Last news in Fakti

3 Юли, 2017 08:00 22 499 69

Вижте какво се случва с България

  • българия-
  • раждаемост-
  • икономика-
  • безработица-
  • курорт
Вижте какво се случва с България - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България е пример за това какво се случва с една страна, в която отливът на специалисти е съчетан с ниска раждаемост. България се топи и това се усеща и в туризма, пише Михаел Мартенс. Ето по-важното от статията на ФАЦ.

От България напоследък има и добри новини, констатира авторът в материал, посветен на един от най-динамично развиващите се сектори в страната - туризма. Либералната икономическа политика на премиера Бойко Борисов, според ФАЦ, бележи успехи: БВП на страната нараства от няколко години насам: с 1,3% през 2014, с 3,6 на сто през 2015, и с 3,4 процента през миналата година - по данни на Евростат. За текущата година отново се очаква сериозен икономически ръст. Авторът на публикацията отбелязва и това, че доброто състояние на обществените финанси и ниският държавен дълг са накарали американската рейтингова агенция Фич да обмисли ново повишаване на кредитния рейтинг на страната.

Друга добра новина от България е спадът на безработицата: от 13% през 2013 на 7,6% през 2016, а през настоящата година се очаква безработните да са още по-малко, посочва Мартенс, отново позовавайки се на Евростат.

Независимо от тези успехи обаче, България си остава най-бедната страна в ЕС с най-ниските средни доходи. Още преди 2007 г. много българи се отправяха на Запад, а след приемането на страната в ЕС тенденцията дори се засили, поради легалните възможности за пътуване. Но не са само българските ромски кланове, които масово се възползват от правото на свободно придвижване, и за които в пресата редовно се появяват критични публикации. До голяма степен незабелязани остават безбройните медицински сестри, болногледачи, строителни работници, готвачи, шофьори на камиони, инженери, лекари и други специалисти, изучили професията си в България, които сега работят навън и плащат там данъци и социални осигуровки, четем по-нататък в публикацията на ФАЦ.

България печели от ниското ниво на доходите

Този масов отлив на работна ръка от България създава огромни проблеми на българската икономика, последиците от него се усещат особено силно и в туризма, пише Михаел Мартенс. Сезонът се очертава като много добър, но недостигът на персонал в хотелите и ресторантите по Черноморието спъва развитието. Голям брой български камериерки, рецепционисти или спасители на плажа предпочитат да работят в западните курорти.

Един готвач, който изкарва на остров Рюген в Германия пет пъти повече от онова, което печели в България, трудно може да бъде задържан в родината му. Част от бизнесмодела, който прави Черноморието привлекателно за определени туристи, са тъкмо евтините цени. Но тази евтиния има своята цена, констатира авторът М. Мартенс и пояснява: Ако не бяха ниските заплати, България нямаше да запази предимството си пред другите туристически държави, се казва още в статията, озаглавена "Евтиното излиза скъпо".

Недостигът на персонал в бранша не е нищо ново, но проблемът се задълбочава. Още преди три години БНР алармира в свой репортаж за това, че браншът изпитва глад за кадри, припомня авторът на статията във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и допълва: "Затова звучи странно оплакването на българския премиер Борисов пред френския президент Макрон. Според Макрон, Борисов му бил казал по време на една среща на върха на ЕС в Брюксел, че страната му страда от "евтината работна ръка от други държави", която отнемала работата на местните хора, докато в същото време българите работели из ресторантите на Франция.

Оплакването от "евтините чужди работници", които се стичат към най-бедната страна от ЕС, звучи странно, защото в началото на юни българското правителство облекчи режима за наемане на сезонна работа на чужденци от страни извън ЕС - например украинци или молдовци. Някой би могъл да си помисли, че от страната с най-високата младежка безработица в ЕС – Гърция, - също ще идват кандидати за работа в България. Точно обратното е вярно, констатира Михаел Мартенс и посочва, че дори през деветата година от началото на кризата в Гърция много българи търсят и намират сезонна работа в южната съседка - като берачи на плодове и зеленчуци или в туризма – откъдето печелят повече, отколкото у дома.

България се смалява

Всичко това допълнително изостря проблемите на България, където човек може да види какво се случва, когато отливът на кадри е съчетан с много ниска раждаемост.

Увеличава се единствено ромското население, което само след 3 години ще съставлява 25% от трудоспособното население на страната, е цитирана да казва бившата българската еврокомисарка Меглена Кунева. Дори само това показва колко е важно ромите да бъдат интегрирани в системата на образованието. Това важи с особена сила за България, чието население намалява с по-бързи темпове, отколкото това на останалите балкански държави: от почти 9 милиона в края на комунизма, днес в страната живеят под 7 милиона, а след няколко години населението ще спадне и до малко над 6 милиона души.

