Last news in Fakti

24 Май, 2017 07:46 2 340 12

Омраза, лъжи, манипулации: интернет като проклятие

  • интернет-
  • германия-
  • хайко маас-
  • маас-
  • забрана
Омраза, лъжи, манипулации: интернет като проклятие - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Строго да се преследват такива престъпления като слово на омразата, клевети и подстрекателство, които се разпространяват в интернет - за това настоява германският министър на правосъдието Хайко Маас. Миналата седмица неговият законопроект беше внесен на първо четене в Бундестага и навлече на вносителя някои критики както отляво, така и отдясно. Дали законът не е прибързан? Няма ли да увреди свободата на словото? И редно ли е на частни интернет-концерни да се възлага контрол над престъпното слово в мрежата? В своята книга, която излиза на 23 май, Хайко Маас търси отговор на тези и други въпроси. Тук можете да прочетете откъси от книгата по публикации в германските медии.

Голямата опасност на 21 век

„Винаги е имало хора с крайни възгледи. Имало е и хора, които градят светогледа си върху различни заговорнически теории. И хора, които крачат през живота, изпълнени с гняв и омраза. Да, имало ги е винаги, но във Федерална република Германия тези хора досега бяха малко или повече изолирани.

Днес обаче е друго, защото интернет им създава усещането, че не са сами. В интернет те имат възможност на пръв поглед безгранично да разпространяват своите възгледи и предразсъдъци, а това им осигурява измамното самочувствие: Могъщи сме! Те намират все нови и нови канали за общуване, а откликът, който получават от свои съмишленици, ги окуражава да прекрачват все нови и нови граници. Лъжите и манипулациите в мрежата се множат.

Умението да се води културна дискусия напоследък залинява в Германия, пък и не само в тук - и този факт отново ни насочва към интернет. Далеч съм от мисълта да държа речи против мрежата. Напротив: по принцип интернет е истинска благословия за свободата на словото, той е забележителен инструмент на демокрацията. И не самата мрежа е виновна за грубиянското мислене и говорене, на което се натъкваме в определени кръгове. Но мрежата улеснява „работата” на грубияните - така, както улеснява работата и на мнозина други. И ако си дадем сметка по какъв начин интернет се превръща в пропагандна машина, в усилвател на враждебното насъскване, ние ще можем да развием и съответните стратегии. (…)

Омраза, лъжи и манипулации в мрежата: в обществения дебат по въпроса все по-настойчиво звучи призивът към държавата да вземе мерки чрез закони, забрани и наказания. За мен е важно да водим този дебат без скептицизъм по отношение на новите технологии. (…)

На първо място трябва да припомним: Конституцията гарантира свободата на словото. А в името на жизнената демокрация свободата на словото закриля включително и отблъскващи или противни изявления. Все пак обаче съществува и граница на допустимото, която минава там, откъдето започват престъпленията: обиди, насъскване, обругаване на паметта на жертви, публични призиви към престъпления, одобряване на престъпления или заплаха с извършването на такива. И то не само когато тези наказуеми деяния са „черно на бяло”, върху хартия, но и когато са поствани в интернет. (…)

Отровата "Fake news"

По-добри закони срещу словото на омразата и насъскването в интернет помагат и в борбата срещу фалшивите новини. Fake news са отрова за нашата демокрация. Ето защо трябва да направим всичко възможно, за да възпираме колкото може по-бързо дезинформационните кампании. Живеем обаче в демократично общество, в което важи свободата на словото, така че няма да създаваме някаква „държавна служба по истината”, която ще решава кое е вярно и кое - не.

Много от фалшивите новини тъй или иначе нарушават закона. Някои от тях са престъпления: клевета, опозоряване, подбуждане към нарушаване на обществения ред. Други пък могат да предизвикат гражданско-правни последици, например когато фалшивата новина уврежда общите права на засегнатия човек. Срещу тези престъпни действия в интернет трябва да се бори не само държавата, но и самите интернет-концерни. След масираните опити чрез фалшиви новини да се повлияе върху изхода от президентските избори в САЩ, очевидно и носещите отговорност за Фейсбук разбраха какви опасности грозят нашата демокрация, когато фалшивите новини подменят доказуемите факти. (…)

Нека не забравяме, че и днес има хора, които добросъвестно проверяват фактите и чиято работа трайно може да притъпи ефективността на фалшивите новини. Наричаме тези хора „журналисти”. Те работят в редакциите на вестници, телевизионни канали и новинарски портали. (…)

Щом е забранено офлайн, значи е забранено и онлайн

Трябва да наложим правото и закона и в интернет. Онова, което е забранено офлайн, не е позволено и онлайн. Подсъдното слово на омразата и противозаконните фалшиви новини нямат място в мрежата. Те трябва да се трият, а авторите им да бъдат подвеждани под отговорност. Това е задача както на правосъдието, така и на фирмите, които са длъжни да положат повече усилия срещу злоупотребите с техните социални мрежи.

