Last news in Fakti

7 Юли, 2017 14:17 3 900 7

Без приватизация БМФ щеше да отиде за скрап

  • бмф-
  • приватизация-
  • кирил вълчев
Без приватизация БМФ щеше да отиде за скрап - 1
Снимка: в. "Стандарт"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Шефът на Моряшкия синдикат Красимир Вълчев, който е синдикалист с близо четвъртвековен опит, коментира напрежението от последните дни между Параходство Български морски флот и вицепремиера Валери Симеонов, както и личните му атаки срещу собственика на БМФ Кирил Домусчиев.

Не върви на един вицепремиер да борави с данни, които абсолютно не отговарят на истината. Както и да обяснява как няма криза в корабоплаването, заявява в интервю за в. „Стандарт“ Кирил Вълчев

- Г-н Вълчев, от изявленията на вицепремиера Валери Симеонов остава впечатлението, че г-н Кирил Домусчиев не изпълнява приватизационния си договор в Параходство „Български морски флот", въпреки че по време на кризата се е опитал да направи всичко възможно дейността да върви гладко, което не му се признава. Така ли е?

- Не върви на един вицепремиер да борави с данни, които абсолютно не отговарят на истината. Както и да обяснява как няма криза в корабоплаването. Миналата година нивото на фрахтовия пазар беше по-малко от 2000 долара на ден, при положение, че само екипажът струва 2500, а най-ниската възможна издръжка на един кораб е 4700 долара дневно. Материята е толкова сложна, а той изведнъж започна да разбира толкова много, че дава оценки като крайна инстанция. Като няма криза, защо „Варна шипинг", „Ахилеас", „Космо шипинг", които се занимават със същия тип дейност и с насипни товари, не са вече на пазара? Защо фалираха? И какво значи „някаква декларация" на моряшкия синдикат, както той се изразява? Аз я изпратих подписана и подпечатана, и не се крия. Какво значи няма подписи на декларацията? Просто изпратихме текста без тях, за да е по-лесно на медиите.

- Има ли накърнен държавен интерес в БМФ ?

- Още през 2002 г., 6 години преди приватизацията, сигнализирах, че ако това предприятие се приватизира, в него не могат да останат повече от 1000 моряци и 30 кораба, защото няма пазар. И корабите щяха да бъдат нарязани, защото тогава бяха на практика скрап, на техния борд беше опасно за работа. Ако бяхме останали държавно предприятие, мога да докажа с цифри, че щяхме да бъдем фалирани!

- Ситуацията, която описвате, обяснява ли съкращенията впоследствие, за които г-н Симеонов говори?

- Естествено! Приватизацията е на 8 август 2008 г., а на 15 октомври кораб, който се продаваше за 15 млн. евро, вече струваше 1 милион долара. Това е няма и 3 месеца след приватизирането на компанията. И съм питал г-н Домусчиев, с когото работим в партньорство: Как можа такъв лош късмет? Никога не беше имало такова ниско ниво на навлата (цената на тонажа на стоките- б.р.) в корабоплаването, като тогава.

- Като казвате, че Валери Симеонов не разбира от корабоплаване, смятате ли, че нападките са негова лична инициатива или някой го подстрекава?

- Не разбирам каква му е идеята, но някой трябва да му е подал информацията. Може би това е криворазбран начин да покаже колко го е еня за държавата. А не го е еня за работниците при нас.

- Всъщност, какво точно се случи в БМФ след приватизацията?

- Всеки момент предстои да получим 34-ия кораб, а средната възраст на всички тях е по-малко от 10 години. 14 от тях са влезли през последните 2 години. Т.е., подновяването на флота реално е станало след приватизацията.

- Какви са плановете на дружеството в бъдещето?

- Имаме да получаваме още два 42-хилядни кораба, сключили сме договори за още четири 45-хилядни и още четири има за получаване в перспектива - общо 10. Това са инвестиции за над 200 милиона и с тях инвестиционният план ще бъде изпълнен, въпреки кризата. И понеже много се говори за тонажа: ако бяха решили да купят 10 кораба по 150 тона, щяха да преизпълнят тонажа, но на тях щеше да има само 400 работни места. А сега са от порядъка на 1500. Симеонов разправя, че са 124 човека, ама това са тези, които работят директно в БМФ, а другите работят в компании на дружеството. 34 кораба по 2 екипажа на всеки от по 24 човека колко прави? 124 ли?

