25 Май, 2017 11:00 4 816 20

За Путин, буквите и Македония

  • путин-
  • славянска азбука-
  • божидар димитров

От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците

За Путин, буквите и Македония - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Става дума за събитие, което е станало в 988 г. Тогава Русия приема християнството за официална държавна и единствено позволена религия. И тъй като християнството е религия, която се практикува чрез книги, т. е. - чрез писмено слово на евангелия, псалтири, минеи и т. н., Русия го практикува от първия ден с книги на български език, написани на кирилица. Русия не познава като нас, дори и един кратък период на използването на гръцкия език (865-893 г.). Византийското пратеничество, което покръства руския двор през 988 г., според много наши и чужди учени е отишло в Киев с набор български книги, взети от Преслав и Плиска, които тогава са на българска държавна територия, управлявана от цар Роман със столица Скопие. Плиска и Преслав ще паднат във византийски ръце чак в 1001 година, вече по времето на цар Самуил.

Това припомня директорът на НИМ Божидар Димитров.

Що се отнася до името Македония, то изчезва от античното и днешното си място за 1100 години в VI век. Пак тогава, при учредяването на темите (областните територии) на Византия, с името Македония се нарича част от Тракия (между Пловдив и Цариград). След като България установява трайна граница с Византия в 814 г. - някъде по трасето на днешната българо-турска граница, тема (област) Македония е съкратена в територията между Одрин и Цариград. Това име областта запазва много до късно – дори в 1393 г. се пише, че патриарх Евтимий е заточен от турците в „Македония”. А Повардарието в тази година все още не е част от Османската империя. Името „Македония” ще бъде върнато на картата на античното си място от хуманистите в XVIII-XIX век.

За думите на Путин. Трябва да се има предвид, че всеки държавник от този ранг се подготвя при среща с омолог какво да каже на госта си. Задължително е да каже нещо, което да се хареса на госта, но същевременно да не предизвика недоволство на други държави. Официалното мнение на компетентните руски власти по въпроса е следното:

Руска Патриаршия. През 2012 г. руският патриарх заяви, че Русия е получила християнство и писменост от България.

Руският министър на културата, историкът проф.Мединцев, заяви през 2014 г., че Русия е задължена на България, че й е дала християнство и писменост.

Руска академия на науките. Във фундаменталния си труд – петтомната „История на славянските литератури”, любимецът на скопския президент Георги Иванов Св. Климент Охридски и всички останали юнаци от Св. Седмочисленици до Григор Пърличев и Райко Жинзифов са в раздел „Българска литература”. А раздел „Македонска литература” просто няма.

Всичко това не може да не е станало известно на Путин от подготвящия го за срещата екип. Затова е избрал позволяващото разнообразни тълкувания „буквите дойдоха от македонска земя”. Исторически това е вярно – Кирил и Методий са родени в Солун, а градът е част от антична Македония. Днешна Македония не е част от първоначалната й територия – на нея има две други държавици. Това са Дардания в Западна Македония и Пеония в Източна Македония – съответно на племената й траки. От изявлението на Путин би трябвало най-доволни да са гърците, тъй като подкрепя тезата им, че Македония е част от гръцкото културно-историческо наследство. А ако се вземе предвид, че Зоран Заев, който след седмица-две ще стане премиер на Македония, заяви, че македонци и българи са един народ, би следвало да сме доволни и ние, тъй като понятието „македонска земя” може да бъде тълкувано от нас само в географски смисъл. Путин много е внимавал да не каже, че русите са получили азбуката от „Македония” или от „македонския народ”. Очевидно е бил наистина добре подготвен за срещата, свалям шапка на екипа му, подготвил т. н. „опорни точки”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колко му е

    19 2 Отговор
    Еми колко му е нашите държавници да прочетат това и да го цитират с няколко публични изказвания и ноти до Русия и Бившата Югославска република македония ?
    А те мълчат или мънкат уклончиво !?
    Е да то няма и на кого да се сърдим при положение, че първи сме признали "македония" област за държава ? Сега, за кой ли път, ще сърбаме попарата на политическия ни "елит" !?

    Коментиран от #11

  • 2 Шляхтиц

    21 4 Отговор
    Моите адмирации към професор Божидар Димитров. За голямо съжаление не само България, но и целият свят се насели с низко образовани, не можещи да мислят примивни същества, дошли на този свят с усилията на медицинска помощ, за да няма смъртност.
  • 3 Kana

    15 28 Отговор
    АМИ ПО-ДОБРЕ ЩЕ Е И ТЕБ ДА ТЕ НЯМА!!! ДА НЕ ВИ СЕ РАЗВАЛИ РАХАТЛЪКА ЛИ, КАКВО? НИЕ СЪВЕСТНИТЕ БЪЛГАРИ, ЗНАЕМ ЧЕ : ............................................................................................................................................................,,И НЯМА ПО-СИЛНО ПО-СВИДНО БОГАТСТВО, И НЯМА ПО-ВЕРЕН ПО-БАЩИНСКИ ЩИТ, ОТ БЪЛГАРО-РУСКО СЛАВЯНСКОТО БРАТСТВО, ИЗЛЯНО ОТ ОГЪН И КРЪВ И ГРАНИТ".

