Last news in Fakti

18 Март, 2017 08:00 1 730 10

"Честта" на Турция, "честта" на Германия

  • турция-
  • германия-
  • чест
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турският президент Ердоган и неговите сподвижници на няколко пъти отправиха към Германия и Холандия обвинения, че си служели с похвати от времето на националсоциализма. Могат ли държавите Германия и Холандия „да се обидят” от подобни злословия? Не, защото държавите нямат „чест”, твърди в коментара си германският журналист Кристиан Зеебаум. Ето част от аргументите му:

В грубо противоречие с нашите ценности

„Можеш да обвържеш честта си с какво ли не. Семейната чест например - с девствеността на дъщерята, а „честта на нацията” - с изискването никой да не я обижда като „нацистка”. И в двата случая засегнатите вярват, че защитават нещо свое, което външни сили искат да наранят. Всъщност обаче те просто сляпо следват зададени отвън негласни норми за редно и нередно", пише Зеебаум в коментара си.

По-нататък авторът цитира едно изказване на германския министър Петер Алтмайер, който е шеф на кабинета на Ангела Меркел. В отговор на многобройните реплики на Ердоган и на други турски политици за засегнатата „чест на Турция”, в едно интервю Алтмайер възкликна: „Но и Германия си има своя чест!”.

„Такова изказване е в грубо противоречие с всички ценности, които днешната Федерална република изповядва: просветеното общество, либерално-демократичната правова държава. А „честта” - едно понятие, което звучи възвишено, но всъщност е кухо и подлежи на запълване с какво ли не - в случая просто не е на място.

Идеята за „чест” е прастара и открай време върви ръка за ръка с битки и насилия. Някога тя е била изпитано средство за поддържане на реда в традиционните общества без развита правна система и без функционираща централна власт, която да налага спазването на законите във всекидневието. И до днес в обществата, които се доминират най-вече от патриархални семейни структури и кланове, „честта” е важна и вездесъща, а понякога тласка хората дори към тъй наречените „убийства в името на честта”.

Чест: не е ли архаично?

Приказките за „чест” обаче са съвършено несъвместими с всички ценности, които Германия изписва на флага си, например - с универсалните човешки права или с равенството между половете. Доказва го простият факт, че в традиционните общества се прави много ясна разлика между „мъжка” и „женска” чест. Мъжът трябва да се налага, да оказва съпротива и да закриля, докато жената трябва най-вече да опазва собствената си непорочност и девственост. А достойнството на един мъж зависи именно от опазената „чест” на жените в неговото семейство. Тъй че всеки, който днес тръгне да говори за „чест” в нашето общество, спешно трябва да се запита: Искам ли да живея в такова архаично общество?", пише авторът и припомня, че понятието "чест" е индивидуално, свързано с конкретната човешка личност. Така пише в речника, така пише и в Наказателния кодекс, подчертава Зеебаум и обобщава:

"Тъй че: наистина ли Германия има „чест”, както твърди министър Алтмайер? Едва ли. Ако действително желае в бъдеще да защитава малко по-успешно своите идеали, нашето общество трябва да прибере боздугана на честта някъде дълбоко в мазето. И дори да помечтае за деня, когато определението „безчестен” вече ще бъде не ругатня, а комплимент."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 681 БЪЛГАРИЯ

    12 7 Отговор
    Честта на циганска турция е обречена на ЗЛО и само ЗЛО ! Ердопедала ще го ш...т нмците и то яко !
  • 2 НОСТРАДАМУС

    10 4 Отговор
    На този мистакларъ му пожелавам всяко кюрдско семейство в туркието да има поне по 15 деца минимум и след 20 години турчелянгите ще са малцинство. Тогава да ги видим къде ще отидат. Ще видят едни султанати, че ... турция е пътник. САЩ ще ги разпокъсат на парчета и ще възстановят Кюрдистан. Друга част ще отиде към Сирия, Армения, а европейската част и Константинопол отново ще е гръцки. Има една стара българска поговорка "Лакомо дупе кръв .ере" та това ще се случи. Който много ламти за чужди земи ще изгуби своята. А този ще приключи като Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи. САЩ му кроят шапката и няма да мирясат докато не го оправят. И още нещо никой от великите сили няма интерес от голяма държава на балканите така, че едва ли ще му позволят на този да се разшири. Той още от сега им върти номера ту с тез ту с онез, а ако се разшири тогава ще трябва да го оправят, както оправиха Югославия. Къде е сега Югославия разпарчетосана. Така ще стане и с туркието.
  • 3 Do nostraseramus

    4 7 Отговор
    Май твоите пожелания и прогнози се сбъдват ама не там а другаде мухахахи а познай от един път къде точно

    Коментиран от #4

  • 4 НОСТРАДАМУС

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Do nostraseramus":

    Почакай резньо не бързай. Не казвай хоп преди да си прескочил трапа, че току виж си се оказал в него.
  • 5 Ел Турко

    5 2 Отговор
    Тъпа статия.. Освен че е антитурска нищо не казва..

    Коментиран от #7

  • 6 Do nostraseramus

    3 5 Отговор
    Продължавай да бъркаш желаното с реалността и ще се събудиш с резньо в сещай се къде
  • 7 кроко

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ел Турко":

    Ако я беше прочел, щеше да видиш, че не е антитурска, а анти германската чест и въобще анти честа. Статията е против нац. държави, нац. достойнство, цели мачкането на самочувствието на всички нации с цел да се наложи един диктат от горе, от п...лчетата в Брюксел.

    Бива бива, ама в дойче веле не предполагах че са чак такива педерасчета нещастни, да плюят дори по немската си чест. И в крайна сметка, именно честта е докарала света до тук, толерастията, по коята се превъзнася тоя боклук, я има от 10-20г. и след макс. още 10 няма да я има.
  • 8 Ел Турко

    5 0 Отговор
    Целта е да се намали населението на Земята до бройка която лесно да се управлявава. Запада с ней бракове, китайците с грип и епидемии,мюсюлманите с война и насилие
  • 9 БайХой

    3 0 Отговор
    Честни политици и честни к..ви НЯМА!
  • 10 PlimP

    5 0 Отговор
    по времето на Хитлер щеше да мълчи като п..ка, но сега дзяпа, като същата такава, висша форма Анадолски, но на лела Меркел не и пука, че банда тикви искат по-добър живот, на който не му понася, да се изнася, свят широк, предпочитам нацистки ред отколкото турска демокрация