Last news in Fakti

8 Юни, 2017 08:10 112 669 302

Държавата срещу старите коли. Защо?!

  • автомобили-
  • екология-
  • санкции-
  • държава
Държавата срещу старите коли. Защо?! - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавата се кани да удари търговците на автомобили втора употреба. И клиентите им. Щяла да предприеме мерки, които да направят вноса неизгоден. Поне според екоминистъра Нено Димов. Той настоява за въвеждането на механизми, които да ограничат, дори да спрат вноса на стари коли над определена възраст, неотговарящи на "определени евростандарти".

Причината - имаме присъда от ЕС за постоянно превишаване на нормите на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. И били необходими спешни мерки. На чиновническия прицел попадат и пунктовете за технически прегледи. "Ако пуснат кола, която не отговаря на условията, да им се отнема лицензът и то веднага", призовава Димов. Трябвало да се потърси наказателна отговорност и за фирмите, които сваляли кагализаторите на колите и дори открито се рекламирали като такива.

Кой не би искал да кара нов автомобил? Кой не въздиша, когато мине покрай лъскаво представителство на чужда марка. Или с безпомощно възхищение потъва в телевизионна реклама на "звяр", който никога няма да има. Защо не ударят вносителите на стоки, които убиват българския производител? Ние коли не правим. Да направят неизгоден вноса на плодове и зеленчуци. Или на замразено месо от миналия век. Минава ли им през ума, защо има толкова много салони за коли втора употреба, а луксозните представителствата през повечето време са пусти като провинциални музеи.

Защо никнат като печурки магазините за дрехи втора употреба, наричани сиромашките МОЛ-ове. Чиновниците не желаят да приемат очевидното. Хората нямат пари. Статистика не се яде. Най-евтината нова кола от телевизионните реклами е една годишна средна заплата. В най-добрия случай. И то ако е вярно, че тя вече минавала 1000 лв. Само че кой у нас получава възнаграждението си в средна заплата.

А решение има. И не е необходимо да се стига до крайности. Вместо за нов автомобил да се плаща в пъти по-висок данък, отколкото за стар, да бъде обратното. Дал си в пъти повече пари за нова кола - нека данъкът ти е по-малък. Това може и да не обърне тотално тенденцията, но би довело до някаква регулация. В противен случай, язък за асфалта, дето се лее, щом няма кой да бръмчи по него.

Министър Димов, електромобилите и летящите коли ще се наложат по-бързо, отколкото си представяме. Еволюция и естествен подбор има и при автомобилите. Нека не насилваме ситуацията. Точно в сиромашка България някак не върви. Между другото, щом сме осъдени, имате ли кураж да ударите тези, които се отопляват на твърдо гориво и въздухът около домовете им е канцерогенен. Те са хиляди пъти повече от търговците на автомобили. Няма нужда да отговаряте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    233 18 Отговор
    Много точно казано.

    Коментиран от #129

  • 2 фау ве

    478 17 Отговор
    Държавата България е най-големия ВРАГ на своите граждани. Най-големият рекетьор, удрят там, където има пари, факт е, че българина не може да си позволи нова кола и си купува стара, оборота при старите коли е по голям от новите, а и търговците на нови коли имат ЛОБИ в Парлама-ментата и вместо гнусната държава да облекчи придобиването на НОВА кола, облага старите?! Как ще си купят хората нова кола, като нямат пари!? Тези 1000 лв средна заплата е пълна стъкмистика на пропагандата на Гроб, бруто средно за страната е не повече от 800 лв, в провинцията има повечето хора взимат по 500-600 лв чисто на месец, след таксите. 1000 може да е в София, но София не е България!

    Коментиран от #27, #168, #285

  • 3 ИВО

    390 9 Отговор
    АБЕ ТОЯ ДИМОВ С ВСИЧКИЯ СИ ЛИ Е .ОТ НЕГОВАТА КАМБАНАРИЯ Е ЛЕСНО ,ВЗИМАИТЕ НОВИ КОЛИ. С КАКВО БЕ ДИМОВ.ИМАШ ЛИ НА ПРЕДСТАВА КАК ЖИВЕЕ ЕДИН ОБИКНОВЕН ЧОВЕК.ЕЛА ДА ТИ ДАМ МОИТЕ 700 ЛВ.И ДА ВИДЯ КОГА ЩЕ СИ КУПИШ НОВА КОЛА.ЦЕНИТЕ ДА СА ЗАОАДНИ ,А ЗАПЛАТИТЕ 400 ЛВ.БЪЛГАРОУБЙЦИ.

    Коментиран от #7

  • 4 фау ве

    238 5 Отговор
    Долни типове са това, не са хора, но не е луд тоя дето яде баницата, време е да се вдигнем срещу геноцида и простотията на едни самозабравили се "управници" и измислени "политици".
    Няма оправия.
    Да направят безлихвени и изгодни кредити за нови автомобили, да махнат данъка и хората ще започнат да си купуват все повече нови автомобили, но НЕ алчните чичаци искат само да дерат кожи, искат да крадат, прибират и мачкат!
    До кога ще стоим със скръстени ръце и ще ги траем не знам, може би докато ни заличат тотално от картата на Света! Съжалавам, че се върнах в Кенефистан.
  • 5 Бай Тошо

    228 7 Отговор
    Добре че е по беден народа на БГ че да кара повечето коли на ГАЗ че ако се караха само дизели и бензини тогава щеше да е чудо и приказ въздуха. Проблема не са старите коли а МИЛИОНИТЕ ТИРОВЕ КОИТО ШАРЯТ ПО ПЪТИЩАТА ВСЕКИ ДЕН И ИЗГАРЯТ ХИЛЯДИ ТОНОВЕ ДИЗЕЛ

    Коментиран от #222

  • 6 Шаран БГ

    242 1 Отговор
    Хубава работа - ама българска!! МинистЕр Димов, първо създайте условия всеки нормално трудещ се човек да може да си позволи едномесечна вноска за нова кола!!Когато по стъкмистика средната работна заплата в РБ стане 3000 -4000 лева тогава и да искаш, никой няма да кара 20-годишен таралясник. Все си мислех, че по-големи "революционери" от МОН няма, оказа че и Вие спите дълбок сън и като се пребудите, викате на магарето "чуш" !? ЗАЩО НЕ СПРЕТЕ БАНДИТСКАТА СЕЧ НА ГОРИТЕ В ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ??
  • 7 фау ве

    218 5 Отговор

    До коментар #3 от "ИВО":

    Тоя Димов кара служебна кола, заплатата ми е 10 пъти средната и го боли швепса за хората, той е над тези неща. Някой трябва да ги приземи тия хора, те не живеят в нашата държава!
    Има двойни стандарти, все говорим за Европа на две скорости, пък не виждаме, че точно в България сме на ДВЕ СКОРОСТИ, има богати "политици" лобиращи за мафията и огоромен брой държавни служители, администрация, все синекурни длъжности с огромни заплати и със служебни нови коли, тия хора в един момент не знаят на кой свят са, губят връзка с действителността.
    Ще се вдигнем заедно с джамбазите, аз съм готов да ги подкрепя!
    Не си ли търсим правата всички ще се ГАВРЯТ с нас!
  • 8 шефа

    141 7 Отговор
    нека банките да свалят лихвата по кредита и повече нови коли ще се купуват.За справка Германия.
  • 9 Ламята Спаска

    207 1 Отговор
    Продай си земята и къщата, купи си кола!
    Аз съм учител, магистър, с около 20 години стаж, заплатата ми е около 310 евро-нето. Та се чудя коя нова кола да си взема.
    Вгледайте се добре в живота на обикновените хора в по-малките населени места и си направете изводи. За отношението към народа на Ровоам, синът на цар Соломон също може да се прочете в дебелите книги.
  • 10 фау ве

    189 5 Отговор
    Вижте го тоя бе, хората няма какво да ядат, тоя ми говори за електромобили и летящи коли??????????
    Щели да се наложат, МНОГО БЪРЗО???? Как бе, как ще се наложат!
    Същата работа, като Чехльо, където рекламираше новия Опел Ампера, струвал само 80 000 долара.
    Виждате ли за каква наглост, безочие, гавра и подигравка с немотията на хората си правят, самозабравилите се тарикати!?
    Направо ми вдигат кръвното още от сутринта, все гадни новини от Кенефистан. Едно хубаво нещо няма, едно!
  • 11 999

    190 3 Отговор
    Държавата е против народа а не против старите коли, защото по голям процент от тях са на газ и почти не замърсяват въздуха. За разлика от крадливите политици.
  • 12 гост

    47 201 Отговор
    100% е прав министъра. Нека се внасят качествени коли, преминаващи законно прегледите и няма да има проблеми. Сега само най-големите буклуци минават и ни тровят. Ама няма кой да го разбере това.

    Коментиран от #17, #18

  • 13 Mario

    142 17 Отговор
    Да им имам тъпите предложения.Не всеки може да си купи нова кола.А дори и да може еми предпочитам да карам 20 годишно кола от премиум клас отколкото Дачия без никакви екстри и пълна с пластмаса.Първо да получаваме повече пари а после ще си купим нови коли.
  • 14 Бат Асен

    65 18 Отговор
    Точно така прав си Марио.Другото което е аз не искам да карам електромобил (защото е тромав)и искам да карам кола а не летящ боклук.Ако искам ще си взима хеликоптер

    Коментиран от #103

  • 15 КАДИРОВ

    123 3 Отговор
    ДИМОВ ТИ НЕ МОИШ ДИКТУВА КВО ШТЕ СТАВА БЕ НЯМА ДА МИНАВАМ ПРЕГЛЕД И ТВА Е ДА НЯМАМ КАТАЛИЗАТОР МАХНАХ И ДПФ И ЕРГ КЛАПАНИ ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ПРИСПАДА ДАНЪКА МАЙ СА ТЕ ПОСЕТИЛИ ИЗВЪЗЕМНИТЕ А ДИМОВ КОЙ ТИ НАРЕДИ ДА ПРИКАЗВАШ ТАКА КОЙ ЩЕ ПРАВИ ПАК ДАЛАВЕРИ ИЗЕДНИЦИ БЕСИЛКА ЗА ВАС
  • 16 МИСЛЕЩ

    129 3 Отговор
    Само да го приложат и Герб падат-КАКТО ЗА ТОКА И ЗА ТРЕТИ , НАДЯВАМЕ СЕ ВЕЧЕ ПОСЛЕДЕН ПЪТ

    Коментиран от #20

  • 17 фау ве

    125 6 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Кво качество търсиш и ти бе, в стара кола? Да не си луд. Как ще разпознаеш, качествената кола от не-качествената, това е дърта кола. Най-много да се въведе изискване за наличието на катализатор!
    Колите след 2000 са Евро 2! Много са с Евро 3. Това, че една кола е втора употреба не я прави негодна, технически може да се направи, КАТО НОВА КОЛА, стига да има катализатор.
    99% от колите след 2000г, отговарят на изискванията, защото идват от Западна Европа!
    Цялата история е да се ВЗЕМАТ едни пари за НИЩО, като имат зор, да затегнат още повече мерките при Прегледите и ако колата не отговаря на еко-нормите да я спират от движение, до следващото явяване, НО НЕ те направо започват с облагане на вноса, на джамбазите, разбираш ли, къде им е болката, не им дреме за еко-нормите, а искат ПАРИ, искат да бъркат на хората в джобовете! Еко-такси, данъци, данъци...., данъчна държава, само кражба, нищо друго.

    Коментиран от #29

  • 18 КАЗАНОВА

    32 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    ТИ НЕ СЕ ОБАЖДАЙ ЧЕ СИ МНОГО УМЕН
  • 19 Гого

    86 5 Отговор
    България е бананова република всичко ни е втора ръка като се почне коли дрехи обувки техника. Дизелите най много замърсяват повечето западни страни почти ще ги забранят да се карат а в някои Германски градове вече не можеш да караш нафтова печка. Повечето купуват дизеляк защото намират начини за евтина нафта но да караш след дизел е ужас. Даже и да е втора ръка кола може да се смени катализатора но за предпочитане е нова но с тези доходи от 400 лева няма как да стане от най бедната страна в Европа станахме най бедната в света.

    Коментиран от #299

  • 20 фау ве

    105 2 Отговор

    До коментар #16 от "МИСЛЕЩ":

    Скачаме всички, много хора, карат втора употреба! Писна ми да ми бъркат в джоба, а насреща едно голямо, НИЩО!
    Ще има масови протести, тоя път няма да мине номера.
  • 21 гост

    42 132 Отговор
    Не разбирам защо всеки трябва да има кола? Като взимаш 500лв нямаш кола и това е. Има си градски транспорт, автобуси и железница. Личен автомобил е ектра на Запад, не съм познавал хора, които да имат коли и да нямат 5 евро за обяд. А тук е точно така, може да нямат пари за хляб, но отвън стои някоя стара, изгнила и отровна, дизелова кола, която се кара 2 пъти в месеца. И задължително трябва да е дизел, нали харчи по-малко, а дали трови околните, няма значение. Най-голяма гордост е ТДИ, за което се теглят заеми, дават се последните левове и после се реве, че няма пари за нова, няма пари за децата, няма пари за почивки. Дори тези работещи на минимална заплата имат лични коли. Какво се реве за немотията като картината е изкривена с огромния внос и субсидиране на отпадните коли на развитите страни.

    Коментиран от #70

  • 22 Енцо Ферари

    29 49 Отговор
    ТЕЗИ С АВТОВОЗИТЕ , ДЕТО КАРАТ ЦЯЛАТА ТАЗИ СКРАБ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА ,НАКРАТКО - АВТОМОБИЛИ 2 РЪКА СА КАТО ЗОМБИРАНИ ...ХВЪРЧАТ С ПО 120 КМ/ЧАС В НАСЕЛЕНИ МЕСТА И ВЪОБЩЕ НЕ ИМ ПУКА . ИМАМ ЧУВСТВОТО , ЧЕ ВСЕКИ ДЕН ГИ СЪБИРАТ С НАЧАЛЕН ПУНКТ ,НЯКЪДЕ , В СОФИЯ НАПРИМЕР И ГИ ПУСКАТ КАТО Ф1. КОЙТО СТИГНЕ ПРЪВ В МЮНХЕН , НАПРИМЕР , ПЕЧЕЛИ ЧИСТО НОВО ФЕРАРИ ... И ГЛЕДАЙ КАКВО СТАВА ПО ПЪТИЩАТА ...ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ . ВЧЕРА КАРАХ ЗАД ЕДИН ТАКЪВ С 2 РЕМАРКЕТА , ПРАЗЕН ПОВЕЧЕ ОТ 10 МИНУТИ С 130 КМ.
  • 23 Орнела мути

    95 5 Отговор
    ДА мият улиците всеки ден и няма прахови частици а рекета от еко такса до какво доведе ???Един дядо със стара кола изкарва я един път месечно има няма че със пенсията си не може хляб да си купи вие искате да ги лишите от автомобили плащай ки налози които са напълно безсмислени ????
  • 24 гостенче

    54 68 Отговор
    Я да направиме една анкета....
    Какъв автомобил бихте си купили ако сте заделили бюджет 25-30 000лв?
    а) ЧИСТО НОВ автомобил от среден клас
    б) 8-10 годишен автомобил от премиум клас

    Искам да ви обърна внимание, че по улиците на София, едно 30% от автомобилите са в този ценови диапазон, и повярвайте ми много малко от тях са чисто нови.
    Всичко е до манталитет а не толкова до немотия. И по тази причина смятам че мярката със старите коли не е толкова лоша, ако резултата от нея ще е да се поизправи това супер изкривено българо-чалгаро-мутренско мислене.

    А пък и в крайна сметка автомобила не е задължителен нали ?? Ще кара този, който е учил, работил и съответно може да си позволи да има автомобил. А не куцо и сакато от кол и въже можещо и неможещо, да се е качило да кара там нещо си. Току виш стимулираме и младите хора да вземат да учат и да се развиват.

    "Учи бабе учи, като пораснеш да можеш да си купиш кола да караш, а не като баща ти да залиташ по градския транспорт от тъмно до тъмно"

    Замислете се, някой на времето не е учил, в момента работи за 6-700лв. Обаче, сега видял че "Подковават коня и повдикнал крак и той". Купил си кола която се държи на кит и боя и пуши като кумин ама нищо, нали все пак има кола. После се започва едно мрънкане - "нямам пари за гуми, нямам пари за винетка, нямам пари за гражданска" и се започва каране без застраховки, без нужните гуми, без да се минава на преглед, махане на катализатори "за да арчи по-малко и да върви

    Коментиран от #36, #38, #99, #108, #159

  • 25 Българин

    18 58 Отговор
    Крайно време беше.Също да се обърне внимание и на автоморгите.
  • 26 georgi

    67 2 Отговор
    Всичко друго ни е на ред автомобилите са най-проблемни. Проблема са тези на власт. Кой не иска да си купи нов автомобил, но в бедната ни и ограбена все още държава, тази възможност имат имат определени мафиоти във власта - прокурори, съдии, партии, и т.н. Прост народ кара такива коли и търпи за да благоденства мафията в държавата ни. Решението е терминал 2.

    Коментиран от #49

  • 27 Хайко

    59 3 Отговор

    До коментар #2 от "фау ве":

    България не е производител на коли а вносител.
    Ако държавата започне да стимулира(финансово) ще й струва повече от колкото да я осъдят за мръсен въздух.
    Друг е въпроса че сума ти пари губим заради заболявания именно заради мръсния въздух...
    Тиквеници продължаваме да си избираме -тиквеници дето слушат само разни лобисти.
  • 28 Темида

    41 4 Отговор
    Се тая нали никой пак няма да протестира. Проста сбирщина хора сме и това е. Само в подкрепа на БСП и за тока се протестира.
  • 29 гост

    28 63 Отговор

    До коментар #17 от "фау ве":

    Качествена кола е тази, която отговаря на реални изисквания за отработени газове и е в техническа изправност. Нека да е на 20г., нямам нищо против, но тогава трябва да си има катализатор, егр и всичко необходимо за пречистване, ако е по-нова и дпф да си има. Сега стандартната практика е да се изрязва и затапва всичко подобно, за да е по-безпроблемна, причина, поради която е изхвърлена от Запада и попада тук, където никой не го интересува. Министъра е в правилната посока. Смешно е за стара кола да се плащат 15лв данък, а за 7г. с еконорми 250лв, а за чисто нова с евро 6 750лв. Данъците трябва да се обърнат и който иска да кара стара кола да си плаща 300-500лв годишен данък, а новата да е с 30-50лв първите 3-5г. Това трябва да се разбере, а не само да се плюе и после в онкоцентъра да се чудиш защо е толкова пълно.

    Коментиран от #33, #76, #77

  • 30 me be re

    94 4 Отговор
    Първо оправете доходите на хората, после те сами ще си купят нови коли, елементарно.
    А как да ги оправите ли, ами първо спрете да крадете, писле спрете корупцията, унищожете контрабандата и всички които са в сивия сектор и пари ще има.

    Със заплата 200 - 300 € , какви коли да карат хората ?

