Last news in Fakti

24 Април, 2017 07:44 2 302 11

Победителят зад референдума на Ердоган

  • истанбул-
  • ататюрк

При всички случаи, България е в много по-тежка ситуация отколкото преди референдума

Победителят зад референдума на Ердоган - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разбира се, Ердоган ще тръби, че е спечелил референдума. Пътят към Тюркланд юбер алес може би е открит.

Но нека погледнем календара - не този в кабинета на Ердоган, а другия - според който сме в 2017 г.

Затова не може да се изключи, че от своята победа на референдума Ердоган ще бъде главният губещ. Това коментира в профила си във Фейсбук Николай Слатински.

Защото освен варианта на Турция като полупросветена сатрапия, ислямистка по форма и диктаторска по съдържание, има и други варианти:

1. Ердоган си мисли, че референдумът е в негова лична полза. Но когато Турция стане такава, каквато той бленува и бълнува, иззад сцената ще изскочи истинският победител, ще катурне Ердоган, ще го осъди по законите на сатрапията, която Ердоган си изпроси от разединения турски народ и сам ще започне да се ползва от нея. Като обяви, че скоро (а колко скоро никой не знае) ще има и нови президентски избори, и нов референдум за отмяна на резултатите от този, и бавен и мъчителен преход на Турция обратно към нормалността.

2. Засилване на насилието, тероризма, бунтовете и гражданската война, които Ердоган няма да може да спре. Тогава въоръжените сили на Турция ще нарочат Ердоган за главен виновник, ще го арестуват и ако не го разстрелят при опит за бягство, ще организират бърз съдебен процес, на който ще го обвинят във всички смъртни грехове и посегателство срещу националната сигурност, а предстоящото да бъде върнато смъртно наказание ще им развърже ръцете най-напред по отношение именно на Ердоган.

3. Турция започва да се разпада на три части - европейска, ердоганска и кюрдска, в резултат на което народното недоволство ще излезе на улиците със страшна сила, различни интереси ще ловят риба в мътна вода и накрая ще стане ясно, че единственият шанс страната да се спаси и да оцелее е премахването на Ердоган - колкото по-бързо, толкова по-добре за всички.

4. Превръщане на Турция в главна опасност за регионалната и оттук - за международната сигурност, драстично и драматично нарушаване на човешките права в страната, заплаха и то много реална от превръщането на отделни части от Турция в убежище за терористични и криминални групировки, обединяване на интересите на САЩ, Европа и Русия за бързо и необратимо възстановяване поне в известна степен на териториалната цялост, стабилността и сигурността на Турция, в резултат на което ... Ердоган свършва като Кадафи или Саддам, при това, вероятно доста преди така да свърши Асад.

При всички случаи, България е в много по-тежка ситуация отколкото преди референдума - резултатът от него е възможно най-лошият за нас. Ако така или иначе Ердоган щеше да спечели, то поне да беше с над 60%, дори с 2/3 поне от гласовете. А сега и турското общество е много силно разделено на Европа и Азия, на модерно живеещи и средновековно преживяващи хора; на проердогановци и останалите, и легитимността на победата на Ердоган е под очевидно съмнение.

Ето защо, слава Богу, при насипното състояние на системата ни за национална сигурност - обезкървена армия, обезпрофесионализирана полиция, обезценностени специални служи, обезинституционализирана сигурност при извънредни ситуации, единствената защита на страната ни е нейното европейско и евроатлантическо челнство. Нищо друго. Абсолютно нищо друго!

Дори да им се струва на някои твърде ефимерно, това членство е много по-добре от никакво - тогава, когато България се превръща все повече в прифронтова държава, в държава на ръба на една пропаст, от другата страна на която за известно, а по-точно за неизвестно време ще бъде Тюркланд юбер алес... Тюркрайхът няма да трае дълго, но последиците от него ще бъдат много по-дългосрочни, по-дълговременни, отколкото ни се иска. Боя се, че могат да бъдат вечни. Или поне колкото живота на едно цяло поколение. Това на нашите внуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    14 10 Отговор
    що плашиш хората? Нищо няма да стане..кучетата си лаят керванът си върви..Турция просто ще се превърне в глобален играч..не Турция а обезлюдяването на България е проблем.. Просто България физически свършва.. И политиците за да могат да си крадат необезпокоявани плашат простолюдието с Ердоган

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Аркадашъ

    8 4 Отговор
    Описаните сценарии са доста вероятни. И въпроса не е "Дали?", а "Кога" и "Кой".
  • 3 един

    9 5 Отговор
    Абре Хасане, що си не ходиш в Турция?! Престанете да обиждате, да псувате и да се възползвате от форумите, за да осъществявате извратените си въжделения. Всеки има право на мнение, но в рамките на приличието и добрия тон! Аман от простаци в нещастната ни държава. Не ни стигат родните простаци, мутри, шмекери и всякаква измет, ами и Хасан!
  • 4 lava

    8 3 Отговор
    Хасан е прав за проблема на България и не е прав за проблема на Турция. Турция скоро ще се разкъса. Не казвам че е хубаво, просто е неизбежно.
  • 5 Ужассссс

    9 3 Отговор
    По-тъпа статия в последно време не бях срещал.Появи се нов екстрасенс- Слатински. "Ергоган мисли...." Ама "АЗ знам......." И т.н в дух на предсказания. Кой допусна толкова безсмислици да се публикуват?
  • 6 ние

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    вярно обезлюдаваме,но в турция ,като е толкова хубаво синът на ердоган ,защо е в Италия?иначе авторът не е открил топлата вода,а то си казано с поговорката''Когато печелиш,не знаеш какво губиш и обратно''.Надявам се ердоган да загуби замаяната си за власт кратуна или по неговият език кафъ :Д
  • 7 МЕСИЯ

    9 1 Отговор
    Хасан е прав за нас. Нека си гледаме нашите проблеми. Гн. Слатински да каже решението на нашите проблеми. Ний сме цъфнали, ще оправим бъкийте на турция. Турция и на 5 парчета да се дели , има работеща икономика, а при нас 20 души държат цялата държава в ръцете си. Каква икономика само ,терминал 2 ще работи още по силно за канада . Е държава без население държава ли е? Дреми ми за кетайците , те ще се оправат . ВЪПРОСЪТ Е : ние кво правиме? Ще имали ЛУСТРАЦИЯ ? Ще станемли нормална ЕС държава? Румънците ни зарязаха , кво прам???
  • 8 Фърчилото

    6 0 Отговор
    ТРАЙ МАРЧО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА. ПЕНСИИ1000 лв. Заплати 5000 лв фантасмагорий за милиони, дрън дрън дръндарски
  • 9 Наблюдател

    0 1 Отговор
    Все се чудя и немога да разбера Живееш в тоалетната а говориш колко са зле ония от луксозния апартамент
  • 10 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Хасанчо, веднъж вече османския султанат се разпада. Сега просто си имате нов султан и идва нов разпад. Ние, българите имаме интерес от европейска Турция с големина от Одрин до Истанбул. Териториален буфер срещу екстремисти и имигранти. А на теб ще ти купим билет за кюрдската южна част. Там ще ти постелят на меко
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.