2 822 3

Защо "Гренфел тауър" горя като факла

Алармената инсталация не се е задействала и затова има толкова много жертви

Защо "Гренфел тауър" горя като факла
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свикнали сме да виждаме подобни трагедии на други континенти. Но този път се случи в Европа. И мнозина недоумяват как въобще това е възможно. Експертите търсят трескаво причината за пожара в Лондон. Това коментира „Дойче веле“.

Оцелелите и близките на жертвите от пожара в "Гренфел тауър" продължават да се питат как е възможно сградата да изгори като факла. Каква роля е изиграла изолацията на фасадата? И достатъчни ли са британските мерки за противопожарна защита?

Липса на спринклерна инсталация

Блокът "Гренфел тауър" е построен преди повече от 40 години. В сградата има 120 жилища. Независимо от това, че миналата година блокът е бил саниран, в него няма спринклерна инсталация за автоматично разпръскване на вода при избухване на пожар. При ремонта е обновена фасадата и е поставена нова топлоизолация.

"Алармената инсталация не се е задействала и затова има толкова много жертви", казва един от обитателите на сградата. Той твърди, че сградата не е сигурна и свидетелства за открити електрически кабели и нередовни инсталации. Шефката на пожарната Дани Котън твърди, че пламъците са се разпространили светкавично. "През цялата си служба не съм виждала подобен пожар", споделя тя.

Изолационните пана ли са причината?

Експертите предполагат, че облицовката на фасадата е оказала влияние върху пожарната безопасност. Вестник "Дейли мейл" прави паралел между изгорелия блок в Лондон и една подобна сграда в Мелбърн, която се запали през 2014 година. И нейната външна облицовка е била от леснозапалими алуминиеви плоскости. След пожара, австралийските пожарникари установиха пряка връзка между алуминиевата облицовка и скоростта на разпространение на огъня, който е достигнал до най-горните етажи за 11 минути.

Британският противопожарен експерт Джон Хъл отбелязва, че сме свикнали подобни трагедии да се случват в по-слабо развитите страни. Той смята, че случаят от Лондон е низ от провали - от мерките за пожарна безопасност до действията на управата на сградата.

Отговорната за изолацията на фасадата фирма "Harley Facades" обясни, че не вижда връзка между ремонтните работи и пожара. Фирмата Rydon, извършила ремонта, пък обяви, че при санирането били спазени всички противопажарни изисквания. Властите призоваха да не се спекулира с вината за трагедията. Но много от обитателите на сградата отправят тежки обвинения тъкмо към полицията и противопожарната служба. Те твърдят например, че били инструктирани да останат в жилищата си и да поставят влажни кърпи под вратите, вместо да бягат.

Много "неудобни" въпроси

Британската правителствена ръководителка Тереза Мей обяви "детайлно разследване на катастрофата". Тя посети мястото на трагедията и заяви, че "трябва да знаем какво се е случило", и "имаме нужда от отговори". Дължим това на семействата, загубили своите близки и домовете си, допълни Мей.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин също посети мястото на пожара и каза, че трябва да бъде даден отговор на "много неудобни въпроси" и най-вече на това, как се е разпространил толкова бързо пожарът.

Вестник "Сън" публикува имената и снимките на 65 души, смятани за изчезнали или загинали при пожара. Дотук е потвърдена смъртта на най-малко 30 човека. Лондонската полиция смята, че броят на жертвите ще нараства. 78 души са настанени в болници, като състоянието на 17 от тях е критично. Никой не знае точно колко души са се намирали в 24-етажната постройка по време на пожара. Според информации в британските медии, в сградата са живеели между 400 и 600 души.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • изводи
  Отговор
  1 09:12  18.06.17
  Тъжният, но важен извод е да не вярвате и да не слушате властите и всякаквите държавни органи, когато ви казват неща от рода на "няма повод за безпокойство", "не напускайте еди какво си" и подобни. Слушах тъжните разкази на хора, които казваха, че са им казвали да не напускат жилищата и пр. , но не бяха спазили "заповедите" и бяха оцелели !

  Коментиран от #2

 • висок
  Отговор
  2 07:05  19.06.17

  До коментар #1 от "изводи":

  Затова, когато българските власти казаха, че банковата система в БГ е стабилна и няма място за паника..... Си изтеглих всички пари, депозити... превъртях ги в € и$ и зад граница. Да видим как ще ми ги откраднат?
 • гост
  Отговор
  3 09:44  19.06.17
  Ами то на 11 Септември бяха накарали хората да се върнат в сградите преди да рухнат и така добавиха стотици жертви към цялото число. Тези, които са намерили за абсурдно да се връщат на работното място по време на такъв инцидент и са останали извън офисите сега са живи. При подобни аварии се напуска, не се седи вътре, огромен гаф са сготвили пожарната и полицията. А дали е запалима фасадата - да, фирмата доставчик си го казва, че тези фасади не са разрешени за високи сгради понеже не отговарят на противопожарните изисквания.

Напиши коментар:


Публикувай