    Коментиран от #87

  • 31 прост човечец

    44 3 Отговор
    З съжаление натам отиват нещата колкото и да не ни се иска. И според мен ще го направят въпреки всичко. Ще ни го набутат мазно и полека, че да не можем да избягаме.....Първо ще приемат закона с една или две години отсрочка, че да не може да се усети веднага, а после като влезе в сила вече ще е късно за протести..
  • 32 Bai

    38 0 Отговор
    Само такси и глоби а когато си плащаме данъците и ние трябва да изискваме https://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/52619
  • 33 фау ве

    51 3 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Напълно съм съгласен с теб, но ВИЖ, какво иска министъра!? Логично е да затегнат ПРЕГЛЕДИТЕ, примерно да заложат еко-норма Евро 2 и ако не отговаряш на изискванията да те връщат от преглед, за да си оправиш проблема, но те искат да УДАРЯТ с нови такси ВНОСА, без значение дали колата отговаря или не! Пример: Моята кола е на 17 години, но е на практика НОВА, катализатора ми е в пълна изправност, емисиите са ми в норма и имам Евро 2, цялата картерна вентилация ми е чисто нова, нова ламбда сонда и много други нови ОЕМ части, запалителна система, двигастел и горивна система перфектни, при прегледа ми казаха, че по отношение на емисиите, колата ми е перфектна! Вместо да затегнат изискванията и да заложат определени параметри, те започват с НАЛОЗИТЕ, защото само за това ги бива, да облагат с данъци, за това говоря иначе си напълно прав и така трябва да бъде!
  • 34 Грую

    67 1 Отговор
    Дали на министър Димов му е направило нещо друго впечатление в статистиката? Преобладаващо в България се карат стари бензинови автомобили, но забележете колко от тях използват за гориво пропан -бутан или метан? Откакто дойдоха ГЕРБ на власт поведоха война срещу евтиния ток, срещу дребния бизнес, срещу сравнително по-ниските местни данъци, косвено и срещу заплатите в частния сектор, а сега и срещу превозните средства на хората. Не разбирам какъв е този български мазохизъм да се избират на власт хора, които искат да отнемат на населението всичко, що те ползват посредством облагането му с непосилни данъци? Всъщност държавата на хората ли е или на ГЕРБ?

    Коментиран от #39

  • 35 лимонад

    19 23 Отговор
    тая статия започва добре - с факти. И продължава с някакви размишления на автора по болни за обществото проблеми.
    с цел привличане на внимание - все повече хора, дори журналисти се правят на луди като чешат болни теми. Вижте за пример една съседна Турция - как е пазара за коли там. Вижте и каква част от колите там са нови. Не ми казвайте, че всички там са богати. Има нови коли на цени на месец под 200 лв. 200 лв са малко повече от резервоар гориво, максимум 2. За тия пари получаваш чисто нова кола с нови гуми, с нови части, с нови масла и филтри и т.н. Ненормално е всеки да държи по 2-3 коли пред блока си, защото не може да разчита на нито 1 от тях и си ги пази за всеки случай, ако едната закъса да има друга. Вижте % на луксозните возила 2ра ръка в България. масово над 10г - изхвърлени от цяла европа - натъпкани тук. Ясно е, че 90% от хората ги карат като за последно и не се купува нищо за тях.... един ми викаше - алооо как да си купя нови гуми за джипа за 2000 лв - те цяла нова кола продават за 20000. ще го карам с каквото има. Затова след колите - изкупуваме им старите части 2ра ръка, старите гуми - 2ра ръка.... целия буклук, за който иначе трябва да се похарчат сума пари да се унищожи.
    Замислете се как беше със забраната за тютюнопушенето. Масове всички бучаха... сега по-голямата част от хората казват, че им е неприятно в заведенията да се пуши, като ходят в сърбия примерно.
    Това с автомобилите ще е аналог. За няколко години ще започне да се вижда с
  • 36 гост

    24 29 Отговор

    До коментар #24 от "гостенче":

    Да допълня няколко факта . В повечето западни страни , особено в градовете е МАСОВО явление хора със заплати от 2-3000 евро , че и повече да карат ЕЖЕДНЕВНО велосипеди ! И това е точно заради данъци и такси за паркиране , а не защото не могат да си купят НОВА кола . В близките Румъния и Унгария и Хърватска има мито което за коли над 5 години изравнява цената им с нов автомобил , а доходите не са много различни от българските . И накрая само да отбележа , въпросът е не защо сега ще има ограничения , а защо досега нямаше и кой спечели от това , дали хората или "джамбазите" , завлекли стотици хиляди с истински боклуци "нов внос"
  • 37 незнайко

    56 7 Отговор
    Страхотна статия, особенно последния абзац! Разрушиха тецовете в болшинството градове с тези високи цени за парно. ега било замърсено. Утре ЕС може да ни забрани да дишаме, ще се съгласим ли ? БЪЛГАРИЯ е като един дом на много хора. Защо трябва някой да ни казва, какво да правим в него ?
  • 38 Петко

    71 5 Отговор

    До коментар #24 от "гостенче":

    Амтомобилът е необходимост, а не екстра.
    И да те информирам, че има много хора с образование, които не могат да си позволят да притежават нова кола. Това е положението в територията България. Ниски доходи и тотален геноцид над българите.
    Обществения транспорт е под всякаква критика. Неефективен и скъп. Като изказваш мнение - ползвай си го ти. Изкаването ти е като онази приказка, която я набиваха като мантра в главите на хората в началото на 90-те години за Рокфелер и ябълката и как така забогатял. Дръ, дрън за наивните.
    Истивата е една: над 90% от хората са бедни, независимо от образованието. Те и да искат не могат да си позволят нова кола. А оня тупан димув, първо да помисли как да подобри материалното състояние на народа. Тогава всеки ще предпочете новото пред старото.
    Всички управляващи до сега, без изключение трябва да минат на социална, минимална пенсия, на свободен наем да живеят (до края на дните си) и тогава да се насладят на това, което са сътворили. За мен тоя димов е предтъпник.

    Коментиран от #122

  • 39 Дедо Грую

    14 0 Отговор

    До коментар #34 от "Грую":

    Прав си, адшче! На 100% съм съгласен!
  • 40 Българин

    22 3 Отговор
    Държавата прави всичко от главата за краката /халотично/. Да удари тези търговци които превъртат километрите с това съм съгласен но дотам . Самата държава като иска да намали вноса на старите автомобили тогава да стимолира гражданите да купуват нови / има начин/ Аз не разбирам как може данъка на едни нов автомобил който се предполага, че ще е по-еколкологичен да е по-висок от един стар автомобил който е със същата мощност на новия.
  • 41 гост

    26 26 Отговор
    Само да ви кажа как беше в Германия преди 6г.:
    Голф 2/3 с 1,6 бензин:
    - данък без катализатор 240евро
    -данък с евро 2 норма (катализатор) -120евро
    -данък с евро 3 норма (модернизиран катализатор) - 85евро.
    Самата кола струва 500-100евро. Новите коли от магазина са с 3г. гратисен период и не плащат никакви данъци. Не е ли това правилната схема? Защо да се толерират хора, които искат да имат бараки пред панелката, които да нямат възможност да поддържат, но да имат право да ги карат за жълти стотинки. В същото време съвестните собственници на съвременни мпс-та да ги доят с големи данъци просто защото са успяли да си изработят и позволят нова кола.
    Естественно, че трябва да се затваря пунк, който фалшифицира данните. Естественно, че трябва да се затегне вноса на тровещи коли.
    В Германия не всеки има кола, а у нас и безработните имат.
  • 42 Стига де

    32 22 Отговор
    Разбирам, че българите нямат пари за нов автомобил.
    Но забележете, българите искат да карат БМВ-та и мерцедеси. Предпочитат горните две марки с отрязани катализатори, горящи масло и на по милион километра, вместо по-нов, по-чист, но не така "премиум" автомобил.
    Е добре де - за гъзарията не следва ли да си плащаш?

    Коментиран от #47

  • 43 ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪКА

    36 3 Отговор
    Дал си в пъти повече пари за нова кола - нека данъкът ти е по-малък. Ее ама нали така наречените служители ще изпопукат от яд . . . От къде на къде хора от народа ще получат данъчни облекчения след като не са съответните административни или държавни служители . Казано е за новите неща максимален данък . Като през комунизма когато се появиха газовите устройства на автомобилите - данъка им бе завишен на над 450лв. За да не се стимулира евтиното и да продължиш да караш на бензин . Държавния служител го реши безпогрешно . И сега ще се повтори същото ! Щом е за противодействие на обикновения човек - ще стане ! !
  • 44 Читател

    46 19 Отговор
    Карам стара кола с АГУ. Нека всеки, който смята, че новата му дизелова или бензинова кола да вкара един маркуч от ауспуха на колата си в спалнята си. И аз ще направя същото. Само за 5 мин. който оцелее - взема колата на мъртвеца. ОК ли сте, "еколозите" с нови коли? Мнооого ви боде очите факта, че плащате по-големи данъци от нас - тези със старите коли. Ами като имате пари за нова кола, ще имате и за данъци :) и то това ви е проблема! Ако бяхте наистина "еко", а не "куку" - нямаше да шофирате на бензин или дизел!

    Коментиран от #52, #67

  • 45 Кракра

    24 13 Отговор
    Не е нужно да се спира вносът на стари коли, достатъчно е да се затегнат техническите проверки и най-вече тестовете за отработените газове. Така поне 1/3 от колите ще бъдат спрени от движение. Ниските доходи не са оправдание да се реже катализаторът на колата и тя да дими като ЗИЛ.
  • 46 Един

    31 2 Отговор
    Статията казва всичко, не е нужно да се добавя!
    А това министерско недоразумение и да го застреляш му е малко!!!
  • 47 фау ве

    24 0 Отговор

    До коментар #42 от "Стига де":

    Ами нали за това говорим бе, брачед. Проблемът е, че действията не са в правилната посока, а са свързани само с РЕКЕТИРАНЕ по някакъв предлог, екологичен в случая. Щом търсят еко ефекта е нормално да наложиш изисквания за всички автомобили, точно, когато се извършват прегледите и ако не отговарят на еко-нормите да ги СПИРАТ от движение!!!! Ако си отрязал катализатора, ако тровиш и замърсяваш да те спират, но те не искат това, искат да облагат ВНОСА. Верно, че има много боклук, който се внася, но срещу някаква инвестиция, колата може да стане слънце. Има и много по запазени и поддържани коли с катализатори, ДПФ филтри, с ЕГР-и, които си идват с еко-нормите и напълно отговарят на изискванията, Евро 2, 3, 4, 5.
    Къв е проблема да се карат втора упореба автомобили, ако си отговарят на изискванията?
  • 48 язък за асфалта

    28 2 Отговор
    И как ще се наложат електромобилите в България щом мутро-чалгарите не ги харесват?!
    Кое му е тежкарското да караш електромобил?
    Нали кефа е да изребриш мръсната газ, че да разревеш всички бебета в детските колички и да накараш бабите да се кръстят!
    Каква чалгарска простотия можеш да извадиш от електромобил, че да накараш кучките да те забележат???
  • 49 Отговор

    52 2 Отговор

    До коментар #26 от "georgi":

    Решението не е терминал 2, а бити депутати!
  • 50 тутурутко

    45 1 Отговор
    Направете заплатите по 5000лв. месечно и с удоволствие ще си купя чисто нова.
  • 51 Пълен КИРТИК

    44 0 Отговор
    Чета... Чета... Аз съм от Русе. Има една фабрика МОН ТЮ ПЕ, която замърсява въздуха на целия град и смърди Ви казвам яко на химикали и повечето хора си затварят прозорците през лятото... Всичко е курупция спрямо Русенската община и ще ми говорят глупости тука... Тия от парламента да си го нач.кат!!
  • 52 гост

    15 12 Отговор

    До коментар #44 от "Читател":

    Нали за това говорим. Като минеш на преглед с газовата уредба ще си Евро 3 например и няма да плащаш много данък. Но този, който мине с изрязан кат, дпф и егр и надвишава нормите, ще бъде спиран от движение. Вие за първи път ли чувате вариант да ти спрат колата от движение, да не може да минеш преглед заради отработени газове? Това е действителността от десетки години в развитите страни, а у нас няма и помен от това. Сега като има стъпки в тази посока и се плюе стабилно. До хората е, ако те си го бяха поискали по-рано, със сигурност щеше да стане промяна, но всеки иска да минава със левчета за старото и си трае.

    Коментиран от #54

  • 53 фау ве

    53 0 Отговор
    Знаете ли, каква е истината всъщност? България е глобяват за вредни емисии, но основно емисиите идват от горенето на дърва и въглища, особено зимата, от там е смока над градовете, другите замърсители са заводите, които нямат нужното оборудване и са на разни олигарси и мутри, те няма как да плащат и да бъдат облагани, защото имат лобисти. Тези, които се топлят на дърва и въглища са предимно стари хора и пак няма как да бъдат "ударени", за това "удрят" по собствениците на автомобили, за които се предполага, че имат някой лев! С тези пари ще плащат глобите, за да не набутат олигарсите, това им е идеята!
  • 54 фау ве

    39 1 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Да, ама те искат да обложат с данъци вноса на коли втора употреба, не да си свършат работата и да проверяват колите и да ги спират от движение, ако не са в норми.
    И определено колите не са най-големият замърсител, но се предполага, че щом си си позволил автомобил имаш заделен лев, който мутренската държава иска да ти вземе.
    Прав е колегата от Русе, има още много примери за заводи, които изхвърлят отрови във въздуха и си плащат на контролните органи, корпуцията е по силна.

    Коментиран от #61

  • 55 мадафакаДонкеле

    30 28 Отговор
    Българският народ не е беден, той е мързелив, нагъл, недоволен, мрънкащ и все другите са му виновни. Чака да дойде месията който да го оправи и да му даде 5к заплата, а той горкия акъл за 2 стотинки няма. Всички пушат цигари и търкат билетчета 30дни по 5лв за цигари са ти 150лв. Чисто нова дачия е 14к лв, приемаме, че си спестил 4к за барака, остават 10к лв за 5г са ти по около 200лв на месец, и какво излиза, че можеш за само 50лв отгоре да имаш нова кола и да не пушиш, да не говорим, ако са двама в семейството. Стига сте ревали ами запретвайте ръкави и бачкайте, не млади здрави хора да дебелеят и да мързелуват, защото за 600лв нямало да им бачат.

    Коментиран от #102, #124, #256

  • 56 среден

    15 17 Отговор
    Естествено че трябва вноса на дизелаци над 5 години да стане много скъп, а над 10 нерентабилно скъп. Аман то сажди по пътищата. И правилно за пунктовете, има такива дето дори не проверяват емисиите!
  • 57 Реалист

    43 2 Отговор
    Тъпи министри, вдигнете стандарта на хората, създайте работни места и когато народа взима Нормални заплати, а не 500-600лв ще си позволи Нова кола... Ако взимаме и ние като европейците 1500-2500 евро заплата , кой от нас няма да отиде и да си вземе нова кола ? цените на всички са като в Европа-храни,гориво,такси и т.н. а заплатите в пъти По-ниски !!! е какви нови коли да купуваме ?!!

    Коментиран от #75

  • 58 да така е

    15 20 Отговор
    Що пък всеки мухльо трябва да има кола? Пред блока има 20% недвижими имоти на колела, щото всеки сульо с 1к лв инвестира за по-евтино в кашлящ дизел без катализатор и после на паркинга или трови хората по улиците!
  • 59 ХАХА

    8 14 Отговор
    И министърът прав, и статията е вярна, но и двете позици са прекалено крайни! Истината е посредата! Не е нужно да се "удрят" търговците. Решението е доста по-просто! Понеже има и нови автомобили, които са не по-малко неекологични от доста по-старите, според мен е достатъчно да се въведе петорен(или по-голам) размер на местния данък за неекологичните превозни средства, независимо от възрастта им, да се забрани достъпана на неекологичните превозни средства до определени зони в градовете, да се увеличи размера на ГО за тези автомобили, и т.н. Така ползването на неекологичен автомобил ще стане икономически неизгодно и хората сами ще ес откажат от тях или ще ги ползват ограничено.
  • 60 данов

    25 1 Отговор
    Проблемът в България е, че всичко е монопол. Дори и при колите. И понеже е монопол искат такъв закон. Защото всички знаем , че новите коли СА ЗАДЪЛЖЕНИ заради гаранцията да се обслужват в сервизите, които са монополисти - на цени до 4 пъти по-високи от нормалното обслужване. Същото беше и с летните и зимни гуми. Хора, които карат веднъж през зимата при + 18 градуса трябва да си закупуват зимни гуми, а бизнеса продължава да кара с летни по камионите.
  • 61 МДам

    7 10 Отговор

    До коментар #54 от "фау ве":

    Половината от колите, които идват от Швейцария и Германия са с със свалена регистрация защото не отговарят на евростандартите. Има един закон, който трябва да се промени и нещата ще се случат. Не може да караш нова кола с евро 6 стандарт и да плащаш 750лв данък а същата 20 годишна с евро 2 200 лв. Някак си хората нямат стимул да купуват по нови коли. Защо да давам 750лв като мога да давам 200 и няма да имам никакви ядове.

    Коментиран от #65

  • 62 Bojko

    23 5 Отговор
    А защо същия тъп министър не поощри карането на газ и метан например да е без данъци? В една Словения нови коли са на метан, градския транспорт също Евро 6 Blue Drive , а тук мухльовците само искат данъци , а за чистите автомобили на газ и метан данъците са същите като останалите!!!
  • 63 Любител

    17 38 Отговор
    Абе от 1000 кладенеца вода ще донесете, само и само да си защитите кошниците...

    Откакто всеки третокласен селски мамул може без да има книжка, без да има завършено образование, без никакъв опит, да си купи кошница за 1000 лв. и да изтрепе сума народ с нея, от тогава растат и катастрофите, от тогава ги има и джигитите.

    Не е нужно всеки цървул да има кола, нека колите да са скъпи и данъците им да са високи. И прегледите да са скъпи, и винетките, и глобите да са космически ! И никакви десни волани !
    Накратко - да е разрешен само вноса на коли до 10 години и да могат да се движат само коли до 12-13 години. Всичко друго - на скрап !

    Тая простотия, че годините не били важни, важно било колата да е изправна ги зарежете. Вие що не гледате 30 годишни телевизори, и те са изправни ?!

    Коментиран от #248

  • 64 Стамат

    13 4 Отговор
    Щом са толкова ЕКО ти шебеци то аз тогава искам отстъпка за това че карам на ГАЗ!
  • 65 Стамат

    17 10 Отговор

    До коментар #61 от "МДам":

    Защото господинчо, ако не си разбрал , тоя данък не е ЕКО такса а е точно същия данък ,който плащаш ако имаш 45кв жилище или 200 кв жилище. Демек като имаш да дадеш 30 000 лв за кола , ще дадеш 700 лв за данък. Нещо неясно?
  • 66 Любител

    11 5 Отговор
    И що пак други виновни бре, че "не вдигали стандарта" ?! Вдигни си го сам !

    Как некой да ти вдигне стандарта като си завършил 8-ми клас, като си неук, полуграмотен, мързелив, неамбициозен, не можеш да правиш нищо с ръцете си, нямаш занаят, и сигурно си пияница ?!
    Ама си мечтаеш за Ламборджини и яка мацка до тебе ?!

    Вдигнете му стандарта на момчето бе, пратете го да бере ягоди или да мие чинии в ЕС !

