8 184 17

Корупцията вече не се търпи

Явор Димитров
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Корупцията ни задушава. Тя е навсякъде. Лошото е, че колкото повече се борим с нея, толкова повече тя се разраства. Този наш патент идва от неразбиране на явлението и формалното отношение към него. Както и да го наричаме, говорим за подкуп. Единият в тази най-устойчива „бизнес“ конструкция е чиновникът, магистратът, полицаят, стоящ на монополна позиция. Другият е този, който иска да получи нещо от тях, без да има право на това.

Какво ги интересува тези двамата, как се избират членовете на Висшия съдебен съвет, как и за какво заседават там и в какви колегии го правят? На тях им е нужно само тишина и тъмнина, в която да се чува шумът на парите и размяната на блага. Слабите звена при тази идилия са конфликтът на интереси, публичността и личната отговорност на чиновника.

Винаги съм се чудил, защо поне не се спре очевидното, законно обогатяване на хората, които от името на държавата раздават и отнемат права? Защо не се разбие тандемът съпрузи - съдия, адвокат, вещо лице, синдик? Данъчен, данъчен консултант, адвокат или полицай? Защо не се прекрати тази клановост? Съпрузи и роднини в един и същ съд, съдебен район, учреждение? Изписани са сума ти, дори абсурдни правила за конфликт на интереси в съдебната система и всичко това само и единствено върху преценката за конфликт на интереси на обекта - на съдията! Той преценява дали е в конфликт на интереси или не. Последствия за него - никакви. И на този фон - пълна безнаказаност.

Не, че няма закон, има си - закон за държавния служител. Има си и цял раздел Трети - имуществена отговорност на държавния служител. Някой да знае поне един иск, заведен по този раздел? Поне един срещу 790-хилядна администрация, която все е претоварена да ни трови живота и непрекъснато да ни ограничава правата? Нито един, при положение, че вече в съда в Страсбург ще отворят българска секция! Безобразия, а ние все си гледаме едни и същи умници, които непрекъснато ни поучават и гледат на себе си в трето лице. Вече не се търпи!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Темида
  Отговор
  1 15:34  11.07.17
  Не е нетърпима. Щом "народа"/"нацията" не протестира и не прави нищо значи е търпима. Същото е с безнаказаността (учудващо за мен лично по-големия проблем в бг "държавата") срещу която не е имало последните 27 години протести.

  Коментиран от #6

 • 2 15:38  11.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • onq s konq
  Отговор
  3 15:45  11.07.17
  Много корупция има в BG
 • Jack Bauer
  Отговор
  4 16:11  11.07.17
  Публикувано във факти.бг: "...Другият е този, който иска да получи нещо от тях, без да има право на това..." По-лошото е че в много случаи "Другия" ИМА ПРАВО на това и пак се налага да плаща кеш или да води безкрайни съдебни дела. Дела например за това че от някоя държавна администрация не му отговарят в определения 30-дневен срок. Или отговора е "... ние без пари ли да ти работим, като не плащаш съди ни...".

 • болна глава
  Отговор
  5 16:26  11.07.17
  Ами главата е вмирисана как да няма корупция. Не виждате ли мутрите - появят ли се значи нов рекет държавен щото те се отчитат нали, др.Борисов
 • filo
  Отговор
  6 16:43  11.07.17

  До коментар #1 от "Темида":

  Как да протестира народа. Нали и той е корумпиран, не само политиците. Почти всеки в зависимост на каква позиция е, се облагодетелства незаконно и това е факт и всички го знаят. В заключение бих искал да кажа, че КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДОРИ ДА СЕ НАМАЛИ, КАМО ЛИ ДА ИЗЧЕЗНЕ. ХУБАВОТО Е, ЧЕ И НЕ МОЖЕ МНОГО ДА СЕ УВЕЛИЧИ, ПРОСТО ЗАЩОТО НЯМА НАКЪДЕ.
 • лимонад
  Отговор
  7 18:11  11.07.17
  тази статия леко подвежда.... 90% от корупцията е налице заради неястни и тегави процедури. Примери мога да ви дам, колкото искате.... но първото нещо за което масата от хората се сещат да дадат подкуп/"подарък" е за нещо да се свърши по-бързо. Винаги има вратички, които чинивникът добре знае... но те са толкова добре замаскирани в кашата и толкова добре пазени от тях, че за обикновенният човек дори не се предоставят като вариант. Разкриват се единственно след съответният подарък. Доста малко са хората, които явно и смислено потъпкват правилата. но са прекалено много тия, които използват оставени тесни вратички в правилата или законите. Ако процедурите са по-опростени, ако са по-ясни и по-достъпни за масата от народа, то проблемът с подкупите до голяма степен ще се реши от самосебе си.
 • Sss
  Отговор
  8 18:47  11.07.17
  Корупцията е на всички. Ива като се почне от зчиновника до министъра. Интересно ми стана как кмета н Букурещ кРа дачия а нашите селски кметове карат лимузини последен модел, до автомобилите на мвр, не трябваше ли да се вземат род о производство а не кия
 • Чочо
  Отговор
  9 19:44  11.07.17
  Като не даваш не получаваш. Докато назначенията на чиновниците са на принципа наш човек ще има корупция..аз недадох и чакам 6 месеца съдебно решение да видим в чия полза ще бъде вие скъпи санародници дали не предполагате
 • Гого
  Отговор
  10 21:31  11.07.17
  Главният който е виновен за корупцията живее в село Банкя!

  Коментиран от #13

 • урко
  Отговор
  11 21:35  11.07.17
  взех решение вече ,заминавам за Уганда при брачеда.
 • МАЛКО НИ Е
  Отговор
  12 21:56  11.07.17
  НАРИЧА СЕ СЪДИЙСКА СИСТЕМА ! !
 • Оня с двата коня
  Отговор
  13 21:58  11.07.17

  До коментар #10 от "Гого":

  Не село Банкя а квартала на София Банкя.

 • неутрален
  Отговор
  14 23:13  11.07.17
  Защо се чудите?Ми това е България!
 • Гост
  Отговор
  15 23:40  11.07.17
  За съжаление всички Вие сте прави !!!
 • гост
  Отговор
  16 00:49  12.07.17
  Много си е добре в БГ, по друг начин нещата не биха се получили, такъв ни е манталитета и си ни харесва!
 • ами
  Отговор
  17 10:59  15.07.17
  Защо се продължава да се гласува? Защо им се дава власт и то напълно доброволно и законно? Кризата която би могла да настъпи при липса на правителство по-голяма ли би била от реалната криза в която се намираме и неизбежното ужасно настояще на което сякаш можем да бъдем само послушни свидетели? Не давам и никога няма да дам държавата си на тези!

Напиши коментар:


Публикувай