26 Май, 2017 08:01 4 842 31

А защо да ни щади Путин?

  • путин-
  • македония-
  • скандал-
  • славянска писменост
А защо да ни щади Путин? - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срещата между руския и македонския президент в Кремъл навръх 24 май предизвика оглушителен гръм у нас и ехото му не може да заглъхне вече няколко дни. Реално, като любезен домакин, Владимир Путин нямаше с какво да похвали пратеника на югозападните ни съседи. С какво да ги погъделичка? С това, че известно време са владели огромна част от познатия античен свят, стигайки джунглите на Индия? Да съжали, че вече няма коне, като Буцефал? Или да се възхити не на Вавилон, а на кичозната им днешна столица?

Путин гони интересите на страната си, с каквото между другото би трябвало да се занимава всеки световен или периферен лидер. И ако е имало трима скопчани, които да не го харесват, след думите, че "славянската писменост е дошла от македонската земя" вече ги няма и тях. Путин не е привикал Георге Иванов, за да му се кара, както правеха съветските лидери със сателитните си подчинени. А да спечели македонците на своя страна в преследване на геополитическите си интереси.

Дали е искал да ни удари индиректно, че и съвсем директно с това, той си знае. Но по-скоро не. От гледна точка на интересите на руската политика, властта там няма никакво основание да е възхитена от нашите държавници. Както и не е работа на нашите държавници неистово да желаят да се харесат на Русия. Или на Брюксел и Вашингтон. Но са го правили и го правят и в двете посоки. Просто думите на Путин се чуват, а думите на нашите ги заглушава в мига на изговарянето им дори пърхането на дондуковски врабец.

Защо Путин да спазва някаква вербална деликатност спрямо нас? Защо да ни щади? Членуваме в НАТО, а алиансът непрекъснато засилва военното си присъствие по западната граница на Русия. Членуваме в ЕС, който налага санкции на руснаците. Спазихме директивата на новия Голям брат и прекратихме всички съвместни енергийни проекти с Русия. Сега пък скандалният ни вицепремиер Симеонов роди идеята за облагане с патентен данък на имотите на руски граждани по нашето черноморие, чийто брой гони половин милион. Какво тук значи някаква фраза за "македонска земя". В исторически план това е толкова разтегливо понятие, че учените ощи си скубят брадите, уточнявайки виртуалните й граници.

Похвално е, че въпреки различията и взимната си непоносимост политическите сили у нас най-после реагираха по сходен начин със сравнително единна позиция. Жалкото е, че повод за това бе един изсмукан от пръстите проблем, който говори по-скоро за национални комплекси, отколкото за наранена национална гордост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фриман

    61 19 Отговор
    Благодаря те, авторе! Поне веднъж сте дали един оглед на ситуация, без лобби за някой! Нито Македония, нито България отдавна не представляват нищо в военен план. Някоооога сте били сили, но след като ви разделиха и по-натиснаха, вече сте роби на САЩ и Англия. Те ви грабят, а вие се хилите и ги обичате. Забравихте какво пише на парламента ни? Скоро и тези думи ще ги махнат, че чух за разделяване на БГ!
  • 2 123

    69 6 Отговор
    "Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя" каза Путин.Правилно каза . Македонска земя е българска земя и там живеят българи .
  • 3 БУК

    50 12 Отговор
    Точно така. Така се прави политика!
    Той се интересува от Македония и Сърбия , докато не са ги взели още в НАТО. Малко е закъснял с налагането на влияние по света, но може и да навакса. Като се има в предвид, че целия свят е писнал от това Американско нахално влияние.
    Ако имаше интерес от нас и някакъв шанс България да се присъедини към Русия щеше да каже че света е произлезел от България/Чирпан/.
    Това е добър политик и много му завиждат като го оприличават даже и със сатаната!
  • 4 VMORO

    26 41 Отговор
    Македонският въпрос (както и други аспекти на Националния въпрос) не е комплекс, жива рана в сърцето на всеки истински българин. Раната, отворена с активното участие на Москва. В Москва се измисли македонската нация и "македонскиот язик". Дори и азбука им измислиха.
    И аз не харесвам нашите управници. От 73 години ни управляват предатели, некадърници и интересчии. Нека Джуджето напада управниците ни, а не да сипва сол в кървяща рана. Недопустими са опитите на Москва да разделя и без това разделената българска нация!
    Стига с този робски манталитет и робско мислене! Уважавай се сам, за да уважават и околните!

