хуманно, а само преди некъде 25-30 години ако се веснеш по границата ще те надупчат и даже и няма да разберат кой си бил.
    Как бързо се менят нещата.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасан

    6 8 Отговор
    Просто ще има нов световен ред.. Илюминати така иска... Да се премахнат националните държави и да се създаде европейския народ-с немци,французи, араби,турци,българи...всички в един кюп.. Ще стане като САЩ.... За бизнеса не е икономично върху шоколади Нестле да пише на 25 езика
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Диди

    6 4 Отговор
    Ако Ердоган пусне бежанците,Европа ще бъде принудена да си пази границите,Фронтекс ще пази до водната граница на Турция.Европа не може да си позволи да бъде нахлута от бежанците,това ще бъди траят на ЕС.Меркел е интелигентна и много добре знае,ако нищо не се предприеме,какви фатални последици ще има за нас всички,Европа.Много от вас пишат глупости,без да помислят.

    Коментиран от #39

  • 34 Бугаре

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "jambazina":

    Германците са безмозъчни а Българите имаме мозък Германия е четвъртата икономика в света и най-голямата в Европа Германия произвежда всичко за което можем да си представим и минималната заплата е 8,84 евро на час а в БГ сигурно е повече извода следноя Германците и Меркел са тъпи,а Българите и Румен Радев са умни

    Коментиран от #42

  • 35 Хасан

    2 6 Отговор
    Именно заради това трябва да се подкрепи Ердоган и Тръмп, да се изградят зони в самата Сирия,финансирани с арабски пари.
  • 36 Диди

    2 2 Отговор
    Булгаре,в България няма заплащане за час.В Германия минималната заплата за час не е висока,с тенденция да я вдигнат.Германците не са тъпи,иначе нямаше да постигнат това което имат в света.Какво пишеш?
  • 37 ооооооо

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "гостенин":

    Ти го подкара на социализъм..
    Няма как да стане..тук не е Китай - тук е рай за мутри и ченгета.
  • 38 Диди

    0 2 Отговор
    Грешка,исках да кажа,това ниво,което имат в света.
  • 39 въх

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    а, дали тя мисли като теб?
    едва ли...иначе нямаше да напълнят Германия с всякаква измет - а тя покани само сирийците.
    Така че, дъртата поничка когато и да я обесят - все ще е късно.
  • 40 Лило

    3 1 Отговор
    High treason държавна измяна
  • 41 Plovdiv

    10 1 Отговор
    Когато оставиш Европа да бъде командвана от държава, в която се приема за нормално кметът на столицата да е хомосексуален подчовек, че даже и се гордеят с това, тогава няма как да се случи нещо по-различно!
  • 42 кроко

    9 3 Отговор

    До коментар #34 от "Бугаре":

    Хасане, някакъв проблем ли имаш да си пишеш с ника Хасан? И да, ако ни оставят сами да се управляваме, няма да сме по-зле от германците. Под оставят, имам предвид всички, които се бъркат във вътрешните работи на България и влияят и на външната ни политика, в това число влиза и Турция.
  • 43 АК47

    6 0 Отговор
    По страшното е че ако Ердоган превърти и направи някоя простотия като в Кипър, тука сме си гола вода, техника няма, оръжия няма, а и откакто няма казарма 50% от мъжете не са и държали пищов камо ли автомат. Аз например стрелям по стрелбищата, но не се смятам за подготвен да нося оръжие при военни действия.
  • 44 шовинист

    5 1 Отговор
    Зад ердоан стоят саудитите, хасидите/съюзниците на Путин/ и поне две от основните лобита в САЩ. Иначе той никога нямаше да си позволи да се разпищови по този начин. ЕС е ненужен на САЩ и Русия, а европедалите сами го досъсипаха. Най- страшното е, че либерално демократичните дебили така и не разбират, че историята няма край. Пак ще има и кланета и кръстоносни походи и комунизъм и фашизъм и цивилизационни катастрофи и нови империи....и Ленин и Хитлер и Маркс и Пол Пот...! Колкото до нас българите- ние пак ще оцелеем. Закалката ни е хилядолетна, а и ердоан не може да се мери ни с баязид йълдъръм, ни с йоан цимисхи :)
  • 45 Гост

    3 0 Отговор
    На Едроган силата му дойде от разбирателството му с Путин. То не бяха целувки то не бяха прегръдки. Освен това Велика Русия наруши уговорените граници от Втората световна война но сам. Тогава другият военолюбец Турция си каза: Защо и ние да не си върнем старите граници. Изобщо един император и един султан с велики амбиции.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.