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ваза

    20 18 Отговор

    До коментар #3 от "Kana":

    до КАNA: ходи си в Русия, трол!

    Коментиран от #5

  • 5 Kana

    19 16 Отговор

    До коментар #4 от "ваза":

    А ТИ ЗАМИНАВАЙ ЗА СКЪПАТА СИ АМЕРИКА!!! ИЛИ НЯМЯШ ВОАЯШ, А?
  • 6 VMORO

    14 17 Отговор

    До коментар #3 от "Kana":

    Кои сте вие, съвестните българи, другарю? Тези, които съвестно взривяват български църкви ли?
  • 7 Пеньо

    20 19 Отговор
    Последните събития в Москва, са поредното доказателство, че Кремъл води враждебна политика по отношение на България и Балканите. Като типичен ръководител на империя, джуджето има интерес от конфликти, неразбирателство и хаос в Европа.
    Използването на изкривената, фалшива история е само един от многото начини за поддържане на напрежението!

    Коментиран от #20

  • 8 българка

    10 21 Отговор
    какво значение има какво са казали едно джудже от разпадаща се държава,президента на друга изкуствена също разпадаща се държава и изкукал професор русофил
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 681 БЪЛГАРИЯ

    14 1 Отговор
    ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ПИ ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ Е БИЛА НА ТРИ МОРЕТА ! АЗБУКАТА Е БЪЛГАРСКА !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Sergiy

    8 5 Отговор
    не "русия", а Русь (тя пък спря да съществува 1240г.), това е като сравняваш Земя и Плутоний (жизнеспособността). "русия" цуфна преди 300г. и сега 988г., а пък 2017-300, нещо не съвпада ;)) P.S. @уйло си президент на московия и няма нищо общо с Киев.
  • 13 Русофил

    3 3 Отговор
    Путин нанесе поредният удар срещу русофилите в България.Да не забравяме,как миналата година външният министър на Русия заяви,че България искала да си присвои Македония."Прекрасен" принос за славянското единство.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Ама това ли е всичкия мозък дето си го имаш ,или и някъде другаде на склад си държиш ???
  • 15 ПРАВИЛНО

    0 1 Отговор
    Че нали Македония е географски район от територията на България, както Тракия, Странджа, Добруджа! Та нали по този начин с /език,писменост,религия,култура, реч, обичаи, трдиции и именуване/ се доказва, че умопобърканата македонска нация са славяни-българи и не са никаква македонско-славянска нация. По същата вятърничава логика в България утре може да се появят и Тракийска, Стрнджанска, Добруджанска, Шопска нации. Не мисля че приемането на македонците като носители на българската писменост е гршка, защото са си чисти българи ако че им стяга шапката.
  • 16 РУСОФИЛ до смърт

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русофил":

    Русофиле, ти си русофоб. Русия никога не ще застане срещу България ако ние съвсем не изпушим и като НАТОвци, не тръгнем срещу нея.
    А иначе утрените тук са тихи и хорицата са ни дружелюбни. Но винаги е имало и душици скрити подли. Русофиле, кой финансираше, снабдяваше с дрехи и въоръжение нашите чети, по турско? Ингилиза, дойчо Бисмарк, Австро-Венгрите или френците? НИКОЙ! САМО РУСИЯ от ОДЕСА събираше пари и дарения за съпротива. А душиците подли според БОТЕВ - чорбаджии/на първо място/ и турци.
    Кой осъди Левски и поиска смърт - българин чорбаджия/богаташ-русофоб от Русе в последствие след освобождението е председстел на върховният съд на България/. Кой съди и поиска смъртна присъда за Бачо Киро - учителят? Предаден от таквиз като теб, съден от таквиз като теб - чорбаджията от ЕЛЕНА Великотърновско. ЧОРБАДЖИИТЕ ДО ЕДИН СА РУСОФОБИна АДМИНИСТРАТИВНИ ДЛЪЖНОСТИ И ЗАПЛАТА ОТ ПАДИШАХА да държат покорна РАЯТА! АМИ ДНЕС НЕ Е ЛИ ПАК СЕ ТАЯ? Чорбаджи БОЙКО не е ли Брюкселска маша? Парите получава от там а плащането на лихвите от българите е негова грижа. Та както по турско сме били зле/ Румъния е била също под турско, но не тъй жестоко както българите/ та и сега пак сме най-зле от цялият ЕС. РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА ОТНОВО ЗА СВОБОДА, ЗА ВИДОВ ДЕН, ЗА НАРОДНА ДИКТАТУРА И ЗА НАРОДЕН СЪД, ЗА ЧИСТА И СВЯТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!
  • 17 ДО АВТОРА

