23 Април, 2017 19:27 1 529 1

Непредвидимият чар на френския вот за Елисейския дворец

  • франция-
  • президент-
  • избори
Непредвидимият чар на френския вот за Елисейския дворец - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко фактора правят френските избори съвършено непредвидими. Дори първият тур не изглежда предрешен.

Това коментира в профила си във Фейсбук Иво Христов.

Меланшон направи най-силната кампания. Той разполага с електорален резерв в средите на аутсайдера Амон. Френските социалисти помнят катастрофата от 2002г., когато раздробеният ляв вот спъна Лионел Жоспен, който щеше да победи Ширак на втория тур. Сега мнозина ще предпочетат полезния вот, ще загърбят Амон и ще подкрепят реалистичната алтернатива - Меланшон. Ако се доверим на сондажите, това едва ли ще е достатъчно, за да се стопи разликата до фаворитите Макрон и Льопен, която е около 4-5%. По френските мерки това са около милион и половина гласа.

Но да не забравяме, че социолозите се провалиха на предварителните избори, тъй че дори тези изходни данни са под въпрос. Подкрепата за Макрон е внушителна, но той наподобява дирижабъл с хелий, който може да аварира. Марин Льопен има най-компактният и безрезервен електорат, но опира до така наречения "стъклен таван" - 25-26%, който ФН трудно може да пробие, поради наследствената си дамга. Фийон има своите шансове, но динамиката на кампанията му бе пречупена от разкритията за непотизъм....

Всичко това, за да кажа, че прогнозата е абсолютно невъзможна. А идната седмица ще е особено рискова. Терористичен акт, какъвто службите считат за много вероятен, ще облагодетелства по-твърдия от двамата оцелели кандидати. Това не са избори в залязваща велика сила, както внушават казионните лаладжии, а събитие, от което зависи бъдещето на ЕС. Франция беше, е, и ще бъде винаги политически фактор sine qua non, независимо от трудния период, в който се намира, и в който други европейски общества тепърва навлизат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    1 0 Отговор
    "...събитие от което зависи бъдещето на ЕС". Затова финансовият капитал налива огромни пари в кандидата на Ротшилд.