Last news in Fakti

4 Април, 2017 11:04 7 033 11

Явор Колев: Засичаме по 50 педофила месечно

  • педофили-
  • педофил-
  • интернет-
  • деца-
  • порно

Българските любители на порното с деца предимно споделят и търгуват с клипове, а не ги създават

Явор Колев: Засичаме по 50 педофила месечно - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Средно между 48 и 50 са засичаните на месец педофили в България, които "търгуват" и обменят помежду си файлове с детска сексуална експлоатация. Това заяви в интервю за Факти.бг комисар Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност“ при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР.

Потърсихме го за коментар на доклада на британската фондация Internet Watch Foundation (IWF). Тя е специализирана в наблюдение и контрол на потециално опасно онлайн съдържание, което се разпространява в британския интернет. Нейното проучване е установило, че през миналата година Европа се е преврънала в глобален център за хостинг на материали, свързани с детско сексуално насилие. Най-много незаконни снимки и видеоклипове се съхраняват на сървъри, базирани в Холандия.

За щастие статистиката на ГДБОП от последните години показва, че заловените педофили на територията на България са от групата на по-скоро обменящите, търгуващите с материали с детска сексуална експлоатация, и много малко случаи, в които реално тези хора са били и създатели на такива файлове, отбелязва комисар Явор Колев.

Комисар Колев, каква е степента на пристрастеност на българите към детската порнография?

Според проучване на доктор Ген Абел, между 1% и 5% от населението на всяка една държава са педофили или просто хора, имащи сексуален интерес към деца. Т.е съобразено за България, между 70 и 350 хил. са хората в страната ни, за които може да се предполага, че имат такива педофилски сексуални наклонности.

За щастие статистиката на ГДБОП от последните години показва, че заловените педофили на територията на България са от групата на по-скоро обменящите, търгуващите с материали с детска сексуална експлоатация, и много малко случаи, в които реално тези хора са били и създатели на такива файлове.

Определено смятаме, че има голям интерес в страната ни от хора с такива извратени сексуални желания за контакт с деца. Средно между 48 и 50 са засичаните в рамките на месец педофили, които "търгуват" и обменят помежду си файлове с детска сексуална експлоатация.

В коя възрастова група са най-честите нарушители?

Статистиката ни показва, че най-големият дял от извършителите на тези престъпления около 43,8% са лица на възраст от 14 до 25 години. България в момента държи "рекорда" за най-млад заловен такъв извършител - 16 години и 9 месеца. Случаят от е 2015 г. от Стара Загора. 26,3% са във възрастовата група от 36 години до 45 години, 21,3% са от 26 годишните до 35 годишните, 6,3% от 46 годишните до 55 годишните и едва 2,5% над 55 годишните.

Има ли реално осъдени педофили?

Да

Колко са жертвите на детска порнография?

Не разполагаме за съжаление с точна цифра на децата, станали жертва на сексуална експлоатация в България, но съдейки по депозираните сигнали в ГДБОП, на годишна база имаме над 30 случая на сигнализиране от страна на малолетни и непълнолетни, че са станали жертва на посегателство от страна на педофили.

Къде сме в Европа по този проблем?

Не можем да кажем, че сме в челните редици като Холандия, Белгия, Великобритания и т.н, но определено, не сме и на последните...може би някъде по средата.

Какви мерки се предприемат за предпазване от разпространяването на детска порнография у нас?

ГДБОП засилва извършвания мониторинг на P2P мрежите, както и много превантивни кампании като например инициативата на ГДБОП и Интерпол за филтрация на достъпа до сайтове с детска сексуална експлоатация на територията на страната ни. Също така в момента се провежда превантивна кампания в P2P мрежите под егидата на Европол - Police2Peer, срещи и лекции с ученици, и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    22 1 Отговор
    "за България, между 70 и 350 хил."

    Реално погледнато тази цифра е вярна, защото почти всеки м....л се води педофил
  • 2 onq s konq

    4 15 Отговор
    И ас и комшията сме такива и постояно си менкаме фаилове ама никои не ни е броил така че това не е верно !

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    Не бъркай зоофилия с педофилия! Кончето обича ли те?
  • 4 ЦФНЦФН

    10 9 Отговор
    ДОКАТО ХРИСТИЯНСКИЯ СВЯТ СИ ИГРАЕ НА ПЕДОФИЛИЯ И ПЛАЩА ЛУДИ ПАРИ ДА Я ГОНИ ТО МЮСЮЛМАНСКИЯ ПРАВИ ДЕЦА.ТАМ ОТ 14 ГОДИНИ НАГОРА ЖЕНИТЕ РАЖДАТ И ТО ВСЯКА ГОДИНА ДОКОТО СЕ ИЗЯЛОВЯТ.ТУКА САМО ПЕНСИОНЕРИ ВИЖДАМ ПО УЛИЦИТЕ. . ТОГАВА ГЪРЦИЯ В 2030 ГОДИНА ЩЕ Е 8 МИЛИОНА А ТУРЦИЯ 100 МИЛИОНА.СЪЩОТО Е И С ГЛАСУВАНЕТО.ТРЯБВА ОТ 14 ГОДИНИ НА МЛАДЕЖИТЕ ДА ИМ СЕ ДАДЕ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ЗАЩОТО ЗНАЯТ ЕЗИЦИ ВЛАДЕЯТ ИНТЕРНЕТ И СА УМНИ И РАЗВИТИ А ТО ИЗКУФЕЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ИМ РЕШАВАТ БЪДЕЩЕТО.
  • 5 справедлив

    17 2 Отговор
    Тия при Бай Тошо щяха да са в Белене-което е справедливо...А вече в Холандия Партията на педофилите има политици в месната власт-кметове,общинари и т.н.....Накъде върви тоя проклет свят??!!??!!?*
  • 6 България

    12 1 Отговор
    Скопете ги бе Колев.
    Кастриране ги .
  • 7 и в проценти

    7 0 Отговор
    30 са си от Ваш'те
    10 са от други отговорни институции
    и останалите за плънка
  • 8 bai kolio

    2 0 Отговор
    opravete si zaglavieto e -_-
  • 9 циганчето

    13 0 Отговор
    ЕЛА В СТОЛЮПИНОВО БРАТ ВСИЧКИ СА ПЕДОФИЛИ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 тигър в леглото

    0 0 Отговор
    Педофили са полово зрели индивиди,които правят секс(блудстват) с деца(полово незрели индивиди),които са малолетни,тоест са лица под 14-годишна възраст.А лица,които са непълнолетни(от 14 до 18 години),се полово зрели,но непълнолетни индивиди и ако пълнолетно лице спи с тях,се нарича ефебофил,но не е педофил,защото и двамата са полово зрели индивиди.Според мен педофили,които са извършили блудствено деяние,трябва да се обесят,а такива,които не са пристъпвали към блудство,трябва да се лекуват,а при тези,при които не е успешно лечението,да ги кастрират и да ги държат далеч от деца.