5 Юли, 2017 08:00 2 553 6

Заплахата от Тръмп в Европа

  • доналд тръмп-
  • project syndicate-
  • полша-
  • заплаха-
  • ес-
  • президент-
  • унгария-
  • източна европа-
  • сащ

Ще предизвика ли Тръмп още по-голямо разделение в ЕС?

Заплахата от Тръмп в Европа - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Ги Верхофстад за Project Syndicate. Ги Верхофстад е бивш министър-председател на Белгия. Президент е на Алианса на либералите и демократите за Европа (ALDE).

Американският президент Доналд Тръмп определено не е лидер на свободния свят. Според ново проучване на изследователския център „Pew” той е крайно непопулярен в повечето страни, и вече е нанесъл сериозни щети по репутацията на Съединените американски щати.

Центърът „Pew” посочва, че три четвърти от света има малко или никакво доверие в Тръмп, чийто имидж в повечето страни сега е по-пострадал дори от този на Джордж У. Буш в последните му дни в президентството. Когато той напусна президентската администрация, американците вече осъществиха инвазия в Ирак, а освен това се разгоря и икономическа криза. Дори в съседна Канада само 22% от запитаните са изразили увереност в Тръмп.

Положителните чувства към Тръмп са още по-неблагоприятни в Западна Европа. В Германия едва 6% смятат, че той е квалифициран да бъде на този пост, и 91% го намират за арогантен. По подобен начин 89% от запитаните в Обединеното кралство намират Тръмп за арогантен, и само 50% все още вярват, че САЩ и Великобритания имат специална връзка в този момент. Това обяснява защо планираното посещение на Тръмп на Острова беше отложено за неопределено време.

Страните, в които има най-голяма подкрепа към Тръмп, са Полша (73% са настроени благосклонно към него) и Унгария (63%). И двете са водени от популистки крайнодесни правителства. Полският министър на отбраната вече определи планираната визита на Тръмп в страната като „огромно събитие“ и „голям прогрес“ за кабинета на Право и справедливост (PiS), който продължава да е на нож с Европейската комисия и европейските съюзници на Полша.

При управлението на PiS Полша тръгна към авторитаризъм и стана все по-изолирана вътре в Европейския съюз. Следователно не е изненада, че Тръмп иска да посети страната. В края на краищата това е президент, чиято кампания се водеше с националистическия слоган „Америка първа“. Това е президент, който се изказа ласкаво за френската крайнодясна популистка Марин льо Пен и излизането на Великобритания от ЕС, а освен това намекна, че други страни също трябва да последват примера на британците.

Имайки предвид това, Тръмп без съмнение ще се опита да задълбочи вътрешните разделения в Европейския съюз, играейки на източния фронт срещу западните членки. Унгарското и полско правителство са готови да развият своите проекти за „нелиберална демокрация“. Можем да очакваме унгарският премиер Виктор Орбан и полският лидер в сянка Ярослав Качински с радост да се отдадат на фанатизма на Тръмп. Всъщност това ще е музика за ушите им.

Опростената и ксенофобска реторика на Тръмп освен това ще намери съпричастна публика сред поляци и унгарци, които се опасяват от мащабна имиграция. През последните години големи групи от централно и източноевропейските избиратели бяха мобилизирани от популистка реторика. Местните правителства отказаха сътрудничество с колективния отговор на ЕС спрямо бежанската криза. И докато според сондажите западните европейци са се върнали обратно към подкрепата на европейската интеграция и проевропейски реформи, то това положително настроение все още не е достигнало Централна и Източна Европа, където недоверието към ЕС остава силно.

За съжаление политическата среда в Централна и Източна Европа е идеална за популисти, които отказват да участват конструктивно в европейския проект. Имайки предвид реалната опасност други страни да поискат излизане от блока, не трябва да се позволява на Тръмп да изостри още повече разделенията. Жителите в Централна Европа трябва да осъзнаят, че бягство към периферията на Европа ще навреди на техните интереси, подкопавайки възможността им да влияят на бъдещето на континента. Тези страни трябва да търсят компромис, който да им позволи да продължат да участват и влияят върху единните политики.

Никой не печели повече от разделена Европа от руския президент Владимир Путин, който отдавна се опитва да дестабилизира блока на изток. Поради тази причина Европейската комисия, Европейският съвет, френското и германско правителство трябва да използват всички средства, за да гарантират запазването на върховенството на закона в Централна и Източна Европа.

В същото време Европейската комисия и водещите страни-членки трябва да поддържат по-силни връзки с тези в Централна и Източна Европа, които все още стоят зад идеалите на Европейския съюз. Трябва да променим общественото мнение и да построим мостове по въпросите, по които има разделение – включително миграцията, командироването на работници от една страна в друга, както и енергийните политики.

По отношение на последния от тези въпроси, Европейският съюз спешно трябва да създаде истински енергиен съюз, за да намали зависимостта от външни страни, които са все по-враждебни, и от Русия. Трябва да изградим и надежден отбранителен съюз в рамките на НАТО, който би засилил сътрудничеството в Европейския съюз и да потуши притесненията на страните-членки на изток.

В Европейския съюз има място за компромис по всички тези въпроси. Ако намерим общ подход, то можем да спечелим обратно обществеността в Централна и Източна Европа. Не е в ничий интерес – освен на Путин, разбира се – да позволим страни-членки на ЕС да бъдат притиснати в ъгъла, и евентуално дори да напуснат блока.

Сега зависи от европейските лидери и от отговорни членове на администрацията на Тръмп – като министъра на отбраната Джеймс Матис – да не позволят на Тръмп да навреди на ЕС. В противен случай има риск от отслабване на западния алианс, на който почива световната стабилност и ред.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алекс_

    4 6 Отговор
    Интересна статия.
  • 2 Morgoth

    10 0 Отговор
    Ами давайте де, направете някакъв задоволителен компромис по въпроса с имигрантите! Хулите Полша и Унгария, че са се запънали като магаре на мост, ама на другия край на моста стои друго магаре.
  • 3 Пеньо

    3 2 Отговор
    В крайна сметка ще докаже ли Дони, че не е фейк президент! Едва ли!
  • 4 ХЪМКИ

    2 2 Отговор
    ХМ, самият факт, че "свободните" от "свободния свят" толерастчета са изпонаакаха е достатъчно красноречив.
  • 5 незнайко

    8 0 Отговор
    Затова ЕС трябва да се откаже от НАТО и да си изгряди собствен военен съюз. Никоя страна в Европа няма да бъде нападната, това е ясно на всеки. Едноличните действия от страна на САЩ, че ще защитават някого като член на НАТО, не е причина да се струпва техника и контингенти в тези страни, без те да са искали помощ. САЩ всячески се стремят да конфронтират страните в Европа.
  • 6 гоол

    3 0 Отговор
    Този президент го избра болното общество на Америка, сега тръгна и в ЕС да мо слушат психарните изкази - куку.