    Коментиран от #81

  • 67 Заблудения

    6 9 Отговор

    До коментар #44 от "Читател":

    Това с каква завист сте го писали , колега , направо не е за вярване. Автомобила по същество си е механичен уред подлежащ на износване , което от своя страна води до чести технически неизправностти. Тук не говорим за серийни дефекти или планирана смяна на даден компонент , а за "спонтанни малфункции". Зора ни с данъците произлиза от гледна точка на безопастност , не от екологична гледна точка - самия аз не съм "еко" , но ми е страшно добре да карам с разход 5л. / 100 км. и да знам , че няма да ми се налага да посещавам сервиза непланирано , докато вашите АГУ системи , монтирани от квартални механични гении , биха могли по всяко едно време да причинят неимоверна щета както на вас така и на други. Всичко си има практично решение - например да се лепне стар "рециклиран" двигател на ново шаси и каросерия в регламентираните нормативни стандарти и да се пуснат "нови" автомобили в посилни за масата цени. Не е нормално в примерно семейство с 3 члена да има по автомобил за всеки на обща стойност под 1/3 от нов бюджетен автомобил и същевременно - обща възраст съразмерима с тази на най-възрастния член на семейството. Не е нормално и в чужбина да е лукс притежанието на личен автомобил , а у нас да е по реда си. Това отричане от публичния транспорт пък води до нисък доход на този сектор , съответно е и причина темпа му на модернизиране да е толкова нисък. Главно проблемите произлизат от следния вкоренен в българското самосъзнание манталитет : "защо пък на съседа да му

    Коментиран от #72

  • 68 бай Пешо

    23 0 Отговор
    Гладът ражда революция...Робеспиер Тия нашите управници не се учат от историята ,че човек колкото и слаб и безпомощен да е като му спреш дишането сиреч кислорода почва със зъби и нокти да се бори за него.Тия тъпаци що си мислят че и на мен не ми се кара нова кола а ,мирищеща на нова кожа а не избушен мерцедес на 15 години а.Е кара ми се ама няма парички това е.Въпреки ,че живея на село и заедно със жена ми взимаме 1500 лв. общо трябва да съм най-голямият олигофрен да взема кредит или лизинг за автомобил.Тия 1500 лв. може и да стигат на някоя баба или дядо ама ние сме млади хора на по 36 год.и си имаме достатъчно разходи за да мислим за по нова кола.А господата управници вместо да ми се дърлят за по голям кокал и парче от баницата да почват да се стягат,че то вече не се търпи това техното.И да не забравят ,че гилотината не е украшение за врат измислена по време на Френската революция.Така ,че тръгне ли вълната първо тях ще удави.
  • 69 Кой

    7 3 Отговор
    Най-голяма отговорност трябва да се търси на ГТП-тата, защото всеки си има "негов човек" там и автомобили минават преглед фиктивно.
  • 70 filo

    10 10 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    На запад колата е била екстра през 30 те години и затова Хитлер е създал фолксваген, та да могат повече хора да имат кола, а иначе подкрепям твърдението, че щом взимаш 500 лв. не си за кола.
  • 71 Държавата е мафия

    27 3 Отговор
    Нека докажат, че замърсяването е от тези автомобили! Замърсяването за което говорят е от отоплението през зимата, където хората ползват въглища. Винаги в България, когато има проблем, той се извърта към гражданите и те понасят финансови загуби, защото ни управляват мафиоти! Вие вярвате ли, че автомобилите замърсяват въздуха? Доказано е че една крава го замърсява повече, отколкото един автомобил. Да не говорим, че повечето стари автомобили в България се карат на газ, където няма никакво замърсяване на въздуха! КОГА ТОЗИ НАРОД, ЩЕ СЕ ИЗПРАВИ СРЕЩУ МАФИЯТА И ЩЕ КАЖЕ "НЕ, ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА СТАНЕ!" НАЛИ СМЕ ДЕМОКРАЦИЯ, КЪДЕ СМЕ НИЕ В УПРАВЛЕНИЕТО? КОЙ НИ СЛУША? ПО-ЗЛЕ Е ОТКОЛКОТО ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО. "ДИШ ХАКЪ", ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ОЩЕ МАЛКО НА ХРАНТУТНИЦИТЕ! АКО ИМАМЕ ПАРИ, НАЛИ ЩЕ СИ ВЗЕМЕМ ЧИСТО НОВА КОЛА ОТ МАГАЗИНА!? НО В БЪЛГАРИЯ СА МАЛКО ТЕЗИ ХОРА

    Коментиран от #85

  • 72 Стамат

    17 7 Отговор

    До коментар #67 от "Заблудения":

    Усещам ,че караш трактор, демек нафтова печка, демек заради теб кашлям сутрин.
    Ако си мислиш ,че статистически колите с газ са причинили повече мизерии от тея с нафта, много се лъжеш. Мизериите с газ стават от хора ,които спокойно и без газ биха направили подобна простотия.
    Къде пък в чужбина колата е лукс? В Америка всяко семмейство има поне по 2 коли...
    Карай си новия трактор и не се прави на разбирач,щото една стара поддържана кола е в пъти по-здрава от твоя съвременен таралясник.
  • 73 дзн

    12 1 Отговор
    Прахови частици - дизел!!! Всяко псевдо гъзе си мечтае за `премиум` дизел и после ДПФ-а в кофата.. Ама, докато минават преглед - ще е така.
  • 74 Зико

    12 0 Отговор
    Айде пак отоплението на дърва е проблема. И по-високи данъци. Браво!!! Ега ти поръчковата статия!
  • 75 Заблудения

    5 9 Отговор

    До коментар #57 от "Реалист":

    Сиреч в България заможни хора няма? Или те са зад държавни управници , или мафиоти? Човек , който се крепи цял живот на заплата , не е рискувал веднъж в живота си и може единствено да плюе успелите хора пак може да си позволи нов автомобил - дори наскоро рекламираха малък Ford , базов модел , с 7 лв. месечна вноска. Вместо да се дадат 4000 лв. за E46 3er на 350 хил. км могат да се дадат за първоначална вноска. Ама после пък всички ще знаят , че не караш своя любим "премиум бранд" и ще ти засегнат гордостта ... :/

    Коментиран от #83, #132

  • 76 Ачо

    35 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Абе що ръсиш глупости като не разбираш? Всички нови коли в БГ се продават със сертификат N1 и имат 10-15лв. данък! И то коли 200-300 коня! Само тук има идиотията задължителна гражданска, дори и ако колата не се шофира. Вземете за пример Германия - имат дневна гражданска, правиш я, свършваш си работата и колата отново в гаража, тук за кола шофирана 2-3 пъти годишно искат годишна гражданска. В Германия старите коли не само, че нямат високи данъци, ами имат нула евро данък, водят се олд или йънгтаймери. И отново само тук имаме гражданска на мпс, навсякъде застраховката е персонална за шофьора, а не за колата. В центъра на големите градове и без това не може да се кара и паркира, затова колите там може и да са излишни. Но какво става с човека от провинцията, на който отскоро са спрели влака, рейсът е 1 път на ден и автомобилът му е жизненонеобходим? Знаете ли колко хора в провинцията разчитет на споделените пътувания като единствен превоз? И какво да правят те - да ходят в големия град и да карат колела? И после умните глави ревът защо цели области се обезлюдяват...

    Коментиран от #104

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Гост

    12 11 Отговор
    Монетата има и друга страна. Аз съм си купил нов автомобил, не че имам много пари за харчене, но поради различни да речем причини просто така съм си преценил за правилно. Автомобила ми е чистичък, новичък, на бензин, не е някаква бегачка, въпреки че да си прозная силно се колебаех дали да не си взема втора употреба с много повече екстри, но за същите пари.
    Сега обаче какво става: Когато аз карам нанякъде и зад мен се движи някоя бричка, тоя зад мене си кара и диша аромата на цветя и рози, а пък аз се пъна отпред да не се разсейвам, че да ме превари. Да обаче, като настигна следващата 20 годишна бричка, дето пуши нафта като комина на ТЕЦ Марица, ела да видиш колко ми е "еко" в моята си кола. Почва се едно вдигане на прозорци, пускане на климатици, затваряне на жалузи- всеки знае за какво говоря. Всеки път ми иде да го спра тоя с "яката тупалка" и да си сменим колите, че да трябва ТОЙ да си диша л*нат* дето произвежда.
    Е, тогава питам, каква ми е ползата от моето "еко" возило като съм принуден да дишам *айняния въздух на всички комплексари със стари "ама наточини" с по 200+ к.с. немски талиги, които се карат задължително на нафта, по възможност, от оная евтинката с мазута вътре.
    Какво всъщност ми пука на на мене за околната среда, като най-чистото място в трафика е обикновенно зад моята кола, а пък аз карам в мъгла?

    Коментиран от #82, #86, #96

  • 79 Иван

    9 0 Отговор
    Аз не разбирам защо никой не споменава за контрола на пунктовете за изкупуване на катализатори? Като се спре тази практика да дойдат след това да ми държат сметка дали имам катализатор или не. Защото като затегнат проверката за катализатори единствените печеливши (освен продавачите на катализатори) от това ще бъдат тия дето се завират всяка нощ под колите и ги клъцват за секунди, просто ще им се вдигне оборота!
  • 80 ядосан гражданин

    13 0 Отговор
    кола за 12000 лв няма така че става дума за двугодишна средна заплата
    разликата е малка но съществена все пак
  • 81 filo

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Любител":

    Ти нали си много грамотен, за това пред и слагаш запетайка.
  • 82 мадафакаДонкеле

    3 2 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Много точно казано.
  • 83 фау ве

    14 1 Отговор

    До коментар #75 от "Заблудения":

    Много реклами гледаш, къде го тоя нов хавтомобил за 7 лв? На ден по бива, ама и пак не е така, а и не е само вноската за автомобила, факт е, че цените на всички стоки са на европейско ниво и заплати дори 2 пъти над средната не ти позволяват да изплащаш нов автомобил.
    Като цяло новите автомобили не са по джоба на средния българин, а това, че си успял с частен бизнес да изкарваш повече пари не те прави по различен от останалите, нали твоите пари идват от тези същите, които нямат собствен бизнес, за да имаш ти.
    Нека да има заможни хора, но и по малко заможните са също хора, не мислиш ли?

    Коментиран от #97

  • 84 dreams

    14 3 Отговор
    е****и за това ли се хванахте бе. то всеки иска нова кола и ако може вярвайте ми ще си вземе. на колелета ли да се качим всички? новото министърче това ли измисли??
    коли прозвеждаме ли? горивото ли е евтино тук? 300 лева ми е данъка на кола още в гаранция. колко да стане бе капути. помислете за родното производство. спрете вноса и стимулирайте българското да остават парите тук в хората!!!!! думи нямам. то вече няма на къде , ако ще се мре да се мре всичко мина всякакви граници. убиването ни като нация е все по-нагло и безцеремонно.
  • 85 Заблудения

    6 8 Отговор

    До коментар #71 от "Държавата е мафия":

    Тая газ водороден преокис я изкарахте , че след малко ме съмнява и кислород да не й предпишете като краен продукт на горене. Газта е смес от по-нискомолекулни въглеводородни съединения спрямо масовите бензин и дизел ; поради ниската си енергийност е подложена на насищане посредством високо налягане с цел сгъстяване ; именно това налягане създава проблеми в безопастността на преноса и използването на природен газ и съответните горивни уредби. Истината е следната - медията не показва работническата класа в чужбина , затова сте на мнение , че всичко е цветя и рози там. В Германия едно семейство разполага с 5 хил. евро , примерно - повечето хора нямат възможност да си купят жилище - живеят под наем : - 1500 до 2000 евро за този наем ; храната , алкохола и цигарите са много по-скъпи : -1000 до 1500 евро за тях , включвайки и другите им есенциални нужди средното германско семейство ще остане с по 1000 евро месечни спестявания , което за там - е малко. Класите са класи където и да си.
  • 86 фау ве

    20 1 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    Контрол и пак контрол и спиране от движение, това е положението, като дими и пуши, като трови, да го спират, проблема е с контрола, който липсва.
    Колко години не могат да озаптят циганите примерно, които масово карат без книжки, изтърбушени коли, тотален скраб и не само циганите, държавата не може да се пребори или не иска, иска само да папа от готовите пари. Взимат им книжките и пак се качват, има хора с по 30-40 акта, пак си карат и не плащат нищо.
  • 87 Корковата тапа

    7 19 Отговор

    До коментар #30 от "me be re":

    Със 200-300 евро заплата - си има градски транспорт.

    За какво ти е кола като нямаш пари за дрехи?!?

    Коментиран от #128

  • 88 САТАНАТА;

    16 1 Отговор
    министъра на сапун
  • 89 Иво

    13 0 Отговор
    А защо никъде не видях за евентуално намаляне на данъци или нещо от сорта. Закона за пътния данък дето границата е 100к.с е много стар и отдавна вече е неактуален. Преди 100-те коня ги минаваха малко автомобили, сега почти няма кола с под 100к. Само с удари и наказания не се получават нещата.

    Коментиран от #133

  • 90 aaa

    19 0 Отговор
    Ало ДЪРЖАВАТА ЛИ Е? Вдигнете стандарта на живот (работните заплати) като в Германия и Белгия. След това налагайте и спазвайте техните ограничения. Според стандарта на живот и ограниченията. Ако не им харесва на ЕВРОПАТА да си се ограничават сами в себе си. Ние пътща нямаме и луди такси плащаме. До кога ще търпим ще се съобразяваме с абсурдите и ограниченията на ЕВРОПА? Господата политици да мислят преди да вземат глупави решения. И ЕВРОПА като не иска да имаме замърсен въздух да не ни продава боклуците си на България! Нека да ограничава себе си!
  • 91 Никито Иванов

    4 0 Отговор
    кратко, ясно и точно в десятката :)
  • 92 Николай Николов

    17 0 Отговор
    хората да не би да искат да си купуват стари коли,всеки иска ново и хубаво но като няма никакви доходи как да си го купи!
  • 93 Данаил

    18 2 Отговор
    Изчетох всичките коментари.Само няколко имаха смисъл.Язък за всички нас.Много сме зле.ОБИР е това бре хора,никой не го интересуват никакви евро норми.С нас е свършено.
  • 94 Корковата тапа

    15 13 Отговор
    Поредната тенденциозна статия от писана от мрънкач, който първата му работа като си купи нов 15 годишен голф е да му продаде катализатора, че да може да му сложи китайски ксенон!
    Като гледам коментаторите не падат по долу.
    Проблема на всички ревящи като волове е, че след влизането на мерки срещу тарялясниците ще трябва или да ги оправят или да ги изхвърлят! Защото 90% от автопарка в България е НЕГОДЕН за движение по пътищата. Нито отговаря на някакви норми за техническа изправност, нито отговаря за норми за екология и т.н.
    Само погледнете вечер на колко коли фаровете светят както трябва, един вади очи, на друг светят така, че нищо не види. Това дори и в една Сърбия го няма!

    Контрол трябва и яки глоби, господа мрънкачи!!!

    Коментиран от #107

  • 95 Пичове четете бе

    2 7 Отговор
    Абе някой прави ли разлика между това какво е казало министерството в тази статия и какво са коментарите ( доста популистки) на автора и? Първо няма нищо ясно описано какво е точно предложението
    може да засяга коли над 30 години например, които вредят не само на всеки един от нас но и са значително по опасни на пътя но тъй като това не е опоменто няма как знаем нали? Второ затягане на контрола на сервизите извършващи прегледи е необходимост - не само за по чист въздух ами и за по безопасни пътища - всички ревете за "войната на пътя" но никой не се интересува от това как ще се реши проблема. Трябва да се започне от някъде. То не бяха десни волани то не бяха барутници на 100 години - "важното е да имат повечко коне така де може да дърпа на пътя"... Четете бе хора и най вече мислете щото това е единсвения ви шанс да не ви водят кат овце. Каже някой "А" и вие вече сте готови къщи да палите! Четете и мислете бе хора!
  • 96 МОЛЯЯЯ

    12 4 Отговор

    До коментар #78 от "Гост":

    ЕЙ ТРОЛ КОГО ЛЪЖЕШ БЕ? КАТО СИ КУПИЛ НОВИЧКИЯ И ЧИСТИЧЪК АВТОМОБИЛ ЩО НЕ ГО КАРАШ, АМИ ПИШЕШ КОМЕНТАРИ В 11,30 В РАБОТЕН ДЕН? АМАН ОТ БЕЗДЕЛНИЦИ С НАДОМНА РАБОТА ПО 1 СТОТИНКА НА БУКВА!!!
  • 97 Заблудения

    2 5 Отговор

    До коментар #83 от "фау ве":

    Прав си и - да - грешката е моя. Не вярвам да съм твърдял , че са "по-малко" хора , напротив. Моя грижа е безопастността , не екологичността - подържан стар автомобил не е пагубен за въпросната безопастност , но съдейки по личния ми опит : булшинството стари автомобили дори при наличие на неизправност се карат докато не "опре ножа до кокала". Иначе ако трябва да съм честен - ретро автомобилите са точно по мой вкус , но да притежавам такъв ми е "излишна гъзария" , пресмятайки подръжката и практичността му. Решението за средностатистическия българин според мен лежи в обществения транспорт и легализирането на системи за споделено пътуване като Uber например.

    Коментиран от #100

  • 98 Гост

    9 3 Отговор
    Абсолютно! Контрол му е майката, ама как да стане в нашата мила татковина? Защото тогава трябва да говорим за правоприлагане, справедливост, съд и ... отиде коня в ряката.
    Защото и сега всички карат коли "в нормата" за замърсяне, за заслепяване, за техническа изрядност и бла, бла, бла. Но ВСИЧКИ знаем, това не е вярно и НЕ ИСКАТ положението да се променя, защото ... си имат причина.
    А, е просто - кааджията те спира, защото нещо не му харесва я, как пушиш, я как тропаш, я как светиш. Пише ти едноседмично предписание за технически преглед за съответния проблем и ти въвежда номера от кочана с предписанието/протокола в системата.
    Ти си минаваш прегледа, евентуално отстраняваш неизправността в срок / ако не - ще бъдеш рязко санкциониран и МПС- то също/ и като си вземеш бележката че всичко ти е изправно продължаваш да си караш. На първия полицай който срещнеш , спираш показваш му предписанието и бележката от техническия пункт че си го отстранил, оня се обажда пи станцията да анулират в компютъра номера на предписанието, записваш си / за всеки случай името на катаджията на гърба;) / и си продължаваш по пътя. Сложно ли е? Колко време ще отнеме на катаджията и на гражданина за тази процедура? 5 , 10 мин.,
    ама ще има ред. И не ми казвайте, че си измислям как да стане - преживял съм го.

    Коментиран от #105

  • 99 Учил

    18 0 Отговор

    До коментар #24 от "гостенче":

    Тя приказката е: "Учи Баба, та да не работиш."
    И вярно е така. Учиш като идиот и после работа йок. Виж, за тъпанарите не е така. Те са гарантирани за доходи. После и по едно висШу и купуваме.
    На кого му трябва учил? Ами че той може и да мисли, а това е опасно.
    Селектирай тъпаци и това е. Като им бутнеш кинти и те доволни и мачкат останалите. Като ги смачкаш и те чинно стават по-ниски от тревата.
    Е, с тази отрицателна селекция, до тук сме я докарали.
    Такива се ни "политиците". Такива са ни и "бизнесмените". Нормалните бягат в ужас или потъват в дълбока депресия. По-силните психически, от останалите тук, са във вътрешна емиграция.
    За изминалите години, толкова сме свикнали с разделението и спасяването по единично, че не можем да се съберем, даже основни права да си защитим. Лошото е, че продължаваме да се "качим" на елементарни кукички.
  • 100 фау ве

    15 1 Отговор

    До коментар #97 от "Заблудения":

    Общественият транспорт в прованса е ужас, да не говорим за влаковете, каква смрад са, автобуси има толкова нарядко и е такава мизерия, че е истинско мъчение да пътуваш, в последно време извън всякакви правила с пускат дори и бусове, тип маршрутки по трасета от около 300 км, така, че с тази организация на транспорта едва ли ще я докараме до нещо свястно. Ако имаш семейство и багаж, което явно нямаш, щеше да знаеш, че споделеното пътуване е невъзможно и звучи смешно. :)
    21 век сме бе колега, как без кола!? По скоро трябва да се стумилира потребеленито на нови коли с облекчения. В Германия преди години държавата изкупуваше за 5000 евро стари коли, това е субсидия, и тук това не е лоша идея, защо все трябва да ни дерат, малко ли данъци плащаме!?