България се топи. Това се усеща особено силно и в туризма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЮДЮЕФ

    52 3 Отговор
    Нещо ми липсва историята на Айше от с. Руен, която отива в Слънчев Бряг да работи камериерка за лятото и като възнаграждение и дават 400 лв, за които пари тя изобщо не се замисля. Все пак кога е взимала 400 лв на един път. После Айше вика Рейхан и още 3-4 жени, чиито мъже работят по Холандия и Германия, хващат се на ниски условия и изведнъж заплащането в този бранш става ниско. Пък и какъв е проблемът една камериерка да изчисти 20 стаи за ден. Това си е чист рекорд на Гинес.
  • 2 Трън

    41 8 Отговор
    Този какви глупости е написал.
  • 3 Трън

    51 24 Отговор
    Преди Бойковизма ръста е бил повече от 6% на година. Сега се хвалят с несъществуващи 3.4%

    Коментиран от #4

  • 4 Марадона

    43 31 Отговор

    До коментар #3 от "Трън":

    Ръст от 60000% за синчета на ДС-та които източваха държавата, това е имало преди бойковизма
  • 5 МладЕмигриращБългарин

    118 14 Отговор
    За съжаление е така.България изчезва.Българите които срещам в Европа (поне повечето) са усмихнати и добре платени,даже приятни за разговор,което знаете в България не е така.Няма как да искаш семейство и да го създадеш с заплата 500 евро в София,това е цинично и глупаво.Хващайте една хубава българка (защото са най-красивите в Европа) и я водете да живеете в западна Европа и да си имате семейство.В България няма място за млади и умни хора а само за крадци,измекяри и чалгари ФАКТ БГ.

    Коментиран от #6

  • 6 Неемигриращ

    46 53 Отговор

    До коментар #5 от "МладЕмигриращБългарин":

    Г-н "имигрант" защо изказваш това антибългарско мнение?
    Платиха ли ти или просто ти е промит мозъка?
    Ако да живееш без приятели и роднини е хубаво, ако да работиш за повече пари, но в същото време да си на дъното на обществото, е приятно, то иди и се радвай на избора си. Но нека той бъде осъзнат. Трябва да знаеш какво печелиш и какво губиш от емиграцията си. Иначе, не давай акъл, защото от такива като теб българското общество полза няма, а ти му дължиш поне мълчание!

    Коментиран от #9, #66

  • 7 Георги

    79 16 Отговор
    Комунизма беше лош България девет милиона,демокрацията е хубаво нещо ,но България шест милиона!!! Нещо не е наред ,защото в България бизнес с честен труд не се постига,бизнес се прави само с кражби ,далавери,наркотици,продтитуция.Това е самата истина когато фактите говорят и боговете мълчат...
  • 8 Morgoth

    49 3 Отговор
    Пазарната икономика си има неумолими правила. Пуснеш ли ниска цена - увеличават се клиентите. Не можеш след това да си набавиш необходимия персонал заради ниски заплати - увеличаваш ги. Това увеличава крайната цена и клиентите намаляват. Въпрос на правилен баланс, който или уцелваш или фалираш.
  • 9 обикновен българин

    69 7 Отговор

    До коментар #6 от "Неемигриращ":

    Неемигриращи приятелю, не знам от кой град си и какво работиш, но не си прав. Човека е социално същество и е способен да създава приятелства по принцип, но приятелствата не могат да покрият ежедневните ти нужди. За работя на минимална заплата, а вечер и през почивните дни строителство, разбирай че не почивам никога, като изключим една седмица на море със семейството. Докарвам около 1000 - 1200 лева доход, ката се скъсвам от бачкане. В началото на май ме извикаха да поработя в Италия за 100 дни, като общ работник на един частен обект. Вярно и там си скъсах г..за от бачкане, но заплатата бе 120 евро на ден, пресметни за 10 дена колко съм изкарал, а за 30 колко ли ще бъдат? Натоварването е като това на което съм свикнал в родината. Като се върнах си пуснах предизвестие, че напускам работа и в края на юли се връщам в Италия без да се замисля. Хан Аспарух е основал България, защото е тръгнал да търси по-добро място за живеене и не е проявил патриотизъм, оставайки в бащиното си отечество... при нас става дума за физическо оцеляване приятелю, роднините и приятелите са друго ниво на съществуване.

    Коментиран от #15, #16, #26, #35

  • 10 XYQ

    38 2 Отговор
    Истината е малко различна и швабата няма откъде да я знае. А аз знам. Наем на едно ресторантче на плажа излиза 100 000 лв. на сезон, един и същ човек го стопанисва 20 години и всяка година репликата е "по-лоша година не е било!", ама не се маха. Все е дно е почна с 5 милиона печалба и после 20 години от лоша по-лоша, че да има келепир да стои там. Е истината е там, че всичко е черен оборот, и на доставките, и на реализацията, и заплатите! Касов бон се пуска само ако те виждат за първи път и поръчваш на БЪЛГАРСКИ, шпрехаш ли на чуждоземски - няма касова бележка, няма и оборот за фирмата, ама чекмеджето е фраш. Пробвайте го номера с чуждия език, ще видите ефекта. и така фирмата с години наред е на загуба, текат разни дела, регистрира се втора, трета, и все така. А заплатите - 500 кинта по договор, и другото според усмивката "на джоб". Обаче като не плати 2-3 месеца, никой не си ходи, защото по съдебен ред може да претендира за онези 500 лв. в договора, а не за обещаните примерно 1000-1500. И стоят пенсионери на по 60 и кусур години и в кухнята и търчат по масите да сервират, ама цял живот това като са правили и на едно лято разчитат, къде да идат.........
  • 11 Пешо

    10 7 Отговор
    Немецът да си провери първо източниците преди да пише глупости. Пример- не познавам някой ,който да кара камион и да е емигрирал,защото заплата под 1800 евро нямат + командировъчни + разни далавери с нафтата,която правят. А немците получават средно 2500 евро чисто за същата работа.

