Last news in Fakti

16 Май, 2017 08:00 5 378 27

Украинците - облекчени, че Кристиан не спечели

  • кристиян костов-
  • евровизия-
  • песен
Украинците - облекчени, че Кристиан не спечели - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За 17-годишния Кристиан Костов – детето-чудо, което спечели второто място на финала на „Евровизия”, пишат редица немскоезични медии. Специален акцент те поставят върху политическия аспект на българското участие. Това коментира Дойче веле.

Булевардният „Билд амЗонтаг” отразява „в реално време” изявата на Кристиян Костов:

„23:01, стартов номер 25: Българинът Кристиан Костов, едва 17-годшен (а изглежда на 13) пее баладата „Beautiful Mess”, която се котира много високо. Но кой ли му е сложил това гнездо на главата и му е нахлузил тези ръкавици без пръсти, от които ръцете му приличат на гипсирани? Олеле, ужас! Но няма значение, харесаха го и журито, и зрителите. Второ място!”

Няколко издания хвалят музикалните качества на песента и на самия Кристиан Костов. „Тагсшпигел” пише:

„Музиката не е фойерверк, музиката е чувство”, заяви португалският певец Салвадор Собрал, който спечели първото място. Все пак музикално по-силни бяха песните от България и от Унгария (2-ро и 8-мо място). Когато Кристиан Костов, 17-годишното дете-чудо от България с ретро-фризура и с глас, който се колебае между фалцет и баритон, запя „Beautiful Mess”, в залата начаса се надигна огромен патос - все едно, че пееше Адел.”

Швейцарският „Нойе Цюрхер Цайтунг” обаче описва атмосферата сред украинските зрители в залата. А тя, според изданието, е била по-различна:

„При появата на българина Кристиан Костов из публиката се разнесе недоволно мърморене. Той е едва 17-годишен, живее в Москва и е смятан за тайния руски кандидат, за ерзаца, който Кремъл изпраща на мястото на изключената Юлия Самойлова. Победата на португалеца Салвадор Собрал и песента му „Amar Pelos Dois” бе посрещната с поуморена радост. „Какво щастие, че не е българинът!” – възкликва Павло – строителен инженер от малък град близо до Киев. После лицето му помръква: „Руснаците са хитри като лисици, те искат всички да им се подчиняват”, добавя той.

Няколко издания пишат за едно изказване на Кристиан Костов, разпространено от украински медии. „Зюддойче Цайтунг” обяснява:

„Вторият в класацията Кристиан Костов, представящ България, още в началото на вечерта обявил, че в случай на победа щял да счупи стъкления трофей, и то в Москва – вероятно в знак на протест срещу изключването на руснаците. Според украинските медии 17-годишният казал: „Ще си заснема видео как го счупвам – и се надявам много хора да го изгледат”. В „Инстаграм” обаче тийнейджърът даде на заден ход и нарече всичко това „шега”. Костов, син на баща-българин и майка-казахка, е отрасъл в Русия. За руските фенове на „Евровизия” той беше последната надежда да спечелят конкурса, макар и косвено.”

По същата тема „Щутгартер Нахрихтен” пише:

„Без отговор остава въпросът дали това изказване трябва да се разбира като знак на солидарност с неговата втора родина. Тази година конкурсът на „Евровизия” премина в сянката на конфликта между домакинстващата Украйна и Русия. На Юлия Самойлова ѝ беше забранено да влезе в Украйна заради нейна изява на анексирания от Русия полуостров Крим. През юни 2014 г. и Костов е пял в Крим в рамките на руски младежки конкурс, но по онова време още не е бил в сила декретът, с който се забранява влизането".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 patkan

    9 1 Отговор
    MNOU VAJNU
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 случаен

    28 4 Отговор
    Жалко, че в безумната политика, която наблюдаваме в момента, както у нас, така и навсякъде по света, хората на изкуството стават жертва на злоба, завист и подозрения. Детето чудо Кристиян е безспорен талант, изключително добре възпитан и най-искрено му пожелавам успехи, защото е рядък талант, с много приятна визия и излъчване и хубав кадифен глас. Все си мисля, че този конкурс не е създаден, за да могат злобни хора да критикуват и очернят участниците, а за преодоляване на политическите граници между хората. Изкуството все пак трябва да е над тези неща!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Kcaniba

    13 6 Отговор
    ЕвроПолитВижнн!!
    ...руснаците , те са много хитри!!! АААА , те контролират всичко!!!
    Мегафоби!!!
    Как се зомбирва едно упадъчно общество...
  • 8 Киро

    15 29 Отговор
    "детето чудо"... хаха!

    Това го слушам и за всяко второ футболистче, дето завършва "кариерата" си в турската втора дивизия!

    А Кристиянчо може и да става за певец, но е едно мекеренце, подмазващо се на пияниците.
    Да си седи там, като се счита за руснак и да си пее.

