21 Май, 2017 06:30 2 327 8

Лично, публично и нацистки поздрав*

  • холокост-
  • деца-
  • поздрав-
  • нацисти
Лично, публично и нацистки поздрав* - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разбира се, че трябва да се води дискусия, която да отиде отвъд нацисткия жест.

Нашето съзнание е обременено от пропаганда агресия, съществена част от отиващото си (почти отишлото си) поколение на нашите родители и от моето поколение е свързало живота си с онези 45 години и затова брани символи от своя живот заради своя живот, дори тези символи да са свързани много често с личности от тоталитарна система, която е извършила и чудовищни престъпления, да вземем само Архипелага Гулаг.

Това пише в профила си във Фейсбук Николай Слатински.

За мен Сталин е патология - чудовище, кръволок и тиранин и садист. Мога да намеря още много думи в този род.

Но в случая намесата на символите и жестовете на съветския тоталитаризъм заедно със символите и жестовете на нацисткия тоталитаризъм само размива картината. И измества акцентите.

Защо?

Ще го кажа по-сложно, защото явно не умея да го кажа по-просто.

Човекът във властта има две тела. Едното е неговото лично, другото е институционалното. Не, че е маловажно какво той прави, намирайки се в личното си тяло. Важно е. Но за нас в случая е важно какво той прави в институционалното си тяло.

Ако иска да си е обикновен човек - да прави жестове всякакви и да търпи личния си срам, да си носи личната отговорност, че пада на такова ниво и върши безумни простотии.

Но той иска - този тип иска - да ни управлява. Иска второ, институционално тяло. Ами тогава да е мислил, когато е трябвало да мисли. Защото нацисткият жест от личното му тяло се пренася в институционалното му тяло. А това второ негово тяло вече не е само негов личен въпрос. Това е въпрос на държавата и обществото. И държавата, и обществото не могат да бъдат опетнявани с такава върховна глупост.

Но с израждането на разбирането за властта, всеки следващи управляващи и особено тези управляващи, израждат и своето поведение като намиращи се във второто си, в институционалното тяло. Те си присвояват властта и започват да я мислят като лично притежание, като своя собственост, не им достига институционална, държавническа култура да осъзнаят, че бидейки на власт, те не са там само в своето лично качество. И не могат да се държат там както се държат в личното си качество:

-- не могат да правят нацистки жестове и да не се срамуват от тях;

-- не могат да говорят гадости за бухенвалдски шеги;

-- не могат да плещят тъпотии защо човек пък да не разпусне като е във ваканция и да направи нещо по нацистки начин;

-- не може да говори с подобен език - „простаци”, „шестаци”, „кюфтаци”, „пържолка”, „ще ги разбия”, „ще ги смачкам”, „шменти-капели”, „матер’ял”, „ела да те цунем”, „българите са като моите кучета”, „постоянно ги мачкам на избори”, „банда некадърници”.

Ето защо в конкретния случай не бива да разводняваме дискусията и да размиваме проблема.

Имаме човек на властови пост и той е извършил нещо, което позори институцията. Затова трябва да бъде прогонен незабавно и не с благодарности от властта.

И понеже това е именно проблемът, остава да виси със страшна сила безобразието, да са във властта солидаризиралите се и направили опит да олекотят и омаловажат извършената простотия от този тип (който така и не разабра за какво иде реч) негови политически ментори, патрони и покровители.

*Заглавието е на редакцията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    5 0 Отговор
    Слатински е трябвало да добави цитати на Дончева и Кънев, иначе картината не е пълна.
  • 2 Една българка

    9 3 Отговор
    Николай Слатински е прав с коментара, който прави, но дали ще има ефект върху тези, които "мачкат българите като кучета" (то и кучетата имат душа, за да бъдат "мачкани").
    Напомням ви, че преди няколко години Слави Бинев се снима с фес.
    И аз бих се кандидатирала за народен представител ако преди години не бях скандирала: "Слава на ЦК на БКП" и "Винаги верни на партията". Макар и не доброволно казвала ги се чувствам достатъчно омърсена, за да застана в парламента и да давам "акъл" на народа.
    Но не с всички е така ...
  • 3 Гост

    9 8 Отговор
    Слатински прави разлика между това да се снимаш с вдигната ръка до фигура в музей и това да имаш нацистки убеждения. Толкова тесногръдо мислене не отива на възрастен човек. Ако се беше снимал до статуята на Чингис хан със свита ръка на гърдите това означава ли че яде хора? Има цял сериал ало ало където е пълно с нацистки поздрави. По твоята логика трябва да е забранен. Бъди умен и не търси под вола теле в един жест. Това не отразява истински човека. Целите са само и единствено политически.
  • 4 нямам думи

    9 7 Отговор
    Вие ще изкарате че заради една вдигната ръка някой е убиец. В същото време убийците, които не се снимат с вдигната ръка никой не ги пита за нищо. МОЛЯ ВИ СЕ, СТЕГНЕТЕ СЕ!

    Коментиран от #6

  • 5 същия

    6 7 Отговор
    Значи за Вас не е важно кой какво прави реално, а каква снимка си бил направил за майтап. Съжалявам но нито реването, нито упреците ще върнат умрелите хора от онова време. Докато предочитате мазно да ви убиват с усмивка, все ще сте така
  • 6 Сконфуций

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "нямам думи":

    Има много снимки на убийци с вдигната ръка. Дали за поздрава "Зиг хайл" или свита в юмрук "Рот фронт". Просто виж архивните снимки от периода на ВСВ.
  • 7 Христо Иванов

    2 7 Отговор
    Голяма работа,нацистки поздрав!Когато ВСИЧКИ от изпълнителното бюро на бсп полагат венци на Бузлуджа,на на паметника на Тодор Живков и други комунистически изроди които са избили ХИЛЯДИ наши събратя няма никакви проблеми?Моите уважения към нацистките жертвите на втората световна,но нацистка Германия е убила хиляди пъти по-малко Българи от комунистическия режим от 45 година!Що за нагло лицемерие е това?
  • 8 ГРАЖДАНИН

    1 1 Отговор
    Докато имаме личности на властови пост в изпълнителната власт опозоряващи институцията нито преди нито след приключване председателсвото ни на Съвета на ЕС да ни приемат в ШЕНГЕНСКОТО ПРОСТРАНСТВО.