    Коментиран от #115

  • 101 До 96

    3 1 Отговор
    Ей сега ще седна да ти обясня кой съм и какво работя. Само почакай и точно на ТЕБЕ ще ти обясня подробно. Данъчна декларация ще ми искаш ли?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 KPETEHA

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Бат Асен":

    Тромава е каруцата дето караш селянино. Толко си се и качвал на електромобил. Цената им е много висока за България. Това е проблема.

    Коментиран от #162

  • 104 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "Ачо":

    Не знам кое ти се струва евтино. Застраховката там се определя по различен начин и ако отговаряш на критерии може да ти е евтина от сорта на 150евро, но може и да ти е 1500евро. Има коли с различни регистрации (Zulassung се нарича) като кемпери, олдтаймери и йънгтаймери, тестови коли или номера за една седмица/месец. Но реално е доста скъпо като събереш всички разходи ти трябват от 500 до 1000евро на година за нормална кола на човек без катастрофи и със стаж. Явно не си наясно, понеже съм бил там и съм се занимавал с това. В България е много евтино да купиш, плащаш данъци и такси за употреба на кола. Но това не е реалността. На моето село има 4 пъти влак на ден и още толкова автобус, не знам къде живееш, но всеки сам си избира къде да е.
  • 105 фау ве

    6 0 Отговор

    До коментар #98 от "Гост":

    И какво става обикновено? На катаджията не му се занимава, трябва да попълва формуляри, ама компютрите не са им в мрежа, ама нета се сринал, служителката в отпуск и т.н., българска реалност и какво става всъщност? Полицая ще предпочете да вземе 20 лв от водача на димящия коптор и всичко са доволни, бързо и лесно!
    В пунктовете за прегледи съм минавал и без прегледа за емисии, един път беше пълна имитация, има камери уж, но не им работеше сензора, струвало пари ми каза пича, отделно се правиха уж, че гледат колата отдолу, за пред камерите и това е. Има и съвестни сервизи, последният път ми направиха много добър и обстоен преглед, което е от полза за моята сигурност, разбира се.
  • 106 Патриот

    8 11 Отговор
    Прост народ, слаба държава....
    Само като чета коментарите и се изумявам какво простотия се шири...
    1. Трябва да се ограничи не вноса изобщо, а на коли примерно над 10 години.
    2. Техническите прегледи трябва да са реални, а не проформа, и да се носи отговорност за тях.
    3. При покупка на нов автомобили, човек трябва да е стимулиран да го прави, примерно 3 години да не плаща данък.
    И моля Ви се не смесвайте финансови възможности с манталитет.
    Щото е пълно с 'премиум' коли на 8 -10 години за 20 000 и кусур лева, на реални 5- 600 000км, а този човек е можел да си купи и нова кола, но нали ще е от по нисък клас...какво ще кажат съседите и аверите....
    Той кола дето вече сигурно е не евро 5 или 6 , а минус евро...ама нали сме пишман баровци...
    Та, всичко е просто и измислено, много преди нас, трябва само да го приложим....ако искаме ...
  • 107 немеца

    7 0 Отговор

    До коментар #94 от "Корковата тапа":

    И ас сьм за евростандарти и норми като тяхните, например: в германия, да речем холандия , белгия няма винетки.В много от европейските дьржави нее задьлжително издаването на касов бон , а в някой дори да имаш касов апарат.Знам и много такика европейски норми кадето не ги вьвежкат в бг. Защо . Нали се се мерим?
  • 108 ДИЗЕЛ

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "гостенче":

    А БЕ ЕЙ УМНЬО Я СЕ СКРИЙ ОТ ДУПКАТА ОТ КОЯТО СИ ИЗПЪЛЗЯЛ БЕ. КАКВО СА ТИ ВИНОВНИ ХОРАТА КОЙ УЧИЛ КОЙ НЕ. ТИ, КАКВО ИСКАШ САМ ЛИ ДА СИ СИ НА УЛИЦАТА И НИКОЙ ДА НЕ ТИ ПРЕЧИ ? КАТО ИСКАШ ДА СИ САМ ВЪРВИ СИ НА СЕЛО, ОТ КЪДЕТО СИ СЕ ДОВЛЯКЪЛ. ОТИДЕ В ГРАДА И ТИ ПОРАСНА РАБОТАТА. ХОРАТА ЗАПОЧНАХА ДА ТИ ПРЕЧАТ ПО УЛИЦИТЕ, ЗАЩОТО ТИ СИ НАЙ ВАЖНИЯ. КУПУЛ СИ НОВА ДАЧИЯ И ВЕЧЕ МНОГО ВЪРВЕЖЕН СТАНА. И АЗ КАКТО ЕДИН ДРУГ ОТ ИЗКАЗАЛИТЕ СЕ СЪМ НА МНЕНИЕ, ЧЕ Е ПО ДОБРЕ ДА КАРАМ ПРЕМИУМ КЛАС АВТОМОБИЛ ОТКОЛКОТО НОВА ПЛАСТМАСОВА ТРИЦИЛИНДРОВА ТРОТИНЕТКА. АРЕ ЦИБА ОТ ТУКА.

    Коментиран от #113

  • 109 българин

    23 1 Отговор
    Меркел го каза в прав текст на Бойко. Докато в България продължава да се краде, докато корупцията е основен проблем, докато правосъдието не работи, докато икономиката не работи и доходите са мизерни, няма Шенген и Еврозона. Така, че сами си правете изводите от къде трябва да се започне, ако искате да карате нормални коли и да не ви дерат кожата.
  • 110 Джудж

    13 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: имате ли кураж да ударите тези, които се отопляват на твърдо гориво" Tова е добър въпрос! стари дизели също най-вече са замърсяващи както и всякакъв вид скапани стари камиони и стари рейсове опесачаването на улиците зимата и не миенето им лятото и тн и тн... нещо да кажете по тези въпроси?!
  • 111 Ганчо Крадецу

    2 0 Отговор
    В българия всяка заповед е предпоследна.Автоджамбазите да дишат спокойно.
  • 112 Гост

    18 2 Отговор
    Тия министри и така наречени "народни представители" не виждат , че народа мизерства и няма пари за лечение и качествена храна , но мислят как да угодят на ЕС с екологичните норми.Този ЕС , който ни вкара дълбоко замразените храни и безвкусните плодове и зеленчуци , пълни с какво ли не.С нашите заплати не е възможно да караме нови коли.А тези коли от новите , които са с по-ниска цена не могат да се сравнят със стари от по-висок клас.Според мен настана време за ВЪСТАНИЕ!
  • 113 гостенче

    9 12 Отговор

    До коментар #108 от "ДИЗЕЛ":

    Аз съм дошъл в София в м.дите на пра дядо си още преди 100 години.
    А ти моето момче си класически пример за ПРОСТ СЕЛЯНИН, който незнае какво означава думата ЕКОЛОГИЯ!!!
    Може би ще я проумееш някой ден като недай си боже въздуха който дишаме всички даде отражение и в твоето семейство. Тогава пак отиди и си купи Х5 3.0Д за 10 000лв.
    Заради такива като тебе кдето нямат 5 кинта в джоба ама иначе много знаят да оценят кое е пласмасяк и ко е луксозно и съответно имат и претенции да се намират в луксозноте сме на тоя хал.
    А за твое сведение аз съм дал пари за малко употребяван автомобил от средно-висок клас, който НЕ ОТДЕЛЯ ВРЕДНИ ЕМИСИИ.

    Коментиран от #127, #202

  • 114 Капитана

    17 4 Отговор
    Закупуването на чисто нов автомобил е мираж за повечето Българи,поради простата причина,че доходите на хората не достигат за покупка на нов автомобил.Най-евтиният нов автомобил е Дачия Логан базов модел без климатик и ел.стъкла и т.н.с две думи само седалки и кормило струва 13000 лв.Но като те обуят със годишно каско ако си я взел на лизинг към 500 лв. и ако я изплащаш примерно 5 години цената ти става още по висока и със процента оскъпяване.Лятото е жив екшън да пътуваш с нея без клима и по добре да си вземеш автомобил втора ръка до 5-6000 лв.който ще е в пъти по надежден и по добър от новата Дачия.Всичко това е въпрос на личен избор от самия човек дали да кара нова Дачия за 13000 лв. или да си купи кола втора употреба на по ниска цена където каското не е задължотелно да си го прави и т.н.
  • 115 мдам

    8 0 Отговор

    До коментар #100 от "фау ве":

    То и сега има субсидии в западните държави, но там имат и производство. А ние от лакомия не можахме и един свестен инвеститор да приемем. Не се лъжете с техническите пунктове. Пак ще има далавера просто ще плащате и под масата някаква сума. Прекалено много са пунктовете за да може всичките да се следят дали проверяват както трябва. За тях е по важно там за 30 мин да ти вземат едни бързи 50лв и да влиза следващият.
  • 116 антон

    7 13 Отговор
    Много правилно ще направят хората. Ще спрат тези бангии от пътищата и кола ще кара този, който може да си го позволи. Който не може на градския транспорт. Намирате казвате за нормално хем да нямаш пари, хем да караш кола??? И какво се случва - караме без гражданска, с летни гуми зимата или с галоши лятото, дъним катализатора, накладки и дискове стържат и скърцат и т.н. И се возим по един на бангия!! И после мрем по пътищата...И после и Малинов бил задръстен и мръсен...Това, за твърдото гориво е казано на място - там също трябва да се удари...но едното не изключва другото..
  • 117 антон

    9 15 Отговор
    Много правилно ще направят хората. Ще спрат тези бангии от пътищата и кола ще кара този, който може да си го позволи. Който не може на градския транспорт. Намирате казвате за нормално хем да нямаш пари, хем да караш кола??? И какво се случва - караме без гражданска, с летни гуми зимата или с галоши лятото, дъним катализатора, накладки и дискове стържат и скърцат и т.н. И се возим по един на бангия!! И после мрем по пътищата...И после и Малинов бил задръстен и мръсен...Това, за твърдото гориво е казано на място - там също трябва да се удари...но едното не изключва другото..

    Коментиран от #120

  • 118 Гост11

    15 1 Отговор
    Абе като няма хлеб да ядат пасти, така звучи и този министър
  • 119 Ядеитн

    19 5 Отговор
    Като немойте да плащате данъците на една кирлива кола, ноги немате ли? Данъци на цървулете засега нема.
  • 120 Магарето

    5 1 Отговор

    До коментар #117 от "антон":

    Ти с каруца не заслужаваш да се возиш!
  • 121 Гост

    9 1 Отговор
    Ама оставете т.н. Дизел да се пеняви и просто не му обръщай внимание. По добре младежа да е "видим" тука, отколкото да е зад волана на своя "премиум" автомобил. Той само тогава е опасен като избива комлекси. Тука-може.
    Айде - изригвай
  • 122 гостенче

    20 8 Отговор

    До коментар #38 от "Петко":

    Напротив! Автомобила е екстра, която всеки трябва да пресметне дали може да си позволи спрямо последващите разходи. Екстра е защото като бях малък сме нямали автомобил и пак сме си вършили всичко. Днес всеки се е качил в някакъв строшляк за да прекоси цяла София по линията на трамвая да речем. Разглезени и капризни сме до неузнаваемост и то БЕЗ НИКАКВО ПОКРИТИЕ. Неможе да си купиш кола и след 3 месеца като дойде зимата да пребиеш някой на пътя защото си нямал пари за зимни гуми. И да кажеш "ами като сме бедни няма да имаме пари за гуми". ТОВА Е СЕЛЯНЩИНАТА!!!
    Не е важно колко време си се влачил по университетите и колко стриктно си изсофлирал пред преподавателя това което си прочел за да напише 6 и да вземеш диплома. Важното е какво си научил и до колко си способен да го приложиш. Гарантирам че всеки един безработен вишист неможе да прилага това което е учил и в практиката е абсолютен темерут и некадърник!!!!!!! НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО!!!!
  • 123 Селяните на село

    13 19 Отговор
    Ама като сте обикновени хора и нямате пари за нормална кола тогава ще ползвате обществен транспорт бе!!! А няма да ми карате допотопни бракми разпадащи се на всеки завой и димящи като че ги карате на въглища. И да ми задръствате кръстовищата щото вдигате 30. И да ми бръмчите с изпърделите си гърнета. И вземете па се размърдайте и изкарайте некой лев, вместо да се чудите как цял живот да минете тънко.
  • 124 ГОСТ

    9 3 Отговор

    До коментар #55 от "мадафакаДонкеле":

    14k не е кола.

    Дачията като и сложиш поне климатик и още едно две нещица отива на 20 хиляди.

    За безопасността в нея спрямо 5 годишна кола за 10 000 не коментирам
  • 125 bad

    13 3 Отговор
    Хем казвате, че сирумашка българия няма пари, хем домовете които се топлят на твърдо гориво да спрат................ Някой да си напише домашното като хората. Хем "управниците" хем "журналистите".
    Ако имаше средна заплата, нямаше хора от Враца и Монтана да идват в софия за заплата 500лв, за да занесат в домовете си 150лв.
    Нещо яко куца!!!!!!!!!!!!!!
  • 126 Джедай

    27 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    фау ве
    (гост)

    Неутрално
    53 10:20

    08.06.17 ОТГОВОР
    Знаете ли, каква е истината всъщност? България е глобяват за вредни емисии, но основно емисиите идват от горенето на дърва и въглища, особено зимата, от там е смока над градовете, другите замърсители са заводите, които нямат нужното оборудване и са на разни олигарси и мутри, те няма как да плащат и да бъдат облагани, защото имат лобисти. Тези, които се топлят на дърва и въглища са предимно стари хора и пак няма как да бъдат "ударени", за това "удрят" по собствениците на автомобили, за които се предполага, че имат някой лев! С тези пари ще плащат глобите, за да не набутат олигарсите, това им е идеята! Много добре го прочетете този коментар ако трябва и два пъти за да го разберете добре.Това е истината!
  • 127 ДИЗЕЛ

    16 8 Отговор

    До коментар #113 от "гостенче":

    БОЛИ МЕ ФАРА ЗА ТЕБ. ИЗЧЕЗВАЙ. ТИ СИ НИКОЙ, ЗА ДА ОПРЕДЕЛЯШ МОЯ НАЧИН НА ЖИВОТ, КАКТО И ТОВА, КАКВО ЩЕ КАРАМ. ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ КАРАМ ДИЗЕЛОВ АВТОМОБИЛ 2009 Г. КОЙТО ЕСТЕСТВЕНО НЕ Е НОВ, НО ЕЖЕГОДНО ХОДЯ НА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД С ВСЧКИТЕ МУ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЗАМЪРСИТЕЛИ И ГАЗОВИ АНАЛИЗАТОРИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ И МОГА ДА ТИ КАЖА, ЧЕ Е В ПЪТИ В ПО-ДОБРО ТЕХНИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ И В НОРМИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И БЕЗВРЕДНОСТ ОТКОЛКОТО ТРИЦИЛИНДРОВ ТАРАЛЯСНИК НА 2-3 ГОДИНИ В ПЪТИ ПО АМОРТИЗИРАН И ИЗДУХАН. ТАКА, ЧЕ НЕ СЕ ХВАЩАЙ В СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ, ЗАЩОТО ОТ ТЯХ ИМА В МНОГО ПО-ДОБРО ТЕХНИЧЕСКО И ЕКО СЪСТОЯНИЕ ОТКОЛКОТО НЯКОЙ ОТ НОВИТЕ. ЗАБРАВИХ ДА СПОМЕНА, ЧЕ СЪМ СЪС СВАЛЕН КАТАЛИЗАТОР И ПАК Е В НОРМИТЕ ЗА ЕКОЛОГИЯ ТАКА, ЧЕ САМ СИ НАПРАВИ ИЗВОДИ И СТИГА СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ ЗА НОВИТЕ ТА НОВИТЕ АВТОМОБИЛИ, ЗАЩОТО МЕ НАВЕЖДАШ НА МИСЪЛТА, ЧЕ СИ ЕДИН ОТ ТЕЗИ, КОИТО ЛОБИРАТ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА НОВИ АВТОМОБИЛИ.

    Коментиран от #136, #147

  • 128 Джудж

    27 4 Отговор

    До коментар #87 от "Корковата тапа":

    Никой няма право да лишава бедният човек от правото му да се придвижва с автомобил или да го дискриминира на тема бедност!Човек се е трудил и е успял да си купи стар автомобил и ходи на работа примерно с него за да е сигурно,че няма да закъснее ако ходи с нередвония пълен с всякаква сган градски транспорт.Проблем са ви бедните хора в тази държава ли уважаеми представители на буржуазията?!

    Коментиран от #152

  • 129 Георги

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Много точно наистина, особено пък за данъка и печките!
  • 130 Някой

    14 23 Отговор
    По коментарите разбирам, че повечето писали са глупави - хем пишат неграмотно, хем се жалват, че нямат пари. Ами като нямате пари, не си купувайте кола, много е просто. За какво на някой му е нужна кола в град като Смолян примерно, от единия край до другия е 10 минути пеша.. Не разбирате, че старите дизели като "бегачките" TDI са канцерогенни и накрая ще умрете от рак, защото всеки тъп селянин си е купил такъв пробит голф за 5 хиляди лв. и се мисли за голяма работа.
    В най-богатите държави като Норвегия, Швеция, Холандия и т.н. много хора нямат коли, защото са разбрали, че няма смисъл - имат си градски транспорт и велосипеди. Сигурно са по-прости и бедни от Вас с дъртите дизеляци.. дано ги забранят всички стари коли над 3 г. и да се свършва, няма да Ви дишам дизелите умрели!