    Ние имаме нужда от българчета - родолюбци, не от чуждопоклонници!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Контра

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    СЪЩО НЯМАМЕ НУЖДА И ОТ ПОДМАЗВАЧИ И ЛИЗАЧИ НА КРАВАРИТЕ КОЕТО НЕСПИРНО КИРЛЯСАЛО ЧОВЕЧЕ ПРАВИШ
  • 10 Благодарен

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Киро, ти имаш ли трезва преценка за нещата? Това дете е родено, живяло и учило в Москва. Развило е гласа си в руски вокални студия и благодарения на руската певческа школа. И сега ти искаш да се отрече от Русия и руснаците, тоест да се отрече от първите 15 години от живота си заради 5 минути слава и ти да можеш да спиш по-спокойно. Той харесва, уважава и работи за нашата страна. Както самият му дядо от Казакстан каза, България вече е втората му родина. Tова не е никак малко, имайки предвид колко много родени у нас "българи" са готови да я продадат за няколко хиляди евро при всеки удобен случай. Не знам той какво мекере е, но аман от такива родолюбци като теб. Научете се да уважавате най-после труда на хората и да не ги очерняте, като им давате безмислени и клиширани до болка определения, особенно когато няма и капка истина в тях. Всеки има право да се стреми към мечтите си и ако той стане международен певец, всички ще казват, че е българо казак, а не руснак.
  • 11 ВЪЗМУТЕНА

    11 0 Отговор
    След като прочетох статията вече ще изкрещя:Дойче веле вече не е уважавания Дойче веле ! Защо журналиста не написа нещо за германското участие ? Освен че е на последно място, дори песента е изплагиатствана от песента David Guetta - Titanium FT. SIA
    https://www.youtube.com/watch?v=ls9Viy0Vd9g
  • 12 Бобо2

    5 13 Отговор
    Това го пробута Саня която фирма е финансирана и изпълняваща поръчки от червени бивши ченгета учили в Ссср Така че чудесно си свърши работата . А то е дете дето въобще не разбра какво става и много си павярва че е звезда с руските гласове . Песента не беше лоша но нищо повече.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 САМ СРЕЩУ СИЧКИ .ЯКААА КОНТРА

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бобо2":

    АМИ НАЛИ СИЧКИ ДРУГИ СА ФИНАНСИРАНИ ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ КО СТАНА А .?????
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ироничен

    4 1 Отговор
    Самият коментар на ДВ е по-скоро политически, отколкото културен. Отдавна в Евровизия не е важно колко добър музикант си, търси се политика, сензация, поощряват се малцинства, хора с увреждания, брадати жени....
    Който го приема, слуша и гласува, така схемата се утвърждава.
    А иначе второ място за България е достатъчно добре. По какво друго сме втори?
  • 16 Лупи

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бобо2":

    Ти си за трудова бригада и режим докато поумнееш, което няма да е в тоя живот.
  • 17 гост 2

    2 7 Отговор
    “...: Той е едва 17-годишен, живее в Москва и е смятан за тайния руски кандидат, за ерзаца, който Кремъл изпраща на мястото на изключената Юлия Самойлова...“ Аз мисля по същият начин. Има 2 български песни, изпети от българки, с които си заслужава да се представим на Евровизия. Първата е “Вода“ на Елица и Стунджи - https://www.youtube.com/watch?v=zexPqVE1EtI , а втората е “На инат„- Поли Генова. https://www.youtube.com/watch?v=B5OWvtbzOqU Българският виталитет, специфичната българска емоционалност и българското светоусещане се съдържат на 100% в тези две песни. Всичко останало е доста изкуствено и не носи нищо от зарядът на тези две песни. Естествено, няма как кристиан да изпълни парче с такъв чисто БЪЛГАРСКИ заряд, колкото и да твърди, че е българин, защото българското е само наполовина в гените и кръвта му. Сори- точно така мисля.
  • 18 гост 2

    3 8 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: „Вторият в класацията Кристиан Костов, представящ България, още в началото на вечерта обявил, че в случай на победа щял да счупи стъкления трофей, и то в Москва – вероятно в знак на протест срещу изключването на руснаците. Според украинските медии 17-годишният казал: „Ще си заснема видео как го счупвам – и се надявам много хора да го изгледат”. В „Инстаграм” обаче тийнейджърът даде на заден ход и нарече всичко това „шега”...“ ТАКА, ЗНАЧИ- НЕ ОТРИЧА , ЧЕ ГО Е КАЗАЛ, А СЕ ОПРАВДАВА, ЧЕ ПРОСТО СЕ Е “ПОШЕГУВАЛ“, А?! И ТОЗИ ИМА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ?! АКО УТРЕ ИСКА ДА “СЧУПИ“ С РУСКА БОМБА ПАМЕТНИКА НА ШИПКА, ЗА ДА НИ “ПРИПОМНИ“ ДА НЕ “ЗАБРАВЯМЕ“ РУСИЯ, КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ И КОЙ ЩЕ Е ОТГОВОРЕН, А?! Абе я си го прибирайте в москва, че ОТ НЕГО ВОНИ НА ТЕРОРИСТИЧНА РУСИЯ!