    0 0 Отговор
    БОЖКО, що ми се чини, че писаното от тебе, изглежда като малчоган който рипа, скача и се радва на своето щастливо детство, подхваща ХОРЦЕ А СТЪПКИТЕ МУ СА ХАОТИЧНИ. Много години се радваш и ти на служба авторитет и заплата а с българето в македонск ти, като и Краси Каракачанова УСПЕХ - ХИКАКЪВ! Само дето ризките и панталинките би, все не ви побират! Много Кьор-фишеци бе Божко и до кога бе? Защо не хванеш бика за рогите? Или заплатката е по-важна? Тази твоя шия не е от трушия! И ти си кукер като Красито - министерот на отбраната, дето ич я няма а ма министър има. Мисля си ей тъй -на, аджеба ако съм българин в македонско, от къв зор да дойда и да остана в България? А ? Кое ни е в ред? Политиката, икономиката, живота, науката, историята,културата, бъдещето? А? Господин историк, ко ш каиш? И ти си една безгласна буква и мижитурка като всяка друга номенклатурка !
  • 18 ЗАЩО БЕ БОЖКО

    0 0 Отговор
    Защо? След освобождението, русофобията у нас набира сили? Защо не напишеш като баш бая учена историческа глава- Защо след освобождението, Петко бойвода във Врна едва от смърта се размина? Защо освободеният от РЪСИЯ български народ, въстана през 1923та година? Защо Гео Милев жив в пеща на локомотива изгориха? Защо Захари бе отровен в Париж? Защо Захари след всички въстания е под грижовното крило на падишаха а след освобождението е Зам. Председател на НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? Защо Захари в Ловешкият зандан нарича заловеният бунтовник от Ботевата чета - К...ЛЕ за туй че не се разкрива пред него? Защо български глави на колове се разнасяха из страната до 1944та? А Божко? И Защо активните разрушители на на СОЦА бяха повечето от тях ИНТЕЛИГЕНТИ ОТ ПРЕДИ 1944та? Защо все тези дето са на връо, са все едни и същи от турско време та до сега - ЧОРБАДЖИТЕ? А ЗАЩО И СЕГА СМЕ С РУСОФОБСКА АДМИНИСТРАЦИЯ И ПОЛИТИКА? А ми БОЖКО стиска ли ти да го напишеш? Защото РУСИЯ от време ОНО поставя грижата и почитанието към хората на по-високо от колкото нашата анти-родна администрация. Защото в РУСИЯ държат повече на ЧЕСТТА, ДОБЛЕСТТА, ПАТРИОТИЗМА, ДОСТОЙСТВОТО, ДОБРОДЕТЕЛНОСТА. Защото в РУСИЯ ПОЧИТАТ И СЕ БОЯТ ОТ БОГА не повече от нас, защото ние въобще за религия не говорим освен по принуда и хорска срама. За нашата върхушка тези критерии в обществените ни отношения вътре в страната ни са: САКЪН И АНАТЕМА ! Затуй сме русофобска администрация, която ще си строши врата рано или късно
  • 19 БОЖКО защо не те видох

    0 0 Отговор
    НЕ ТЕ ВИДЯХ - На посрещането на Нощните вълци в България, на поставянето на цветя пред паметниците на руските войни донесли ти днешното ти благополучие. Не те видях да участваш в почистването нацапанитес боя руски паметници. Божко, ти брат си като футболист играещ за противниковият отбор. За таквиз играчи има една съдба.
  • 20 Аве Пеньо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    Ти не само че не си в час, че не чуваш сутрин петела но и камбаната в Недля. Отношението на Русия днес към нас е такова каквото е отношението на БГ правителството към Русия! ПЕНЬО - вятър те вее на бяло магаре! ПЕНЬО ти не си олигофрен и помниш, че Путин и Медведев дойдоха в София и на Булевард Витоша в ресторант Синатра до 2:00 часа предлагаха щедро на нашите европейски полит пачаври - Първанов и Станишев И НЕФТ И ГАЗ И ЯДРЕН ГЕНЕРАТОР с 51% на 49% контрол на акциите ЗА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА ! ПЕНЬО ти не си ОЛИГОФРЕН , НАЛИ ? БРАТ НА БРАТА И КРЪСТНИК НА КУМ НЕ ДАВА ТАКА, КАКТО РУСИЯ НА БЪЛГАРИЯ! Русия насила искаше да ни направи НАЙ-СИЛНИ, НАЙ-МОЩНИ И НЕЗАВИСИМИ В ЕВРОПА в енергетиката. ПЪРВАНОВ И СТАНИШЕВ и ти до тях Пеньо! Доста време изтече и от ЕС започнаха някои членки да напускат а късогледите все още се натискат да станат равноправни членове. Пеньо, ти си като клоун стараещ се да стане интересен, когато цирка вече си е отишал. Пеньо иди си у дома, поспи си, почини си ако не ти просветне от Евро илюзиите, търси лекар.