    Коментиран от #199

  • 131 yane kar

    2 2 Отговор
    каква даржава!В карлово се продават всички бусове за бг и близките страни а КАТ НЯМА!!!
  • 132 гост

    11 4 Отговор

    До коментар #75 от "Заблудения":

    7 лева на ден+7000 лева първоначална+7000 лева остатачна+застраховки в посочена от тях фирма/поне двойни/+ безбожно скъпо облужване и ремонти при тях. И какво излиза....за двуврата Фиеста/ Клио/ Поло.....за 5 години 30 000+ лева!!!!!
  • 133 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #89 от "Иво":

    Много си прав! Моят автомобил е ЕВРО 4, но е 115 кс и данъка е 140 лв. Същият модел, но по–стар с 90 кс и ЕВРО2 плаща 30 лева
  • 134 Питащ

    8 13 Отговор
    Притежаването на МПС не е основно човешко право. Виж ако нямаш чисти въздух и вода, да протестираш, ама да претендираш, че искаш да имаш кола, щото и комшията имал и да бълваш сажди, айде няма нужда.
  • 135 ПРОЧЕТИ

    21 6 Отговор
    Дървата и въглищата замърсяват, а нас ни лъжат, че уж ни глобили... Глобили са ни за нещо, което не е изпълнило правителството, предписание или нещо подобно, а не защото караме стари автомобили! Има Жигулки, на газ и те изобщо не замърсяват въздуха, нищо че са по на 35 год. Газта не замърсява! Една крава замърсява повече, отколкото един автомобил! Пак ни готвят удар, да ни вземат парите! Защо вместо глоби, не раздадат тези пари във вид на помощи на хората, да си вземат нови автомобили, или да си сложат газов инжекцион за 1000-1200лв. Ама там, ще направят схема с някоя "наша" фирма и ще оберат пак народа. Като сделката с КАТаджйиските КИИ, цена по 3, екстри по минус 3 и дори не стават за работа. Пълна мафия! Защо народа се кара по форумите, а не излезне пред министерството и не протестира за всичко!? Аз знам... Защото българите са прости и не си знаят правата, не разбират значението на думата "демокрация", Защото българинът не знае какво му трябва, за да живее добре! Българинът е свикнал на робски живот, първо под турско, а после под руско робство. Всеки си мълчи "че да не стане по-лошо"! Какво по-лошо от тази диктатура? Утре, ще ни глобяват, че ядем евтини храни и се разболяваме и държавата ни лекува. ВРЪХ НА НАГЛОСТТА! А КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ, ВРЪХ НА ГЛУПОСТТА! НАРОДЕ... ТЕЗИ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ, СА НА РАБОТА, ЗА ДА НАПРАВЯТ ЖИВОТА НИ ПО-ЛЕСЕН, А НЕ ОБРАТНОТО... НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ И ЧЕ ТЕЗИ, КОИТО СА В УПРАВЛЕНИЕТО И ВЗИМАТ ПО 900-1000ЛВ.,

    Коментиран от #145

  • 136 гостенче

    5 6 Отговор

    До коментар #127 от "ДИЗЕЛ":

    Като чета това което пишеш, и ти ме навеждаш на една мисъл, даже на две.
    Едната е че държавата няма да оправи в близките 100г. заради ....... като теб.
    А другата няма да я казвам за да запазя благоприличие.

    Може би държавите, като първа ЕКО мярка спират дизеловите двигатели защото не ги разбират нещата. Т там нямат такиве инженери като теб да им обяснят как 8 годишен дизеляк без катализатор с е в ЕКО нормите и новите са по-зле.

    Както и да е..... жалко за тази красива земя която имаме, щом по нея се разхождат подобни.
  • 137 someone

    12 0 Отговор
    Димов я си подай оставката и не ни занимавай с глупости
  • 138 Кибик

    11 3 Отговор
    Идеята държавата да подгони техническите прегледи които пускат на пътя неотговарящи на стандартите кочини, като и римляните (и не само) които си махат катализаторите е много добра. Освен това никой не се нуждае от кола с 500-600 к.с., така че е редно мутрите с мощните автомобили да се облагат с много високи данъци.
  • 139 Телериг Пулев

    2 17 Отговор
    .аси колко Андрешковци са се изходили по темата, нищо чудно че карате кочини от по 1000 лева
  • 140 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    26 3 Отговор
    От известно време ми прави впечатление, че улиците в България не са били никога толкова мръсни. Откакто времето загря и започнах да ходя по къси панталонки усещам как от подметките ми отскачат камъчета и прашинки (от пясъка, с който пръскат зимата против заледяване) и се удрят по прасците ми. Никой не си прави труда да почиства улиците и тротоарите. Нима това не е мръсотия? Нима това не се разнася от хората и от колите? Нима така не се вдига прах? Айде първо държавата да си свърши работата, а после да налага ограничения върху хората. Най-лесно е да се глобява и забранява на шофьорите., защото тях може да ги глобите и ограничите. Защо не забраните на хората да се греят на въглища и дърва? Защото не можете!!! Изгорелите газове от колите са най-малкият проблем. В България има около 4 милиона коли, нима тия наши (макар и стари коли) замърсяват повее отколкото чисто новите 20 милиона коли в някои западни страни? Стига се занимавахте с глупости!!! Направете средната работна заплата, като в ЕС и с удоволствие ще караме като техните чисто нови коли. Стига ни налагахте европейски норми и правила. Защо не си наложите на вас да увеличите доходите и да измиете улиците, като в Германия, за да не се вдига прах? Защо не свалите цената на тока, за да спрат хората да се греят на въглища и дърва?

    Коментиран от #141, #146

  • 141 Гост

    1 9 Отговор

    До коментар #140 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    Сойче, абе, четирите милиона коли са само в София, по последни данни.
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 туто бене

    6 1 Отговор
    Държавата върви към комунизъм.
    Кубинците дълги години не можеха да си купуват нови коли, а когато им дадоха отново това право се оказа, че една смешна количка като Пежо 206 струва $200000 в тяхната мила комунистическа родина. Та за това и до ден днешен в Куба може да се видят по улиците само 40 годишни класики. Май скоро и тука ще караме класики, защото с доходите, които получаваме ще спестяваме цял живот за едно чисто ново Пежо 206.
  • 144 Прост народ слаба държава

    3 3 Отговор
    Кой ви кара да си купувате нови коли!? Трябва старите да отговарят на определени норми и тези, които не отговарят да не се внасят. Да не мислите, че 100% от жителите на ЕС в другите държави карат нови коли. Някой от вас минавал ли е преглед в друга държава от ЕС? Сигурно 80% от кочините, които се внасят в БГ и на пръв поглед няма да минат преглед в Европата. За обстоен да не говорим. Крайно време е да се затегнат прегледите по пунктовете за ГТП и на вноса на скрап за коли.

    Коментиран от #230

  • 145 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #135 от "ПРОЧЕТИ":

    И народа като излезе по улиците заради изммите със сметките за ток на ЕРПтата какво стана? Шествия, протести, знамена, скандиране и накрая АБСОЛЮТНО никакъв резутат. Ама никакъв. Нито ЕРП бе осъдено, върнало надписването, нито каквото и да е доказателство бе изложено, а сметките бяха двойни. Политиците се изреждаха да обясняват, че поради празниците сме били вкъщи и сме харчили много ток, ами аз си работя от вкъщи и разходите са ми константни с изключение на надписаните сметки от ЕРП, за което така си и остана в миналото и сега никой не се сеща за тази измама. Както и с КТБ, както и с ТЕЦовете, както и с Белене, както и с многобройни други неща. И да има протести е все тая, политиците се пазят и търпят стоически.
  • 146 Прост народ слаба държава

    3 8 Отговор

    До коментар #140 от "сойкаПРИСМЕХУЛКА":

    А искаш ли и цените да ти направят като на запад? Или само заплатата? И там не тока е евтин, а дървата са скъпи. А данъците какви са...
    В Бг повечето искат всичко да им е евтино или безплатно и държавата да им дава всичко на готово. Данъци да не плащат, глоби да не плащат, а само да щракат с пръсти. Ами такъв комунизъм никъде няма.

    Коментиран от #151

  • 147 Сонда в

    4 7 Отговор

    До коментар #127 от "ДИЗЕЛ":

    Пич тебе трябва да те забранят със закон. В коя точно дупка са ти мерили вредните емисий? Без катализатор няма дизел, който да влезне в която и да е норма. И да в един момент други ще ти определят съдбата я психиятър я прокурор. Бутнал си нали, няма как да не бутнеш по евтинко да минеш - така на тънкана? Питам щото и аз дизел карам и като е без катализатора и ей така на майтап замерих и гледам 4 пъти над нормата а тя еффтина кола Волво 2012. И повето гледам като тебе мислят, "ко ше е днес" а завра что будем делать никого не му дреме? И автора на статията на коя авто къща е на хранилка - "дупнишкото поле на раздрънкания таралясник"? Бива бива евтин популизъм ама тва на нищо не прилича един "факт" да си казал? Това да не е нещо жълт труд или "сподели.нет", а гледам статото верва и се пали на кво се пали и то не знае...Сякаш със закон са приели да му вземат насила колата. После вика задръстено било "баси" тоя трафик. Викам да ходим и дирекно съдържанието на кофите за смет да купуваме от Deutchland тука балъци колко щеш ше купуват.

    Коментиран от #182

  • 148 ИСТИНАТА

    6 19 Отговор
    Отлично списана статия, което е рядкост! Браво!

    Гледате на нещата отзад напред. Мишкувай си с ниската заплата и пърди с кола за 1500, щото си нямал пари..

    ПЪРВО - автомобилът не е вещ от първа необходимост, а лукс.

    ВТОРО - не може 21 век най-старите в исторически план европейци да мрем от смог с извинението, че сме бедни. Колите са сред основните проблеми, защото бълват под носа ни. Отнякъде трябва да се започне.

    ТРЕТО - докато има коли за 1000 лева и прегледи по втория начин, ще има заплати по 500. Тоест ще си мишкуваш така вовеки и няма да кажеш на шева:
    - Ский са, ако си некадърен в бранша и не можеш да плащаш човешки заплати, затваряй кепенците! НО това не са пари
    А ако всеки на интервю му го каже, той или ще повиши заплатите или ще затвори.

    Така ще се оправим! Без революция няма развитие и няма промяна към по-добро!

    Коментиран от #154

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 БАЙ ГАН4О

    6 4 Отговор
    Управниците да се готвят за посещение на Кадафито
  • 151 Прости са да

    4 5 Отговор

    До коментар #146 от "Прост народ слаба държава":

    Какво им обясняваш, то това нещо данъци, икономика, БВП - държавта ги прай нарочно зле тия неща. Щото нищо не е свързано. Ти ми давай 10000 ойро заплата ама данъците да са ми 8%, че 10% ми се виждат много. А па ония бонаци британците 50% плащат (ХА ХА). Искам болници и пътища кат на запад обаче, ама нека държавата да ги плаща, че мойте 35лв на месец ги давам за цигари...Това че всеки втори жител е с кола в БГ-то то няма значение тъппите германици от всеки 4 двама имат кола не може то така!

    Коментиран от #257

  • 152 мдам

    6 8 Отговор

    До коментар #128 от "Джудж":

    Никой никого не лишава от правото му да има автомобил. Просто като нямаш пари за кола не караш кола. Колата е удобство, за което се заплаща. Като нямаш пари да си позволиш това удобство ще мислиш други варианти. Като не можеш да си позволиш кола не означава че си дискриминран.
  • 153 Един

    33 2 Отговор
    Много галфони са се изказали в подкрепата на малоумието на Ненов, мога да се обзаложа, че 90% от тях са прости галфони от Софето! София не е България! В провинцията колата не е лукс а нобходимост щото нито градски транспорт има нито до болница може да стигнеш нито нищо!
    Няма човек, който да не иска да кара възможно най-нова кола, само че ние не крадем евро-пари и не работим по министерствата! Вземете си извадете главите от задниците и лошата миризма ще видите, че не идва от колите и ще изчезне!!!
  • 154 filo

    16 3 Отговор

    До коментар #148 от "ИСТИНАТА":

    Категорично не съм съгласен:
    1. Автомобилът в днешно време не е никакъв лукс, а абсолютна необходимост.
    2. Не само колите замърсяват. Повече замърсяват индустриалните машини (автобуси, камиони, селскостопанска техника), за които никой не говори, ТЕЦ, други предприятия, идиотите, които живеят в София и се топлят с твърдо гориво.
    3. Много коли на 5 години замърсяват повече от коли на 10 -12 години например, зависи от експлоатацията и подръжката. Сиреч всичко опира до контрола.
    4. Като кажеш на шефа или да ти повиши заплатата или да затваря той сигурно ще те послуша, защото ще види колко си умен.
    5. Фразата, че без революция нямало развитие е достатъчно показателна, за това колко багаж имаш в главата си и няма нужда да се коментира.

    Коментиран от #250

  • 155 Random

    18 1 Отговор
    Боли ме дедовия.
    Никой не може да ми каже каква кола да карам.
    Ако искам дори и стар мерц дизел ще карам.

    Как така в цяла европа хората се кефят като някой си смени двигателя на колата с някой по-мощен, само тука се цупите и мрънкате.
    Някои пък са щели да забраняват колите...
    Айде моля ви се. Какви са тея тъпотии които ги говорите?
    Като искате нищо не ви пречи да се изнесете в провинцията- има си интернет, работите от вкъщи, ядете си храна от двора, дишайте си чист въздух, оставете другите хора да си живеят.
  • 156 baysando

    1 1 Отговор
    Не е до годините. Такова ограничение няма да помогне.
    А иначе трябва да има регулация за МПС тата-комини, но това не са само автомобили, има обществен транспорт, камиони и тн.
  • 157 анонимен

    10 2 Отговор
    Този министър пие ли си хапчетата редовно.По вероятно е да се наложат конете и каруците отколкото ел. колите
  • 158 причината

    12 1 Отговор
    Верно е всичко , което сте казали и написали до момента .А за горивата забравихте да се изкажете.Тази зима, моята ,,печка" не искаше да запали, което никога не ми се е случвало .И знаете ли причината ??? Замръзнала нафта , купена от ...редовна бензиностанция ??? Температурата беше - 15 градуса . Нормално ли е ?

    Коментиран от #166

  • 159 Теодоси

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "гостенче":

    За 30 хиляди ще си купиш чисто нов но от нисък клас не среден и премиум на 8-10 години.Среден на 5-6
  • 160 плъхчо

    9 7 Отговор
    Според мен трябва да се ограничи вноса на коли над 10 години.
    Българинът не може да си позволи по-нова кола, защото е роб на марката и предрасъдъците. ''Мерцедес да е, Бмв да е, Ауди да е ...и тн.''
    Не е нужно да се купуват чисто нови коли от магазина на 3-4-5-6 години е по добре от 20 годишен Мерцедес или подобна простотия.. Има коли на 5 години, които струват колкото 10-15 годишен Мерцедес.(Нямам нищо против марката М.Б !!!.. просто визирам манталитет). Забележете в другите държави. Новите коли от среден и нисък клас са БЕЗБРОЙ.. докато премиум марките са кът за СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ТАМ ;). П.С. Колите над 10 години са опасни
    освен, ако не си автомонтьор със собствен сервиз и да можеш да си наглеждаш окачването и спирачките поне... Също така евтиното излиза скъпо, защото рано или късно(по-скоро рано) ще дадеш парите си по резервни части (скъпи резервни части) и по некадърници, които ще ти направят колата !в голяма част от случаите! готова за още по-голям ремонт в най-скоро време. Естествено на друга част :D
  • 161 хахах

    0 5 Отговор
    Всеки искал нова кола :) ХАХАХА Е ДАДЕ,АМА НЕ И КИТАЙСКА :) ПРЕДПОЧИТАМ ''СТАРА '' Е38...френд,ще ме извиняваш,ако съм те засегнал нещо ;)
  • 162 Бат Асен

    3 0 Отговор

    До коментар #103 от "KPETEHA":

    Аз освен Tesla друг електромобил който те е тромав не знам.Ти си един който не е виждал кола отдавна

    Коментиран от #167

  • 163 Язе

    12 3 Отговор
    Много интересно как масовите коли, които се купуват от бг средната класа са БМВ-та 5, Мерцедеси Е и Ц клас, Аудита А6 "тройка ТДИ"
    и т.н. Реват обаче на умряло как щели да вземат парите от данъци от "бедните" :) и как НИКОГА нямало да си купят нова дачия за същите пари. Ами... или вземаш ново рено/пежо/дачия/каквото и да е 1.4 бензин, плащаш нисък данък и не цапаш, или си караш "премиум" и да си плащаш като поп за усещането да си возиш д-то в кожа и неколко хиляди кубика.
  • 164 Алфа Ромео

    12 12 Отговор
    Достатъчно е само да забранят вноса на дърти дизели и пак ша има голямо подобрение на въздуха, накъдето и да се обърна трака дърта гадна нафтова печка. Старите бензинки не замърсяват чак толкова, освен ако не горят масло, но те са рядкост тези със син пушек отзад, а и българина кат сложи АГУ и става доста еко колата, макар и старичка.
  • 165 Dss

    17 2 Отговор
    Този тъп министър да се маха и това да не бъде приемано.Само за пари мислят
  • 166 МАК

    12 0 Отговор

    До коментар #158 от "причината":

    Не нормално ! Горивата в Бг са боклук -подобия на горива!! Затова колите тука пушат и смърдят и замърсяват! А скапани горива плюс посредствена подръжка е замърсения въздух! А малоумниците дето се изказват за катализаторите моля да спрат да се изказват!!защото когато се махат еко боклуците на дадена кола задължително минава на ремап на горивните таблици тоест грамотно чипосване защото горивните смеси са регулирани така че да участват върнати газове маслени пари и тем подобни и при махане на еко глупостите колата няма да е в нормите ! Затова се минава през чипосване задължително но това не е без пари нали??!!
  • 167 Бай Пешо

    2 5 Отговор

    До коментар #162 от "Бат Асен":

    Nissan Leaf, since 2010
    Citroen C-Zero, since 2010
    Smart Electric Drive, since 2011
    Renault Kangoo ZE, since 2011
    Tesla S, since 2012
    Renault Zoe, since 2013
    Ford Focus Electric, since 2013
    BYD E6, since 2013
    BMW i3, since 2013
    VW E-Golf, since 2014
    Mercedes B-Klasse Electric Drive, since 2014
    Citroen Berlingo Electric, since 2014
    Kia Soul EV, since 2015
    Hyundai Ionic Electric, since 2016
    Opel Ampera-e, 2017

    Не че нещо ама така за справка кои са нетромавите ел автомобили (на 2 клика за сравката в нета), ма карай си ти премиум класа. Те и каретите на времето са били премиум спрямо колите, нищо че са били луксозни каруци...
  • 168 Селянина с колелото

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "фау ве":

    Ейййй един път да няма какво да допълня...или да напсувам някой. Евала ЧОВЕК
  • 169 това едно на ръка

    6 0 Отговор
    ами дай да кажем и другото! за 8 години ни откраднаха 11 нови автомобила (едната я крадоха, но я бяха объркали, после пак я объркали и пак я гепиха)...
    купени тук!
    нови!
    е вярно на фирма ама ги караме като свои! ами защо да даваме 40 хлд. за нова кола ами не броим 80 хлд. за 8 нови коли... дай да видим тая страна!
  • 170 ХРИСТОВ

    15 1 Отговор
    ДИМОВ....ЕДНА МАСОВА ЕКОТАКСА ОТ СТАР АВТОМОБИЛ Е 275 лв....КОЛКО ПАРИ ПРИБИРАТЕ НА МЕСЕЦ ????... И КЬДЕ СА.....КРАДЦИ...
  • 171 Цървули

    12 29 Отговор
    Всеки взел да защитава безпаричния българин.А къде е казано че безпаричният цървул трябва да вози смръдливият си задник на кола?Нали за това има градски и обществен транспорт.Нали не смятате че индивид , купил кола за 2000лв ще я поддържа качествено?Сносна кола у нас под 10000 лв просто няма.Който може да си я позволи -моля , да заповяда .Другите - мотори,скутери, велосипеди, конски каруци.Всеки според чергата си.
  • 172 Ввв

    12 0 Отговор
    Както се казва,копче за балтона купили.Всичко идва от заплатите бе господа управляващи боклуци.Вдигнете стандарта на живот и всичко ще си дойде на мястото,кой не иска да кара нова кола?
  • 173 Георги

    5 25 Отговор
    Браво,само така ще станат нещата,трябват яко санкции и глоби,никога няма да се осъзнае българина иначе.Огромни глоби за фирми,махащи катализатори,огромни глоби за тези,които карат стари коли,особено дизели.
    Като нямаш пари,няма да караш автомобил... има колелета,има метро,има автобуси(които трябва да се подменят с нови).
    Не се оправдавайте с доходите,и да ги дигнат пак ще е същото,малко ще са хората,които ще купят хибридни автомобили или изцяло на ток,защото каквито и да са евростандартите пак си замърсяват стабилно,особено дизелите.
    Просто за съжаление манталитета е такъв,много са нехайните и недостстъчно информираните.
    Има хора с дихателни проблеми и по-чувствителни такива,има деца,защо трябват да дишат замърсен въздух всеки ден ? Това са и вашите деца...
    Абсолютно недопустимо е да се тровим всички заради неосъзнати хора,които примерно живеят на 10 метра от магазина,но отиват с колата..
    Впрочем трябва да се контролират и камиони и бусчета,използвани от определени фирми предоставящи услуги,занимаващи се със строителство и т.н
    Защо обаче трябваше да чакаме Европа да се намеси ?

