22 Юни, 2017 08:00 5 528 36

След войната: Трагедията на германските бежанци

  • германия-
  • бежанци

Германците, които днес приемат много повече бежанци, отколкото останалите европейци, знаят много добре какво е да бягаш

След войната: Трагедията на германските бежанци - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След Втората световна война над 12 милиона германци са принудени да напуснат родните си места. Имуществото им е конфискувано. А 600 000 загиват по време на бягството, припомня Дойче веле.

Германците, които днес приемат много повече бежанци, отколкото останалите европейци, знаят много добре какво е да бягаш. Те са го изпитали на собствен гръб: в средата на 40-те години на миналия век милиони германци са принудени да напуснат родните си места.

600 000 загиват по време не бягство

До първата вълна германски бежанци се стига между есента на 1944 и началото на 1945 година. Тогава жителите на Източна Прусия, Померания, Силезия и Судетската област бягат на запад, за да се спасят от приближаващия се фронт, от бомбардировките и обстрела. Слуховете за случващото се в завладените от Червената армия територии, всява панически страх у хората: те се боят от отмъщението на победителите, от грабежите и изнасилванията. А след като тези слухове или поне част от тях стават действителност и след като на Потсдамската конференция победителите взимат решение за "изрядно и хуманно преселение на германското население", бягството и изгнанието на германците придобива масов характер.

Според последните данни, до 1950 година между 12 и 14 милиона германци са били принудени да напуснат Източна Прусия, Померания, балтийските и балканските страни, Судетската област, Силезия и Източен Бранденбург - местата, където векове наред са живели техните предци. Около четири милиона бежанци се заселват в Източна Германия, а останалите - в Западна. А в "изчистените" от германци територии се преселват (не винаги доброволно) поляци, чехи, украинци, руснаци...

Няма спор, че първопричината за масовото изгнание на германците е войната, разпалена от хитлеристка Германия. Оправдава ли обаче това трагедията на милиони хора, загубили родината си и почти цялото си имущество, което е конфискувано без никакви компенсации? Оправдава ли това трагедията на възрастните, на жените и децата? Твърди се, че по време на бягството са загинали около 600 000 бежанци. Някои историци говорят дори за два милиона.

"Те са опасни конкуренти"

При това не всички германски изгнаници от Полша, Чехословакия, Югославия и другите източноевропейски страни, приети в Западна и Източна Германия, са посрещнати с отворени обятия. В гладната и разрушена от войната страна те са представлявали опасни конкуренти за местните хора. Много от тях попадат в лагерите, където доскоро нацистите са държали т.нар. "остарбайтери" - източноевропейци, принудени да работят за режима.

Както във ФРГ, така и в ГДР бежанците се използват преди всичко като евтина и обезправена работна ръка. Принудени да напуснат своята стара родина, те така и не намират нова. Тъй като навремето повечето германски градове са в развалини, властите разпределят бежанците главно в селските райони. Това обаче създава допълнителни проблеми, защото на село работа няма.

За мащабите на принудителното преселение свидетелстват данните: до войната населението на Шлезвиг-Холщайн е около 1,6 милиона души. А в първите следвоенни години тук намират убежище около един милион "принудителни преселници". Само провинция Бавария приема повече бежанци - около два милиона.

Германското "икономическо чудо" на Запад спомага за успокояване на ситуацията. Във ФРГ са създадени хиляди нови работни места. Доходите на населението растат, градовете се разрастват, а така възникват и перспективи за младото поколение бежанци. Негативното отношение към "опасните конкуренти" постепенно изчезва. Политическият проблем с изгубената и недостъпна родина обаче остава. През август 1950 година е приета "Хартата на прокудените германци", която създава основата за тяхната интеграция. В нея се говори за отказ от отмъщение и възмездие и се подчертава готовността на преселилите се германци да участват във възстановяването на Германия и следвоенна Европа.

Тема табу в ГДР?

В хартата обаче почти не се споменава това, че Втората световна война е разпалена от хитлерова Германия, нито пък се говори за жестокостите на нацистите в окупираните територии. По този повод един от известните германски историци заяви, че прочитайки я, човек остава с впечатлението, че прокуждането на германците от Източна Европа е станало в "исторически вакуум". По-късно хартата и заявленията на "Съюза на прокудените" нерядко стават причина за обвинения срещу въпросния съюз в "неформален реваншизъм".