    Коментиран от #59

  • 12 бай Тодор

    17 4 Отговор
    А,ле,кой какво писал,какво не писъл,България умираыСлед 100 години няма да има вече такава държава!

    Коментиран от #14

  • 13 балама

    28 3 Отговор
    Доста е спорно, доколко "ромите" могат да "съставляват % от трудоСПОСОБНОТО население" на която и да е страна. Освен, може би, Индия. Но не вярвам да са изгонени от там заради "трудоспособност".
  • 14 готвач от курорта

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "бай Тодор":

    Палачинката се обръща, по някое време.
  • 15 браво

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "обикновен българин":

    Браво за смисления коментар, има и мислещи с главата, а не със задника си тук
  • 16 Неемигриращ

    22 8 Отговор

    До коментар #9 от "обикновен българин":

    И като отидеш в Италия и вземеш 120 Е на ден какво ще се промени?
    Какъв живот ще успееш да осигуриш на семейството си там с този доход? Ако си купуваш храна от супера и живееш в кофти апартамент под наем, но в Италия, по-добре ли ще е?
    Българинът може да е социален, но западноевропейците не са. За тях не сме равни и те няма да ни поканят лесно в дома си на по бира!
    Така и тук и там ще работиш здраво(което е похвално) и парите няма да ти стигат. Просто тук ти е омръзнало и искаш промяна.
    Поне в Италия е по-приятно от Англия и Германия.
    Преди да емигрирате поговорете с някой, който вече го е правил и се е върнал и го попитайте защо се е върнал. Едно е да идеш на екскурзия или командировка за седмица или месец, а съвсем друго да живееш там!

    Коментиран от #18

  • 17 Anton

    25 20 Отговор
    Ей смешници хайде стига сте се превъзнасяли по тази Европа. България е хубава страна и само ние сме в състояние да си я оправим.
    Най-смешни са пальочовците, които приравняват тамошното заплащане с цените в България. Същите тези пальочовци, работата която вършат там по 17-18 часа на ден не желаят да я вършат в собствената си страна. А заплащането което получават там им осигурява дори по-мизерен живот отколкото биха имали в България. Но Гането това не го признава за да не излезе глупав и минат.
    Като ви слуша човек ще си каже че всичк сте топ мениджъри , а то сте отишли там защото сте нереализирани льохмани, на които чалгата, мутрите, Бойко, Нинова и всичко друго ви е виновноно не и те. А льохмана си е смотан и нереализиран и в България, и в Германия и в Лондон.
    По-добре да ви няма чуждопоклонници, заминавайте и не се връщайте!

    Коментиран от #22, #23, #31

  • 18 Гентацо

    24 3 Отговор

    До коментар #16 от "Неемигриращ":

    Аз ще ти кажа пич защо се връщат повечето... защото си мислят че някой там ги чака с отворени обятия и когато се сблъскат с действителноста- а имено че без труд и постоянство няма как да се наложиш където и да било на каквато и позоция да е нашенският хайлазин го удря на носталгия и патриотизъм и в един момент се връща при мама и тате щот по еФтино и няма да им работи на мръсните капиталисти а ще си лежи у дОма... те мама и тате още бачкат....

    Коментиран от #24

  • 19 Палко

    20 1 Отговор
    Всеки който е учил начално ниво икономика знае какво трябва да се направи в случая! Лошото е че българските бизнесмени не са учили никога в живота си икономика и сега не могат да реагират на случващото се!Хубаво беше когато хората чакаха пред вратите на фирмите и работеха за жълти стотинки, ама това време свърши!!! На ход сте вие управляващи!!!
  • 20 Shmatkata

    3 1 Отговор
    Hora sega shte vi kaja i az edno nesto prav si e bai Todor ce Bulgaria shte umre sled 100 godin tsiganite rajdat po 10-15 detsa i jiveqt samo s sotsialni pomoshti a nie Bulgarite si kusame zadnitsite ot rabota i ne rajdame
    Az iskam da popitam zashto durjavata ne zapochne da dava pomoshti samo za raboteshtite a ne za murzelivite az se namiram v Italia tuk sled vseki dogovor ti davat obeshtetenie ili taka narecenata disocopazione eto zashto ostavat tsiganite v Bulgaria a nie se jenim daje za chujdentsi i Bulgarceta niama da ima sled vreme
    Ce to i Bulgari zapochnaha da se jeniat za tsigani
    No se radvam vse pak ce se pulnqt nashite cororti s turisti trqbva da raste tazi durjava.
  • 21 Хасан

    19 2 Отговор
    Проблема е че бьлгарския гражданин е пьзльо...няма стачки,няма синдикати..всичко е договаряне...чистачите в Атина стачкуват и цяла Атина вони...в Истанбул за 20 дрьвчета в Гези парк един месец имаше блокада в центьра....на един приятел му санирали кофти апартамента по програмата..викам му пусни жалба а той не ща неприятности..тогава нека децата ти да страдат
  • 22 Смях у каруцата на оня с коня