    Коментиран от #174, #179, #183, #184

  • 174 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 175 Идиотщина

    6 1 Отговор
    Вместо да измислят начин да облекчат покупката на нов автомобил, било то чрез данъци или (както е в някои страни, когато си купиш електрическа кола) да има някакви субсидии, вместо да вкарат някакъв закон включващ затвор за превъртян километраж при автотърговците, нашите идиоти, както винаги гледат само как да напраправят някоя мизерия. Трябва да си свръх тъп изобщо да мислиш такива варианти като ограничаване на вноса....никъде го няма това....
  • 176 гост

    3 7 Отговор
    Простотията и бездействието се ширят из България, неуките и некомпетентни хора заемат важни постове и спъват каквото и да е развитие.
    В същото време влиза предложение за затягане на мерките срещу маниакален внос на таралясници и мнозинството скача срещу това. А не скача, че го тровят, не скача, че го лъжат и крадат. Това са овце. Докато му е изгодно, или с други думи евтино, било то и вредно да е, трай си, по-добре било така.
    Това поведение ли трябва да се стимулира? Как карате по улиците? Как возите децата си в колите? Какво пуши от ауспуха ви? Кой ще отровите вие? Това е персоналната отговорност. ТЕЦ и запрашаване на улиците са отговрност на община, инвеститор и др. Вие поемете вашата отговрност. Изискайте от общината тяхната отговорност. Имате ли смелост да направите правилното и да поемете лична отговорност?
  • 177 Светльо

    11 2 Отговор
    Незнам какви филми гледат пишещите, но в днешно време, за да си конкурентно способен, независим и водещ нормален живот колата е абсолютна необходимост! Софиянци да не пишат. В другите градове градския транспорт обикновено е лош и нередовен или пътува много дълго време от точка А до точка Б! В необластните градове градски транспорт липсва. Едно сносно колело, с което не си самоубиец(колоездач съм, винаги когато кога ходя с колело навсякъде) струва над 300-400 лева и може да се кара само когато не вали и основно лятото. При това сам. За жената? За децата? 3 по 400? За колелета? Аз си взех кола за 800 лева и си я направих тип топ и сън сигурен че съм технически изяден и катализатор не съм махал! Колите не са проблема, индустрията е. А в София може и колите да са. В провинцията не са.
  • 178 ДЖО

    5 0 Отговор
    Пълен глупак! Все такива ги слагат на отговорни постове в държавата. Самозабравили се охранени подмазвочи. И само и само да се каже че взимат някакво отношение и да си заработят заплатите "блеснат"с някоя щура идея. Ама дали е разумна или приложима, това е друг въпрос. Та на този министър искам да кажа че това са неща от които въобще не разбира, завалията, пък се "изцепва", та искам да му кажа че в цял свят се продават автомобили втора ръка. Нека провери. Аз имам приятел в Канада, в гр. Квебек който е собственик на къща за коли втора ръка. Дали пък е умрял от глад!? Не, не е, дори съм сигурен че е по богат от министър Димов, без да се възползва от Еврофондове. Защото това е бизнес и то печеливш и виноги ще има пазар за стари коли. Пък дали на тамошният министър на екологията, няма да му хрумне и тои да приложи българският челен опит на г-н Димов!? Сигурно не е стигнало до неговите уши.
    Мой колега си купи БМВ Х5, от българското представителство. Нов, лачен чудо автомобил. Ходихме да го вземем заедно. Да новото си е ново, но не всеки може да си го позволи. Той и трепереше като на дете.Но след два месеца започнаха проблемите. Разбита рейка, при положение че той кара по внимателно то баба ми, накрайници и някакви втулки и тампони. Ха! Нова кола! Но сглобявана в САЩ!??? Пък аз успях да си купя втора ръка от познат, Мерцедес Е - класа, на 5 години, купувана в Германия от дилър на марката. Вече е на 14 год. и 250 000 км. Карам го 9 години все
  • 179 гнида

    7 3 Отговор

    До коментар #173 от "Георги":

    Братчедите карат почти само бангии за които ти говориш .... За тях ще важат ли същите мерки ? Щото те най-много гласуваха за сегашните ? Ако важат съм съгласен ! Да , ама не ...... нали бе братчед .....
  • 180 Наблюдател

    14 1 Отговор
    Министър Димов,ще обясните ли,по някоя от националните телевизии,с думи прости,как средностатистическия българин,който получава около 800 лв. заплата,би могъл да си купи нова кола?Давам ви пример:една нова кола,нисък клас,базов модел струва около 25000 лв. Да предположим,че банката ни отпусне безлихвен заем за покупка на нов автомобил /нещо,което го няма в България,защо ли?/,за срок от 5 години.Това прави 416.66лв. месечна вноска.Тоест повече от половината заплата ще отива за изплащане на новата кола!!!Е,как ще стане???Първо направете така,че хората да получават нормални заплати,а те сами ще започнат да си купуват нови автомобили,никой няма да чака покана от вас.
  • 181 Подкрепям

    4 19 Отговор
    Който няма пари няма място на пътя освен като пътник! Как мислите че тоя който си взима кола за 1000лв ще си купи гуми и накладки? Ами не няма и ще прегази утре вашето дете!

    Коментиран от #185

  • 182 ДИЗЕЛ

    5 0 Отговор

    До коментар #147 от "Сонда в":

    И, какво като караш Волво 2012 г. ? Това трябваше да ме впечатли ли? Ми изобщо даже не ми правиш впечатление. А брътвежите, които си избълвал ти и онзи другия "умник гостенчето" във форума си ги запазете за себе си. Аз твърдя, че дизелака ми е в перфектно състояние от където и да го погледнеш. И да без катализатор е и не надвишава екологичните норми, без да "бутам" пари по техническите пунктове. Нито се имам нито се познавам с техниците. Умишлено не назовавам марката на автомобила си, за да не възникват спорове. А вие двамата "капацитети" си бръщолевете глупостите на воля не ми пречите.

    Коментиран от #269

  • 183 МАК

    5 0 Отговор

    До коментар #173 от "Георги":

    Що не ходиш да се переш ти гостенина и още няколко души къде пишете глупости по отношение на дизелите! Съгласен съм да трябва да има контрол защото също мразя пушещи бараки такива трябва да бъдат спирани и заставяни да оправят двигателите си. Недейте да поставяте всички под общ знаменател има и други хора като мен който знаят как да си подържат колите била тя дизел или бензин!! Мойта кола е без еко глупости ия подържам на високо ниво без да правя компромис за качествени масла филтри и други консумативи и е със сигурност във нормите!но за съжаление не всички мислят и действат като мен!!
  • 184 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #173 от "Георги":

    Гост-стар автомобил-тъпо изказване,вероятно парите ги имате от мафиотски действия.
  • 185 ДДДДДДД

    6 0 Отговор

    До коментар #181 от "Подкрепям":

    Това с гумите не го споменавай че и там е една драма и един рев. Отивам за НОВИ гуми втора ръка само на 8 години. Има още хляб в тях
  • 186 лимонад

    7 16 Отговор
    защо един не прочете статията както трябва, а все инстинктивно се мисли за най-лошото?
    Защо не виждате предимството на това да караш нова кола ? Като няма друг избор - всеки ще си вземе нова.
    Кой е казал, че някой ще ви вземе колите или че няма да има стари коли? Тях пак ще си ги има, но ще се внасят с страната коли под 5г възраст. останалите ще е забранено да се внасят.
    Кой е казал, че няма да може да си карате 15 годишните коли ако отговарят на изискванията ? ще могат и да се препродават..., само "нови" стари бараки няма да може да се внасят.
    Контрола така ще е доста по-добър отколкото в момента, както всеки дига ръце и вика - батка аз така я внесах, нищо не съм барал... нито километри, нито бронята със свински опашки съм връзвал.....
    Това дето го имаме внесено в страната, още 15-20г не може да се изчисти, за да се види ползата от тая реформа, но това е правилния път.
    Иначе винаги ще сме хора втора ръка - с кола втора ръка, с гуми втора ръка, с дрехи - втора ръка, с живот - втора ръка.... За да се развиваш трябва да гледаш напред към по-хубавото, не обратно.
    С тази промяна има шанс цял един сектор да се подобри, аналогично е на промени в съдебната система или здравеопазването...
    Та нали като всеки 3ти започне да си купува нова кола (а не както сега 1/20), ще намалее нуждата от части 2ра ръка, ще намалеят кражбите и престъпността поради по-ниското търсене на такива. Ще намалеят нерегламентираните гаражни сервизи, чиито ремонт понякога е под въпр
  • 187 сноу

    11 0 Отговор
    Ама то Димов не е виновен ,те юнаците от представителствата на авт оканцерните ,ще си намерят и други димовчета ,че трябва да ги опъчат като велики мениджъри ,че и пачки трябват...Пък журналята толкова ли не им достига смелост да го питат министърчето ..а тия коли довчера т.е преди да дойдат тук в БГ да не са бръмчали по Марс ..?Нали по Европата са припкали ,пък и там има втора ,трета та и пета употреба...
  • 188 Гост

    19 6 Отговор
    И друг момент има.
    Преди време имаше репортаж от едно немско миньорско градче където по улиците се движеха само опели и фолксвагени. Та питаха един случаен човечец - не може ли с миньорската си заплата / доста над средната в страната/ да си позволи нещо по-така да кара. И човека простичко отговори, че разбира се че може, но луксозните автомобили ги карат шефовете на компанията, а той не е от тях.
    А при нас всеки дрисл* и махленска ки*ла иска да е "премиум", нищо че не е изкарал и един лев с честен труд през живота си. И понеже няма как да си купи нов "премиум" - търси врора употреба. Да, ама "премиум" 1.4i , дето само да "души" бензина нема, а пък 4.0 много харчел и щял да му скъса джеба! И за по-тънко тариката заключава че 3.0 ДИЗЕЛ е дъ бест. Нищо че няма пари да го поддържа или да му смени катализатора например. И пак се прецаква, щото немеца му е сметнал ресурса и на двигателя и на купето и го е изцедил до дупка от юнашко юркане преди да се отърве от него и да я смени с по-новия модел.
    Та поговорката е : Видяла жабата че подковават коня, та и тя дигнала крака.
  • 189 Един

    23 1 Отговор
    Само да добавя, преди няколко дни излезе публиказия за анализ от БАН, че заплатите ни са 4 пъти по-ниски от средните за европа, докато производителността ни вече е достигнала 50% от средноевропейската.
    Когато идиотите като Ненчев се загрижат и зплащането да е европейско или поне да получаваме реално изработеното, тогава да ми обясняват, че трябвало да съм европеец с 4 бона заплата за семейство лесно ще отделиш 300тина лева вноска по лизинга на една прилична нова кола! Ама с 8-900 лева за семейство месечен доход в провинцията (и то при късмет) тая работа няма как да стане!
    Тоя път ако трябва ще ида лично да го гръмна пък после ще ми благодарите и ще ми вдигнете паметник!
  • 190 Някой

    17 1 Отговор
    Голям проблем, няма що.
    Събухме гащите на държавата, като оная мръсница Кунева изтъргува 4 блока на АЕЦ за пенсията си. Респективно, ТЕЦ-овете бълват замърсявания .
    А евтин ток за електромобили няма!

    Някой да се е загрижил за това?
    Вместо Куневата да е в пандиза и ключа от килията и да е на дъното на Черно море.

    За автомобилите, достатъчно е отстъпка от данъка според еврото на колата.
    За замърсяване с въглероден двуокис - зверски данък за дървосекачите - диоксида се преработва в кислород от растенията/горите.
    За прахово замърсяване - кметовете на селищата, които не мият улиците след зимния сезон и този прах от опесъчаването се вдига от колите във въздуха.
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Един

    16 1 Отговор

    До коментар #191 от "НА МИНИСТЪРА МАЙКАТА":

    В тоя ред на мисли си мислех че след 2 дена е парада на п...тата в София, да му пожелаем на "Министъра" (а не на жена му) да го уважат поне по веднъж ;)
  • 193 hmhmhm

    19 3 Отговор
    Еко министре ти си тъп. Новите коли се правят да им изтече срока на обслужване 5г. и заминават за кофата.

    Коментиран от #194

  • 194 МАК

    15 3 Отговор

    До коментар #193 от "hmhmhm":

    Върви им обяснявай на комплексираните неграмотници пишещи по долу където лаят за чудните им нови коли,който са точно до гаранция зададено заводски и са до там!!
  • 195 Иван

    18 4 Отговор
    Ако имах пари. Щях да си купя нова кола.

    Коментиран от #200

  • 196 stefan

    19 0 Отговор
    Кой не иска нова кола, всеки иска но реалността е, че с африкански заплати и европейски цени не става.
  • 197 ГОСТАКИ

    16 1 Отговор
    Боже каква наглост!!!!! Това е недупостимо!Видиш ли човек с заплата 700-800 заплата ,и е задължен,ако иска да се предвижва самостоятелно,със собствен автомобил,той трбва да си купи нов ,но парите не му стигат. И през това време как да му стигнат парите за сметки и данъци,и евентуално има деца,ученци,или студенти...
    Тегли кредит ,за да купи кола ,да колата е нова но се чупи,заради прекрасните ни чисти,гладки пътища,и колата трябва да се ремонира.Кое по напред,кредита,децата и семиството или колата.
    Мога да дам хиляди сценарий какво и как може да стане ,но ме рзбрахте ,ТОВА Е ПОРЕДНАТА ИЗГОДА НА „ДЕПОДАТ“.
    Няма смисал от обяснения ,приказки ,гневене и псувни.АКО НЕ СЕ ДЕЙСТВА ,ЩЕ ЗАГАЗИМ ДЪЛБОКО!!!
  • 198 Един

    7 1 Отговор
    А... и момчета да припомним още един аспект касаещ това "гениално" намерения на "министъра" (апропо помните и че е патриот нали - помнете кой ви го натика)!

    Та аз ще съм последният, който ще седне да защитава родните авто-джамбази, но тук говорим за убийството на десетки хиляди малки предприемачи и вземане хляба на десетки хиляди семейства!

    Повечето вносители на нови автомобили са клонове на чужди компани, които само обират парсата и я изнасят извън България!
  • 199 До хората ЗОМБИ

    22 2 Отговор

    До коментар #130 от "Някой":

    Каква Швеция, каква Холандия бре Ганьо ? Намери с кои да се сравняваш. Тук е балканския полуостров - най бедната част от Европа. Така е било така и ще бъде. Каква екология, какви канцерогени ти се въртят в главата- НА КОИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МУ ДРЕМЕ ЗА ТЕБЕ ЗА МЕНЕ И ЗА ЕКОЛОГИЯТА? Идеята на ЧЕРВЕНИТЕ ПИРАТИ е проста като Българина: 1. СПИРАМЕ СТАРИТЕ АВТОМОБИЛИ. 2. ГАНЬО СИ КУПУВА НОВО ПОДОБИЕ НА МПС ОТ НАШИТЕ МАГАЗИНИ естествено на лизинг ОТ НАШЕТЕ БАНКИ защото вече сме го направили клошар и няма 2лв.в джоба. И ТАКА СТАВАШ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ "РОБОКОП" и следващите 5 години блъскаш като идиот да им изплащаш Дачията, Шкодата или там какъвто боклук си взел.
    А пък други хора мислят, че е по-добре да карат 15 годишни Мерцедеси, БМВ-та , АУДИ-та , защото и след още 15 години ще са ПО-КОЛИ от новите тоалетни дето червените пирати искат да ви пробутат.

    Коментиран от #234

  • 200 ДОКТОРА

    5 4 Отговор

    До коментар #195 от "Иван":

    ТОЧНО ЗА ТОВА НЯМАШ ! следващия моля
  • 201 от народа

    9 3 Отговор
    От каде пари за нова кола , хората едвам свързват двата края , рабориш като роб за някаква си мизерна заплата и като си платиш тоци води се чудиш колко ще останат за храна , а онея п*****зи в парламента каточили нарочно мислят как да направят мизерното ни същесвтуване още по-мизерно ...
  • 202 Т Живков

    11 0 Отговор

    До коментар #113 от "гостенче":

    Жал ми е за тебе брато, какви глупости си принуден да пишеш за 20-30лв. на ден.
    Намери си по-читава работа
  • 203 Решение

    7 10 Отговор
    Не мога да разбера, защо повечето пишат без никой да даде решение на проблема. Има начин във времето да се изчистят колите без катализатори и ДПФ: 1. забраняват регистрация на автомобил без катализатор и не отговарящ на нормите за вредни емисии.2.вече заварено положение без катализатор и т.н. има гратисен период от примерно 2 год. да си оправи или бракува колата. иначе се спира от движение.3. стимулиране на народа да си купува нови автомобили по ред причини. По-ниски данъци и безлихвен кредит. Така след време ще се изчистят старите и замърсяващи автомобили.А който не може да си стегне колата, няма да има.

    Коментиран от #204, #209, #229, #255

  • 204 лалала

    3 7 Отговор

    До коментар #203 от "Решение":

    нито една от точките, които си предложил не е решение. дори не е замазване на проблема. просто е поредното създаване или вменяване на отговорности на различни институции с цен облагодетелсването им.
    единственото решени е забрана на внос на коли с над 10г възраст. по-натам може и да се намали на над 5г.
    така ще се внасят само нови коли и ще си се карат и поддържат тук.
    това автоматично ще намали процента стари коли. ще се внасят такива, точно преди да станат на 10г - от там - който иска да си ги поддържа и кара. който има 20 годишна - продава я или тук или навън...
    евентуален проблем могат да са само луксозните стари коли - т.н "акционерски". повечето от тях така или иначе не се карат.... та само това е изключението, за което други държави са измислили решение.