- Добре, колко общо са служителите тогава?

- Мен ме интересуват моряците, които работят, а те сега са над 1500. И то без администрацията и без бреговия състав. Не знам кой му ги дава тези данни на г-н Симеонов. Корабоплаването е сложна материя и се изгражда се със структура от повече фирми. Не защото така е изгодно на корабособственика, а защото така изискват банките.

Между другото, всички кораби са не под български, а под малтийски флаг и за тях важат законите на държава-членка на ЕС. Даже ние имаме клауза в колективния трудов договор с Параходството, че ако нивата на пазара се повишат над определено ниво, ще говорим за друго заплащане на моряците.

- Тогава да не ви атакуват, че пък сте увеличили заплатите?

- Няма да се учудя. Ще кажат, че ядем от дела на държавата.

- Каква развръзка очаквате на този скандал, щом казвате, че г-н Симеонов не е прав - да утихне в един момент ли, или нещо друго?

- Аз не виждам полза от този шум, освен обслужването на неговото лично его.

- Щом смятате, че атаките на г-н Симеонов са необосновани, склонни ли сте да потърсите друг фактор в държавата, с чиято помощ да ги парирате, за да не ви пречат на работата?

- Защо да го правим, какви са последствията? Едни приказки само, защо да му обръщаме внимание? Работата си върви, ние си я вършим, а корабособствениците възнамеряват да продължат да инвестират. Той няма да ни попречи нито на вложенията, нито на кредитите. Единственият негатив е, че създава обществено мнение срещу нас. Икономически негативи няма, защото партньорите ни са извън България, слава Богу! А 2017-а е първата година, в която пазарът започва да се оживява. Сега нивата на фрахтовия пазар са такива, че си покриваме разходите. Да не говорим, че при нас няма нито един ден забавяне на заплатите! А я питайте моряците какво става по света? На всичкото отгоре държавата се меси.

- Как приемате обвиненията му в неизпълнение на приватизационния договор на Параходството? Той изпълнява ли се, или не?

- Нека някой ми покаже някоя приватизационна сделка, която може да се противопостави на нашата. Имаме направени 700 милиона инвестиции, като държавата все още е съсобственик с 30%, макар че не е дала нито една стотинка. Всички пари са осигурени от собствениците и с техни гаранции. И те не ги вадят от дюшека, това са кредити. И в такава тежка ситуация вместо да се адмирира, че се прави всичко възможно да се запази бизнес, в който България има 125-годишна традиция, ние гледаме да го очерним. Разбира се, аз не мога да обвинявам държавата, че е натоварила приватизационния договор с конкретни параметри, които времето промени – такова е било времето. Но подкрепям и искането на собствениците в Арбитражния съд, защото те твърдят, че на практика са работили в екстремална ситуация. Онази криза не беше от леките, които можеш да избегнеш с добро управление, в нея човек беше поставен на колене.

- Склонен ли сте да подозирате, че вицепремиерът като висш държавен служител се опитва да провокира затруднения на собствениците, за да увеличи тежестта на държавата като съсобственик?

- Не виждам как ще стане тази работа. Това е една от малкото успешни приватизационни сделки на държавата. 70% от БМФ е продадено за 440 милиона лева, а след 3 месеца те не струваха и 40 милиона, а сега са 300 и няколко милиона. А според консолидирания бюджет стойността е над милиард. И държавният дял от 30% вече се оценява на 360 милиона. Без да е вложила една стотинка, реално притежава повече. Да не говорим, че при приватизацията корабите им се водеха задбалансово, защото колко може да струва един 35-годишен кораб според вас? Колкото е цената на желязото в него. И накрая ние сме били продажници и ликвидатори!

- Бихте ли седнал на разговор с г-н Симеонов очи в очи, за да се разбере по-лесно кой казва истината и кой лъже?

