4 314 12

Враждата за катарския газ

Другата гледна точка за враждата в Персийския залив

Враждата за катарския газ
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди една година ставаше въпрос за нещо такова:

Сирия – това е враждата за газ в Европа между Русия и Катар. Перспективата за падането на режима на Асад – в Европа ще се появи газ от Катар. Енергийните експерти са добре запознати с това, че Асад никога няма да допусне през своя територия газопровод на Катар, който е враждебен към Иран. Ако на власт в Сирия дойдат сунити, газопровод между Катар, Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция ще бъде построен веднага. Крайната цел на маршрута ще е Южна и Централна Европа.

Първо това ще навреди на Русия. Европейците играят сложна игра със своите интереси. Нейната цел е цената на газа за европейците. Така руските проекти се конкурират с газопровода Набуко. Той от Австрия се движи към пазара в Германия. Естествено има го варианта и за газопровод от Катар. За това и Катар започна игра на война с Иран.


Това пише в своя анализ за News Front

Първо беше въвеждането на ембарго срещу доставките на газ от Иран. Така и добивът на полето Южен Парс намаля значително. След това дойде конфликтът в Сирия, който стоеше на пътя на тръбата от Катар към Европа.

Катар разполага със залежи 25 трлн. куб. м. газ. Добивът вероятно ще продължи още 160 години.

Катарският газ има много предимства пред руския. В това число влизат и по-ниските разходи, които ще позволят по-ниски цени за газ. Така той ще е доста по-труден за конкуриране на европейска земя.

По този начин Европа ще може да размахва картата с евтиния катарски газ, за да намали цените на руския.

Изведнъж обаче всичко се промени. В петък от „Новатек“ изявиха желание да се занимават с маркетинга на LNG, в сътрудничество с катарски компании. По това време в Москва се провеждаше руско – катарски форум.

Какво ще значи това? Ако страните постигнат съгласие, катарският газ за Европа да отиде в Азия, а газът „Ямал СПГ“ да отиде към Европа, за сметка на катарските продажби.

И все пак към днешна дата Катар е под ножа. Арабските държави изолираха дипломатически страната. Има версия, че това става с тихото одобрение на САЩ и Русия.

Факт е, че Катар днес е водещ доставчик на втечнен природен газ за Европа. В тази ниша страната е досаден конкурент за САЩ, както и за Русия, която в момента придвижва няколко свои ключови проекти.

Отношенията с Катар прекъснаха, намиращите се под американско влияние Саудитска Арабия и ОАЕ, както и намиращите се под руско влияние Либия и Египет.

Създава се впечатление, че Русия и САЩ са се договорили да осигурят на Европа достъп само до американски и руски газ. Европейците ще се опитат да се противопоставят. Вероятно ще бъдат заведени и дела.

В Европа има реален проблем. Изборът е между руския и американски газ. Други опции няма. Това, че САЩ се отказват да спонсорират зелената енергия и отдръпването на президента Тръмп от Парижкото климатчно споразумение, са част от същото представление.

В Европа оставаше последната надежда за доставки на енергия от Иран и Катар. В интерес на руснаци и американци обаче е да сложат ръка върху тези източници. Явно вече са се и договори по този въпрос. Най-малкото Русия няма да пречи на САЩ и арабските страни да занулят ролята на Катар.

Няма и да е изненадващо ако в даден момент към Катар полетят ракети „Томахоук“ Персийския залив и ракети „Калибър“ от Каспийско море.

