Last news in Fakti

27 Май, 2017 06:30 7 397 10

Германците харчат като луди

  • германия-
  • германци-
  • икономика-
  • харчат-
  • луди
Германците харчат като луди - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Добрата конюнктура повиши настроението на германските потребители до най-високото ниво от 16 години насам. Институтът за проучване на пазара (GfK) публикува данни за потреблението, което през юли е нараснало от 0,2 до 10,4 процента. Резултатите от проучването показват, че германските потребители гледат с доверие на конюнктурата и собствените си финанси. "Германските потребители са в отлично настроение и са един от стълбовете на конюнктурата в Германия, казва експертът от Ролф Бюркл. Германците не се впечатляват от несигурността около по-нататъшното икономическо развитие в САЩ, нито от предстоящите преговори за Брекзит. Оттук се увеличават и очакванията за по-високи доходи, които по данни на Института за проучване на пазара, са на най-високото си ниво от юни 2016 година насам. Експертите твърдят, че причината за това развитие се корени в "доброто състояние на трудовия пазар".

"Това ще бъде една добра година"

Икономистката Улрике Кастенс споделя това становище. "В Германия всичко върви добре. Потреблението печели от доброто състояние на трудовия пазар и от ниските лихви. Това ще бъде една добра година за германското потребление", заявява тя за агенция Ройтерс.

Колежката ѝ Кристиане фон Берг от регионалната баварска банка споделя оптимизма по отношение на конюнктурата и изтъква на преден план значението на вътрешното потребление. "Потреблението е един от основните стълбове на германската икономика. Изгледите за второто тримесечие са много добри", казва тя. Готовността на германците да харчат пари за по-големи покупки обаче намалява. Съответният индикатор за това се е понижил с 4,5 процентпункта и в момента е 55,7 процентпункта. Ролф Бюркл обяснява тази тенденция преди всичко с колебанията, които са характерни при високо доверие на потребителите. Инфлацията се повиши до два процента и сигурно също играе роля за потреблението. "Покачващите се цени оказват влияние върху покупателната способност. При високи разходи за бензин и нафта за отопление, хората нямат пари за други големи покупки", казва той. Според него обаче, "настроението на си остава силно изразено". Институтът за проучване на пазара публикува своите студии за потребителското търсене от 1980 година насам. Студията се базира на провежданите месечни анкети с най-малко 2000 потребители в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    28 5 Отговор
    Те нека да носят на гърба си 2-3 милиона бежанци и ще ги питам до кога ще продължи това!
  • 2 Хасан

    13 6 Отговор
    Могат да вземат още един миллион бежанци за сферата на услугите..
  • 3 Atila

    28 3 Отговор
    Не ги мисли германците,от тези бежанци,който не се интегрира ще го върнат на България и Гърция.Написаното ми напомня на ситуацията в България,„българите харчат като луди,само че само за ток,вода,парно и ако остане нещо може и да ядат.”
  • 4 BGman

    18 7 Отговор
    Нормално е да харчат като луди, все пак скоро им идва края...и ги очаква голямото онождане от новите и старите рязани съграждани...
  • 5 шшш

    16 4 Отговор
    на германци сигурно дават някои хапче за да приемат толкова неграмотници ,които никога няма да работят , а цял живот ще са на социални помощи,като инвалиди
  • 6 Plovdiv

    20 2 Отговор
    Немците точно няма как да харчат като луди, те са пословични със своята пестеливост. Просто се простират според чергата си, а тя е голяма, за разлика от нашата. Но нека Господ ги съди за толерастията им, която унищожи Европа!
  • 7 antimediator

    6 0 Отговор
    Руските тролове да насочат вниманието си към Русия, новия и приятел -Турция/ на Ердоган /, Лукашенко, Мадуро, Мугабе и Асад.
    Германия работи на пълни обороти и е 3-та икономика в света за разлика от Русия.
  • 8 Пеньо

    1 0 Отговор
    Само 1 въпрос:Защо на германците не им влияят санкциите срещу Русия?
  • 9 FUCK OF

    2 0 Отговор
    ИМАТ..ХАРЧАТ....

    А НИЕ....ЛАПАМЕ МУХИТЕ....
    ХАХАХА....
  • 10 Гост читател

    2 1 Отговор
    Германия е една от най-мощните държави на Земята. Над 80 милиона население. Могат да вземат още 5 милиона бежанци и това по никакъв начин няма да им се отрази. ВИе дето злобеете и оплаквате Германия- по-добре България оплаквайте, щото България отива в канала- бавно ,но сигурно. И докато чакате мечтата си -да се разпадне ЕС , по-скоро ние ще изчезнем от лицето на Земята -ей така ,докато злобеем.