Last news in Fakti

15 Юни, 2017 08:00 3 912 11

Да свалим комшийското напрежение с Турция

  • турция-
  • българия-
  • бойко борисов-
  • реджеп ердоган
Да свалим комшийското напрежение с Турция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на Бойко Борисов и Екатерина Захариева в Турция е без съмнение сериозен успех. Външнополитическата стойност на Бойко Борисов често се пренебрегва, защото не говорел езици. Съществува мнение, че външна политика се прави само от хора, които говорят перфектно английски, а ако говорят така и френски, тогава нямат цена.

Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

Мнозина смятат също, че си има страни за външна политика и страни, които по-добре да не се месят в тези неща. Това са две провинциални схващания. Външна политика не се прави от хора, които са завършили Московското дипломатическо училище и английската гимназия, а от хора, които имат власт и които има какво да предложат. България има изключителен интерес и уникална позиция да заздрави политическите си отношения с Турция. Турция е третият ни най-голям търговски партньор (след Германия и Италия, ако не се смятат горивата, които са по-скоро форма на зависимост, отколкото на свободна търговия); турското ни население е 10%; миграционният проблем на България, а и на ЕС, зависи в много голяма степен от отношенията ни с Турция.

Освен това между България и Турция съществуват ред комшийски напрежения, които могат да намерят решение само чрез директни двустранни разговори.

България може да има и ключова роля в отношенията между ЕС и отделните страни членки и Турция. Има и още нещо - вътрешнополитически е изключително важно на отношенията с турското правителство по никакъв начин да не се гледа като на територия на някоя определена партия - ДПС, ДОСТ или някоя друга. Отношенията с чужди правителства е добре да бъдат поизместени от партиините територии и да станат ясен ангажимент на правителството. Виждаме до какви вътрешнополитически деформации води постоянното заиграване на БСП с Русия.

Разбира се, България трябва да отстоява ясно интереса си и европейските ценности. И тук може пак да хвърлим поглед към Русия. Руски политици се отнасят с презрение към България най-вече защото не си отстояваме интересите. Затова политикът, който вероятно най-много е навредил на отношенията ни с Русия е Георги Първанов. Отношенията ни с Турция обаче, които са без съмнение по-важни от тези с Русия, не би трябвало да бъдат подлагани на подобни експерименти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    14 8 Отговор
    Пък и Южен им харизахме, да сме още по-независими)))
    Атомни централни строят Будали комшии-тотална руска зависимост!!!
    А ние свободни европейци!!!
    Брао на компира!!
    Страте без МИО а с пожарна.
  • 2 Спас

    16 6 Отговор
    Естествено, че добрите отношения със съседите е най-важната външна политика!
  • 3 ХАСАН

    11 15 Отговор
    Турция си отстоява своите икономически интереси срещу Запада и за това си пати-ттероризъм,опити за преврат,бежанци..все неща които се опитват да я дестабилизират...но както казва Фройд -нещо което не ме убива ме прави по силен...без Турция е невъзможен мир в Близкия изток( май освен Турция никой не иска да има мир там)!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 onq s konq

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Ха!Няма лошо да се правиш на умен "Хасан",но защо трябва да го постигаш със правене на другите на глупави,та да изпъкнеш?А колкото до цитата ти на Фройд че всичко което не ни убива ни прави по-силни ще ти цитирам брачет му,който пък казва "Всичко което не ни убива,НИ ИНВАЛИДИЗИРА"!Ти си решавай на кого да вярваш.И естествено че Турция иска МИР в Близкия изток,но...какъв мир?Ами нейн си мир-ТЯ ДА КОМАНДВА ПАРАДА,А ДРУГИТЕ ДА СТОЯТ МИРНО и да не й пречат:)Анадън му?

    Коментиран от #6

  • 5 Скорпион29

    14 5 Отговор
    Тоя нагъл и тлъст з....к и агент на ЦРУ сложи Плевнелиев да плюва по Русия 4 г.и ни одреза от енергийната карта на Европа смее да клевети
  • 6 Скорпион29

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Първият признак на глупостта е пълното отсъствие на срам - Зигмунд Фройд . Това се однася много пряко за теб момче!!!

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Скорпион29":

    Ти на нас ли ми говориш,ааа?
  • 8 гост

    11 2 Отговор
    Иииии пак ли нямаше български флаг???
    ....това си е живо бъзикане!
  • 9 гостът

    12 2 Отговор
    С тоя турски флаг зад теб Бойко май вече не те имат за българин.Усещай се предателю.
  • 10 Наско

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Мир ще има когато се освободят поробените от Турция народи и се махне диктаторът ислямист от власт.
  • 11 реалист

    4 0 Отговор
    Мир и добросъседски отношения ще има в региона тогава когато тази изкуствено създадена със заграбване на чужди територии Турция я няма вече на картата . Същите тия "велики "сили които изкуствено я създадоха в този и вид след ВСВ продължават да я крепят и днес ,за да създават напрежение в региона , да разделят и да владеят ,както им е удобно .