    Коментиран от #5

  • 5 Роги

    46 2 Отговор

    До коментар #4 от "VMORO":

    Само да вмъкна ,че България беше тази която призна първа Македонската държава.

    Коментиран от #6, #13, #22

  • 6 VMORO

    27 6 Отговор

    До коментар #5 от "Роги":

    Така е. И съвсем правилно впрочем.
    Путин може би е прав. За него си. За Русия. Иска да засили авторитета на страната си, в което няма нищо лошо. Стига да не е за наша сметка. А нашите плюнки как реагираха?
    И Гърция е страна-член на ЕС и НАТО, но с Ципрас голяма любов въртят, наши така. И Турция е член на НАТО, но то не бяха целувки, но те бяха прегръдки.
  • 7 Гост

    25 40 Отговор
    Путин е продукт на КГБ и йезуитската доктрина "разделяй и владей". Да, но за сметка на поробените народи. Единствения начин да живеят в мир хората от западните Балкани, а и ние, е да сме в рамките на ЕС, без граници, с обща политика и общи цели. Всичко друго е нови войни и нови страдания.
    Но това Путин не го интересува. Хората като него винаги са искали мир и по-точно ВЕС МИР.
  • 8 бббббб

    42 9 Отговор
    Путин никога не казва нищо случайно.Един англичанин е казал:"Няма вечни приятели има вечни интереси!".И докато нашите политици се надпреварват да продадат България и българските интереси ,Путин гледа интересите на Русия.

    Коментиран от #9

  • 9 Телевизора на Елвис

    26 9 Отговор

    До коментар #8 от "бббббб":

    Ясно и просто казано. Евала.
  • 10 ЧЕСТНО

    32 14 Отговор
    ЕВАЛЛА ЗА СТАТИЯТА ЕВАЛА НА КОМЕНТАР 1
  • 11 гост

    32 15 Отговор
    Знае се, че вече 30 години правим неистови опити да ОЧЕРНЯМЕ връзките си (исторически, икономически и социални) с братска Русия. ЧРЕЗ ЦИНИЗЪМ и ЛЪЖИ омаловажаваме това, което Русия (и Съветският съюз) правеха за нас - справка в статистиката. Плюем на добрите отношения, а лижем там, където и сопола си не дават за нас. ТА ... ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН като интелигентен човек е казал абсолютно научно вярно: от македонска земя. Солун е главен град в географската област Македония. Оная Македония, не тази, за която фобите се сещат. ПРЕЗИДЕНТЪТ ПУТИН КАКТО ВИНАГИ Е ТОЧЕН!
  • 12 читател

    16 26 Отговор
    Авторът толкова се срамува от раболепието пред Путин и родоотстъпническата си низост, че е пропуснал да си напише името под статията. Предполагам, че е един много дебел и крадлив и ходи редовно небръснат.

    Коментиран от #27

  • 13 Дедо Грую

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Роги":

    Или по точно: синият шаман, самонареклият се"командир" иван костов, който гордо заяви, че завинаги е унищожил българския национализъм и който изтичка в бурса гъгниво да се извинява...
  • 14 Ярослав Станчев

    28 8 Отговор
    За съжаление всички изводи от статията са верни.Путин си гони интереса.А нашите мишки какво гонят?Гонят си народа от държавата.Унищожават и малкото останали хора в тая територия-България.Не ме интересува какво е говорил Путин за азбуката.Аз знам,че азбуката е българска и детето ми ще знае.И Путин го знае,но има смелостта да каже каквото му е изгодно на него и да бъде лидер защитаващ интересите на собствената си държава.За съжаление нашите политици нямат и капка от качествата на Путин.Затова и сме на това дередже,всеки ни прави на маймуни.А ние търпим робски и си кюткаме тихомълком.Е за това не ние виновен нито Путин,нито някой друг.Ние сме си виновни.

