2 722 25

Защо му е на Путин тази провокация?

Защото продажниците са традиция. Тогава както и да реагира или не реагира властта, усещането за унижение не може да бъде прогоненo

Снимка: Кремлин.ру
Снимка: Кремлин.ру
Иван Бедров

Че Путин има свои интереси, не е проблем. Проблемът е стъписването на България. Докато България не се държи като държава със самочувствие, всеки глобален авантюрист ще може да променя дневния ни ред само с една изречена глупост.

Първо, нека спрем да наричаме изказването на Владимир Путин от 24 май гаф, изпускане или недоразумение. Това е напълно умишлена провокация. Ето доказателствата – президентът на Русия каза, че славянската писменост е дошла „при нас от македонската земя“. И чак след като тези думи породиха еднодневната буря в България, говорителката на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова нарече всичко „изкуствен скандал“ и се усъмни в... превода. Не, няма грешка в превода. Все пак изучаването на руски език бе задължително в България до неотдавна. И държава от ранга на Русия не може да си позволи да отправя случайни послания чрез президента си и още по-случайни коментари чрез гласа на дипломацията си.

Путин премери много добре думите си, с които каза едновременно и че писмеността идва от Македония, и че не идва от там. „Македонската земя“ е едновременно и коректен географски израз, и некоректен исторически. Хем го е казал, хем не го е казал. Това не е дебелашката шега на Пьотр Толстой, че Русия била изкупила половината Черноморие и предстои да доизкупи другата половина. Това е изключително премерено изказване, което трябва да има някаква цел. Не можем да знаем точно каква, но можем да видим преките последици.

Защото тук минава

Отговорът на въпроса защо му е на Путин тази провокация би трябвало да е в неговата глава. Но пред очите си имаме отговор на въпроса защо го направи. Защото може. Защото знае, че в България всяка подобна реплика може да предизвика буря, в която крайностите ще се сбият, а хладнокръвието ще отстъпи назад. Изказването на Путин постигна още веднага поне три ефекта:

Първо, отново рамкира отношенията между България и Русия в емоционалната кошара на признаването и признателността. Те не ни признават нещо си, ние не сме им признателни за нещо си. Русофили, русофоби в един и същи строй. Отново историята взема връх над настоящето. Този фон е изключително полезен за всеки, който иска да избяга от сериозните теми за интереса на България в антимонополното дело на Европейската комисия срещу „Газпром“, за това има ли монопол руската „Лукойл“ на българския пазар на горива, за това как и защо български депутати внасяха законови промени под диктовката на Москва и в интерес на руския „Южен поток“.

Второ, репликата на Путин послужи като шампоан за поизцапаните глави на най-отявлените български русофили. В последните години те прекалиха. То не бяха призиви за напускане на Европейския съюз и НАТО, то не бяха атаки срещу избора на България да бъде част от свободния свят, то не бяха лъжи за някакви несметни богатства, които всеки момент тръгват насам, само ако завием към Русия. Агресивното проповядване на руския политически интерес в българската среда се оказа, че не работи. Дори отблъсква. Резултатите от избори и от социологически анкети го показват. Затова говорителите на руския интерес имат нужда да облекат малко приличие. Случайно или не, най-възмутени от думите на Путин се показаха традиционните говорители на ченгеджийско-московския интерес.

Третото е най-важно – България не е сама и думите на Путин следва да се разглеждат в регионален контекст. Президентът на Русия подари симпатичен жест на националистическите привърженици на Никола Груевски в Македония, когото Москва открито подкрепи във вътрешния конфликт в съседната държава. И подразни най-шумните български говорители срещу македонския национализъм, а така пък подхрани вечните балкански искри, от чието съществуване интерес има отново Москва.

Как да се държим?

Това, че президентът на Русия има свои интереси и се опитва да ги защитава, не може да бъде проблем. Проблемът е стъписването в България, което всяка подобна провокация предизвиква. Ни да мълчиш, ни да говориш. В това е силата на тази провокация. Едни призоваха властта да реагира много остро, други си пожелаха повече настроение и самочувствие. Външната министърка Захариева като че ли налучка златната среда – и припомни на Путин историческите факти, и иронично допълни, че е радостно, когато президентите на други страни си честитят най-светлия български празник.

