1 583 1

Кои са газовите тигри на Средиземно море

Гърция, Кипър и Израел готвят експанзия на енергийния пазар

Венцислав Михайлов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерите на Гърция, Израел и Кипър по време на среща в Солун решиха да ускорят изграждането на газопровода EastMed, на срещата си в Солун.

Това пише в. „Български новини“.

Плановете на този етап са по тръбите да тече газ, добиван от перспективните находища по крайбрежието на Израел и Кипър, към Европа. Естествената първа спирка на газопровода е Гърция, а това означава, че през южната ни съседка ще се разпределят значителни количества суровина, при това не от традиционния за Европа доставчик Русия.

В Солун беше подписан и документ за изграждане на електропровод EuroAsia, чрез който електроенергия от Израел ще бъде доставяна през Кипър и Гърция до общата европейска енергийна мрежа.

Така Атина се приближава все повече към получаването на главната роля при разпределението на енергия в региона на Югоизточна Европа. Стъпките ѝ се приветстват от Европа, защото са в изпълнение на основната цел за диверсификация на източниците на природен газ. Дискутираният капацитет на EastMed е между 10 и 16 млрд. куб. метра, т.е. близо до първоначалния капацитет на силно подкрепяния от Брюксел Южен газов коридор (16 млрд. куб. метра с перспектива за удвояване в следващата фаза от развитието).

Последното звено на този коридор е Трансадриатическият газопровод (TAP), който преминава през Гърция. Инвестицията, която ще изисква EastMed, е около 5-6 млрд. евро. Дискутираната дата за въвеждане в експлоатация на новото съоръжение е 2025 г.

Гърция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Трол
    Отговор
    1 12:13  20.06.17
    Ха, че и ние си имаме тигър, и то бистришки!

Напиши коментар:


Публикувай