- О, разбира се! Особено що се отнася до пазара. Не ми е това работата, защото отговарям за моряците, но пък за тях няма нищо по-важно от оцеляването на компанията. И независимо, че има и по-добри специалисти от мен, ако се наложи – ще седна срещу него на разговор. Той като се занимава с нашите тонажи, аз ще попитам какво е положението в държавата и какво става с нейните дългове. Защо държавата също тегли кредити и трупа дългове – нали поради същата ситуация – налага се. Ама за държавата може, а за нас не. За мен целият този шум през последните дни е изкуствено създаден проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИУ ПИУ

    8 0 Отговор
    Ако не виждаме какво пише в целия приватизационен договор, то не можем да разберем кой лъже и кой не. Поради това, такива сделки следва да си следват всички точки от договора и ако някоя не се изпълнява, макар други да се преизпълняват, то наистина може да се разсъждава, че договора като цялостно не се изпълнява. В момента надвикването по медиите явно е за привличане на на подкрепа с мотива "една жена каза", а къде е истината трябва пак да чакаме от съдилищата, на които над 90% от българите не вярваме.
  • 2 Мими

    2 1 Отговор
    Пиу пиу точен коментар👍👍👍👍👍
  • 3 Грую

    7 1 Отговор
    Аз поне лични атаки на г-н Симеонов срещу г-н Домусчиев не можах да забележа. Не го е обявил за обратен примерно или пък някакъв друг вид лични нападки срещу индивида. Само дето извади факти, че един български бизнесмен е сключил сделка за приватизация и не спазва така подписания договор, а пък отгоре на това и някакъв съд е отсъдил тези обстоятелства в негова полза. Сега изведнъж нападките били лични, защото въпросният бизнесмен всъщност се казвал Кирил Домусчиев, който още по-всъщност е по-малкото зло иначе нали знаете какво и т.н. ..................... Ама айде холан! 27 години вече лъжат народа все по такъв начин и сега някой като каза истината - лично било. Коза ностра с една дума и като не разбирате мъчете, че знаете ли какво ще стане. Значи на пенсионера дето не могъл да прочете през дебелите лупи на очилата дребния текст накрая на договора с мобилния оператор ще му пратите съдия изпълнител за принудително изпълнение на нещо, което той нито е искал, нито му трябва, нито ще го ползва, а великия бизнесмен от Коза Ностра може да си нарушава договорите, които е сключил и да се бие в гърдите, че бил по-малкото зло, а съдилищата да съдят в негова полза. Тези предприятия трябваше да се дадат на хора, които могат да създават добро, а не зло и след това за останалите хора да остане само да разсъждаваме кое зло всъщност беше по-малкото, след като злината вече е сторена и няма вече какво друго да се направи.
  • 4 еее

    4 0 Отговор
    Кремиковци отиде на скрап, и много други печеливши предприятия изчезнаха или прехвърлиха ги в чужбина , платиха по 1лв. на приватизатори ,както и случая с БГ.БАЛКАН ...
  • 5 Грую

    2 1 Отговор
    Кремиковци използваше технология от началото на 20-ти век. Единствената причина, поради която г-н Прамот Митал го купи е линията за непрекъснато леене на стомана, която г-н Валентин Захариев внедри след приватизацията за 1 долар ли лев ти там, каквото са го накарали да плати. После Министър Петър Димитров си поиска милиардите накуп. Към този иск се присъединиха всички кредитори на дружеството, а те бяха внушителни и като брой и като сума и Кремиковци фалира. Г-н Прамот Митал не е станал милиардер като е раздавал пари на хора, които не могат да си направят сметката. Същото се отнася и за г-н Домусчиев. Грозното обаче е друго. В демократична държава следва да се спазва законът. Щом като за приватизацията е написан неизгоден договор или невъзможен защо г-н Домусчиев го е подписал. В България няма приватизационен механизъм и още повече закон, по който да подпишеш договор и след това да отидеш в съда и отмениш условията на договора или част от тях защото се били променили пазарните условия или пък там каквото и да било. Само че изведнъж се оказва, че това е възможно. Защо ли тогава г-н Прамот Митал не отида да отмени с съда фалита на Кремиковци и да отмени искането на министъра на икономиката и енергетиката като неизпълнимо ами си грабна шапката и си замина, като остави комбината на свободно падане? Явно не е за всеки да си прави гаргара с държавата и договорите подписвани с нея. Ами в крайна сметка за да има равни други условия да променят закона и след ка
  • 6 Филип Тотю

    2 0 Отговор
    Нямат право да променят вече сключен договор, но го направиха! Сега платеното мекере Вълчев излиза да обяснява колко несправедливо обвиняват Домусчиев и колко некомпетентен бил еди.кой.си коментиращ условията по договора и евентуалното му неизпълнение. Кой му плаща? Пак Домусчиев!
  • 7 Кок

    0 0 Отговор
    Този Вълчев е доказан лицемер и подмазвач ще вика така защото е на заплата при Домусчиев