Last news in Fakti

28 Май, 2017 08:00 5 629 20

Как Косово отрови отношенията на САЩ с Русия

  • косово-
  • сащ-
  • русия

Американската намеса в Косово постави неприятен прецедент

Как Косово отрови отношенията на САЩ с Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вашингтон продължава с грешките си на Балканите години, след като се намеси в Босна и Косово. Гражданските конфликти в неспокойната и населявана предимно с албанци сръбска провинция се задълбочиха в средата на 90-те години на миналия век.

САЩ не отделиха време за преговори с водещите европейски държави, а директно се хвърлиха във въздушна война със Сърбия, принуждавайки Белград да се откаже от своя контрол и да го предаде на мироопазващите мисии на ООН. Русия се неохотно се съгласи с тази миротворческа мисия, въпреки че така върна интересите си на Балканите в 19-ти век.

Тази стъпка отразяваше военната и дипломатическа слабост на Русия след падането на СССР. Въпреки гнева към политиката на НАТО, имаше малко руски политици, които да вярват, че могат да направят нещо в отговор на намесата на Запада в традиционната руска сфера на влияние.

Това пише в своя анализ за „The National Interest” експертът по национална сигурност Тед Карпентър.

Въпреки изненадващия руски отговор, арогантността на Вашингтон почти предизвика трагедия. В последните дни на войната Москва изпрати символичен мироопазващ контингент в Косово, без да има предварително разрешение на западните сили. Върховният командир на НАТО генерал Уесли Кларк нареди на британския командир генерал Майк Джаксън да превземе летището край Прищина и ако е необходимо да предотврати кацането на руски военни самолети. Джексън категорично отказа да се подчини на заповедта. Той заяви, че няма да започне Втора световна война за американския генерал.

Косовската намеса постави някои ужасни прецеденти. Предполагаемо отбранителният съюз на САЩ нападна страна, която не беше атакува нито една страна в НАТО и въпреки протестите на Русия. Така провинция на суверенна държава беше насилствено отделена и поставена под международен контрол. Този набор от притеснителни действия се усложни от действията, които САЩ и техните съюзници бяха предприели през 2008 г. Косово искаше да обяви независимост от Сърбия, но се знаеше, че такава стъпка ще бъде блокирана от Съвета за сигурност на ООН с руското вето. САЩ и редица европейски държави прескочиха Съвета и одобриха декларацията за независимост на Косово.

Това беше изключително спорен ход. Не всички европейски държави бяха включени в тази политика, тъй като някои от тях се притесняваха от дългосрочните последици. Испания се тревожеше, че подобно развитие може да насърчи отцепническите движения на нейна територия, водени от баските и каталунците. Гърция и Кипър се безпокояха, че ратифицирането на независимостта на Косово може да узакони военната намеса на Турция в северната част на Кипър.

Руските лидери протестираха и заявиха, че действията на Запада поставят опасен прецедент. Вашингтон отхвърли оплакванията, заявявайки че ситуацията с Косово е уникална. Тогавашният секретар по политическите въпроси Р. Никълъс Бърнс изтъкна това по време на брифинг на Държавния департамент. Понеже ситуацията беше уникална, той настояваше, че западната политика спрямо Косово не създава прецедент за другите етнически и сепаратистки ситуации. Лигическите и хибридните предположения за тази ситуация бяха спиращи дъха.

Западните сили откриха, че само защото са твърдели, че техните действия не са създали прецедент, това всъщност не е така. Русия показа тази гледна точка само няколко месеца по-късно. Грузия се занимаваше със сепаратиските настроения в Абхазия и Южна Осетия още след падането на Съветския съюз. Правителството на президента Михаил Саакашвили в Тбилиси не упражняваше реална власт върху нито един от двата региона. В същото време руските мироопазващи сили бяха на територията на Южна Осетия.

Когато силите на Саакашвили атакуваха през 2008 г., за да потвърдят своя контрол над областите, руснаците направиха контраатака и скоро пристигнаха в покрайнините на Тбилиси. Логично САЩ обвиниха Русия за конфликта, въпреки че европейското разследване показа, че вината е главно на Саакашвили. Конфликтът продължи само пет дни. В последствие Русия поясни, че нейните военни сили ще останат в Южна Осетия и Абхазия. Тяхната задача ще е да пазя т суверенитета на двете области. Паралелите с това как НАТО не позволи на Сърбия да си върне контрола над Косово не бяха особено фини.

Прецедентът с Косово преследва САЩ и през 2014 г. Тогава Русия засили военното си присъствие в Крим. Така страната надзирава референдум, в който Крим реши да се отдели от Украйна. Стъпката беше прелюдие към анексирането на полуострова от Русия. Вашингтон реагира с още по-голям гняв от колкото при руското навлизане в Грузия и наложи редица икономически санкции на страната. На своя пресконференция тогавашният президент Барак Обама заяви, че на „Русия не трябва да й се позволява да изменя границите на Европа чрез дуото на оръжието“. Нито един от журналистите тогава не попита Обама какво му е мнението за действията на НАТО в Косово.