Но капанът бе щракнал още преди реакцията. Защото български политици са давали достатъчно поводи да бъдат подозирани в зависимост от Кремъл. Защото институциите не противодействат ефективно на намесата във вътрешните работи - вероятно просто не искат. Защото продажниците са традиция. Тогава както и да реагира или не реагира властта, усещането за унижение не може да бъде прогонено. И докато това е така, всяка изречена глупост от глобални авантюристи като Путин или Ердоган е в състояние да вдигне под тревога цялата държава.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • к нинова (гост)
  Отговор
  1 08:19  27.05.17
  путин е най успешния агент на цру.създаде украйнска нация,разсипа икономиката и води русия към разпад.върши 100 пъти повече работа от сорос
 • tost (гост)
  Отговор
  2 08:20  27.05.17
  Всичките отговори защо Путин се отнася така с българите,се крият зад коментарите на мусю Плевенлиев спрямо Русия.

  Коментиран от #4

 • 3 08:31  27.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • дроид (гост)
  Отговор
  4 08:31  27.05.17

  До коментар #2 от "tost":

  Коментари може да прави всеки ,а за президент Плевелиев те са задължителни !Той за това е президент да има ясна позиция и да прави изявления!

  А Путин щом я докара да прави "мили очи"на Македония значи че е загубил всякакво влияние в региона и се хваща като удавник за сламка!!!

  Коментиран от #7

 • Умник (гост)
  Отговор
  5 08:34  27.05.17
  Разделяй и владей!
 • българка (гост)
  Отговор
  6 09:27  27.05.17
  путин си е пътник за хага,а македончето да учи албански.прекалено много внимание им обърнахме
 • гост (гост)
  Отговор
  7 10:37  27.05.17

  До коментар #4 от "дроид":

  И каква беше години на ред "ясната" позиция на "българският" прецедент? Май антируска, а? Тогава какво толкова се обиждаме на Путин?! ... че и сме изненадани? Що не се сърдим на такива като Плевнелиев, за последствията от изказванията му? ... грешно насочен и медийно манипулиран гняв, за съжаление неосъзнат от "матриала" ... а за Хага си има мнооого по-заслужили от Путин, небългарко.
 • 8 10:59  27.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 12:16  27.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 13:43  27.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Черноризец Храбър (гост)
  Отговор
  11 13:44  27.05.17
  Историческата наука отдавна се е произнесла по въпроса.
  Езическа Киевска Рус получава писмеността, богослужебната литература и Християнски си мисионери и водачи от България. Още през 968-969 г.,след варварското му нахлуване в България, съпроводено с избиване на почти целия ни дворянски елит, варяжко-езическият княз Светослав Игоревич отнася в Киев голяма част от златния фонд на Преславската царска библиотека. Много по-късно северните многоезични угро-фино-тюркско-монголо-славянски диваци си присвояват Киевската християнска култура и име ”руснаци”. Някакъв тарикат Ломоносов им съчинява езика едва през 18 век. Затова са си лика-прилика с Коминтерновско-македонистките "съчинители” на история, език и култура. И именно от тая дива, безформена и изостаналаа сган в началото на 20 век се пръква най-чудовищно-човеконенавистническата общност – болшевиките, която за 70 години доведе България до духовна и физическа разруха !

  Коментиран от #18

 • 12 13:51  27.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 13 14:10  27.05.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • А така (гост)
  Отговор
  14 14:32  27.05.17
  Путин знае много добре че Кирил и Методий са византийци и братята нямат нищо общо с българите и българия.За това Путин каза че кирилицата е дошла от македонска земя в Русия.
 • БайГаню (гост)
  Отговор
  15 15:54  27.05.17
  Както предложиха, най-добрата реакция на Българската Държава е:
  ДА СЕ ПРЕИМЕНУВА храмът ал.невски на Св.Св. КИРИЛ и МЕТОДИЙ -
  така ще се даде отговор и на "македонците", но руските агенти в синода
  и парламента няма да посмеят, разбира се...

  Коментиран от #16

 • tost (гост)
  Отговор
  16 16:32  27.05.17

  До коментар #15 от "БайГаню":

  Най малко ние имаме право да даваме ново име на храм паметника Александър Невски,защото е построен със средства на нашите деди по случай освобождението от турците.

