Last news in Fakti

22 Септември, 2017 17:29 9 010 23

Номер 4859 в Аушвиц

  • холокост-
  • аушвиц-
  • витолд пилецки
Номер 4859 в Аушвиц - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Под номер № 4859 на 22 септември 1940 година в "Аушвиц" е регистриран Томаш Серафински.

Това е фалшивото име на родения на 13 май през 1901 година полски военен Витолд Пилецки. Като част от тайна съпротивителна група, той доброволно се предава на германските власти, за да докаже съществуването на "Аушвиц". От лагера той изпраща рапорти за случващото се вътре и геноцида, който се извършва. С негова помощ западните съюзници разбират за зверствата. Пилецки организира и вътрешна група за съпротива, с която успяват да организират бягства от "Аушвиц", а също и извършва саботажи срещу германските сили.

Полското общество научава за Пилецки едва 1990 година. Той е екзекутиран от властите на Полската народна република на 25 май 1948 година. Обвинен е, че е враг на народа и предател. Погребан е тайно и до днес не са открити останките му.

Пилецки действително успява да изгради съпротивителна мрежа в Аушвиц, с чиято помощ нелегално се внасят медикаменти и храна, подготвя се и въстание. Когато през ноември 1940 научава, че един концлагерист ще бъде пуснат на свобода, Пилецки изпраща по него първите си сведения, предназначени за Варшава. През март 1941 неговият доклад пристига в Лондон - това е първият официален документ за ситуацията в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция. Съюзниците обаче остават пасивни, защото предполагат, че твърденията на Пилецки са силно преувеличени.

Онова, което разкрива Пилецки, звучи наистина драстично: макар първият концентрационен лагер в Аушвиц - т.нар. Аушвиц 1, да не е същата "фабрика на смъртта", каквато е отдалеченият на 3 километра от него Аушвиц-Биркенау с прословутите си газови камери, там също умират много хора.Те загиват от побоя на надзирателите, от непосилния труд или от болестите. За да се пречупи моралът на задържаните там концлагеристи, които са предимно поляци, властите в концлагера организират на всеки полски празник масов разстрел.

Особено усърден в убийствата е хауптшарфюрерът от СС Герхард Палич. Той обичал пистолета си и имал навика да си свирука весели мелодийки, докато набелязвал следващата си жертва. Понякога за "разнообразие" му докарвали и не-концлагеристи, от които да "си избере" поредната жертва, пише Пилецки, който описва и следната сцена: "Един ден той заповяда на едно момиче да се съблече чисто голо и да тича из оградения двор. Самият той стоеше в средата и дълго се чудеше кого да застреля. После се прицели, чуха се изстрели и всички паднаха покосени. Никой от нас не знаеше дали ще бъде застрелян на място или ще бъде оставен да се мъчи часове наред".

Животът на самия Пилецки също е в опасност. Само благодарение на санитарите, които са част от неговата съпротивителна мрежа, той успява да оцелее след заболяване от тиф и едно възпаление на белите дробове. Болните като него обикновено получавали инжекция с отрова...

С помощта на своята мрежа от помощници през 1943 година Пилецки успява да избяга от Аушвиц. Вече на свобода той пише първия си обстоен доклад за преживяното в концентрационния лагер. Съюзниците обаче не вярват особено на неговите твърдения. А и дори да му вярват, те са убедени, че всякакъв опит за намеса би завършил с провал.

По-нататъшната съдба на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е поставена изцяло под съветски контрол. Създава се сателитна на Москва държава, която действа с брутални методи. Пилецки, който не желае да се примири с новия господар, е задържан и изтезаван. Когато го заплашват, че ще задържат и цялото му семейство, той подписва предварително подготвено признание, което дори не прочита. По този начин той де факто подписва и собствената си смъртна присъда. Убит е на 25 май 1948 година с изстрел в тила.

През 1990-та, малко след падането на комунизма, Пилецки е реабилитиран. През 2000 година от печат излиза обширно издание на неговите записки от Аушвиц. През 2006-та той е удостоен посмъртно с най-високото отличие на Полша - ордена "Бял орел".

