Last news in Fakti

21 Април, 2017 06:30 3 298 10

През 2050-та Германия щяла да бъде ислямска държава?

  • германия-
  • ислямизация-
  • 2050-
  • ислямска-
  • мюсюлмани-
  • европа
През 2050-та Германия щяла да бъде ислямска държава? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Европа загива!” – тази мрачна прогноза непрекъснато се върти из интернет. Разпространяват я какви ли не „Фейсбук”-групи, акаунти в „Туитър” и видеа в „Ютюб”, които стряскат хората с плашилото, наречено „Гибелта на християнския свят”, пише Джени Щерн на сайта на ARD.

„Пълзяща ислямизация на Европа”, така се казва едно видео в „Ютюб”, което се върти вече от няколко години в тази социална мрежа. Видеото изобилства с твърдения, никое от които не може да бъде доказано. Едно от тях, например, гласи: „90% от прираста в Европа след 1990 година се дължи на мигрантите-мюсюлмани.” Пълни глупости, казва Райнер Клингхолц, шеф на германския Институт за населението и развитието. Прирастът всъщност се дължи главно на това, че в Европа броят на новородените е по-висок от броя на починалите, пояснява демографът. Освен това трудно може да се преброят мигрантите-мюсюлмани в Европа, понеже в официалните регистри няма данни за религиозната принадлежност. „Тази принадлежност може да се изведе само косвено – според страните, от които те идват”, обяснява Клингхолц.

Благонадеждни статистически данни дава институтът „Пю” във Вашингтон. Тамошните специалисти стигат до извода, че между 1990 и 2010 година броят на мюсюлманите в Европа се е увеличил от 29,6 милиона на 44,1 милиона, което в проценти означава, че общият им дял в европейското население е нараснал от 4,1 на 6 на сто. Ако от тези цифри се направи прогноза за 2050 година, тя ще покаже, че тогава процентът на мюсюлманите сред европейското население ще бъде между 8,4 и 10,2 на сто. Институтът не разполага с данни за прираста на мюсюлманите в Европа, а авторът на видеото в „Ютюб” не посочва никакъв източник на своето твърдение.

Мюсюлманите ни заливат?

В същото видео се казва, че през 2050 година Германия щяла да бъде мюсюлманска държава. Статистиката, която предлагат учените, говори нещо съвсем друго. Според германската Служба за миграция и бежанци, към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани, което представлява между 5,4 и 5,7% от 82-милионното население на страната. Институт „Пю” предлага екстраполация по тези числа, според която през 2050 година мюсюлманите в Германия ще бъдат максимум 10 на сто от населението.

В дългосрочна перспектива процентът мюсюлмани наистина може слабо да нарасне, защото според статистиката мюсюлманките в Европа раждат средно по 2,1 деца, докато средната раждаемост възлиза на 1,6. В споменатото видео се твърди, че в някои части от Франция мюсюлманките раждали средно по 8,1 деца, но доказателства за това твърдение не могат да бъдат открити. Напротив – то изглежда чиста измислица, като се има предвид, че най-високата раждаемост сред мюсюлманите по цял свят е регистрирана в Нигер, но дори тя е по-ниска – 6,9.

Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото. Клингхолц пояснява, че в рамките на едно до две поколения раждаемостта сред пришълците постепенно се приближава до средната в приемащите страни.

Скалъпени числа - скалъпени прогнози

„Проучванията показват, че след три до пет години ислямът ще бъде най-масовата религия в света” – още едно твърдение във въпросното видео, което няма нищо общо с действителността. Да не забравяме, че вече са минали четири години, откакто това филмче се върти в „Ютюб”, а все още нищо такова не се е случило. Изследователите от института „Пю” смятат, че броят на мюсюлманите и на християните по света ще се е изравнил евентуално едва към 2050 година.