  „„„„„„„Решението за „изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените“ е взето през 1879 г. по време на Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов)[1]““““““
  Справка Уикипедия

  Смятам че трябва да се уважява мнението на нашите предци.
 • onq s konq (гост)
  Отговор
  17 17:57  27.05.17
  Всъщност на кой му пука какво бръщолеви Путин за БГ,след като отдавна за на има значение мнението ЕДИНСТВЕНО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ И САЩ...т.е. хората,от които идват парите?Е...има и заблудени русофили все още,но те са бедни,прости и малцинство със "затихващи функции",което видно от изборите нямат никакво реално значение за политическите ни живот и ориентация.
 • Трол (гост)
  Отговор
  18 18:25  27.05.17

  До коментар #11 от "Черноризец Храбър":

  Има една наука история се казва, едва ли си я чувал.
 • Гочетооо (гост)
  Отговор
  19 02:48  28.05.17
  Путкин, никога не е харесвал България и го е показвал много пъти под различни форми!

  Коментиран от #20, #25

 • интересно (гост)
  Отговор
  20 08:43  28.05.17

  До коментар #19 от "Гочетооо":

  Дай конкретен цитат.
 • един (гост)
  Отговор
  21 09:19  28.05.17
  Питам се докога ще отделяме толкова много внимание на това какво бил казал Путин и как да се държим, какво да отговорим, как да му се кланяме и така нататък. Абе хора, ние независима държава ли сме или провинция на путинова Русия? Хайде стига вече с тоя Путин, че от това име да не ви казвам какво взе да ми се привижда. Колкото до президента Плевнелиев, моите почитания. Достоен човек, достоен президент, достойно поведение! Само че много българи просто не могат да разберат. Те са от тези, които са свикнали да се кланяме дълбоко на Русия и за нея или добро, или нищо! Политиката, която води въпросният държавен глава Путин, май скоро ще докара нещата дотам! Не го величайте! Опитите му да бъде световен диктатор рано или късно ще бъдат пресечени и то завинаги! Търпят го, защото просто не го приемат за нормален опонент. С нищо не е доказал, че е такъв!

  Коментиран от #22, #23

 • гост (гост)
  Отговор
  22 10:17  28.05.17

  До коментар #21 от "един":

  Изказване, като по учебник. БРАВО! Научил си си урока! Не ти трябва да мислиш, достатъчно е да си знаеш урока!

  "независима държава ли сме или провинция" Жалко, че не можеш да си отговориш на толкова очеваден въпрос. Сигурно си и сляп!

  "достойно поведение" Достойно за какво? Непремерен в изказванията си, далеч от дипломатичност, но с откровена сервилност и незачитане националната идентичност. Президент, от който се срамува огромната част от народа. Кученце, което настървено джавка преди господарят му да е посочил към кого.
  Странни критерии имаш за достойнство?!

  Путин няма намерение да бъде световен диктатор, друг го е страх ... но явно това ти е написано. Вярвай му и продължавай да се все така умен, прозорлив и ... надупен.

  Ааа и не се питай. Така и така не можеш да си отговориш.
 • гостуващ (гост)
  Отговор
  23 11:45  28.05.17

  До коментар #21 от "един":

  Аз съм един от тези българи дето не могат да те разберат. Смятам че запада се опитва да ни скара с Русия, защото той е скаран с Русия и воюва с нея без прекъсване от 1918 г. насам. Смятам, също, че мога спокойно да си кажа мнението понеже сме независима държава. Ако за теб това ни прави зависима държава, обяснението е само едно: в твоята глава в независимата държава може само да се хвали запада и да се плюе Русия. На такава "независима държава" му се вика идиотокрация (има американска комедия с такова име и с такъв сюжет, гледай го, може би ще се насладиш на екранизираните си мечти)
 • КАКЪВ ПРИВЕТ ТАКЪВ ОТВЕТ (гост)
  Отговор
  24 17:53  28.05.17
  Джани, ще се съглася с твоята интерпритация за обективност само ако стандарта на живот у нас днес е по-добър от същият при СОЦА. Не че СОЦА е "ВЪРХА" ама тогас имаше повече за населението. А днес сме вече на половина в днешната твоя ТАТКОВИНА.
 • Гос (гост)
  Отговор
  25 08:13  29.05.17

  До коментар #19 от "Гочетооо":

  Я вместо Русия,обърнете-сащ ,та да ви ста е ясно кой дестабилизира нещата на Балканите кой иска тук да е нарегнато и защ0?

Напиши коментар:


Публикувай