    12 7 Отговор

    До коментар #17 от "Anton":

    Като няма какво друго да прави излиза някой Антончо и започва да изрежда "грешките" на избягалите в чужбина български граждани. Антончо, не си прав, моето момче! Същата работа, която съм можел да правя и в България, беше невъзможна за правене в България поради несигурността кога ще ти вземат обекта. Никъде не се плащаше почасово в България, като изключим Макдоналдс и тук-таме някого. С патриотизъм ли ще ме върнеш мен и трите милиона като мен? С патриотизъм ще накараш българките да правят деца с български мъже? Да не сме виновни ние, избягалите, че искаме хубав живот, готови сме здраво да работим и не виждаме перспектива в бъдещите години в България?

    Апропо, сигурен ли си, че със 17-18 часа ежедневна работа водиш гаден живот с мизерен стандарт? Я да видим - живея в Прага, Чехия, нямам нито един свободен ден в месеца, защото си осигурявам допълнително работа и под две хиляди евро на месец чиста заплата не съм паднал. Смятай ти - 10 лева на час, 17 часа на ден, 12 дни в месеца и всичко чисто - това е само допълнителната работа. Още имам основна работа, където ми плащат всичко - от транспорта до работа до обяда и ми дават с премиите повече от две хиляди лева чисто. Квартирата ми е обикновена стаичка с друг човек за двеста лева на месец, но аз там се връщам само да поспя... Пия само качествена бира - мексиканска, английска, ирландска, имам няколко автомобила... Е, с време много не разполагам, но сам си направи сметката дали животът ми е мизерен, щом успявам

    Коментиран от #25

  • 23 Смях у каруцата на оня с коня

    11 6 Отговор

    До коментар #17 от "Anton":

    Щях да кажа - на това ли му викаш мизерен живот?! Нереализирани топмениджъри и чуждопоклонници, дрън-дрън! С какво бе, моето момче, синко, имам предвид кучи синко, с какво ще привлечеш милионите хора, които предпочетоха добре устроен, макар и неудобен в началото живот в Европа? Ако тези хора там работят по 17-18 часа, те вероятно са доволни от това. Аз исках и в България същото - да работя много, но и да виждам резултатите от труда си. В Чехия го виждам, в България - не! Това ли ме прави чуждопоклонник? Че не желая да чакам някой накрая да си почеше г.за, извинявай главата и да почне да прави нужното, за да живеем всички нормално?

    Да не мислиш, че като се натискаш в България, вадиш по 1,000 лева заплатка и се хвалиш като патриот, ще допринесеш с нещо за страната? Допринасяш за добруването на олигархията и плащаш сметките, за да има откъде държавата да вземе пари за детските надбавки за ромите. Това ли ти е патриотизма? Това е мазохизъм, сексуална девиация, отклонение, но не и реална мисловна нагласа на един здраво и трезвомислещ човек. Или ще "оправяш" страната с професията си на зидаро-мазач и високата си позиция в обществото? Дерзай в тази посока, няма да те спирам...
  • 24 Смях у каруцата на оня с коня

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Гентацо":

    Чак пък повечето! Основната маса един път заминали едва ли планират да се върнат. За какво им е? Това с работата е ясно, но имай предвид, че хората се усещат за принципа "колкото повече - толкова повече", който принцип във все още недекомунизирана страна като нашата въобще не важи! Какво имам предвид ли? Ами, става ясно, че в чужбина се плаща предимно почасово, което означава, че ако работиш повече часове, ще имаш повече приходи, правиш по-малко разходи и стигаме до откровения марксизъм: "количествените натрупвания водят до качествени изменения"... :-). Например, правиш за месец не обичайните 40 часа за седмица, а поне сто, което означава 400 часа за месец, а това в Германия ще доведе, при минимално заплащане за час от €8,50, до стабилен приход от €3,400. Сигурен ли си, че свикналият да работи и желаещ хубави доходи ще се върне при мама и тате, където още цари комунизъм и повече от средната заплата няма да види? Още ли си сигурен?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 неутрален

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "обикновен българин":

    Така е!Това е и голямата трагедия на България!Българинът няма чувство за общност и се спасява поединично.Вместо да се стреми да промени нещо в държавата си,той иска да се пригоди,за да оцелее и затова вместо да се бори,бяга!Горко на Майка България с такива поданици!
  • 27 Смях у каруцата на оня с коня

    7 6 Отговор

    До коментар #25 от "Антон":

    Квартирата е точно за целта да се върнеш и поспиш преди да отпрашиш отново на работа. Не ти трябва лукс. А да си вземеш квартира в краен квартал в България си е красота. Имаш ли удобен транспорт в района, нощни автобуси, трамваи, метро? Магазините, отстъпките, намаленията,информацията на всеки ъгъл. Картите за пътувания за всеки вид транспорт, включително речен?!