Да се застъпваш за това, че правото и законите важат и в интернет, не означава, че практикуваш цензура. Това е акт срещу закононарушителите и в защита на правовата ни държава. (…)

Срещу езика на омразата в мрежата трябва да се действа умно. Когато расистките или обидни коментари вземат надмощие в една дискусия, мнозинството смислени хора бързо се оттеглят. Не бива обаче да разрешаваме на фанатиците да доминират в споровете в дигиталните медии. „Не храни трола!” - този призив е напълно основателен. Но това не означава, че трябва да разрешаваме на троловете да си разиграват коня. Когато те задръстват един форум с омраза и клевети, ние не бива да им отговаряме. Можем обаче да положим усилие за възпирането им, например като докладваме за наказуеми коментари и инициираме изтриването им.”

Книгата на Хайко Маас Да се надигнем, вместо да извръщаме поглед. Стратегия срещу дясното излиза на 23 май в издателство Пипер”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧичиСкручи

    13 1 Отговор
    Върви, народе изродени,
    подгонен от безброй беди,
    от криза безконечна воден
    слугувай в чуждите страни.

    Че пак науката е слънце,
    но веч в душите ни не грей.
    Народност тук е мръсна дума
    и знание тук не вирей.

    Безвестен си ти пак, безславен,
    извън историята веч -
    отдавна другите славяни
    отидоха напред далеч.

    У нас пък братовчеди, братя
    оплюваха дедите ни,
    безчинстваха непоправимо,
    източваха парите ни.

    Във мрак потъваме дълбоко
    без Вас - Методий и Кирил,
    но никой днес не го е грижа
    за българския говор мил.
  • 2 Morgoth

    13 4 Отговор
    Да затвориш устата на недоволните е мечта на всяко едно управление, а основно правило на демокрацията е, че това не трябва да се случва.
    Това не се прави за борба с ислямския фундаментализъм, защото и в момента за подобни приказки могат да те приберат. Това се прави, защото стандартните политици започнаха да губят почва под краката си и реагират панически и разбира се грешно.
    Ефекта който се цели е да се смачкат националистите и това ще подейства в краткосрочен аспект, но ако Европа не тръгне много рязко нагоре - нещо което не се очаква, същите тези националисти държани далеч от властта ще изглеждат още по-чисти и неопетнени. А хората на които им е още по-гадно, защото не могат и да си изплачат мъката ще виждат в тях единствен представител.
    Големия риск е вместо сега да влязат с малко във властта както се случва при нас немските националисти да вземат по-късно цялата власт и тогава ще си е** мамата.

    Коментиран от #5

  • 3 no name no face no number

    11 0 Отговор
    Крайно време беше да се опитате да ни накарате да замълчим. Ние ще се борим за един по-добър и справедлив свят от шльокавата междукрация и недодяланите ви ценности и скапаната ви здравна система има какво да се промени и в образованието. Всъщност нужна е коренна промяна и старт на чисто.

    Коментиран от #4

  • 4 гост 2

    3 13 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    И каква коренна промяна искате конкретно Вие? Искате : 1. България да спре да съществува като държава 2. Българската държавна територия да стане руска държавна територия 3. Българите да измрем и на наше място да се заселят руската ви рода и изобщо- руснаците 4. Да внушавате омраза, злоба и презрение към всичко българско, само защото България не е в социализъм 5. Да внушавате, че българите сме невежи некадърни хора, които не си струва да съществуват като народ? И си мислите, че с това си поведение ще пречупите българското у всеки българин и ще населите българската земя с мелези и безродници и край- НЯМА да го има изконният враг на русия- България, русия ще установи своята хегемония над Черно море, а българите...-хм- кои бяха тези българи, що за народ са били, след като са допуснали вие, руснаците, да ги изтребите, нали така?

