Last news in Fakti

30 Март, 2017 08:00 3 816 7

Селският дедо занули градските десни

  • избори-
  • урна
Селският дедо занули градските десни - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много малко от бабите и дядовците ни са завършили "Робърт Колеж". За повечето казваме, че са били обикновени селски хора, необразовани, но природно интелигентни - с изключително развита интуиция, изградена в университета на живота. Днес анализаторите се надпреварват да приписват същите качества на Бойко Борисов.

"Мислите ли, че много ми се управляваше с Радан Кънев и Валери Симеонов", запита риторично той след оставката си от 14 ноември м.г., правейки рекапитулация на прекратения си мандат. Днес Радан е зад изборния борд, а Симеонов изглежда неизбежен партньор на ГЕРБ. Поне докато Борисов и Цветанов не се завърнат от совалката си из Европата, за да ни кажат, разрешават ли им да си играят с него или ще умуват нещо друго.

След предизвестения край на фрагментираната десница се оказа, че изненадани са били единствено някои от привържениците й. В ръководството на трите парчета от изпуснатата дясна торта едва ли са хранели напразни илюзии. Шокираните почитатели стигнаха дотам, да отправят призиви за оставка на Христо Иванов. Нещо, което е твърде несериозно. Как в "Да, България" да застрелят баща си, само защото е кихнал? Най-вероятно тези призиви идват от сектора с фенове на Радан Кънев.

Иванов засега излезе по-хитър от другаря си, който ще го закъса още по-тежко откъм обществена подкрепа. След като се изнесе от кабинета на Бойко, Иванов просто се скри задълго. Радан продължи да стреля срещу луната, проведе обречената кампания на Трайчо Трайков, а накрая учреди отдавна анонсирания си десен проект, в който, каквото и да си приказваме, се включи само той, генерала с пистолета и други познати лица от обкръжението им. И излезе, че Радан просто е пребоядисал табелата "ДСБ", сякаш се срамува от досегашния път на партията си.

Иванов, който формално може да се разглежда като виновника за неслучилото се обединение в дясно, обясни нежеланието си за коалиция с лошия пример на "Реформаторския блок" - гнездо на крясъци, скандали и истерии. От "Да, България" едва ли са очаквали да прескочат чертата от раз. Неслучайно дебело подчертаваха, че са партия на няколко седмици. Обратното би било трогателно наивно. И двете формации - на Кънев и Иванов - минават за "градски десни". А градските десни искаха да чуят нещо различно от "комунистите и ДПС се връщат, да ги спрем", както припяваха радановци и "няма ляво, няма дясно, има корупция", както Ивановци опитаха да разширят подкрепата си.

С "комунистите се връщат, да ги спрем" можеха да бъдат мобилизирани единствено гласуващи за ГЕРБ. Това и се случи. Десните вдигаха лозунгите, а хората гласуваха за ГЕРБ. Накрая Бойко заяви, че десницата е победила левицата при три "автентично" десни партии, останали извън парламента. Това е. Поздравиха ли го от ЕНП - поздравиха го. Точка. Да не пропуснем няколко думи за третото парче - Реформаторския блок. И те останаха нещастни посвому, както казваше Толстой. Отнесоха негативите на министерствата, които оглавяваха, а проблемите там се множаха като при делене на клетки. Платиха си за проблемите в образованието и 40-те процента функционално неграмотни. За ексцентричния опит за здравна реформа, поднесен с маниакален плам от Петър Москов. За наперения земеделски военен министър без армия, сложил по самочувствие дори Айзенхауер в джоба си.

Всичко свърши, а ако има изненадани, нека си довършат домашното. Народняшкото дясно занули градските десни. Сигурно, защото населението на София се оказа с твърде малко градско население.

А Валери Симеонов е във вихъра си. Едно време преди да целунем момиче, трябваше да го водим на кино, после на сладкарница и ако не дай си боже прибързаме с нещо, идваха да ни бият я брат, я баща. А Валери моментално се хвърли в дълбокото и предложи тройна коалиция още преди първата среща. Мъжкар-патриот. И обратното.

Освен тройната трагедия в дясно, изборите изваяха още един печален образ. Можем само да гадаем, какво ли си е пожелал за Нова година Евгений Михайлов, за да преживее всичко това от последния месец. Само нещо е объркал в баницата с късметите и сега обикаля студията с треперещ глас.

Някои хора пък така искаха да гласуват преференциално, че бюлетините им станаха недействителни. Появиха се и такива, които с блеснал поглед на откриватели ни "светват", че гласуването с преференции спокойно си играело ролята на мажоритарен вот. Достатъчно е да споменем само ефекта "Ани Баракова", който вече придобива размери на епидемия, за да отклоним твърдението като недостатъчно обмислено.