    Коментиран от #211

  • 205 Uflaf

    6 2 Отговор
    И значи този който няма пари за нова кола пак да е надупен още повече с в пъти по-голям данък. Умния , да си изпиеш правилните хапчета . Ми нали и този данък ще спре да плаща щото вече няма с какво бе.... Вместо да направите винетките според изминатите километри / колкото ползваш и толкова ще плащаш / то все стригане в общото стадо. Народа няма да усети справедливост , а само нож. Оная дето ги направи 100 лв и министерство и измислиха. На който направи прегледите по 100 лв и винетка 200 половин България ли ще му харижите или втори председател ще го направите. Не виждате по далеч от носа си . Няма да изкарате и този мандат. Ми минете по нелегалните места дето разколачват стари коли и замръсяват всичко наоколо. Всяко село с циганска махала си има дворове пълни с коли и поне два рода "бизнесмени" и всичко си е на поляната. Трябва само да събирате ,ама не.... от данъци на нормалните работещи бедни.
  • 206 цъфти

    9 1 Отговор
    Тоя тъпанар да си знае,че ако го срещна с моя таралясник на пътя сразу,ама сразу право в него и ако оживее да си запали свещ като копраля!! Пък аз ще вървя на топло и на храна в панделата и "Ще стана човек"както го е казал поета!!
  • 207 Plovdiv

    14 0 Отговор
    Пък в Румъния просто вдигат заплатите... Нека питат по този въпрос оня, който, още преди да се натрапи пак като "премиер", имаше 60+% неодобрение, а сега вече сигурно е 90+. Интересно какво ще надрънка...
  • 208 Sani

    6 1 Отговор
    Спрете изкупуването на катализатори - лесно е стига фирмите да не са ваши!
  • 209 МАК

    4 1 Отговор

    До коментар #203 от "Решение":

    Бих те поправил нека строго са отнесат към мърлячите който не си подържат колите както трябва и бълват отзад а те не са малко да им се даде срок да си оправят двигателите! А хайде да бе изказваш за катализаторите защото тука тия боклуци горива тия еко боклуци се затлачват и задръстват !! Доказано!! А като се разкарат и се регулират нещата в електронния блок тя си спазва без тях нормите не казвам че е идеално но със сигурност ги спазва отколкото с тях затлачени вече!!

    Коментиран от #236

  • 210 Дядо Цоко

    8 2 Отговор
    И сега какво – от ведомството на Павлова ще забранят на най-добрия ми приятел, който кара 25-30 годишни автобуси за кеф, да си ги кара или как? Сякаш и изсмуканата от нечий кирлив дирник идея за тол-система върху 83% от републиканската​ пътна мрежа не е също толкова голяма идиотщина?
    Сигурно ще го принудите с актове да си бракува машините, които са в отлично състояние и имат сложени катализатори по 2400 лв всеки, и които гълтат по 1000 лв на месец за поддръжка, и така да си погребе детската мечта?
    Няма проблем, ама след това живи ще погребе и вас, алчни вампири такива!
  • 211 Решение

    5 0 Отговор

    До коментар #204 от "лалала":

    Добре, а какво ще правиме със съществуващите стари и димящи коли ? То нека ги забранят, но защо да не си внесеш автомобил, който е на 11 години, тоест 2006 г. тогава не са ли били евро 4. И също така, ако си ходил по Европейски държави ще видиш, че не всички карат коли до 10г. Но това не означава, че са трошки и не стават за нищо. По начина, който казвам след време ще се изчиснят нещата и сами ще се регулира автомобилният парк вБГ. Не става да кажеш на бедния Българин, че от утре му забраняваш без това и онова, не можеш да шофираш. При положение, че до сега никой не ти е правил проблем, ако си махнеш катализатори и др. неща. Няма глоби или спиране от движение.
  • 212 ОЧЗ

    2 2 Отговор
    Тази статия си е зле скрита PR акция на автоджамбазите! Още от днес цените им са тръгнали нагоре, щото видиш ли - каквото е внесено, внесено - вече няма!
  • 213 озз

    7 1 Отговор
    Има те много здраве от мен господа дипоп.тки ще си карам старата е36 ца докато свят светува щото за мен друг автомобил не съществува и ше ви плащам от трите най дългото.Квото ви плащам и ся
  • 214 Belov

    3 2 Отговор
    Tova moje da se reshi samo s po dobri i podobreni novi katalizatori i nai veche potdarjane na avtomobila

    Коментиран от #215

  • 215 МАК

    3 0 Отговор

    До коментар #214 от "Belov":

    Да точно така качествена истинска подръжка и катализатори който не се съсипват и разпадат и не осакатяват двигателя със времето!!

    Коментиран от #223

  • 216 ние

    12 0 Отговор
    не искаме стари депутати и 2 ръка/мандат/но от партийните централи толкоз!Бил си депутат не ставаш и нямаш право пак да се кандидатираш
  • 217 Карло

    4 12 Отговор
    Всеки има право на мнение! Виждам,че и много хора тук не са си го спестили-така и трябва.Аз като собственик на 3 коли - Golf 3 1.9 TDI 97, компактен клас 2 годишна японка закупена нова,и супер луксозен джип закупен пак чисто нова ,на коятобазовата цена е 75000€! Съм на мнение,че най-големият проблем свързан със транспорта на населението са ГТП пунктовете и подкупните полицаи! А за ганьовския манталитет няма какво да коментирам-той е невидимият най-голям проблем.Било колата необходимост?! Чакай малко, в провинцията родителите ми всеки ден отиват на нормална работа на минимална заплата пеша или със тролей, и да вали и да гърми! Значи можело ,а? Аз имам собствен бизнес и когато ми потрябва за работа си карам голфа за стока,карам средния клас ,когато ще пътувам до супер маркета ,за да си накупя седмично нуждите на домакинството.Джипа се движи на година 2 пъти за почивка на дълъг път някаде из Европа , тук таме за кеф и да не хване паяжини(това вече си е моя прищявка ,защото мога да си позволя)! през почти цялото време обикалям със градски транспорт и много рядко с такси.Я ми кажете сега Псевдо-Гъзара Ангел (черния) ,Хасан (тариката) или Митьо ( който е от 5 години в Англия) като ме гледат от е60-ката си, за какво ли си ме мислят? Ето тук е основния проблем!! Не може На човек който няма , или не му се дават едни 1500-2000 лева за поддръжка на кола на година да му се позволи да има кола! Не ми се оправдавайте с тези фрази, че е необходимост, тъпо е! Вие сте си а
  • 218 gosta

    6 7 Отговор
    Не става въпрос за нови коли да си купуваме . Идеята е да се спре вноса на стари возила от порядъка на 95-98 и 2000 година . Защо всички веднага наскачахте като скакалци срещу човека я вижте Македонци ,Сърби и Румънци при тях кола под ЕВРО 4 е с голяма еко такса или мито . Та да попитам мрънкачите тук тия хора по глупави ли са от нас ,че се грижат за екологията си . Явно си мислим ,че като си купим някой стар автомобил за 2000 лв и го караме 4-5 години без нищо да правим по него и си го ремонтираме сами пред блока и си изхвърляме маслото в казаните за боклук това е нормално защото сме бедни , е аз не го мисля така . Аз имам автосервиз в София и от две години съм спял да обслужвам коли под 2003 година и според мен така е нормално защото до като има кой да ги съживява старите коли никой няма да я смени . Няма бедни в тая държава има некадърни мързеливи и неграмотни бедни всички други на които им се работи изкарват пари . Да знам за малките градове ,че там са малки заплатите но това си е пак заради нас хората защото се хващаме да работим за тия пари .

    Коментиран от #225, #226

  • 219 Аз съм

    4 8 Отговор
    Хора много сте заблудени че новите коли са направени да изкарат гаранцията и са за скраб.От опит Ви казвам че има дачия в Смолян на 600000 която е 2006година кога според Вас е изтекла гаранцията.Говорите смешки само и само да се успокоите че премиумите дето карате са изтинските кенефи тоест коли.Шарнир на 200000и съединител тогава всичко за 250 български лева.Продължавайте да живеете в заблуда кое излиза по евтино,дали на вашия таралясник ще му се отвори ербега ако се наложи да ама неееее.
  • 220 нено димов министарчето

    7 0 Отговор
    да ви е.. м...та на всички министри и лично на премиера останете си сас здраве има и други начини за унищожаване на този мършав народ дигаи тока водата намаляи заплати и ще ти доидем на гости пред парламента малко още трябва
  • 221 hmhmhm

    3 0 Отговор
    Ало еко балъците я направете следния експеримент пуснете градският транспорт в София без пари и да е редовен и да видим колко коли ще останат в София а не сегашните1.60????
  • 222 СтарТИРаджия

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Тошо":

    Байчо, ако спрат тировете, знаеш ли колко десетилетия на зад ще се върнем? Като икономика, която и без друго не е цъфнала и вързала. Това първо. И второ, по какво на бас, че на десет камиона поне 7-8 са от евр. 4 нагоре, относно вредните емисии и твърдите частици, а на десет дизелови автомобила дали има и два?!

    Коментиран от #254

  • 223 Неграмотен

    2 1 Отговор

    До коментар #215 от "МАК":

    А вечна батерия не искаш ли да ти изобретят???
    Катализаторите действат на базата на химична реакция и се изхабяват с времето. Редно е да се заменят както всички останали консумативи.

    А накладките в твоята кола и те ли са вечни а????

    Коментиран от #227

  • 224 Каброн

    8 1 Отговор
    Знаете ли има блестящи коментари и не чак толкова добри.Но жалкото е че онези ми там"УМНИ"глави не ги четат малко да се осъзнаят колко са глупави.
  • 225 МАК

    8 5 Отговор

    До коментар #218 от "gosta":

    Гледай си работата. Стига с тия нови боклуци!! Карайте си ги и си вярвайте! Предпочитам немска кола до 98 ма отколкото боклук от 2005 примерно! Съжалявам! Качеството и здравинатс са в пъти за по старите коли отколкото пластмасовите щайги за който искат по 40000 лева.никога няма да им ги дам нищи че може и да ги имам! Ще си карам голфа на 20 години ще си го подържам истински аз защото знам какво слагам на колата си харчи си ми 3,7 /100 извън града и не повече от 5 /100 градско без екобоклуците не пуши и дими като повечето бараки по пътя!! Аз съм за да се внасят по стари коли и съм съгласен да се подържат по определени изискванияза да са в норми ако не да аи му я спират докато не я оправи това е! Недей да дрънкаш , че новите кенефи са по добри Ами не са !!!не мисля че само аз мисля така !!
  • 226 СтарТИРаджия

    1 2 Отговор

    До коментар #218 от "gosta":

    О,к ама в твоя сервиз дизел от бензин не разграничавате май?! По германци от германците! Германеца признава бензинов автомобил, производство след 1997 год. с изрядно катализаторно устройство за еко-годен, а дизел минимум евр. 4! Вие направо... министъра ряпа да яде!
  • 227 МАК

    4 1 Отговор

    До коментар #223 от "Неграмотен":

    Неграмотен да няма вечни неща далеч съм от тази мисъл но има направени по ново поколение катализатори наречени хай флоу катализатори които са в пъти по дълъг живот от класическите керсмични боклуци който след 150000 км е риск да се оставят защото последствията бъркат в джоба!!

    Коментиран от #231

  • 228 ДДДДДДД

    4 0 Отговор
    Над 200 коментара... Така беше и с винетките. Накрая и този закон ще мине всичките ще си плащаме и те това е.
  • 229 Сиромах

    4 2 Отговор

    До коментар #203 от "Решение":

    А може ли гратисен период за да си сменя заминалите накладки или изгорелите крушки на мигачите. Абе какви са тея глупости има норма за изправност на автомобила , покриваш караш непокриваш гориш.
  • 230 TUV

    2 2 Отговор

    До коментар #144 от "Прост народ слаба държава":

    Ми те и минимум половината от новите коли в магазините не отговарят на Евро изискванията в момента.
    Дачия,Шкода.Пежо.Опел,Форд...и тн. нямат нищо общо със колите продавани в Западно европейските страни.
    Та незнам дали немците няма да ти бракуват новата шкодичка ако им я покажеш.
    3552
  • 231 Неграмотен

    3 1 Отговор

    До коментар #227 от "МАК":

    ХАХАХАХАХАХ започна да се осъзнаваш, еми прогреса върви напред така че вземи си една 7ца и си свиркай с уста стига ги стиска тези пари, за под земята ли ги пазиш?

    Коментиран от #237

  • 232 ЮТС

    9 1 Отговор
    Другарю Димов, като ще "пазите" въздуха на българите - погледнете от какво мре той, и кое го съсипва - мисля, че въздухът е най-малкото зло от 100 неща които мога да ви изредя!!!
  • 233 народът

    9 2 Отговор
    Това са глупости! Въздуха да не е замърсен от вчера? Видя се, че старите автомобили са много по-надеждни от пълните с електроника нови и айде да правим оборот на западните производители. Да спрат и хората да се отопляват на печки и всичко да приключва...
  • 234 Алфата

    2 13 Отговор

    До коментар #199 от "До хората ЗОМБИ":

    Колега много си далеч от истината! Честно. Нито един 15-20 год. средно експлоатиран автомобил няма шанс срещу чисто нова дачия и шкода на база сигурност и без аварийност, т. е. толкова любимия на японските фенове лаф - надеждност! Нито един! Особено в първото десетилетие на новият автомобил. Както искаш ме разбирай, но ако не си неграмотен или дечко, ако не си болен от премиум-болест, никога не си имал възможност да го установиш лично, или от чиста снобарщина, и комплекси не го признаваш!

    Коментиран от #235, #242, #252

  • 235 МАК

    9 3 Отговор

    До коментар #234 от "Алфата":

    Това за безаварийиността на дачия или шкода натъпкана със електроника ги разправяй на китайците в Илиянци!!
  • 236 Госпожицата​.

    5 8 Отговор

    До коментар #209 от "МАК":

    Да забранят вноса на автомобили преди 2000г
    Данък такса за АГУ и метанови уредби да е по нисък,а дизеловите​ да е двойно.ГТП да е както в Германия и Швейцария,ако има нередност да се спира автомобила до отстраняването му и т н.

    Коментиран от #238

  • 237 МАК

    2 2 Отговор

    До коментар #231 от "Неграмотен":

    много електроника бре бил съм на тест драйв не ми допадна аи със тез скапани адаптивни съединители направи ме отказаха изобще да ги погледна!! Просто след време ще си конверсирам 3ката на електро задвижване и това е! Надявам се да се появят свестни фирми затова!!
  • 238 МАК

    3 3 Отговор

    До коментар #236 от "Госпожицата​.":

    вие откъде се пръкнахте разбирачка!!напротив АГУ та като тези в Бг в германия са забранени освен фабричните от заводите! Двойни данъци за такива като вас дето халхабер си нямате понятие от качествена подръжка!Хайде у ляво!бас държа че си подържаш колата посредствено!!

    Коментиран от #240

  • 239 недоволен гражданин заради колата си

    10 2 Отговор
    Като вдигнат заплатите и спрат да вдигат безразборно цените на стоките и данъците, и аз бих покарал един еърбъс или даже по-добре, един мерцедес ама като на политиците, с противо-танкови и противо-въздушни установки , картечници, противогази и подсилени стъкла , които да ме пазят от ''народната любов''.:D :D :D
  • 240 jumper

    4 3 Отговор

    До коментар #238 от "МАК":

    Личи си че хич не си наясно с АГУ в западните държави. Там са си позволени отвсякъде дори и не фабричните. Просто си плащаш едни 5 000 евро за една такава, а не като в България 1200 лв

    Коментиран от #245

  • 241 Дядо поп

    9 3 Отговор
    На прост народ-прост и корумпиран министър.Досега няма
    нито едно изследване ,кои и какви коли,колко точно до-
    принасят за замърсяването на въздуха и с,какво.Примерно
    катализатора на бензинарките служи за намаляване на
    емисиите от въглероден оксид,като почти не засяга
    емисиите на прахови частици заради,който е шумотевицата.
    Тоя министър действа,като селски кмет без оглед на наука
    и практика.Всички мерки,който предлага освен да увеличат
    корупцията друго няма да направят.Да се учат от Лондон
    там влизането в центъра е една капа пари,отделно ако
    искаш да паркираш още една.Тия продължават да се учат
    от руснаците,там се набляга на контрола от държавата,а в
    САЩ и Канада даже няма и ежегодни технически прегледи
    камо,ли някой да ти проверява колата по пътя,и въздуха им
    е в пъти по чист от нашия.
  • 242 До Зомбитата

    11 3 Отговор

    До коментар #234 от "Алфата":

    Готов съм където и когато кажеш да го проверим. Един челняк с по 80км. Аз ще бъда с Е39 или А6 не с S класа А8 или 7 ца, за да не е супер брутално.
    Ще извикаме и някоя медия да го документира за да престанете да се заблуждавате ,че самопреместващите се ковчези са сигурни и безопасни ”автомобили
    п.п Ще се блъскаме в каквото избереш ти, в дърво ,стена , еди в друг.
    Ще пробваме и екстремно спиране, и завой с висока скорост.
    Аз ще бъда с една кола Вие трябва да сте трима с три коли.
    Сериозен човек съм , даже може да се сприателиме ако някои от вас отцелеят.
  • 243 бай село

    31 2 Отговор
    До коментара на Георги ! Не съм съгласен , че старите автомобили трябва да плащат високи данъци , да се спират от движение и така нататък! Вие в столицата си имате метро , автобуси , трамваи , таксита и всякакви глезотии , но как са нещата по селата и провинцията? Представете си , че живеете на село където липсват тия глезотии и ви се разболее детето или близък във вашето семейство , как ще процедирате ? Търсите лекаря, който обслужва няколко села и графика му е веднъж седмично във вашето населено място , но уви , после звъните за линейка , но се оказва , че или е по адрес или повредена как ще придвижите близкия си до най близката болница , която е на повече от 20 км? На село глезотии няма, е може да се намери някое колело , но едва ли ще е удобното превозно средство за тая цел! Така , че гражданино столичанин старите коли се ползват от бедните не за лукс , а за оцеляване! На село колите се карат при необходимост и при спешни случаи , а не за гъзария , като вас БОГАТИТЕ!!!!

    Коментиран от #296

  • 244 Дядо поп

    8 4 Отговор
    Навремето комунистите паднаха от власт,че се чакаше с
    години за кола сега и тия ще паднат ако посегнат по
    колите на хората.
  • 245 МАК

    9 4 Отговор

    До коментар #240 от "jumper":

    Ако не е фабрична от завода хич недей да ми обясняваш! Знам колко е евтино на Газ и как повечето с това вмешателство стават гробници със неравномерно работещи мотори пушещи разни цветове отзад и смърди гадно съжалявам!!! Тюв няма да минеш с сложена АГУ подобно в Бг освен фабричните!! Дай да не спориме затова няма смисъл карам и бензинова кола НИкога няма да види АГУ защото не е проектирана затова от завода. Ако искам да се отърва може да се прежаля но няма да стане това!!!
  • 246 Трамчо

    13 2 Отговор
    След като столична община купува стари автобуси и трамваи при цена на билета 1.60 и не знам колко субсидии (и се хвали с това), защо аз като по-гламав да купувам чистак нова кола, която се обезценява експоненциално? Само печката на министъра в Бояна отделя ФПЧ за 100 коли като моята. Айде на студ или на ток.
  • 247 LEGIONARIVS

    9 3 Отговор
    тоя май плаче да си здаде поста..да не се съберат едни хора на едно място и да исхвърчи! видяха че никой не вдига шум за винетките и се започна с другите им планове за грабеж. и г.за да си съдерете НЯМА да ударите пазара на използвани коли! Все по малко хора имат мерак да си купуват най нов модел автомобил приличащ на ай фон свързан с интернет и какви ли не щуротий които за наще геогравски ширини още не им е дошло времето
  • 248 босе

    15 0 Отговор

    До коментар #63 от "Любител":

    Карам Мерцедес Е280 23 -годишен,автомат....имам и Хонда Акорд -2.4 автомат-2008 год,слушам си REVOX , на 30 години компонент с винил.....убеди ме ,че новото е по-качествено?