Така и шансовете на страната за домакин на Световното първенство през 2022 г. изчезват. Това ще е тежък удар. Не е ясно обаче и дали Катар ще се съхрани до тогава.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • gost
  Отговор
  1 06:46  07.06.17
  brawo za analiza

  Коментиран от #2

 • gost2
  Отговор
  2 07:16  07.06.17

  До коментар #1 от "gost":

  Един от малкото смислени анализи на ситуацията. Това е и отговора на въпроса, защо никой не иска да спре тероризма а точно обратното наливат масло в огъня.
 • Хасан
  Отговор
  3 07:25  07.06.17
  Браво..много добър анализ...пари,пари и пак пари...
 • misli posle govori
  Отговор
  4 08:24  07.06.17
  Погледнете Катар и я свържете със салафитите(крайните крила на сунитизма на исляма проповядван в Саудитска Арабия, Турция и т.н). Ако сте ходили в тази страна Катар, последното нещо което ще видите са хиджапите по жените........Една малка страна, виновна и спонсорираща тероризма по света....... Нашите оръжия открити в Сирия ( Алепо - основно) са продавани на САЩ и Саудитска Арабия.Те да отговорят, защо са попаднали в ръце на терористи-главорези. Сега аз, знам какво долу-горе е положението- тази опозиция на практика представляват отделни фракции от по 100-1000 душици - смесени с такива които са главорези и други които искат нещо добро за страната си. Един път едно семейство-бежанци описаха ситуацията, че просто на терен няма реална опозиционна сила и няма страна на която може да застанеш.Това е реално една безсмислена война. решението за мир е войски под знамето на ООН, ако някой иска край на всичко това.

  Коментиран от #7


 • onq s konq
  Отговор
  5 08:53  07.06.17
  Еса тоя на снимката от наще ли е -изобщо не е ясно
 • Иван
  Отговор
  6 10:10  07.06.17
  Направо се чудя...за какво браво. Това е толкова протеворечиво и тъпо малоумно с липса на каквато и да било конкретика основано само на някакви предположения ..какъв катарски газ в Европа какви пет лева..вие добре ли сте.мислете малко с главите си. Какъв Катар срещу Иран..нали затова ги скъсаха отношенията..съвсем не сте в час с тези коментари браво..то затова и България е на такъв хал...
 • Хасан
  Отговор
  7 12:20  07.06.17

  До коментар #4 от "misli posle govori":

  500 години имаше "пакт Оттомана" ..500 години хората си живееха в мир и разбирателство..от 100 години само кръв и убийства...

  Коментиран от #10, #12

 • Лукашенко
  Отговор
  8 16:25  07.06.17
  Точно това е причината -да се попречи на катарския газ да достигне Европа . Което освен ,че би намалило обема на продадения руски газ също би накарало Русия да намали цените. Но това не решава генерално нещата. Катар изнасят и втечнен газ също , а на много места в Европа се строят терминали за получаване . А Полша ,Португалия и др. вече имат работещи LNG терминали. Полша до средата на 2018 ще спре да ползва руски газ- ще се снадбява от Катар и САЩ.
 • Брутално твърдо
  Отговор
  9 18:50  07.06.17
  Не щат евтин катарски газ, само руски , скъп и луксозен газ. Иран и сирия са шиитски държави, плюс русия , равно на диктат на цената на петролаи петролните продукти.

  Коментиран от #11

 • Патриот
  Отговор
  10 16:17  10.06.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  Абе ей спри да ръсиш тролската си пропаганда и си отивай турция.Също така научи малко истинска историящ...
 • БУМ БАМ
  Отговор
  11 09:35  11.06.17

  До коментар #9 от "Брутално твърдо":

  СТОКАТА СИ Е ТЯХНА .ТИ КЪТ ИСКАШ БАЧКАЙ ЗА БОГ ДА ПРОСТИ.УШАНКИТЕ МИСЛЯТ НЕ 150 Г.НАПРЕД А ДОООСТА ПО В БЪДЕЩЕТО ЩОТ И ТОГАВА ЩЕ ТРЯБВА ЕНЕРГИЯ.
 • истината
  Отговор
  12 22:36  17.06.17

  До коментар #7 от "Хасан":

  Ей от този "мир" още не можем да се оправим.Както са ни занулили фесовете никой друг не е успял.Където е имало фес и днес си личи.Прости и изостанали паразитиращи на гърба на поробените народи.

Напиши коментар:


Публикувай