И днес все още има хора, които оправдават всичко това. Не само, а влагат всички усилия, за да оправдаят действията на властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    34 12 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #7

  • 2 Реално

    30 7 Отговор
    А стига глупости-тоя е предавал на нацистите кои са били военни и евреи срещу храна и медикаменти. Ходил е из лагера и е подслушвал разговорите на затворниците. В документите на лагера е бил записан като агент Кука,доносник и провокатор... При освобождаването на концлагера-самите затворници са искали да го разскъсат на парчета..
  • 3 666

    18 3 Отговор
    Светът е странен, скоро ще вдигаме паметници на тези които ни учеха да мразим.
  • 4 Бесен Язовец

    21 2 Отговор
    Еврейски шпионин на нацистите
  • 5 ели

    26 7 Отговор
    Преди много години бях чел, че от тоя концлагер е избягъл единствено съветски военнопленик мисля лейтенант по чин организирал бягството на малка група затворници от които повечето били или хванати или растреляни от немците и това е единствения случай .Не чудно в Украина вдигнаха паметника на С.Бандера който е причастен за убийството на около 200.000 поляци.и хиляди украинци стила им бил вадят очите на жертвите и ги хвърлят в ямите или кладениците.Защото убийците станаха герои а героите убийци.Фактите са на лице в Украйна с СС символики маршруват по центъра на Киев бандеровците.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 Сибирь

    11 10 Отговор

    До коментар #5 от "ели":

    Мисля,че быркаш. Има бягство от "бараката на смырта" в Матхаузен,Австрия. Сыветски военопленници организират щурм и успяват да се измыкнат. От 500 човека остават живи 11 ,другите са избити. Като са ги избивали и местните,включително и децата от "фолксщурма. Жалко ,че Сталин е бил толкова милостив кым тия изроди!!! https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%8E%D0%BB%D1%8C%D1%84%D0%B8%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BE%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B5%D0%B2
  • 7 Сибирь

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Снайпериста":

    Жалко,че Сталин спря армията за да си го вырне за всичко! Тогава такива като тебе щяха бая да се замислят!

    Коментиран от #16

  • 8 стоян георгиев

    12 14 Отговор
    статията е показателна че комунистите и нацистите са две репресивни системи,но комунистите са много по-жестоки.

    Коментиран от #9

  • 9 dexter

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Стоенчо, замисли се ама много хубаво, кой точно създаде САЩ и кой натика пари в ръцете на Ленин за Октомврийската революция.
    Същите тия са тикали пари в ръцете на Хитлер, ама той ги обърна срещу тях ... е не точно срещу тях, ама срещу тях трябваше.
    Аман от пропагандни статии колко милиона били загинали. Милиони - нъцки. Кой луд ще си избие работната ръка, докато мъжете му воюват?

    Джо Байдън - За да си евреин трябва да изповядваш юдаизма, но за да си ционист не е нужно да си евреин.
    Хенри Форд: Отстранете 50-те най богати евреи (разбирай ционисти) и светът ще е в мир.

    Коментиран от #14

  • 10 ОБЕКТИВЕН И УМЕН

    9 6 Отговор
    Този от СС е успял да избяга ма от комунистическите сатрапи НЕ
  • 11 123.300д

    18 2 Отговор
    Чета статията и нещо не се връзва с "героя" всички други не издържали повече от 2-3 месеца,избивали ги,много работа било...пък тоя изкарал 3 години без да му направят нищо...значи не е имало убийства и газови камери или всичко което е казал е лъжа...

    Коментиран от #15

  • 12 Vasik Atanasova

    3 1 Отговор
    я да познаем кой убива в тила ?
  • 13 Vasik Atanasova

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "ели":

    грешиш много хора са бягали над 300 човека
    някой са ги хващали и разстревали
    други са успявали да избягат
  • 14 Vasik Atanasova

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "dexter":

    не забравя че хитлер също е бил наполвина евреин
  • 15 Vasik Atanasova

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "123.300д":

    върви в полша и ще видиш тонове обувки тонове коси и
    куфари на убитете там
    ти си мислиш че всичко е снимки
    е има и такива хора

    Коментиран от #18

  • 16 ВМОРО

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сибирь":

    Ако тези некадърници италианците не се бяха оср*** в Гърция и не се бе наложило Германия да им чисти ла***т* на Балканите и Вермахта не се бе забавил с три фатални седмици, щеше всичко да си е както трябва. Бяла и Справедлива Европа без цигани, евреи, комунисти, ислямисти, платени подлоги. Да живее победата!
  • 17 Спиро