    Коментиран от #21

  • 15 honda

    17 32 Отговор
    От тази статия и от коментарите се вижда, че русофилските подлоги по-скоро биха продали България, отколкото да наранят чувствата на Путин.

    Коментиран от #17

  • 16 Мммм

    22 12 Отговор
    А бе"honda",ти който плюеш по русофило настроените,да не би да защитаваш тези, които от 10.11.1989г. насам ограбват и съсипват страната ни прикривайки се под маската на лъжедемократи,евроатлантици и всякаква жалка сган, която ни води под дъното на блатото и пълно унищожение на българският народ. То както е тръгнало след време на територията на нашата страна няма да има хора припознаващи се като българи за да казват,че от тук е тръгнала славянската писменост. Аз напълно одобрявам изказването на Путин и дано нашите некадърници управляващи се стреснат и направят завой за подобряване на благосъстоянието и 1-во място съхранение на историята ни, защото народ без история не е народ, а сега всичко историческо се преиначава и обръща в противоположна посока само и само да сме угодни на някого,но не и на самите нас, а това е абсолютна грешка.
  • 17 монда

    20 10 Отговор

    До коментар #15 от "honda":

    Ей, "умник" нещо си изпуснал момента на продажбата и май не знаеш кои са продавачите и купувачите, ми се струва! ... как да е, вече си чужда собственост с никому ненужно мнение.
  • 18 VMORO

    10 20 Отговор
    Тези, които ни ограбват сега, са деца и внуци на тези, които ни ограбваха до 1989 година. Минусът ти е от мен, турих го погрешно. Поздрави!
  • 19 Sergiy

    9 23 Отговор
    honda и още 2-3 са прави! А пък всички други как са променили никове ;), гонят си "рубла" навсякъде, те (3-5) нямат държава, история, гордост, те имат дървена рубла от @уйло и ден за ден по този мизерен начин. P.S обаче с тези "-"/"+" как се излагат, "местни" продажници имат си помощ и от мосовитското Ольгино ;)
  • 20 Ядосан

    8 26 Отговор
    Кой е тоя путинолизец, написал това посткомунистическо писание, Бе.
  • 21 Киро

    6 22 Отговор

    До коментар #14 от "Ярослав Станчев":

    Не те интересува какво е говорил Путю за азбуката, защото не си българин.

    Ако беше, щеше да те интересува!

    Коментиран от #23

  • 22 буквица

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Роги":

    :) " Според Пространните жития светите братя са родени в Солун – Методий около 815-816 г., а Константин–Кирил през 827 г. в семейството на византийския сановник Лъв – помощник-стратег на солунската област. За майка им Мария се предполага, че е славянка." Св. Св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са византийски дипломати, християнски мисионери и създатели на глаголицата през 9 век. "за вси словене книги да четат", както казва Черноризец Храбър в "За буквите" ;) "ВСИ"!!! На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. През 860-861 г. Кирил и Методий отиват на мисия при хазарите в Кримския полуостров, а след това при аланите . През 863 г., по молба на Великоморавския княз Ростислав, Кирил и Методий са изпратени във Великоморавия. Тук те подготвят духовници, превеждат богослужебни книги и за 40 месеца създават славянската литургия. В Блатненското княжество за шест месеца обучават 50 ученици.... " и т.н.
    Никой не би трябвало да се засяга , че Путин нарича с тези земи с тогавашното им название, географско понятие- област , наречена така по името на Ал.Македонски ...пък и Солун твърде мимолетно е бил българско владение. Никой не отрича ролята на Първото българско царство, старобългарските школи, учениците на двамата братя и старобългарските книжовници, на цар Борис I и цар Симеон, Велики... Защо инъче на Червения площад звуча химна на Кирил и Методий "Върви народе възродени" , не като музика, а го пяха на живо..

