16 Май, 2017 06:15 4 342 4

Апатията - мокрият сън на всяка власт

  • апатия-
  • власт-
  • референдум
Апатията - мокрият сън на всяка власт - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е чудо невиждано да не ви пука за избирателната система. Или за развитието на атомната енергетика. Но когато в малък град като Провадия се провежда референдум и местните твърдо дават "пас", това вече е диагноза. На проведеното там допитване с два важни, поне според непредубедения страничен наблюдател, въпроси - възстановяването на уникалните солени минерални бани и на родилното и хирургичното отделение в единствената болница в града, активността е била 19% при "санитарен" минимум от 40.
На каквото си постелеш, на това ще легнеш. Щом не ти пука за качеството на живот в малката общност, в която минава животът ти, недей се мръщи и гледа лошо. Гражданино. Възможно е разгласата да е била лоша. Възможно е местни фактори да са имали интерес от пасивността на провадийци. Но чак пък такава апатия...Кметът изрази изненадата си. По избори активността винаги била около 50%, а сега... Още един щрих към ирационалността на родния избирател. Денонощно може да бистри "голямата" политика, да се представя за суперинформиран по глобалните въпроси, но на местна почва вдига рамене и казва, че "никой нищо не ти казва".
В конкретния случай съотношението "за" и "против" въобще не е важно. Отчайваща е активността. Едва ли някога и някъде ще се намери по-подходящо население за тарикатлъците на родните политици. Просто апатия мечта. Блян и мокър сън на всяка власт.
Между другото, през 2012 г. бе доказано, че край Провадия са открити останките от най-старото градско селище в Европа. Ама наистина между другото...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 1 Отговор
    За какво да ходиш да гласуваш на такива малоумни въпроси. В случая въпросаът гласи "Да си свършим ли част от работата, която по принцип трябваше да я свършим?"
    За да закърпят дубката пред нас референдум ли трябва да правят?
  • 2 Bossman

    11 1 Отговор
    Гласуването си е един вид легално да дадеш в ръцете на предварително избрания кандидат да печели от дадения имот.
  • 3 аса

    11 1 Отговор
    Ами хората са мислещи същества. Като поживеят в условията на демократично липсваща държава, започват да усещат, че подобни мероприятия са не само безмислени, ами има и голяма вероятност да бъдат цинично употребени за постигане на нечии користи цели. Докато съществува толкова раздуто право на частна собственост никакви професионално измислени "закони" няма да действат така както сме ги замислили. Практически те ще важат само за този, който не е достатъчно богат за да си купи правото да ги нарушава. Т.е. по дефиниция няма да бъдат реални закони, а само формални.
  • 4 ШИШИ

    4 0 Отговор
    А тия 19% как са ги изчислили - все пак доста от "живущите" в малките градчета отдавна са по София/Варна/Пловдив/чужбина и само документално се водят местни жители.