    Коментиран от #20

  • 19 гост 2

    3 10 Отговор
    ЗАДАВАМ СИ И СЛЕДНИЯТ ВЪПРОС- СЛЕД КАТО “ПЕВЕЦЪТ“ ТВЪРДИ, ЧЕ Е БЪЛГАРИН И ЕС ГРАЖДАНИН, ЗАЩО НЕ ИСКА, АКО СТАНЕ НА 1ВО МЯСТО, ДА СЧУПИ СТАТУЕТКАТА В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ БЯХМЕ НЕГЛИЖИРАНИ НА ЕВРОВИЗИЯ 2007 И ЕВРОВИЗИЯ 2011, А В ИМЕТО НА РУСИЯ? ЗНАЧИ- ТО ЧУВСТВА ЕДИНСТВЕНО РУСИЯ КАТО СВОЯ РОДИНА И ДЪРЖАВА И ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ БГ. ПАСПОРТ! БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО НЕ Е ВХОДНА ВРАТА ИЛИ ВЗЕТА ПОД НАЕМ ТЪРГОВСКА МАРКА, С КОЯТО КЕЛЕШ НА 17 ГОДИНИ ДА СЕ ДОКАЗВА КАТО РУСКИ АГЕНТ В ЕС! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! ЛИШАВАНЕ И НА БАЩАТА ОТ БГ. ГРАЖДАНСТВО, ЗАЩОТО ТОЙ Е ДОПУСНАЛ ДА СЕ РЕАЛИЗИРА ТАКАВА ГАВРА С БЪЛГАРИЯ!
  • 20 психиатър

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост 2":

    Леле колко са подли и страшни рашъните!!! Имате нужда от компетентна медицинска помощ.

    Коментиран от #22

  • 21 гост 2

    3 10 Отговор
    И НА КРАЯ- РУСНАКЪТ КРИСТИАН НЕ МОЖЕ ДА СТЪПИ НА МАЛКИЯТ ПРЪСТ НА БЪЛГАРСКИЯТ ВИТАЛИТЕТ, СПЕЦИФИЧНИ ВОКАЛНИ КАЧЕСТВА И ГЛАСОВИ ДАННИ НА НАШАТА ЕЛИЦА! СРАВНЕТЕ ЕВРОВИЗИЯ 2007 Г. И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕЛИЦА И СТУНДЖИ С “ВОДА“ И НЕДОДЯЛАНАТО ПУБЕРТЕТСКО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РУСНАКА ОТ ЕВРОВИЗИЯ 2017Г.! АКО НЕЧИЯ ПЕСЕН НА ИЗПЪЛНИТЕЛ С БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ 1ВО МЯСТО НА ЕВРОВИЗИЯ, ТО ТОВА Е “ВОДА“ НА ЕЛИЦА И СТУНДЖИ, А НЕ РУСКИЯ ЕРЗАЦ НА ДЖЪСТИН БИЙБЪР!
  • 22 гост 2

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "психиатър":

    Смешен сте. НЕ СТЕ психиатър, обаче аз СЪМ български адвокат. И е редно, след като не Ви е известна самоличността на онзи, когото иронизирате, да си получите звучният ШАМАР за наглостта си!

    Коментиран от #27

  • 23 Армен Асланян

    3 1 Отговор
    Въпреки че не ви дадохме точки,мога да ви кажа ашколсун,като ви биха казали и в Европа.
  • 24 един

    3 0 Отговор
    Питам се защо най.накрая не махнете новината за "облекчените" украинци? Всичко разбрахме, даже и за голямата простотия, дето ни тресе. Пишем вулгарности, глупости, модераторите ги трият, но това малко ни помага. Ние сме държавата с най-много простаци на глава от населението Зомбита, напълно лишени от духовност и хуманност. Ярък пример - якият кретен пловдивчанин Живко, който бутна възрастна жена в гръб и й строши крака. Без причина, просто така, после се ежеше, искаше да я убие ли, какво ли? Подобно чудовище сигурно е задържано за 24 часа, а след това пуснато на свобода да продължи делата си! Ако е луд, няма да го приберат в лудница, защото такива като него трябва да се интегрират в обществото! И така нататък! Както е казал поетът, "но млъкни, сърце!"
  • 25 Кончита

    3 1 Отговор
    Сладур. Как да не ти иде да го изпапкаш....
  • 26 Russia

    4 2 Отговор
    Слава Россия.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.