    Коментиран от #7, #11

  • 5 мерквелизъм

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Morgoth":

    Мдааа доста си прав в това което си написал ! От известно време Меркел и сие се опитват да си изтрият грешката с цензура. Тя измисли тази пропаганда с фалшивите новини. Истината е че се опитва да прикрие разултатите от бедствието, което докара на Европа !
    Много ми е интересно, когато с репресии и пр. принудят хората да замълчат и да не говорят за тероризъм, а за "инцидент" не за терорист, а за "психически нестабилен" не за изнасилвания, а за "задоволяване на нужди" та когато успеят да накарат овцете да замълчат, как ще накарат вълците да го сторят? Защото те си развиват пропагандата в интернет с пълна сила и говоренето "да се избият" неверниците е "най-милото" нещо. Те вербуват, обучават, наставляват и т.н. Та как ще спрат техния език на омразата....???
    Тази германо-европейска политика на преклонена главица не я разбира и не искамщ!
    Гледам и соросоидите се включили по темата, но няма нужда не руснаци правят атентатите, ако не сте разбрали промити мозъци такива или баба ви Меркел ви спусна такава опорна точка !?

    Коментиран от #6, #10

  • 6 гост 2

    2 12 Отговор

    До коментар #5 от "мерквелизъм":

    “...Публикувано във факти.бг: не руснаци правят атентатите..“ Моляяяя? Коментирайте изявлението на путлер, че над 10 000 руски граждани са в редовете на идил- т.е. са терористи- част от идил! Да сте чул и за ЕДИН български гражданин, който е част от идил? НЕ, НЯМА ТАКЪВ! За това комунисти, ватници, руски мизантропи и руски крайни националисти са се вдигнали като един, с цел да унижават българският народ винаги и навсякъде!

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 меркелизъм

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "гост 2":

    Няма как да коментирам нещо с хора без обща култура и промит мозък, така че съжалявам нека някой друг ви коментира глупостите!

    Коментиран от #9

  • 9 УВФ

    1 11 Отговор

    До коментар #8 от "меркелизъм":

    За разлика от Вас, аз имам не само “обща култура“, но и професионални знания. Пробутвайте си русофилските и българофобските внушения на друг. Но не останаха толкова прости българи, на които да изтръгнете от сърцето най- свещеното нещо за един българин- любовта му към България и поставянето на нейните интереси на първо място, както и българското му самосъзнание, чрез руските внушения и манипулации, че видите ли, българите трябвало да обичаме на първо място русия, да й се кланяме, а България и българското самосъзнание, българщината, любовта ни към България, желанието ни държавата ни да се отърси от това, което спъва развитието ни и да просперира- кучета ги яли! Връщайте се в дупките си, откъдето сте изпълзели и оставете българите намира!
  • 10 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "мерквелизъм":

    Фалшивите новини са реалност - много хора ги генерират дори без да имат някакви политически цели. За печалбата на един сайт
    единствено броя на кликовете е важен, а кликове се постигат с гръмки заглавия. Много сайтове пиша това което очакват да генерира кликове, а не истината. Политическите партии пък имат по цели стада тролове които разпространяват полуистини обслужващи техните интереси.

    НО, ако истината започне да се контролира от държавата, кой гарантира, че това ще е истина, а не политическата пропаганда на управляващите? Аз това съм го гледал по време на соца - все позитивни новини, все ние сме най-добрите, а гнилия капитализъм после се оказа, че е десетилетия пред нас.
  • 11 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Не бъркай остта САЩ-Русия със свободата на словото. Това което е мое право и аз ще си го отстоявам е правото да кажа, че Тръм е г.з, че Путин е г.з, че Меркел е ... гъска и прочее. Когато виждам, че някой бърка аз имам правото да критикувам. А критиката трябва да води до подобрения.
  • 12 УМЕН ГУЩЕР

    9 1 Отговор
    Тоя германеца Маас е гоУем скот,чак да се забрани свободното слово по интернет? Ето това са двойните стандарти на запада въпреки че съм либерал. Все едно да ни забранят да си говорим по улиците с приятели,нещо като в Северна Корея.....Абе яд ги е на германците че са изтървали нещата. Не става с цензура,има хиляди ИП адреси и ще ги хванат за дедовия