    Не можеш да сравняваш Европа въобще с действителността в България! Пък и какво да направи някой Антон? Подобно на народната мъдрост "Накарай мързеливия на работа, та той да те научи на акъл" и Антончо почна да ме поучава колко по-гот и лесно е в България. 3 милиона избраха чужбина, умнико, поради безсилие да променят красивата действителност в България.

    Не се безпокой, не съм си и помислил да гласувам на изборите в България. Не го правя от времето, когато дойдох тук. Оправяйте се сами и не хленчете, че чуждопоклонниците ви мътят политиката. Обаче защо парите от българите в чужбина ви поддържат икономиката като надвишават с пъти преките чужди инвестиции? Пак чуждите пари, умнико, от онези, които не са ти повярвали на глупостите за 2-те хиляди лева и живот в краен квартал...

    Коментиран от #28

  • 28 Anton

    9 14 Отговор

    До коментар #27 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    Говориш ми за карти за речен транспорт в България.......с кану по янтра ли искаш се движиш.
    Градски транспорт има и в България.....
    Метрото в София стига до повечето крайни квартали......едва ли в селата им има метро.
    Трябвало ти една квартира само за да спиш там. След като разсъждаваш така, не искам и да си представям мизерията в която живееш там. Със същия успех можеш да спестиш и от квартира, като отидеш да живееш на палатка в некой къмпниг за бездомници.
    Ти хубаво ми говориш за някакви милиони българи отишли по чужбината, ама ако ги накараш тука да рият листа, сменят памперси, мият кенефи и чинии ще ти кажат аз да не съм някой роб.
    Като ви чета разсъжденията и разбирам нещо - най-неспособните, най-глупавите са се изнесли защото там им трябват такива като вас.
    Тези бройки които ми цитираш ако се върнат тука и хнават каква да е работа, държавата ще е райско място след 4-5 години.
    Ама си има обяснение: понеже на гането му е било забранено да ходи по европата по времето на бай тошо и това му се е превърнало в социално изкривяване. И сега когато границите са отворени, родовата памет си казва думата: трябва да ходим там , след като сме там сме повече от другите.
    Прав ви път, от такива като вас тука няма нужда. И КАТО Е ТОЛКОВА ХУБАВО ТАМ ЗАЩО ПРАЩАЕ ПАРИ А НЕ СИ ДРЪПНЕЪЕ БЛИЗКИТЕ И ТЕ НА ХУБАВО ДА ОТИДАТ И ТЕ ХУБАВ ЖИВОТ ДА ИМАТ, А ГИ ДЪРЖИТЕ В БЪЛГАРИЯ.
    Замимавайте и не се връщайте.

    Коментиран от #32, #36, #63

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1234

    12 2 Отговор
    До кога ще гласувате за Б Б, и Цв Цв..?Не видяхте ли ,че и на тези избори ни излъгаха.Още в 18 часа обявиха,че ГЕРБ печели изборите а имаше още два часа до края на изборния ден.После бюлетините се броят,пишат се протоколите и т.н.,че чак след два дена може да се каже кой е победител, А НЕ В 18 ч.И това ако не е голямо изпързалване на народа здраве му кажи.МОШЕНИЦИ. Във Франция колко дена минаха тогава обявиха резултатите,ама нашите бързат да не им вземе някой мястото във властта.Трябва този път да ги съборим и да ги прогоним от НС.,защото са изпечени мошеници.
  • 31 гост

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Anton":

    шшшш копче, тея плюсове сам ли си ги написа?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    14 3 Отговор
    Да си кажа и аз-И аз съм имигрант.В България имах малък магазин в продължение на 12 год.,но „добрите “условия за бизнес ме принудиха да затворя.Сега съм от 5 год. в Германия.Първите 3 работих в Бургер Кинг,а последните 2 на една бензиностанция от веригата Арал.От 3 месеца съм вече мениджър.От заплатата съм предоволен.Оправният човек прогресира навсякъде,а калпавият се крие зад патриотизма.Всичко съм постигнал с много труд.То това е проблемът всъщност,на много хора не им се работи.Затова се връщат,не от патриотизъм.......

    Коментиран от #37

  • 34 Тодор

    7 1 Отговор
    Германците да не ревът на чужд гроб,щото и те вървят по пътя на България!50 години след изчезването на България,изчезва и Германия,а че да не я и изправири!
  • 35 Аззззз

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "обикновен българин":

    Официалната история на България е лъжа. Аспарух се връща да освободи съплеменииците си от Римска власт. Българската област Бесарабия води името си от Беси(тракииско племе)-раби. Т.е. Бесите които са избягали при експанзията на Рим на Балканите
  • 36 бащаминеекъмолигархичнитекръгове

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Anton":

    Антоне, тарикате. Заради такива "възвишени" и "успяли"(уредени) като тебе, заради такива васали като тебе, 3 милиона от нас ходиме с "голямо удоволствие" да ринеме листа, да хамалиме и чистиме л..на!.