Политиката на федералните правителства, разбира се, е друга. Освен това, за разлика от ГДР, където темата за прокудените е табу, в Западна Германия всички помнят трагедията на милионите изгнаници. Днес в Германия са създадени музеи, издигнати са паметници. В някои градове на Чехия, Източна Прусия (днешна Калининградска област), където навремето са живели германци, редица улици и площади са наименувани както навремето - на немски език.

В това, разбира се, няма никакъв реваншизъм. Тези наименования, диалектите, обичаите, народните носии на судетските германци или германците в Померания остават в паметта на поколенията. Това се отнася и до новите поколения, които вече не смятат Силезия, Померания или Судетската област за своя родина. Но това са техните корени, миналото и трагедията на техните семейства. И младите поколения трябва да са запознати с тази част от историята. Освен всичко друго, така те ще разберат по-добре днешните бежанци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАЩО

    25 15 Отговор
    а за изчезналия милион германци в концлагерите на открито оставени на слънце, без храна и вода просто да измрат - траят си всички

    но ни говорят за ИЗМИСЛЕНИ газови камери и ИЗМИСЛЕН холокост !
    историята с т.нар газови камери и крематориуми и в днешни дни е ТЕХНИЧЕСКИ непостижимо да се случи. ТЕХНИЧЕСКИ - но ни заливат с пропаганда
  • 2 Иван

    22 5 Отговор
    Не би имало по-позитивно нещо за една държава от това да приеме и интегрира тези германци - най-качествените хора на света. Няма по-лошо от същото нещо със съвременните бежанци.
  • 3 гост 2

    15 10 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Според последните данни, до 1950 година между 12 и 14 милиона германци са били принудени да напуснат .... балканските страни.... местата, където векове наред са живели техните предци....“ Абе какви са тези идиотии?!?! КОГА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ, ОТ 681 Г. НАСАМ, СА ЖИВЕЛИ ГЕРМАНЦИ, ТА ЧАК СА БИЛИ И КОРЕННОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ?! Дойчевелевски ИДИОТИ!

    Коментиран от #10

  • 4 someone

    19 4 Отговор
    Много се радвам ,че разбират днешните бежанци да си ги взимат всичките накуп и да им се радват както и на бъдещето , в което половината ако не голяма част от Германия ще е мюсюлманска , тогава ще опознаят от къде изгравя слънцето, но ще е късно.
  • 5 мдаааа

    22 0 Отговор
    Сега милиони 'Германци' са принудени да изоставят страните в който са живели техните предци - Турция, Сенегал, Афганистан.....
  • 6 mediator37

    16 7 Отговор
    ".... отмъщението на победителите, от грабежите и изнасилванията."

    Тогава с какво тези победители са по-морални от германците, питам аз и отговор не искам ?

    Коментиран от #21

  • 7 Вальо

    13 11 Отговор
    "Слуховете за случващото се в завладените от Червената армия територии, всява панически страх у хората: те се боят от отмъщението на победителите, от грабежите и изнасилванията"
    Страхували се от това, което техните бащи, съпрузи, братя и синове са вършили - ах, горките те, как да не им съчувствш .....

    Коментиран от #8

  • 8 filo

    16 8 Отговор

    До коментар #7 от "Вальо":

    Известно е от старите хора, че когато през България е преминавала германската армия войниците и офицерите са се държали много добре с българите, били са много коректни и са си плащали за всичко, което са ползвали. За ралика от тях пияната съветска войска е залагала на кражбите, защото за друго не стават и това се вижда и днес, къде са германците, а къде руснаците, като стандарт и качество на живот.

    Коментиран от #12

  • 9 filo

    13 2 Отговор
    Да сравняваш преселението на твои сънародници от една част на страната в друга с преселението на тази циганска паплач в твоята родина трябва да си завършен идиот.
  • 10 misli posle govori

    6 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост 2":

    По- принцип в нашите жили тече германска кръв.
    Преди да дойде тук през 4в. има голямо преселение на готите, които остава сериозна сила, която извършва нападения и над Балканите.
    през 375г. хуните разгромяват готския племенен съюз- остготи и вестготи.Тогава те се насочват насам към Византия.
    Даже достигат и до района на днешен Одрин

    Когато идва Хан Аспарух има приблизително 80 000 хиляди готи, които съставляват 12-15 от населението на България.Впоследствие са претопени в славянската държава, като доста други народности.