А нивото на избирателя няма да става по-високо. Демографски неизбежности. И не само. Не звучи политически коректно, но не съм кандидат и мога да си го позволя без страх от народния гняв. Я кажете, братята роми научиха ли се да теглят пари от банкомат? Научиха се. Защо тогава някои си мислят, че няма да овладеят и машинното гласуване. Както въвеждат пин-кода си, така ще въвеждат и номера на бюлетината, който им е спуснал местният тартор. Хем няма да им раздават попълнени бюлетини. Но да оставим този въпрос - та ние още не сме доставили машините. А това е неизбежно - освен, ако не отменим решението за тях, подобно на санкциите за негласувалите. Ако това ще ви успокои, никой от политическите субекти, останали под чертата, няма да вземе субсидия. Онзи от Ямбол с 12-те милиона малко ни развали настроението, но пък няма да му върви в любовта.

Хубаво е поне социолозите малко да ни лишат от присъствието си. Та нали въпреки неуморните им изчисления, накрая трябваше да чакаме протоколите от секциите, за да разберем кой влиза и кой не. Вече чертаят възможни коалиции. Защо просто не идат за гъби - никой няма да ги обвини, че са национално безотговорни...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    8 1 Отговор
    Десните министри и областни управители можеха да избегнат обвиненията в корупция ако не се занимаваха с корупция. Не бяха царски конюшни, не бяха обществени поръчки в отбраната, не бяха турски ваксини. Аз с това съм го запомнил СДС с лакомия за власт и корупция. Бъркане в кацата с меда един ден се плаща, защото избирателят не е прост. Кой от десните властници не е клиент на Цацаров ? Ами като искате да блажите, ок, но един мандат.
    Ето го и другият полюс- патриотите, за които винаги съм гласувал. Казаха "Не щем власт, не щем министри". Останаха чисти и сега ще имат поне 7-8 министри и поне 10 областни управители. Така се прави, драги.
  • 2 АНТИкван

    4 4 Отговор
    Великият Радой бе написал "Търпи народът наш, той има петвековен стаж".
    В България предстои период на ХЕЛОУИН. Всички, които отново избраха припи.аните гербери да носят с гордост значка "АЗ ГЛАСУВАХ ЗА ТИКВИТЕ". Това ще значи, че са "КАЧЕСТВЕН МАТ'РЯЛ".
    На пазара има и нова сергия - на "АЛЧНИТЕ ПАТРИОТИ", които продават ПУТкрепа срещу най-апетитните и с очаквани субсидии, министерски кресла.
    За рИфурматуритИ и д0ст, след като им вземат централите, да им предоставят една отдалечена градска тоалетна, за да си тропат на воля. За всеки умник да има отделна кабинка - на ПМ "За пръстови отпечатъци", на МК "За ре(ДЕ)формация в образованието" и др. Да не забравят - ИК "За приватизация", за СЛ(in memory) "За реституция", за ЛМ "С ибрикчия" и за други знакови личности, допринесли за националното ни "развитие".
  • 3 Позитанни да те лажем

    1 2 Отговор
    Леле, леле. А за КАКВА корупция чиче от село би такава десет-годишна дузпа на Позитано??
  • 4 АНТИкван

    0 2 Отговор
    P.S.
    Да уточня - НЕ СЪМ комуняга.
  • 5 Позитанни да те лажем

    2 1 Отговор
    Да, то кой сега е комунде. Даже Нели Курнелова, поднасяйки венец на Тато, се обижда на комуняга...
  • 6 кроко

    2 2 Отговор
    За изборателите Милен е абсолютно прав - няма да стават по-грамлтни и не само турците са проблем. Би нилонхибаво да измислим начин да ги отсяваме.

    А за дясното се радвам че я има тази статия, защото някои Джурналисти и пишман социолози като цветанка киризова и ангел харизанов, дето до вчера нямаше висше образование, ама беше шеф на напоителни системи при тиквата 1, се опитаха да изкарат БСП виновни за това че никоя дясна партия не влезнала в парламента, щото споредтях БСП изплашили десните че ще изкатат България от ЕС и НАТО и затова много десни гласували за ГРОБ: „от страх да не дойдат комунистите”.
    А истината е че всички „десни” в кабинета тиквата2 бяха корумпирани крадци и предишния път успяха да обединят гласоподавателите си с ракетата носител Меглена Кунева. А христо иванов е далеч от нейния образ и дори да искаше, нямаше как да постигне нещо.
    Но ми прави впечатление, че усилено се говори за ДАЙ България: за какво щели да настояват пред Борисов за новата политика така, сякаш са влезнали в парламнента. Дори някои намекват отново за ПЛАТЕНА МРЕЖА. Явно много им се иска на някой Джурналисти, или поне парите зад ДАЙ България са достатъчно много. Но ще видим до кога!
    Също така, ако е имало заговор за разбиването на дясното, то по-скоро е дело на тиквата, защото тоя е печелившия от случилото се, а БСП и масовото медийното изопачаване на кампанията им са били целенасочен инзструмент. Като знам КОЙ приятел на тиквата държи медиите и как от година на г
  • 7 кроко

    3 1 Отговор
    на година се смъкваме във всякакви класации по свобода на словото, не бих се учудил, ако това не е било насочено само срещу БСП, а и наистина с цел да не влезнат десните утайки в парламента. И наистина тиквата успя да се отърве от тях!