    Коментиран от #38

  • 37 Антон

    5 6 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Хехех, толкова сте ограничени....
    След като за теб постижението на живота ти е да работиш в бъргър кинг и да печеш бургери и да си продавач на бензиностанцията много жалко за тебе.
    А да те питам , като викаш че си мениджър : имаш ли право да назначаваш и псвобождаш от длъжност подчинени, да определяш промоции, цени, отстъпки, да предшагаш на твоите меноджъри промени които да подобрят условията, оборота и т.н. на бензиностанцията. Или просто си мениджър, колкото да има някой пъдар на обекта да съблюдава другите ганьовци дали са на работа. А защо тука не бачкаш на бъргър кинг и на второ бачкане немзоностанцоя. Със сигурност ще си докараш над 1000 лв. Месечен доход които ще ти осигурят по-добър живот в София, спрямо там,а да не говорим ако си в малък град живееш на село в България. Ама как ше живеете в малък град или село,да не сте селяни. Ама там живеете....
    Обаче как тук ще си бензинаджия или продавач на бургери.

    Коментиран от #39, #40

  • 38 Антон

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "бащаминеекъмолигархичнитекръгове":

    Човече кой ти говори за мутри , васали, и т.н. Само мутри са ви в главата, как може да сте толкова комплексирани, все пак не сме 1990 година, нали? Кой то говори кок колко е усторен, говоря ти че стига да ти се работи пекар на бургери и тука можеш да го правиш.
    А като отидеш да си бачкаш в чужбината, какво? - може би там нямаш работодател. Много сте жалки , тука викаш как Иван ще ми каже какво да върша, къв е тоя тъпънар, а там правиш мили очи и слушаш всичко , което ти казва Ханс, изпълняваш го безропотно и викаш той ми е началник следователно знае.а тука началника е тъп, еми стани ти началник и покажи как се прави.
    Зле сте, но жалкото е че този манталитет го предавате и на децата си - да бъдат подтиснати, да слушат Ханс, и да мразят Иван.
  • 39 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Антон":

    Приказваш наизуст,приятелю.А може би и завиждаш.Баджанака ми работи на бензиностанция в България и си докарва максимум 600 лв.Стандартът на живот е почти равен в БГ и на запад.Тъй че с 300 евро (600 лв.) малко е трудно.Какво ще кажеш?

    Коментиран от #41

  • 40 Иван

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Антон":

    Забравих да допълня до пенсия ми остават 20 год. до тогава във фонда ми втора пенсия ще имам 65000 евро.Отделно основната.Хайде сега сравни това с една нормална българска пенсия.Мащеха ми за 40 год. стаж сега с увеличението взима 100 евро.Някакъв коментар?!
  • 41 Антон

    3 7 Отговор

    До коментар #39 от "Иван":

    така: баджанака то взимал 600 лв. На бенз., отова почва въора работа и взича оше 600-700-800 лв. Жен му по същия начин. Сумарен доход около 2000 лв. За двамата, което ще то псигури скрочен живот в България. Същата допнопробна работа по европа ще му осигури също скромен живот. Защо баджанали то не отива там.
    Човек ако няма житейски опит и ви чете писаниците може жестоко да се заблуди.
    И понеже всичко ви е перфектно там, пътувате до бг един път на 2-3 год. Със самолет нискотарифен излитащ и кацащ посред нощ на някакви летища на майнаъа си, или натъпкани като сардини в някакъв допотопен автобус, нямате средства за нормален доктор, въобще супер.
    Живейте си перфектния живот там, и мислете че ви завиждам!

    Коментиран от #42, #43

  • 42 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Антон":

    Баджанака се пробва ,ама се провали.Затова се и върна.Но синът му е в Англия.Аз лично не ползвам нискотарифни полети,но и да ползвах си е моя работа.За доктор пари имам,защото съм здравно осигурен.Явно не си излизал от БГ и хабер си нямаш от света.Синът ми също се реализира добре.И нищо не спомена за сравнението на пенсиите!Защо ли!?

    Коментиран от #44

  • 43 Иван

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "Антон":

    И пътувам до България,защото искам да видя баща си.А на почивка ходя другаде.Там където ти никога няма да отидеш.
  • 44 Антон

    6 3 Отговор

    До коментар #42 от "Иван":

    Добре бе човек, прав ви път.
    Като си учех уроците разни "играчи" ми викаха че съм зубър. А аз дори не бях от зубърите, просто имах по-висок успех от техния. Сега играчите коват дограма, мият коли, монтират билбордове, сипват бензин, ходят д справят същото в чужбина.....
    А за пенсиие какво да ти кажа - ние нямаме вина че едни селяни дошли от гората през 44 год. Са спрели рвзвитието на държават, и после техните наследници са опоскали пенсионния фонд в началото на демократичните промени.
    А дали съм излизал в чужбина :) , няма да коментеирам защото темата е за друго не за личните ми и служебни пътувания и постижения.

    Коментиран от #45, #46

  • 45 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "Антон":

    Прочетох всичките ти бисери и виждам че хабер си нямаш от света. ''Личните ти и служебни пътувания'' в чужбина и ''постижения'' са само във въображението ти. Много филми гледаш :)

    Коментиран от #47

  • 46 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Антон":

    Всъщност нищо не отговори,както и очаквах.Явно си от хората,които само са чували за света ,но не са го виждали.И ги е страх да го видят,защото ще са далече от мама.И за какво намисаш училището не разбирам?А за пенсиите ще ме разбереш някой ден като вземеш и ти 100 евро,че и по малко ако не са те осигурявали .И не си излизал никъде на почивка,нали?Най много на черноморието.