    Коментиран от #11, #26

  • 11 По принцип

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "misli posle govori":

    По-принцип след въпросните готи тук идват авари, тюрки, славяни, кумани, маджари, печенеги, узи, татари и тук не броим гърците и цялата паплач азиатски диваци, които въвличат след себе си турците, че списъкът ще е до небесата. Така, че каква немска кръв тече в теб си сметни сам. По-добре не си прави ДНК тест, че ще се депресираш много
  • 12 Андре

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "filo":

    Много вярно !
  • 13 misli posle govori

    5 6 Отговор
    Тюрки, няма в нашата кръв. Учил си в РАшката тия работи, че прабългарите били от тюрко-алтайската група, по-скоро това са турците и куманите има дискусия как стои въпроса с тях.
    При положение, че прабългарите са можели да въоражат 30 000 хиляди души, то означава, че те са поне 300 000 души, когато са дошли тук, славяните са около 1млн. за целия п/в.
    Т.е по-скоро славяни и прабългари са в паритетно съотношение и под 40% други етноси авари, готи, траки(пак там около 10%), гърците са вече около Беломорието и Черно море по компактни.
    Процентите зависят от това кога ще анализираш демографията.
    По-скоро проблемът е друг, при Пресиян и Крум повечето вероятно са били християнизирани, а останалите са езичници и оттам за единството и приобщаването им към държавата е било важно.
    за Татарите някъде бях чел, че имаме само 1% смесване между 1260-1301г.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 misli posle govori

    3 3 Отговор
    имам в предвид във времето между Крум и Пресиян, след присъединяването на Македония и части от Тракия при Пресиян
  • 15 По принцип

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "misli posle govori":

    Ти имаш ли представа как се приджижват 300 000 души? То само това си е преселение. И това във време, в което армия от 50 000 е била гандиозна и събирана с години? Не знам как ги смяташ тези неща, но реално повече от 50 000 бълга ри не са дошли. За мирния съюз със славяните оставям на глупаците да вярват в това. Просто те си били върхушката и затова остава името. Не случайно сега в езика има 20 български думи, от които се използват 1-2 в ежедневната реч. Смятай сам
  • 16 По принцип

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "misli posle govori":

    И не съм учил в РАшката. Но за да не изпадам в подробности, виж възстановката на Ичиргу боила Мостич и ми кажи според теб това скандинавки тип ли е? Не е нужно да си антрополог
  • 17 misli posle govori

    6 1 Отговор
    Според теб как се разгромяват тръгнали по суша 60 000 войници на Константин Погонат през 678-9г. от 10-15 хиляди българи?????
    Как се изчислява ли едно семейство е имало тогава по 15-20 деца.
    Хората са живеели средно 35-38години, нямало е презервативи и жените не са пазели тънка талия и са умирали рано.

    Това е само без да смяташ допълнителна демографска информация и на първо четене, която да прецизира всичко.

    Имало е много водачи със славянски имена.(Маламир, Пресиан- са български канове, но защо са според теб със славянски имена...ами жените им най-малко са били славянки.)

    Коментиран от #20

  • 18 misli posle govori

    5 0 Отговор
    А, имаш ли престава колко пергамент се е използвал за написване на книги по времето на Борис и Симеон.
    Това се прави от обработена ярешка кожа, тя се щави, суши и върху ня се пише- анализите ни показват, че са били необходими 7млн. животни, за да се събере всичко онова, което се е творило.Това от лектора съм си го слушал.
  • 19 misli posle govori

    2 1 Отговор
    После ще то дам този линк от проф. Петър Петров:
    http://macedonia.kroraina.com/pp2/pp_2_1_2.htm
    Как според теб се разселват славяните и как се покоряват от българите
  • 20 по пр

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "misli posle govori":

    За бройката не виждам смисъл изобщо да споря, защото всеки мислещ се досеща колко храна и лайна са това. За грабежите по път-ясно. относно как побеждават по многобройна армия - примерите в историята са стотици, няма нужда да ти ги давам, особено в блатисто място. Този Онгъл как е събрал според теб 300 000? Какво са яли? Относно съюза със славяните пак е смешно да спорим. Съмнявам се наистина да го вярваш, ако е така - жалко. Сюжетът е бил както с варягите в Киевска рус. Едва ли два народа, единия ловещ риба в блата и живеещ в землянки, направени върху представителна късно антична архитетура изкопани в мозайката, а другия бъркащ в задника на куче и гадаещ по червата му са подписали договор за създаване на държава с равноправно участие :Д
  • 21 Колония БГ

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "mediator37":

    С това ,че победителите не са започнали ПЪРВИ да прекрояват граници с грабежи изнасилвания и най- вече тоталният геноцид над милиони хора,с някои и изключения де, на фона на това да започнеш две световни войни.
  • 22 misli posle govori