Косовската намеса е по-тежка грешка в международната политика на САЩ от тази с намесата в Босна. Тя даде началото на едно изключително неприятно политическо движение – Армията за освобождение на Косово, която продължи да извършва нарушения на правата на човека. Мисията трансформира НАТО от отбранителен Алианс до механизъм за агресивни походи срещу други нации. Отделянето на територия от суверенна държава създаде тревожен шаблон в системата след Студената война. Вашингтон допълнително подкопа международното право, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН и използва силата на Запада, за да предостави независимост на сепаратисткото движение.

Тези мерки поставиха крайно неблагоприятни прецеденти, които се върнаха, за да ударят Запада и отровиха отношенията с Русия. Във всяко едно отношение водената от САЩ мисия в Косово беше неразумна и продуктивна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    8 28 Отговор
    НЕКА ТРОЛЕНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА
  • 2 Трол

    6 28 Отговор
    НЕКА ТРОЛЕНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА
  • 3 mediator37

    37 41 Отговор
    САЩ винаги са били нагли на основание тоталното си военно превъзходство. Но и Русия предаде Сърбия. Нищо не направи Русия за своя съюзник. Гледаше отстрани как разцепват Сърбия и я унижават.
    За тези, които по повод на нашите отношения с Русия употребяват изрази като "братя славяни" и "православно единство", искам да ги попитам къде беше славянското братство и православното единство, когато Русия гледаше като пукал, като един тъп пукал разсипването на вечния, предан съюзник славянска и православна Сърбия? Какво мислите ще чакаме ние в подобна ситуация от Русия ?

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Руслан

    52 9 Отговор
    Косовският сценарий предстои да бъде повторен в Македония.

    Коментиран от #5

  • 5 БОБИ62

    41 6 Отговор

    До коментар #4 от "Руслан":

    Да приятелю...............а със сигурност и не само там за съжаление !!!
  • 6 Реално

    48 7 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Русия тогава се бореше за собственото си оцеляване-да ти напомня за Чечня и бандите от мюсолмански радикали по целият Кавказ и Волгоградска област. Та руснаците тогава не бяха в позиция--но сега нещата не са така--бъди сигурен...
  • 7 гостуващ

    43 8 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Славянското братство беше там, където винаги е било и откъдето никога не е мърдало-в умовете и сърцата на обикновените хора, които говоря един с друг без преводач. Русия ще направи каквото преценят руските политици. Преди 140 г. славянското братство превърна руските войски в ефективен инструмент за геополитика на руския царизъм, от което и ние извадихме кяр-върнахме се на географската карта. Ама предците ни не чакаха да видят какво ще направи Русия. Пък ние не просто седим и чакаме ами и я плюем (политиците ни,и разни безработни литературни драскачи упражняващи имитиране на патос). Ти ако искаш чакай. Аз се опитвам да разсъждавам, това съм учил.

    Коментиран от #13

  • 8 кирил

    6 34 Отговор
    западните балкани са най дивия възможен район на европа,поне 100 год след другите.от там войната щеше да тръгне по целите балкани.европа си биеше и си е една говорилня.оставаше само сащ.тази намеса предотврати серия от войни на балканите от които най много щяхме да пострадаме ние

    Коментиран от #10

  • 9 губещ търпение

    54 8 Отговор
    Статията ми хареса.
    Не съм съгласен само с това, че политиката на САЩ е грешка.
    Според мен съвсем съзнателно американците дестабилизират света. Особено целенасочено и агресивно в последните години. Примери колкото си щеш. Косово, Либия, Ирак и Сирия, Афганистан, "цветните революции" около Русия... И да, разбира се т.н. "международно право" си е вече в нафталина.
    И да, като черешка на тортата, си създадоха, отгледаха и пуснаха на свобода няколко чудовища-любимци. Като Армията за освобождение на Косово, талибани и муджахидини, Ал-Кайда и Ислямска Държава.
    САЩ не са световен полицай, а световен БАНДИТ!
    Само че, "каквото повикало-такова се обадило", "на всяко действие..." и т.н.
    Колкото и да си нагъл англо-саксонец, с чувство за превъзходство и приемане на 2-ни и 3-ни стандарти, не можеш да очакваш, че ще раздаваш шамари наляво-надясно и нищо няма да се върне при теб. В нашия случай и около теб.
    Аз разбира се не одобрявам варварското проливане на кръв и всички тия атентати, които ни затискат. Само че аз живея ТУК. И съм средно интелигентен, образован, европеец-християнин. Както повечето хора от нашите географски ширини. Да, ама повечето хора по света не са това и живеят ТАМ. Така че не очаквам скоро махалото да тръгне в обратна посока...
    Американците ритат кошерите. А ние гледаме смутено и подритваме след тях. После се правим на ощипани госпожици и се чудим защо пчелите ни жилят, зер ние сме добрички. А американците се хилят ехидно, вървят напред и рит
  • 10 гостуващ

