3 675 9

Родители, не записвайте първолаците – вредно е!

Да си кажем истината! Учениците от малките училища и от провинцията не могат да разчитат на равен шанс и качествено образование

Родители, не записвайте първолаците – вредно е!
Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родители, не записвайте първолаците на училище! Това е вредно и опасно за здравето на детето и за вашето.

На 23 януари публикувах във Факти.бг статия, в която безпристрастно се опитах да обясня, че промяната в критериите за записване на децата в първи клас крие много опасности.

Никой от министерството на образованието, нито от Столична община обърна внимание на задаващата се криза.

Мина се половин година и в София тръгнаха брожения срещу

незаписани деца за първи клас в кварталното училище,

защото не събрали нужния брой точки.

Родители дори изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая.

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

Учители признават, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Според новите правила, които общината предлага, най-голяма тежест има постоянният адрес, а доста по-малка – настоящият, както и дали братът или сестрата на детето учат в същото училище.

По този начин напористи родители заобикалят това условие чрез временна регистрация на подходящ адрес, защото няма изискване за уседналост и детето им попада в класацията. Безумното изискване родителят да работи в района на училището също лесно се заобикаля. София може да се окаже първенец по надомно заети родители...

По този начин се къса една добра традиция в кварталното училище да се научат на четмо и писмо всички деца от едно семейство.

Да си кажем истината! Учениците от малките училища и от провинцията

не могат да разчитат на равен шанс и качествено образование.

При сегашното положение това се оказва трудна или невъзможна мисия за директорите.

Всеизвестен факт е, че ниското заплащане на учителите е в основата на кризата на образованието. Делегираните бюджети само задълбочават проблема. Директорите са принудени да привличат все повече деца, за да могат да задържат ценните си кадри.

По-високото финансиране помага и за модернизация на учебната база. В същото време в училищата с по-малко паралелки затъват все повече.

И накрая родителите били виновни, че искали за децата си най-доброто образование. Дали в министерството на образованието не са забравили, че стремежът на българинът да изучи децата си стои в основата на Възраждането ни.

Време е да натиснем управляващите. Имаме правото детето ни да учи първи клас в кварталното училище! Нали в тази община си плащаме данъците... Трябва да пишем до районния кмет и да настояваме той да гарантира това наше право!

Рецептата е проста: добри учители, дейни родители и будни деца правят школото, а не калемът на управляващите.

България


Още по темата

 • Родители против приема за първи клас

  Родители против приема за първи клас

  Родители на бъдещи първокласници готвят протести заради критериите за прием на техните деца. Според тях новите правила са неприемливи и ...
  29.01.2018
  681
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  1 08:44  07.06.17
  Както казвам многократно не раждаите деца в бг и кои където намери да се евакуира от тука
 • Хайко
  Отговор
  2 09:09  07.06.17
  "....дейни родители..." - по скоро много родители имат болни амбиции че детето им трябва да учи едикъде си... Готови са да прекосяват половината София по задръствания само и само детето им да учи там...
 • баш батка
  Отговор
  3 09:18  07.06.17
  И мойто първолаче го отказаха от 51-во при положение ,че и двамата родители живеят до него и са чисти софийци :(
 • 4 09:21  07.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 111
  Отговор
  5 09:34  07.06.17
  Не е до болни амбиции. Аз живях 6 години на квартира в кв. Гоце Делчев. Там има 3 училища - 2 с нормална репутация и едно, в което влизат всички, които няма къде другаде да ги вземат. Това не е мой проблем. Преди две години си купихме апартамент в Бояна, до онова училище, в което пролетта загина дете, убито от друго дете. Но работя до НДК, а в Бояна се прибираме към 7.30-8ч. Сами сме, няма кой да помага. Всички училища по бул. България са ми удобни. Но реших да не правя глупости и да не манипулирам. Познайте, дъщеря ми не е приета никъде. След третото класиране ще заведа дело с/у общината за нарушаване правото ми на избор. Защо се учудвате, че някой си променя регистрацията, все едно не знаете, че има квартали с по 10-ки хиляди млади семейства и с нито едно училище. 73-то например обхваща Манастирски ливади, Кръстова вада и част от Гоце Делчев. За някои е проблем да отидат в съседния квартал....детето ми го приеха на градина през 5 квартала....а сега не е приета никъде...Никой няма право да ми налага. Ожалиха се онези, които имат и родители, които да им прибират децата, а за такива като мен, които си плащаме данъците в същата тази община от 17 години, но сме обиколили цяла София, какво? тези, които живеят на квартира какво? Свекърът ми предлага като краен вариант да я запиша при тях...на 250 км. Не, благодаря, преживях го с детската градина, да тичам в петък вечер с влака, то вкопчено в мен два дни и като стане в неделя, като маймунче качено на врата ми
 • Крум
  Отговор
  6 09:37  07.06.17
  Добре, че не живея в Софето!
 • незнайко
  Отговор
  7 10:44  07.06.17
  ПРЕДСТАВЯМ СИ АКО ИМАХМЕ ГОЛАМ ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ. Сега е хаос а тогава сигурно ВОЙНА.
 • Образовието долу
  Отговор
  8 18:08  07.06.17
  Училището да не е МВР да изнудват народа. Но си е за наша сметка, дори и на партийците, дето изпращат децата си в чужбина и крадат тук. Неграмотността прави послушни избиратели, но няма кой да работи. И сегашното правителство няма да направи нищо, т.к. учителските заплати са замразени вече повече от 10 години, но ще увеличат парите на нищо неправещите полицаи, но не и на учителите.
 • Ядеитн
  Отговор
  9 12:43  08.06.17
  За да знаеш от коя страна се фаща мотиката даскало ти не трябва. Много акълии се навъдиха, пък малко бачкатори. Затуй сме на това дередже.

Напиши коментар:


Публикувай