    Коментиран от #48

  • 47 ОНЗИ

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Вярно ,че в Б-я не се изкарват много пари но всяка вечер е купон. А навън няма такова нещо, остават ви само пари и нищо. Живота няма втора серия - запомнете!

    Коментиран от #49

  • 48 Антон

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Иван":

    Ок
    Съгласен съм с вас.
    Продължавайте да правите пари.
    Успех!
  • 49 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "ОНЗИ":

    Какъв е този купон без пари?Може би да се напиеш с домашна ракия или ментак от магазина!?Имаш ли идея колко вида бира мога да си купя тук?Или примерно бутилка Джак Даниълс я купувам за 15-16 евро.Или руска водка тройно дестилирана от Лидъл-5 евро-0,7 литра?И т.н.Тук има много българи.Познавам поне 100-на,ако искам да си направя купон,мислиш ли че ще е проблем!?

    Коментиран от #50

  • 50 Антон

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "Иван":

    Пропуснах да ти кажа защо намесвам образованието. Защото умнико важен няма как да си бил посредствен ученик /студент и да си минавал между капките и да искаш да работиш в стъклен офис, да пилучаваш добра заплата, да получаваш още по-добър бонус, и да носиш костюм. Разбираш ли?
    А след като ми говориш колко бира и водка можеш да си купиш ми става ясно нивото ти.
    А не купонясвате по няколко причини - парите са ограничении там всеки евро цент е важен, смазани сте от работа и нямате сили, и защото постепенно се превръщате в асоциални бачкатори.
    Но продължавайте да мислите че правите пари.
    Успех

    Коментиран от #52, #53, #64

  • 51 Язък

    10 1 Отговор
    Който, каквито аналзи да иска да си прави! Истината е една! Безграничната алчност на БЪЛГАРИНА е причината в страната да се случва това, което се случва! R.I.P БЪЛГАРИО!
  • 52 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Антон":

    ''Събеседнико'' , ти освен всичко друго, си ограничен и злобен. Ганьовския манталитет и възпитанието прозират в коментарите ти. Не заслужаваш дори секундите които отделих за да напиша редовете адресирани до теб. ;)

    Коментиран от #55

  • 53 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Антон":

    Най после си показа „културата“.Браво!!Относно алкохола ще ти кажа,че идеята ми беше да информирам другият участник в дискусията ,че и тук си правим веселба.Относно учението пак не те разбрах.Ти сам разбираш ли се,че не съм сигурен.Само за инфо имам диплома 5,60.А тук в началото работих нощем,а денем ходих на курс по немски.Как мислиш че са ме направили мениджър?Защото имам красиви очи ли?!

    Коментиран от #54

  • 54 Антон

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Иван":

    ОК
    Успех
  • 55 Антон

    0 2 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    ОК
    Успех и на теб!
  • 56 Адвокат в малък град

    11 1 Отговор
    Да ви кажа момчета , май всеки е прав за себе си .
    Само да споделям, че според мен въпроса не е само в парите . Тук е сърварвай !! Не знаеш ще пресечеш ли пешеходната пътека , какъв въздух дишаш ти и децата ти , ОТК за много от стоките не съществува . Чакаш и плащаш рушвети за детски градини , училища и университет . Не знаеш квалификацията на повечето хора дали отговаря на дипломата им ! Пълна безотговорност на всяко ниво . Въобще не говоря за управляващи и администрация . Корупция на много ниски нива в общество . Санкцията не е за всеки !
    Много от нещата ги няма в Европа , т.е. други ги има , ама не така изродени

    Преди няколко години много високопоставен политик в Германия си подаде оставка , защото бил взел от банка заем с 0.3% лихва по-ниска от стандартната и то преди да заеме този пост .
    Ама понеже се предполага , че можело да лобира и според тяхната култура е неморално , човека си подаде оствка ! Мога да пиша още много "за" и " против " , защото имам много лични наблюдения . Но две неща ще сложат край на поста ми . 1. В Берлин , милионна столица въздух покрай магистралата е по - чист от този в град в който живеят
  • 57 Адвокат от малък град

    0 1 Отговор
    2 . С очите си видях в нощен бар в Берлин как младеж отстъпи щъркела на бара на абсолютно непознат пенсионер , поне едно социално ново по- долу !


    Айде сега лека !
  • 58 P.s.

    1 1 Отговор
    Може и да съм изпуснал някой препинателен знак или да съм направил правописна грешка , но това е защото пиша от телефона с редактор !

    Моля за извинение !
  • 59 Немец

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Пешо":

    Средно 2500 евро в Германия - това е също не винаги вярно. Аз работи там повече 10 години, и знам много немци, който имат заплата само 1200 евро на месец! Това е малко за скъпа живота в Германия.
  • 60 Арменец

    5 2 Отговор
    Кадърният и образован човек навсякъде ще е добре .
    В Германия обаче ще му е по - сигурен живота и по - добро образованието на децата .