    Коментиран от #28

  • 23 буквица

    22 4 Отговор

    До коментар #21 от "Киро":

    :) Вие пък какво знаете за азбуката?! Както разбирам- нищо!!!! ;)
    Да, и Путин е прав...и Божидар Димитров е прав... Земите са били македонски, византийски владения...Азбуката е за всички славяни и всички славянски народи в различни исторически периоди са влагали в нея по нещо , за да я развиват.. Създадена като общ продукт от братята, разпространявана и развивана от учениците им, от старобългарските книжовници, от монасите и книжовниците по земите на днешни Украина, Русия, Беларус , тя е оцеляла и се е върнала при българите в днешния й вид. Четири века на някаква азбука въобще писал ли е българина?! Не е , "раята" не се е просвещавала! А когато Петър Велики въвежда "гражданската азбука", за да се печатат книги на нея, тази на която и днес пишем, ние не сме имали ни църкви, ни още дори килийните училища, и "Историята словянобългарска" на Паисий не я е имало даже. С Възраждането, с възстановяването на църквата, с учителите учили в Русия, с учебниците при нас се връща съхранената и развита от русите наша азбука . Криво да седим, право да съдим...и да не обсебваме общославянското дело, да не си присвояваме "авторски права"- никой книжовник не го е правил за това, а за общото дело. И Б.Димитров е прав. Днес ние имаме 30 букви, руският -33 и всеки си пише на неговата азбука.
  • 24 Живко Тодоров

    20 2 Отговор
    Най-после един човек да погледне трезво на нещата. Браво, авторе!
  • 25 Кирил и Методий

    6 21 Отговор
    Руският Колумб, любителят на историко-географски земи , познавачът на азбуки и писменост, световният историк и лингвист товарищ Путин, отлично и напълно се разкри пред българите.Това , което сам постигна с омразата си към България, никой не е успявал.Това е нечуван и огромен гаф, който България няма да забрави.Да посегнеш на 24-май, това е истинско самоубийство.България няма да забрави, България няма да прости!
  • 26 Той

    7 20 Отговор
    Историко-географската земя БЪЛГАРИЯ нама да допусне българофоба и отявлен фашист Путлер да пристъпи в свещената ни Родина В земята на Ботев и Левски няма място за руския плужек и българомразец.
  • 27 гостуващ

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "читател":

    За себе си ли говориш? Или пък бъркам? Може би името ти е "читател".
  • 28 Ммм

    2 7 Отговор

    До коментар #22 от "буквица":

    Прочети малко , Кирил умира в Рим, там са и мощите му, също така майка му е славянка и със сигурност знае езика български и то отлично. Няма как да създадеш азбука без да знаеш езика съвършено. Това е доста сложно нещо. Путин може да е прав фактологически, но това че казва тези думи за мен е чиста провокация , областа Македония от миналото , няма много общо с днешната държава. И ние трябва да защитаваме нац. си ценности, както го правят другите европейци. Във френските учебници по история , а и не само там, пишат и преиначават историята както си искат. Ние нищо не сме си измислили ,така че с право скачаме на интригите на Путин.
  • 29 KLM

    15 4 Отговор
    Статията е добра . Изразила е мнение на автора изградено от логика и реалност . По-скоро трябва да се обърне внимание на влошените отношения с Русия ,от които губим много - защита , пари от проекти , огромен пазар ( въпреки че вече нищо не пройзвеждаме но това може да се промени ) туризъм . инвестиции . Скоро един водещ на тв предаване коментираше "ще ни е хубаво ли ако някой анексира част от БГ така както Русия - Крим " . Бих го попитал ако турция реши да анексира част от БГ КОЯ ДЪРЖАВА БИ НИ ПОМОГНАЛА - ЕС , НАТО ИЛИ САЩ едва ли...........
  • 30 Ххууzzzz

    17 2 Отговор
    След всичката помия, която се лееше към Русия и Путин години наред, и то не само в мрежата, а и от Президента Плевнелиев /последния дори оплюваше Русия на отговорни международни срещи/, изказването на Путин е лек пролетен ветрец. Ако някой по същия начин оплюваше България не знам българския народ как щеше да приеме всичко това.
  • 31 Профил Одитор

    0 0 Отговор
    ... до къде я докарахме ???