    28 7 Отговор

    До коментар #8 от "кирил":

    Наистина Балканите са най-дивия район на Европа. Бяха с 4-5 века по-назад от запада, но соцексперимента ги намали до 100 г., както казваш. Тогава запада се уплаши и предприе атака. Така по света тръгнаха войните, с които влязохме в новото хилядолетие (за справка-"Властелинът на пръстена")
  • 11 Гост

    26 6 Отговор
    Колкото и трудно да ми е, няма как да не призная, че САЩ са велика държава. Статията е писана именно там, което показва, че наистина в САЩ има страшно умни и интелигентни хора, които не следват сляпо престъпленията на държавниците им!

    Коментиран от #14

  • 12 Ловеца на поршета

    9 51 Отговор
    На Балканите ще има мир, когато НАТО натика неграмотните руски алкохолици и техните слуги обратно в Сибир, където им е мястото!

    Коментиран от #19, #20

  • 13 mediator37

    12 19 Отговор

    До коментар #7 от "гостуващ":

    Един вид, гледаш как циганин изнасилва българка, братското ти чувство към нея е в сърцето ти, то прелива от състрадание , обаче ти седиш като кютюк и гледаш ужаса й. А тя гледа към теб умолително и се надява да я спасиш, но нее, за теб е важно сърцата да са преизпълнени с любов. Реалността и резултата- м..ната им. Да ти имам преизпълненото сърце.
    За тъпунгерите ученици Мирча Кришан имаше сценка. Ученик, който е научил само урока за краставицата, за каквото и друго да го изпитват, извърта и говори за краставицата- 98% вода. Т.е., като те питам за Сърбия и Русия 1999г. не ми отговаряй за България и Русия 1877г.

    Коментиран от #15

  • 14 гостуващ

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Така е, да. В ютуб има един документален сериал на Оливър Стоун "Премълчаваната история на Сащ":
    (https://www.youtube.com/watch?v=nmOdgIqeNic), в долното поле на видеото има бутонче "сс" за субтитри. Има книги със същото заглавие.
    Има и интервю (разделено на части, с бълг. субтитри) със бившия "икономически убиец" Джон Пъркинс:
    https://www.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsg
    Ежмесечни икономически прегледи на ясен за тъпаци като мен език:
    http://www.dokumentalni.com/?tag=%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4-%D1%83%D0%BB%D1%84
    Има из мрежата и много забавни хумористични скечове на Джордж Карлин (често засяга политически теми)
  • 15 гостуващ

    19 7 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Ами, не. В случая ти си извъртял до "краставицата". Аз само уточних факта, че политиците правят политика, а братството е между хората в низините. Смесването на понятията дава възможност да се изкривяват нещата на 180°, което мисля, че се е получило в коментара ти 13. Не съм пропагандирал руската политика в Сърбия. Смятам само, че нямам право на претенции към тази политика и си искам правото да общувам добронамерено с руския народ, и с всички други, включително и американския .Не деля хората по хоризонтала, а само по вертикала: мърляви лузъри,които нямат думата, срещу "преуспяващи" тарикати, дето упражняват "тежък физически труд"-катерене по социалната стълбичка.
  • 16 no name no face no number

    32 4 Отговор
    Браво Факти, истината е такава каквато е. Бях се зарекъл да не коментирам повече и ще го направя. Полза така или иначе никаква от коментарите на хората. Сега реших просто да поздравя автора на статията. Това е и истината. Разбира се при Крим има още задкулисни игри от САЩ. Ако те не искаха да имат база в Украйна сега Крим щеше да си е Украински. Нооо хитрата сврака.....
  • 17 tost

    20 3 Отговор
    USA - терорист намбър уан.
  • 18 ТРОЛ ЕСКИМОСА

    4 3 Отговор
    Здравейте , аз съм най новиат трол. ДПС ме уволни че не лъжа достатъчно много . А ся ме назначиха като тролчик северен ескимос на пробация. Е, пожелайте ми успех,и няма да си губя времето да чета вашите писания . А моментално почвам агитация пропаганда и , и дезинформация. Фалшивите новини ще бъдат с приоритет , и ще рекламирам нашият приател , неповторим брат , слънцето на азия другария КИМ ЧЕН ИР МИ ТО ПИС НА МИ ОЩЕ В НАЧАЛОТО БЕ...
  • 19 ЛОВЕЦА НА ТЪПАНАРИ

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ловеца на поршета":

    ДАВАМ ТИ ДЕСЕТ КМ.ПРЕДНИНА.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.