Подобни видеа и публикации в социалните мрежи, предричащи „крушението на Европа и християнския свят”, обикновено се фабрикуват по една и съща рецепта: използват се произволно скалъпени числа, които нито измерени, нито са доказуеми, затова пък много успешно хвърлят хората в паника. С просто око си личи, че авторите на тези сценарии посочват фиксирани числа, вместо да предлагат различни възможни варианти на принципа „в зависимост от това дали тази тенденция се запази или не, тогава…”. Сериозните прогнози се правят именно така – с отворени различни варианти, пояснява Клингхолц.

Демографските прогнози винаги се изготвят на базата на данни от миналото. Трите най-важни параметъра в случая са: раждаемостта, продължителността на живота и миграцията. Независимо от всичко обаче, дори най-сериозните демографски прогнози трябва да се приемат с резерви, защото те няма как да отчетат непредвидими събития в бъдещето – например войни, епидемии или природни бедствия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 35 Отговор
    Добре де и да се изравни какво толкоз.. И мюсюлманите са хора и да не забравяме че най кръвопролитните войни и идеологии са породени именно от християните..

    Коментиран от #3, #7, #8

  • 2 ддд

    17 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Доказано е, че раждаемостта е пряко свързана с образователното равнище на обществото

    поне сме умнички тука:)))
    даже твърде умни с отрицателен прираст
  • 3 Дядо поп

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Така е и мюсюлманите са хора,но религията им не е носит-
    ел на прогрес,равноправие човещина и търпимост към
    друго-мислещите.Например един мюсюлманин е готов да
    си заколи дъщерята ако тръгне да се жени за друговерец.
    Как такива хора може да се интегрират с другите?И да жи-
    веят в мир с тях,след такава истинска проява на нетърпимост.
    Иначе на думи са много благи.
  • 4 filo

    12 1 Отговор
    Това дали мюсюлманите са хора е доста спорен въпрос. По скоро хора са около 10 процента от тях, останалите са животни в човешки образ и това е видно за всички.
  • 5 Shmeker

    2 2 Отговор
    Ами да, аз много обичам мюсюлманки.
  • 6 Снайпериста

    2 2 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР
  • 7 октан

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Не е вярно, че "Християните" са водели войни. Християнин и кръстоносец не винаги са тъждественни неща, както и мюсюлманин и лош човек също. Християните са кротки хора, отричат войните, те следват мира, както Йисус ги е учил. Ако тръгва някой да напада с война той не е християнин, а алчен човек-група. Ето, дори и майката на Йисус, и учевиците му са напуснали Йерусалим преди да бъде унищожен от римските войски на Тит Веспасиан. По-късно става император на Римската империя. Разрушава Йерусалим до основи, всички юдеи вътре са излбити и пратени в робство. Това са войнственни имперски човеци, не са християни. само имената им са различни на варварите. варварство има и от европейски и от арабски и новозенландски австралийски японски самурайски китайюски и какви ли не групи по света. Но християнин варварин няма - той или е варварин или е християнин. Ето казват бай Добри бил добър кротък човек - това е християнин .Повечето хора не сме като него. Аз не съм варварин, но бих утрепал всяка гадина варварин без да се смятам за зъл човек, понеже си е гад варварина. Не смесвайте значението на християнин и варварин! Кръстоносците са били империалисти, значи и варвари по смисъл, както османците и конквисстадорите и други.
  • 8 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Te са тези хора с религия, която изисква омраза и унищожение на всичко различно от исляма:
    “Не вземай за приятели юдеи и християни... Коли идолопоклонниците (немюсюлманите), където и да ги намериш... Побеждавай ги и приготвяй за всеки един от тях засада” (Сура 5:51; 9:5).
    Самоубийство е да интегрираш нещо което иска да те унищожи!
  • 9 Arschloch

    0 0 Отговор
    ... германската Служба за миграция и бежанци, към края на 2015 година в страната са живеели между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани...
    В Германия живеят само 8-9 милиона турци. Освен, ако половината от тях да са станали католици!!! Германците не са прости хора и не се опитвайте да ги манипулирате по този тъп начин!
  • 10 А.Х

    0 0 Отговор
    Всички пътища водят до Биркенау