    На мен биха ми липсвали само живи родители в БГ и брат ми !
  • 61 До Немец

    3 0 Отговор
    Ами ела в БГ да живееш по-добре . Покани иннемците със заплата 1200 евро , та и те да живеят по висок стандарт :):):):

    Коментиран от #68

  • 62 непознат

    5 3 Отговор
    Абсолютно вярно,България е като заклан петел-агонизира всеки ден,но ни казват че живеем добре.Държава втора употреба и народ трета употреба,прост ,злобен,народ и много много глупав.
  • 63 Смях у каруцата на оня с коня

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Anton":

    Казах ти го и вчера - в България почасовото заплащане не е популярно. В чужбина ти е ясно - имаш си постоянната работа, а имаш и редица други обекти, където почасово можеш да си бачкаш. В България винаги стремежът е бил да се работи на надница и заплащането ти да е на изработен ден. Липсва самата култура на предприемача, манталитетът е скапан. Хайде, хвани се на работа в неделя дали ще имаш голям избор от работни места?

    Отделно, ти изместваш фокуса от вината на държавата за кризата в икономиката към измислената вина на хората, избягали в чужбина поради липсата на работа. Тези хора не са отишли там, защото много им се е искало, а защото не са имали нормален начин на живот. Стояхме без работа, а националната статистика тръбеше - 11% безработица, 10% безработица. Да ти кажа ли как се пребори държавата с високата безработица, макар да ти е вече ясно? Изгони всички ни навън!

    Не че некадърниците като теб много са ми притрябвали, но прави лошо впечатление, когато на изгонения разправяш, че е могъл да си стои в България. Ако можеше и можехме да вадим стабилни доходи, дали щяхме 3 милиона души да се вдигнем да ходим навън? Ти въобще не разсъждаваш трезво! Цялата страна реве, че доходите са ниски, че дори и в статията са го написали, а цяла Европа е наясно, че България е най-бедната страна в ЕС, ти ми дрънкаш за българските възможности. Да прекосяваш Янтра с лодка... Хайде, живей в Габрово и извади 2,000 лева на месец! Къде ще работиш, бе, на кого ще си прода

    Коментиран от #65

  • 64 Смях у каруцата на оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Антон":

    Ето ме, съсипаният от работа! Изкарах нощна смяна 10 часа и пътувах още пет часа за отиване и връщане. Дали съм уморен? Въобще не! Ще поспя няколко часа и ще отида да се видя с приятели. Разбира се, ще изпием две-три бири, но с това се свършва, защото после пак съм на работа.

    Месеци наред не съм имал свободен ден, но това не ми тежи особено - в едната работа съм 17-18 часа само през деня, а другата се сменя - две седмици нощна, две седмици първа, така че се почива между смените. Някакви проблеми? Никакви, лек дискомфорт единствено в случаите, когато застъпвам след нощна смяна 18-часова дневна или след 18-часова дневна имам 2 часа да се наспя преди следващата 18-часова дневна.

    Дали се "правят" пари не знам, но с разумен живот, подходящи инвестиции и добри контакти спокойно може да се прогресира навсякъде. Напълно нормално е да се смята, че за две-три години подобен начин на живот спокойно могат да се спестят пари за успешен бизнес, натрупват се познанства, знания за определени сфери на бизнеса, а и дребни нещица като кредитна история или време, в което се живее на определен адрес. После многото работа ще се делегира на изпълнители, които ще ходят нощно време на работа или ще карат 18-часови смени, а човек само ще ги контролира дали спазват предписанията...
  • 65 Anton

    4 7 Отговор

    До коментар #63 от "Смях у каруцата на оня с коня":

    Хайде стига с мантрите че най-кадърните били избягали, останали само некадърните. По-скоро точно обратното - всички които са кадърни и си имат работа си стоят в България. Отидоха си нереализираните, нямащи бъдещ и тука и там.
    Иначе успех и на теб!

    Коментиран от #67

  • 66 МладЕмигриращБългарин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Неемигриращ":

    Даже незнам откъде да започна с моето "мълчание" което дължа на такива като теб.И да платили са ми за този коментар,защото все някой трябва да е виновен ,че има мизерия и болка в обществото.Великите сили ни управляват отвън и ни карат сами да си крадем държавата и да слагаме силикон по урбанизираните селянки.Като ги пишете тези отговори мислете малко,то личи че сами не си вярвате на това,което сте надраскали или просто сте злобни.
  • 67 Смях у каруцата на оня с коня

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Anton":

    Ти пък си така реализиран! Единственото реализирано в теб е глупостта и късогледството, но там никой не може да ти помогне! Надявам се да ти хареса "десетилетието на ромското включване", което се задава и да видиш за каква реализация става въпрос. Останахте предимно пенсионери или приближаващи се до пенсиониране, както и сокерес ромалеа. Успех като след 5 години само в София поостанат българи, а навсякъде в провинцията бродят тълпи орки.
  • 68 Немец

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "До Немец":

    Аз знам, че повече хората в България не вярват, че ако ти живееш в Германия то си имаш различни други проблеми: немски менталитет, лошо времето, скъпи цени на всичко. Сигурен съм, че има много Българи, който работяха и живеяха в Германия. Те ще бъде ми разбира.
    България е истински райски кът! Пари не е всичко в живота.
    (Извенявайте за моят български. Аз го уча само втори година).
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.