    4 1 Отговор
    Ти прочети ли по средата на текста, какво пишеше в Анонимния български хронограф думата" многобройни заселиха Карвуна- Това е Добруджа"

    Никога не е имало съюз- винаги по- силния побеждава по-слабия.
    Значи българите са много малко може би 10 000 или 15 000.
    Първо побеждават 50 или 60 000 ромеи, после какво пише там, "покориха седемте славянски племена и северите и ги разселиха на запад и юг да пазят.Аз, също мисля, както византийските хронисти пишат, че са покорени от българите, а явно са превърнати във васали, защото по-късно цъфтят и славянски имена за български канове.

    Значи в заключение са 10 000 според теб са способни и след това да завладяват още територии към Македония.По времето на Крум ти чувал ли си за "30 000 хилядна облечена в желязо конница, която опустошавала Източна Тракия", докато се е подготвяла основните български войски да обсаждат Константинопол през813-14г.Така това едва ли са славяните нали.Чувал ли си за 5000 обсадни машини, превозвани с 10 000 волове за тази кампания, докато тези 30 000 конници са действали.
    Та се пита колко са били българите, като хазарския хаган Заберган пише до Константинопол: "Българите са по-многобройни от пясъка в морето и ми прати помощ срещу тях(срещу българите на Батбаян, не на Аспарух).
    Я провери в Гугъла пак, че ме мързи сега.
  • 23 misli posle govori

    3 3 Отговор
    Туй, нещо са ми казвали, че са Ви учили през смотания комунизъм, от учители, после доценти и професори.
    Егати тролщината, хем не четат, хем спорят.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Знаеш кой

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "misli posle govori":

    1во не съм учил през 'скапания комунизъм' (за жалост), а сравнително наскоро. 2ро не се опитвай от безсилие да ми даваш квалификации, защото май трол си ти. 3то нямам възможност тук да ти обяснявам надълго и с примери, но за разлика от теб обмислях чутото, а не зубрех дословно за изпити. Само ще ти кажа пък ако можеш помисли над това, че хронистите винаги са завишавали бройката-ако е загуба да е от силен, ако е победа пак да е победен многоброен противник. Византийците тогава имат много по-сериозни проблеми с арабите и изобщо не взимат на сериозно поредните чергари изсипали се на Дунава. Според теб славяните доброволно се преселват и плащат данък? Или народ режещ конски опашки с най голямо творение по това време "шаман върху керемида" рисувано като от 5 годишно сакато дете им е дал свобода и равноправие?? Освен това българите по това време са ги наричали оше хуни в други извори, скити и какво ли не, както и всяка сган дошла от някъде. Така, че по като пясъка може да значи всичко. А 150 години по късно едва ли е било проблем да се съберат 30 000 от всички подчинени в държавата. Или според теб са били само чистокръвни прабългари? Извади си главата от задника. За зубрене ти пиша 6, за мислене си на ниво 3 клас
  • 25 пак аз

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "misli posle govori":

    Относно загубата тя до голяма степен е продиктувана от отпътуването на императора към Константинопол, кето всява смут. То хубаво да сме родолюбиви, но заради такива като теб ставаме като македонците от прехвалени победи
  • 26 Монго

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "misli posle govori":

    В жилите ми не тече кръв. Но иначе кръвта ми е от Уилям Завовевателя, през 1075г. дошъл на Златни пясъци на почивка и от там почва рода ми.

    Коментиран от #29

  • 27 майна

    0 1 Отговор
    византийците са канели различни народи да се заселят на територийте им и да се вливат в империята,аз знам поне 15 влашки села в Пиериа ,така са дошли и българите ,така са дошли и турците и после унищожават империята
  • 28 Глупак

    2 2 Отговор
    Боже, тази ,, демокрация,, какви историци е родила. !!!!!! Гост2, filo... … ..Коня на оня поне разбра накрая колко е прост и се скри
    Запомнете българи= траки= славяни
    Половината, а може би и повече, от героите в Троянската война са българи
    Гърция се е простирала до Лариса
    Според старите книги, българите=славяни=сърби=руси=македонци… са едни от най-многобройните на земята.
    Филип и Александър Македонски са родени в Пловдивско

    Коментиран от #30

  • 29 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Монго":

    Бонго, в жилите ти тече белгийски шоколад….
    Жили на старобългарски означава вени и отдавна не се използва в българския
    Хахаха
    Колко идиоти във форума, които не познават историята на Европа, не правят разлика между германци и австрийци, Римска империя и Византия….
  • 30 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Глупак":

