Last news in Fakti

10 Юли, 2017 08:00 2 629 2

Толкова ли е лошо, че Кипър си остава разделен?

  • кипър-
  • разделение-
  • война-
  • гърци-
  • турци-
  • кипърци
Толкова ли е лошо, че Кипър си остава разделен? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това не беше никаква изненада: и този кръг от преговорите за обединение на Кипър приключи без постигането на конкретен резултат. А това означава, че в близко бъдеще няма да станем свидетели на повторно обединение на острова, разделен от 1974 година насам. Нещо повече дори: всички надежди за обединение на Кипър някога във времето изглеждат още отсега доста нереалистични. Защото за повечето кипърци, както от турска, така и от гръцка страна, кипърският въпрос всъщност е решен.

Преди нахлуването на турската армия през 1974 година, Кипър беше един от най-взривоопасните региони в света. От 1974 насам обаче там не е произведен нито един изстрел. А като имаме предвид дълбокото недоверие между двете народностни групи, както и факта, че кипърските турци изградиха своето скромно блогополучие върху имуществата, изоставени от кипърските гърци, сегашното положение очевидно не е най-лошото решение на кипърския въпрос.

Представителите и на двете народностни групи се самоопределят като кипърци, но различията между тях си остават: езикът, религията, обичаите. И нищо, включително и по-нататъшни преговори, не може да промени този факт.

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа

    7 4 Отговор
    Така е по добре , супер е , без проблеми.
  • 2 Morgoth

    2 2 Отговор
    По този принцип трябваше да бъде разделена и Югославия, но либералите вече бяха на власт и там проблемите само са заметени под килима.