    4 5 Отговор
    ...болшевики, братле.
    Гледайте "Сезонът на канарчетата"
    Така се живее в "държава Сателит на СССР"
  • 18 dexter

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Vasik Atanasova":

    А откъде си сигурна, че са убити в лагерите?
    Бях чел, че са смятали колко време е било нужно за изгарянето на 6 000 000 тела в крематориумите. 6 млн. както твърди ционистката пропаганда. Еми 35-37 години при денонощен режим на работа.
    Прави си сама сметката.
  • 19 стоян георгиев

    3 5 Отговор
    сащ го създадоха белите протестанти,а парите в ръцете на ленин ги дава сталин .предимно от грабежи и те не са много.на хитлер парите му ги дават немските индустриалци в началото ,после страната си ги изкарва без ничия помощ.тва дето си писал като внушение не е вярно .няма никакви исторически доказателства за твърденията ти.тва дето си писал за форд говори против теб.форд е мразел евреите ,а е бил един от наи-влиятелните хора в сащ.фамилията му и до днес е една от наи-богатите и влиятелни в света.що евреите са го допуснали?

    Коментиран от #20

  • 20 dexter

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    САЩ е създаден от труда на черните роби, които са вкарани от еврейски робовладелци в САЩ. Най-мръсната мафия там е била и още е еврейската. Колкото и ционисткият Холивуд да се опитва да наложи визията за италианската мафия гледай "Имало едно време в Америка" и ако намериш едно италианско име ми се обади. Прочети и малко още историята за въпросните години. А също виж и в чичко Гугъл за Хенри Форд.
    От векове ционистката напаст се опитва да премахне руската аристокрация. Затова включват и Ленин, който е ортодоксален евреин.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "dexter":

    тва дето си писал не е вярно.да има роби ,но сащ не е създаден от тях ,а както ти казах от белите протестанти.евреите в сащ винаги са играли втора и трета цигулка.тва за евреите робовладелци е много смешно.робовладелците са били расисти и към евреите.ленин не е евреин ,тва също е лъжа.демек от писаното от теб до тук само лъжи.

    Коментиран от #22

  • 22 dexter

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Втора цигулка казваш ...
    Време е да се събудиш, приятелю. Ционистите са втора цигулка колкото и Федералният резерв е федерален. Щом евреите са втора цигулка защо САЩ дават на заселническата държава Израел през 60-те и 70-те около 200 ядрени ракети? Оръжия, които не се водят на отчет никъде, нито пред ООН, нито пред коя да е било агенция за ядрени оръжия. За притежаваните от тях химически също да ти спомена ли?
    Защо САЩ дават винаги последните разработки оръжия, а също така и милиарди помощ на "държавата" създадена през '47-ма на територията на Палестина?
    За AIPAC чувал ли си?
    Та като казах Федерелен резерв ... случайно да си чувал, че тази частна ционистка банка, която печата долари и ги предоставя за ползване от САЩ с лихва?
    Ленин Е бил евреин, както и комендантите на повечето лагири в СССР. Чети не само mainstream статии, а и странични.

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "dexter":

    ха,ха,ха...хо,хо хо не са ли 2000 ядрени ракети?как са им дали само 200?тва също е лъжа и то вече много груба.помагат на израел щото израел е американския боен чук в региона.бяха 2 после 3 сега са 8 млн. и държат в шах 1 млрд мюсулмани.само че израелската ядрена програма евреите си я направиха сами и против волята на сащ.за федералния резерв точно на мен няма да ми обясняваш ,ти алитерата на мен финансиста.иди в пирогов да обясниш на някои хирург що е разрез и що е шев,по адекватен ще си там.ленин си има биография.има семеиство,тва не са неизвестни и анонимни хора.нито един от семеиството му не е бил евреин,тои никога не е демонстрирал евреиска вяра и въобще тва дето ги пишеш са пълни глупости адекватни за необразовани хорица вярващи в голямата еврреиска конспирация!!!!печатали долари и ги давали на троцки ,ооохххх мале !!!!то ако беше така лесно печатането убавец в българия няма нужда никои да бачка ,посто пускаме печатницата на шеста скорост и готово.