    хич не е ясно дали е така.българи траки славяни.по скоро е траки след това българи и славяни.героите от троянската воина няма как да са били българи щото съвременния ни стандарт на език,култура и религия ,а и ентнонима българи са много от по- късен период.дори да сме наследници на част от героите на омир ,днес сме много по-различни от тях.тва дето си писал е много опростено и фактически невярно.
  • 31 не така грях е

    5 3 Отговор
    Никой не е "принуждавал" германците да бягат, както заблуждават тъничко зловредни непочтени медии. Тези, които са бягали са имали безспорна вина, те са използвали робска сила от окупираните от фашистка Германия чужди земи да обработва чифлиците им, да прислужва в домовете им, правели са се на "царе", заграбвали са и ограбвали домовете и обществените сгради там, изнасилвали са и са убивали след това, палели са черкви с хора вътре, за секунди не са изтровили с вода населението в големи полски градове... не е възможно да се опишат зверствата им. Затова са бягали - от страх от възмездие. е имало отделни случаи на отмъщение, когато съюзническите войски са влезли в Германия. Но когато са униищожили зверски цялото ти семейство, рода ти, горели са с огнехвъргачки децата и жените, трябва да си светец, поне да не си помислиш за възмездие. Но първото, което направиха руснаците, беше да запалят походните кухни и да нахранят изпосталелите немски дечица, старци и жени. Забравиха за зловещото умъртвяване на почти милион ленинградчани от глад. Така че, не ни промивайте мозъците. Все още има и живи свидетели, а и не е организирано "демократично" аутодафе. Има и филми, фотографии. Все още.
  • 32 хаха

    3 0 Отговор
    Много мургави, чернокоси и къдрокоди "немци" на снимката, бе! Да не би поради липса на снимачен материал за немци, да е поставена снимка на бягащи евреи. А? Ей, отвсякъде ни забикалят и ни правят на идиоти разни тъпи манипуланти, на всичко отгоре слаби професионалисти - то не може да бъде друго - кой умен и почтен човек/ медия ще прави такива гадни компромиси със съвестта си!
  • 33 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Изчетох всички коментари и се почувствах чист ариец, около 105 % германец. Ама дядо ми влязъл с два вола / Пеньо и Слави/ у ТКЗС-то , съвсем доброзорно и не можал да запраши към Шварцвалд !? Бил съм из Полша. Първият път във Варшава ме поразиха надписите на стените на много жилищни блокове /сигурно още стоят там, със запалени свещички или кандила/от рода на : " На това място, на /датата/, бяха разстреляни от фашистски войници ОКОЛО 50 /60,70, 100 / полски граждани, мъже, жени, деца !!" Ей това"ОКОЛО" направо ме вцепени тогава !!! И това на много места - не съм ги броил - ужас! А колкото и странно да звучи, имах възможност няколко пъти да разговарям с поляци, които са извървели цялата война от Полша до Москва, и от Москва до Берлин със Съветската Армия и воювали на нейна страна!? Преживели ужасите и зверствата на войната,нито в един от тях не усетих даже и късче злоба или зов за отмъщение към някоя от воюващите страни или към техните войници ! А младите и сега си псуват / както и у нас, както и тук/ руснаците съвсем откровено !?!?

    Коментиран от #34

  • 34 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Шаран БГ":

    шаро що не прочете статията?в нея ясно е написано кво и как е станало.тва че немците са трепали поляци,руснаци,беларуси ,украинци...определено е истина трепали са ги щото са ги смятали за подчовеци и са ги трепали като животни включително и маса жени и деца,но после са получили същото .етническите немски колонии в източна прусия,судетите ,югославия са унищожени до крак.съветската армия не само храни ,но и масово изнасилва и убива.има статистики има жертви има има има...през соца бе невъзможно да се говори за тези неща ,но вече няма как да е скрито и покрито.иначе е ясно че няма как полски военни от армия людова да ти разкажат занякои неща през онова време .тва не значи обаче ,че не са се случили.лошото на соца бе именно тва, че дълго време криеше реалните събития и причини и ни разправяше тъпи неверни историики в които за съжаление вярвахме!
  • 35 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Прочетох я няколко пъти! Добре, ама четох и коментарите, че ми стана весело!!
  • 36 гостът

    1 1 Отговор
    Днешните не са бежанци бе господа журналисти.Сегашните са терористи умишлено заселвани в Европа.