    Коментиран от #249, #259

  • 249 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #248 от "босе":

    Не мисля ,че ще те разберат какво им казваш!!!
  • 250 OLAF

    2 9 Отговор

    До коментар #154 от "filo":

    Те затва тука всички ти ръкопляскат, поне сте на един акъл. Да сте чели история да знаете, че човечеството се развива на революционен принцип, ама не...
    Колата била необходимост, другите нямали багаж...
    Да ти кажа ли колко багаж трябва да правиш заключение за някого по 1 изречение? Сам шсе сетиш
  • 251 Не моем се сдържа

    8 33 Отговор
    Евала Димов, от кога го чакам това. Махнете ги тия таралясници от пътя. Бедняка само реве, че няма пари, ама от колата не слиза за нищо на света. Като ревеш, че няма пари, къде си тръгнал на кола да се возиш...Караш, като че пътя е на баща ти, ама после като те премаже онзи с големия, нов джип и айде по черните хроники...цялото семейство в земята. Пък и опищат света за това. Истината е една: нямаш пари за нова кола - значи нямаш кола и правиш както и хиляди други хорица, които наистина са така.
  • 252 252525

    5 4 Отговор

    До коментар #234 от "Алфата":

    Извинявай, ама ти нищо не каза, че даже се изложи. Извини се, моля те. Следиш ли изобщо автомобилният свят или това са някакви твои размисли. Точно преди няколко дни гледах ревю на Dacia Sandero, понеже се води най-евтината кола в европа (базовия модел). Че е нова - нова е, ама за защити не може и да говорим. Няма ABS, няма ESP имаш единствено airbags и тва е. Не казвам, че е лоша кола за парите си, ама за същите пари може да вземеш по-висок клас автомобил с повече защитни системи.
  • 253 Като гост

    15 0 Отговор
    Всичките тук умници не си задават въпроса каква е разликата от Е3 до Е4 ? А? дали ще е 150 грама/лм или 130г/км какво - ще изчистите въздуха ли ? И тия "осъждания" никой не казва защо са ? ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ДИМЯТ ОКОЛО ПЛОВДИВ 3 комина, заради които цял Пловдив сигурно не се вижда (като в мъгла си). Те сигурно димят за половината автомобили в цялата страна. И ако някой иска да провери колко грама/км са новите дизели, спрямо новите бензини! Аз не съм виждал дори 1.0 бензин да е под 100 г/км ( за справка е 110г/км). А дизел 110 коня е с 99г/км. И по коя логика дизелът ще се слага на различна маса от останалите ? "Много глупак, затова и тарикат много" - казал бай Мюмюн
  • 254 Бай Тошо

    6 3 Отговор

    До коментар #222 от "СтарТИРаджия":

    Абе димят си доволно, колкото и евро стандарти да има дизеловия мотор си е дизелов, нафтичка си гори и се усеща отровата, всеки ден съм по пътищата и добре си ги знам тия "екологични" машини, но си прав за бизнеса че ще обеднеем още без тия тирове, затова ще траем няма как
  • 255 нфб

    9 3 Отговор

    До коментар #203 от "Решение":

    вместо тол такси и да се пълнят гърлата на наши фирмички дето ги събират..решението е едно..такса в горивото...караш повече ..плащаш повече..имаш джип и харчи 20 л..данъка се удържа от горивото..няма тол такси..няма наши фирмички да ги събират..няма винетки... просто и коректно..всеки избира каква кола да кара..
  • 256 Пушач

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "мадафакаДонкеле":

    като дойдеш дами изработиш заплатата тогава ще ми правиш сметка на парите какво давам за цигари
  • 257 за троловете

    11 1 Отговор

    До коментар #151 от "Прости са да":

    Слушай ве, с твойте данъци 50% икономики и другите простотии,..................... Я ми дай за пример един чужденец да е дошъл в БГ да работи, да взима добра заплата, да си плаща нашите данъци, да си плаща квартира, храна и др разходи иииии.................ДА СПЕСТЯВА ПРИЛИЧНИ СУМИ ПАРИ?????????????
    Такъв няма, а обратните примери за българи в други държави са мноооооооооооооого!!!!!!!
    Извода какъв е??????
    Ади моля ти са да престанеш да ядеш л..н@
  • 258 Инженер

    14 0 Отговор
    Тези лобисти със сигурност ще провалят Бойко Борисов. Всички които не са от ГЕРБ в правителството сякаш се надпреварват да правят фалове и да настройват хората срещу правителството. Така прави и това министърче. Как е възможно в бедна България изобщо да се мислят такива мерки за забрана на стари автомобили? Що за идиотска лобистка логика? Един автомобил на три години може да е технически много по-зле от един двадесет годишен. Всичко е въпрос на правилна експлоатация.

    Коментиран от #260

  • 259 Сиромах

    1 9 Отговор

    До коментар #248 от "босе":


    Къде ще сравняваш съвременната мултимедиина система и звук с тази от преди 20 години, много си заблуден.

    Ама те сигурно и западняците са заблудени защото си предпочитат новото и всички по заможни хора и те само ти си най-най.
  • 260 ПФФФФ

    13 1 Отговор

    До коментар #258 от "Инженер":

    Никой май не хваща тънката уловка. В България 80% от колите са стари. За тях данъците са ниски от по 15 до 100 лв. Парите в държавата не достигат и това е просто нов начин за вземане на пари. Има много стари коли значи ще вдигнем данъка на старите коли
  • 261 Слави

    14 1 Отговор
    Не е толкова Просто! Ама Прости управници взимат Прости решения! Не са виновни Хората! Те се простират според чергата си. Но я си представете- нови коли по тия разбити пътища! Стандарта в страната ни е на нивото на управленските способности на "елита"! А за да се оправят нещата, трябват Хора с Мисъл- не с Мераци! Само че в Тиквите има Семки, не Мозък! А със Семки Дългосрочни Планове не се правят, със Семки се ходи на мач- затова се правят стадиони и спортни площадки, не фабрики и заводи! Затова се секат Горите- не за да има Чист въздух, а да има пари за семки и мощни коли!
  • 262 EUCITIZEN

    7 0 Отговор
    Как точно ще ограничи ВНОСА, като наруши един от основните стълбове на ЕС - свободно движение на стоки и капитали
  • 263 специалист

    13 0 Отговор
    Категолично не е вярно, че новите автомобили замърсяват по- малко. Съотношението гориво- въздух е СЪЩОТО от времето на Ото.
    Има олекотяване на трансмисиите и по- добра аеродинамика, но това няма нищо общо с праха във въздуха!
  • 264 гост

    11 0 Отговор
    Най-евтината нова кола ти само да и платиш каското данъците и гражданските ти излиза колкото 1 стара кола. Как да си купя GreatWall като на най-тъпата им кола която е под 100к.с каското е 1000лв застраховка 200-300 обслужването става само при тях и те са едни цени. И това говорим за най-евтиния вариант. Стандарта на живот у нас е горо долу като в държави от 3 свят...
  • 265 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 266 Антиспециалист

    1 9 Отговор

    До коментар #265 от "Гест":

    Ти си бил голям специалист няма що, много ясно че за оптимално горене отношението въздух/гориво е едно и също.

    Разликата е че старите коли горят 10/100 а новите 5/100, разликата е че старите нямат или имат стар катализатор(все едно нямат) а на новите имат работещ.

    Коментиран от #270

  • 267 Херовим

    4 5 Отговор

    До коментар #265 от "Гест":

    ХАХА абсолютна простотия, значи дизела замърсява а бензина пуска от ауспуха етерични масла. А ЦО2 а с глобалното затопляне какво стана???

    Ако ще се спира нещо това трябва да е ДВГто. Въпроса е че това е нещо като задължителното гласуване, дай ми нещо по-добро и аз ще го пожелая а не ми казвай да ям само грейпфрут защото с ябълката ще отида в ада.

    Коментиран от #273

  • 268 БлаБлаБла

    10 1 Отговор
    Може и да може...ама не бива дасе е*авате с хората които са ви избрали, защото комшиите..."Вдигат рязко заплатите в Румъния, България си остава най - бедната!"...а вие искате да дерете кожи! ЕЕЕееййй тая няма да стане щот ше гризнете дръвцето!
  • 269 Кой кат тебе бе

    4 3 Отговор

    До коментар #182 от "ДИЗЕЛ":

    Швеция е страната с най високите еко стандарти и производител на волво и очевидно не схващаш. Щом този автомобил не може без катализатор (пак дизел) как твоя е в норма ама акъл нямаш да го схванеш. Явно техниците са сложили от страни на колата - сондата или въопще не работи (щото такива териакти като тебе бол). Хората искат да земат поне едни 30лв за преглед(що да си по терикат от тях), че като те гледат къв образ си, са разбрали, че ако ти кажат нещо на въпреки ше одиш другаде ама нема го оправиш. Както на времето правеха техническите прегледи "по документи" така и това ще премине. Сам се излагаш с глупостите си няма нужда друг да пише нещо за да го покаже... Убеден съм, че колата ти оставя облак дим и то това е желан ефект...

    Коментиран от #284

  • 270 Гест

    1 0 Отговор

    До коментар #266 от "Антиспециалист":

    Не говоря за колко ти гори колата, но щом повдигна темата - Golf GTE Plug-In Hybrid 1.4 TSI 1.5л/100 204 к.с. на лизинг :)
  • 271 Гест

    1 1 Отговор
    Както и Honda Civic 1.3 hybrid - 6600 лева втора ръка. Да продължавам ли?
  • 272 Гест

    6 4 Отговор
    Само, че тъпото нещо в цялата тази работа е, че не само БГ ами целия свят не е готов за това, защото самите ресурси да направиш хибрид или ел кола и самата дейност е по вредна за природата отколкото самата кола някога ще бъде ;D

    И едно не разбирам, от правителството като уважават природата толкова, защо те не си купят хибриди и ел. автомобили...
  • 273 Гест

    1 6 Отговор

    До коментар #267 от "Херовим":

    старите дизели без катализатори замърсяват... има нови дизели като 308 2017, която влезе в новото Евро 6
  • 274 тинтири минтири

    11 5 Отговор
    Ама европейците трябва награда да ни дадат,че им изчистихме всичката скрап от стари коли!
  • 275 опонент

    18 2 Отговор
    що за бастун трябва да си , за да вкарваш подобни идеи?!? хората спират личните дизели защото точно те замърсяват със сажди и частици , и поощряват водачите да карат електрички и хибриди като или намаляват или изцяло махат таксите за тях , а наш - чорбаджи Нено иска да спира старите коли?!? Нено чорбаджи! първо си ОПРАВЕТЕ СОКАЦИТЕ , после ОПРАВЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ на хората , а накрая си ОПРАВЕТЕ ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА която не трябва само да скубе без нищо да влага , ами да направи покупката на нова кола по-ИЗГОДНА !!! а не покупката на стара по-НЕИЗГОДНА!! още нещо ! как я виждаш тая работа пенсионерите например със пенсийка 180 лева да си продадат старото опелче и да вземат нова кола ?? що за изтрещял лоботом трябва да си за да си мислиш такива схеми изобщо?!?направете си експертизите и ще видите че колите не са единствените причинители на прах! и на последно място - вижда се че някой търговци на коли яко натискат тая тема! очевидно е -всяка година има такива напъни. ако сте толкова загрижени що не отворите пазарите с Китай и Индия за автомобили например?? аа не дават господарите нали ?? папуняци жалки!! щото кой ще купува скъпите коли на фрау Меркелян , ако бедният български пенсионер може да си купи индийска бричка 10 пъти по-евтина , и с 5 години гаранция?? отговори на тия въпроси Нено чорбаджи да те видим колко струваш ... робе евротолерантен!
  • 276 Гост

    6 3 Отговор
    Вместо да товари с още данъци, държавата трябва да помисли за това как да насърчи карането на екологични автомобили. Включително, е добре да въведе някакъв вид субсидиране за желаещите да си поддържат старите коли в екологичните норми. Като се запуши филтърът за твърди частици, повечето нашенци какво правят - махат го, и донякъде е разбираемо при цени 3-4000 лв. за нов. Вместо данъци, да се въведат дотации в такива случаи, така че на крайния потребител да не му излиза толкова безумно скъпо. Също така са необходими и регулации на цените в автомобилната индустрия - не може частите на един автомобил сумарно да струват няколко пъти колкото същия автомобил, излязъл от завода. А, европейците да си траят, защото няма после на кого да си продават застаряващите коли. В крайна сметка, те не страдат особено от нашето замърсяване точно - тровим си се главно един друг на местно ниво.

    Коментиран от #277

  • 277 Гест

    4 0 Отговор

    До коментар #276 от "Гост":

    Точно това трябва да се направи... няма второ мнение по въпроса. Ако искат да наложат промяна, трябва да ни помогнат :)
  • 278 Няма значка

    2 6 Отговор
    Но и хората трябва да помислят малко преди да си купят една кола дали могат да я поддържат и да не я чипосват и да и махат катализаторите да пушат ауспусите отзад щот "въри" и ще бие другите на светофара. Трябва тотална промяна на мисленето тук и тази промяна трябва да започне от мисленето на лидерите ни и да се прехвърли на хората. Но не може да се прехвърли току така ами трябва да има условията за това.

    долната линия е, че условия няма
  • 279 Шафьор

    11 0 Отговор
    Е, мойта кола като е на газ и изхвърля в атмосферата десетки пъти по-малко прахови частици и сажди от кой да е чисто нов дизелов автомобил, какво правим? Ако заплатата ми беше 2000лв с удоволствие ще си дам колата на вторични суровини и ще си купя чисто нов автомобил евро 6, ама за жалост реалността е далеч по-сива.

    Коментиран от #281

  • 280 Никадо

    7 8 Отговор
    Само не разбрах кой няма пари? Да вярно, че "статистически" сме бедни като се вземат предвид бабите във Видин и т.н., но погледнете по големите градове какво става. Всяка 10-а кола е нова, всяка 10-а стара е в пъти по-скъпа от "обикновените" нови коли и всяка 10-а нова е 500 коня AMG/S-line/ //M. В моя квартал само поршетата са повече от 8 и то не броим кайените. А по темата - само си чешат езиците, отчитат дейност и се чудят какво да правят. Колите далеч не са им най-големия проблем със замърсяването!

    Коментиран от #283

  • 281 Аврам Бакалина

    7 1 Отговор

    До коментар #279 от "Шафьор":

    Вземах 2600 лева чисто, докато си бях в България и нямах възможност за нова кола, а ти как с 2000 ще си позволиш - не знам. Тричленно семейство.
  • 282 Няма безплатен обяд

    4 10 Отговор
    Който не плаща данъци няма държава!
    Като спрете да регистрирате МПС на инвалиди и си плащате винетките и данъците,ще заприличате на европейци
  • 283 Нандо

    6 1 Отговор

    До коментар #280 от "Никадо":

    Никадо.Погледни кои по точно карат нови и скъпи коли.Далавераджии и пишман бизнесмени.

    Коментиран от #288

  • 284 МАК

    5 0 Отговор

    До коментар #269 от "Кой кат тебе бе":

    Оставя облак в празната ти глава! Като не знаеш кво се прави кола на която са махнати екоглупостите не се ОБаждай!много са тука като тебе неграмотни! Хайде у ляво!
  • 285 Нандо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "фау ве":

    Абсолютно си прав.
  • 286 Недко Недев

    9 3 Отговор
    Убийци на бедния човек ,искат да създават закон против старите коли и закон против старите хора в България !
  • 287 пешо

    19 2 Отговор
    Да колите замърсяват ,но запрашаемост има защото не се чистят улиците от пясъка и не се мият редовно.

    Коментиран от #297

  • 288 Никадо

    2 0 Отговор

    До коментар #283 от "Нандо":

    ..което съставлява един огроомен процент от трудоспособното население на рОдината. :)
  • 289 каменна ера

    15 0 Отговор
    Каменната ера не е свършила поради липса на камъни , съответно и нефтената ера няма да свърши поради липса на нефт. Тиквенската ера обаче няма да свърши докато продължават да избират тикви
  • 290 Николай Николов

    22 0 Отговор
    Да организираме едно хвърляне на камъни по парламента!
  • 291 Shmeker

    15 0 Отговор
    Вдигнете заплатите, хората сами знаят какви коли да си купуват.
  • 292 ЛЯЛЯ

    7 1 Отговор
    Който е за субсидия процент от цената на нов автомобил да лайкне!
  • 293 Николай

    4 2 Отговор
    Да ми вземат още повече пари за данъци и такси (едно подсещане към 255 - повече от половината цена на горивото е акциз и данъци), така ми остават повече пари, за да поддържам колата си технически изправна...
    Наистина някой трябва ... с тояги ... главите на тези лобисти (и нормалночовекомразци).
  • 294 Лекар

    1 10 Отговор
    Хора, вразумете се! Помислете за бъдещето и най-важното за вас-здравето на децата ви. От повече от 20 години съм лекар и не съм виждал толкова тежко протичащи заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове, особено при децата, налагащи често и болнично лечение. Трябва спешно да се вземат мерки за намаляване на фините прахови частици и замърсяването на въздуха. Напълно подкрепям министър Нено Димов.

    Коментиран от #295

  • 295 Митко

    7 0 Отговор

    До коментар #294 от "Лекар":

    Докторе, разбирам те, но примерно ето ти моя случай, а ти кажи какво да правя! Българин, образован, три деца, ипотечен кредит, сравнително добра работа, опитахме да се топлим една зима на климатици, като комшията отгоре избяга от България (разбирай неотопляем апартамент) а този отдолу е пенсионер, който живее (и съответно отоплява) само в една стая. Въперки изолацията сметките ни само за електричество надхвърляха 300лв без да е истински топло, а в банята се влизаше на прибежки. Айде сега ми кажи като месеца ти започва с минус 600 лева, дали няма да минеш на дърва и да караш стара кола (въпреки че колата е на газ и от нея замърсяването е минимално)? С парите от две сметки за електричество на дърва изкарвам цялата зима. И на мен с тока ми е по-лесно, но...
  • 296 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #243 от "бай село":

    по-драстичните мерки може да се вземат за по-големите градове,където замърсяването е най-проблемно и се усеща
  • 297 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #287 от "пешо":

    Абсолютно точно, и тея градинки ги пълнят та прелива пръст вътре, като завали и всичко е на асвалта във вид на кал и когато изсъхне прах. Да не говорим колко дупки има и колко не асфалтирани улици. Там е проблема и всичко се знае .................... ама нали трябва да се усучат пари от данъци
  • 298 Гест

    0 0 Отговор
    Значи, нека да поясня, че решението е и правилно и грешно. Правилно е защото наистина това е проблем и наистина трябва да помислим за бъдещето и развитието ни. Но е грешно, заради това, че просто няма условията в нашата скапана малка държавица... Хората знаят какви коли да си купят както казва колегата по долу... Въпроса е, че дори да се вкара този закон дори да се вкара и компромисен закон, през който всяка кола да минава инспекция за емисии на ГТП, пак няма да е оферта това защото винаги може да се излъже това. Каквито управниците такива и хората... това е най-доброто което можем хора... така е
  • 299 Денди

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Гого":

    Гого, определено не си прав, брат'чед! Не всичко у нас е втора ръка! Погледни правителството, политическите партии, парламента - всичките те могат само да мечтаят следващите 20 години ДА СТАНАТ втора ръка! Сега са много надолу в класацията!
  • 300 Денди

    1 0 Отговор
    Склонен съм да оправдая Василий ІІ Българоубиецът. Все пак, той е бил грък, водили сме война, а на война всичко е позволено. Но да призная този набеден политик и неграмотен министър за "българин" - ей, богу, не мога! Тази политическа класа е съставена само от българоубийци, пред които стореното от Василии ІІ бледнее! А на този, който посяга на собствения си народ, каква да му бъде съдбата?
  • 301 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 302 Този коментар е премахнат от модератор.