Last news in Fakti

19 Май, 2017 07:43 2 629 3

Анти "про-/анти-" !

  • сирия-
  • асад-
  • война-
  • бежанци

За мен Асад не може да е символ на цивилизация

Анти "про-/анти-" ! - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доколкото шест години след началото на т.нар. "сирийска криза", "гражданска война", революция", "събития" и всякакви други евфемизми продължават да ми задават въпроса дали наистина съм "върл привърженик на сирийската опозиция", виждам се принудена да формулирам нещо като декларация в първо лице единствено число.

Това пише в профила си във Фейсбук известната преводачка от арабски език Мая Ценова.

Моята върла привързаност е на страната на сирийския народ. На оня, който дръзна в дните на упоението от "арабската пролет", помните ли главата "Пиянството на един народ"!?, да издигне лозунг

Анти "про-/анти-" !

"Сирийският народ няма да бъде унизен".

Каква вина имат възрастните от Дамаск, участвали в демонстрациите в подкрепа на Египет и Либия, и децата от Дараа, писали лозунги по стените на училището си, че сирийската опозиция не успя да оползотвори тяхната енергия, а твърде евтино я пропиля?

Евтино ли казах?!... всъщност мнозина обикновени хора платиха прескъпо - с живота си, с живота на децата си, с мъките по бежанските пътища... но както обикновено плащат обикновените хора!

Та: аз съм върл привърженик на обикновените сирийци, на близнаците и на Латифа, от която възприех директно политическата позиция:

Анти "про-/анти-" !

"Мразя "Даиш"* дори повече и от режима на Башар!",

и същевременно съм точно толкова върл противник на всички ония, които преследват, обстрелват, бомбардират, осакатяват, разстрелват, арестуват, обезглавяват, горят живи първите - всеки в името на някакви свои си цели и сметки. И смея да твърдя, че повечето "сирийски опозиционери", които познавам лично тук, в София, се придържат към същата позиция.

Искрено недоумявам обаче относно позицията на ония, които продължават да лепят етикети "про-" и "анти-" - към тях е риторичният ми въпрос: нима можете да подкрепяте /отхвърляте неизменно едно име или една табела, които във времето променят съдържанието си, но вие упорито не отчитате, или се правите, че не виждате промените?! Допустимо ли е да се разсъждава толкова монохромно?!

По коя логика продължавате да включвате в понятието "опозиция" някакви наемници, изпратени отнейде уж срещу Асад, за да може онзи, който ги е изпратил, да си намери и други емблематични фигури, които на фона на грозното явление "Даиш" да произнесат на глас: "Башар Ал-Асад е един от символите на съвременната цивилизация" и това да звучи правдоподобно и дори убедително...

Анти "про-/анти-" !

За мен Асад не може да е символ на цивилизация.

Той е от лагера на ония, които стрелят срещу сирийския народ, на чиято страна съм. "Който избива собствения си народ, е предател" - гласи един от първите лозунги на сирийската народна революция, отпреди да бъде заглушена от наемниците и пресметливците... Макар че всъщност съвременната "цивилизация" все по-категорично придобива очертанията и заслужава определението "анти-цивилизация"...

Тук вече ще се намери кой да намери достатъчно основания да определи моята позиция като безплоден "абстрактен хуманизъм". Може би! Но моят абстрактен хуманизъм отвори конкретната ми врата и постла конкретно легло в стаята на сина ми за близнаците, бягащи от бомбите в Дамаск.

А с какво вашата конкретна цивилизованост им помогна и с какво им помага днес, във водовъртежа на европейската ислямо- и ксенофобия?

*ДАИШ – араб. Ислямска държава


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    5 0 Отговор
    Нивото на образованост в арабските страни е твърде ниско, а исляма твърде силен за да има каквато и да било форма на демокрация. Появи ли се такова чудо като свободни избори народа ще избере или следващия си диктатор или религиозен фанатик и до там с демокрацията.
  • 2 Отоплител

    3 0 Отговор
    Аман от сиромахомили.
  • 3 Ироничен

    0 0 Отговор
    В българските вестници и форуми непрекъснато се повтаря, че народът ни е тъп. Колкото и тъп да е, при политически спор не се отива по-далече от подигравки на тема интелект и най-много до псувни. Срийците го докараха до стрелба, а техните "умни и красиви" накрая се оказаха главорези-ислямисти. Така до мир, благоденствие и демокрация не се стига.