Last news in Fakti

13 Юли, 2017 08:11 4 839 64

Полша пилее пари за безполезни системи "Пейтриът"

  • полша-
  • patriot-
  • системи

Те трудно ще противодействат на руските ракети

Полша пилее пари за безполезни системи "Пейтриът" - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Полша ще бъде запомнено като първата ми спирка при второто му пътуване, посветено на НАТО. Там той трябваше да популяризира американските доставки на втечнен газ, за да превърне страната в център на доставки за Източна Европа. Също така беше обявено, че е подписан договор за доставка на противорактени системи „Пейтриът“, която е на стойност от $ 7.6 млрд.

Първите доставки на системите могат да бъдат направени до две години. Споразумението е от ключово значение за програмата по модернизирането на полските военни до 2023 г. САЩ обещаха да помогнат за създаването на полска национална система за противовъздушна отбрана.

Това пише анализаторът Андрей Акулов в анализ за Strategic Culture. Той разглежда евентуалното разполагане на американски противоракетни системи в страната.

Ракетната система Patriot PAC-3 е предназначена за защита на снаряди земя – въздух. Смятат я за последна линия на защита. Версията PAC-3 е специално проектирана за прехващане и унищожаване на ракети, засягайки чрез кенетична енергия и системата „удари за да убиеш“.

Ракетата има обхват от 70 км и достига надморска височина от 24 км. Системата предоставя защитни данни за над 9 ракети. Развива скорост от 1600 метра в секунда. Системата може да защитава от балистични ракети район с периметър от 15 – 20 км.

Системата PAC-3 може да се защитава срещу всякакъв вид балистични ракети. Тя обаче е по-малко ефективна срещу въздушни ракети и въздухоплавателни средства. За това и се предоставя заедно със системи на Patriot PAC-2 за удари на далечни разстояния.

Системата изцяло зависи от сателит в орбита, който да й предостави данни за ориентиране. Този процес отнема около 90 секунди, което е с 10 пъти повече в сравнение с руската система я S-400.

Руските ракетни системи за противовъздушна отбрана са по-различни от тези на САЩ, тъй като са по-малко зависими от сателитни данни и имат по-голям брой едновременно ангажирани цели.


В хипотетичен конфликт PAC-3 едва ли ще се справи с руски балистични ракети „Искандер“, които са силно маневрени и чрез радара си създават смущения. Американската система не е проектирана, за да противодейства на маневрени ракети на висока скорост, докато „Искандер“ е проектирана, за да противодейства на PAC-3 и системата THAAD.

В началната фаза руската ракета лети почти вертикално към пространството, както междуконтинентална балистична ракета. След достигането на най-високата точка, „Искандер“ се придвижва към целта си, като лети така, че да е далеч от противоракетна система.

Достигайки целта си, ракетата се обръща на 90 градуса и започва да маневрира. Така, че тя не може да бъде поразена от „Пейтриът“ нито в началото, нито в края на курса си. Избягващата траектория я прави почти непоразима. Тоест „Искандер“ лети твърде високо за PAC-3.Освен това ракетата ползва примамки, които имат почти идентичен радарен сигнал. Американската система няма топлинни сензори, различаващи цветове, за да може да насочи ракетите си към правилната цел.

В момента в Полша се изгражда цялостна система за противовъздушна отбрана, от която PAC-3 е част. Следващата стъпка вероятно ще е разполагането на система THAAD . Така Полша ще се превърне американски елемент за противовъздушна отбрана. Тя ще е разположена в Европа в близост до руските граници. Тоест Варшава ще плати за система, която постоянно се модернизира. Това обаче не значи, че ще има най-доброто. Така например Турция, която е член на НАТО, поиска от Русия да й продаде система S-400 BMD. Москва е готова да подпише сделката. Анкара имаше всички възможности преди да одобри сделката. Саудитска Арабия, стар американски съюзник, също поиска такава. Прието е, че S-400 нямат аналог в света. Системите Patriot обаче трябва да се продават. Така създават работни места. Принципът е „Америка на първо място“.

Сигурността на Полша няма да бъде подобрена ако се присъедини към балистичната отбрана на НАТО. Така тя само ще се превърне в мишена за руската армия. Това показва колко лесно е да се създават заплахи и колко пари и усилия отиват за тяхното възпиране. Това не са най-добрите ракетни системи в света и единственото, което получаваш с тях са разходи и подкопана сигурност.

По време на срещата с Доналд Тръмп полският президент Анджей Дуда заяви, че иска допълнителни американски войски да бъдат разположени в страната му, като тя вече е домакин на 5000 военни. Това е и една от малкото страни – членки на НАТО, които отделят по 2% от своя БВП за сигурност.

Полша иска да играе важна роля в Европа, но така само ще плати по-високи разходи за отбрана и трансфер на газ. Сигурността ще бъде намалена, а не увеличена. Бюджетът ще понесе тежък удар. Полша няма какво да спечели.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Татко ти

    54 5 Отговор
    Дали ракетите ще са безполезни или не не е важно.Важно е,че поляците ще имат ракети,които ще им дадат някаква сигурност,пък била тя и само психологическа.И ние имахме ракети,ама понеже вече всички са ни приятели ги утилизирахме,или казано по просто-е....е им м..та.И сега,ако не дай боже,някой от съседите ни реши да пръдне ние ще се насерем.

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    45 15 Отговор

    До коментар #2 от "Татко ти":

    важното е,че страната има ресурс и желание за развитие на военните си сили. Дали Пейтриът е по добра или Искердер и С400 да не се налага да разберем. Евала на поляците, а ние?
  • 4 Хаахха и тъпчовците се радват

    42 21 Отговор
    Еееее сега ще разочаровате соросоидите тук. Опитах се да им обясня че просто САЩ нахендриха поляците със безсмислени ракети като целта им е само парите-ама те бяха в екстаз и си късаха розовите прашки от щастие. То и сега ще е така-анализатора е ушанка,копейкаджия и т..н.. Ама това не изменя реалито.

    Коментиран от #5, #58

  • 5 короин

    28 44 Отговор

    До коментар #4 от "Хаахха и тъпчовците се радват":

    Единствените безполезни ракети доказано в реални бойни действия са руските С300 и С400 в Сирия които не можаха да реагират на бавните и доста стари като технология ракети Томахоук . Естествено автора на статията който е истински "обективен" удобно е забравил за нещо станало тоооолкова отдавна , има няма 2 месеца. ;)

    Коментиран от #6, #20

  • 6 а стига бе....

    37 15 Отговор

    До коментар #5 от "короин":

    Дали в Сирия са били използвани С 400 --я пак бе краварю.Даже Пентагона не е говорил такива глупости.Вие хептен вече почнахте да си измисляте.
  • 7 Morgoth

    27 12 Отговор
    Тази отбрана е ясно насочена срещу Русия, а подобна остаряла система би работила само срещу много по-изостанала държава. Патриотите пряко сили могат да се справят с нашите вече нарязани СС23.
    90 секунди е много повече отколко е времето между първото засичане на ракетата и поразяването на целта. А точно Русия, ако реши да напада Полша спътниците на които разчитат много бързо ще ги хване липсата.
  • 8 момчилов

    16 25 Отговор
    акулов е кремълски храненик.не полша а русия пилее пари.за северен кавказ,главно дегестан и чечня-130 милиарда рубли годишни дотации,за крим-60 милиарда,за донбас,не посочват цифра,предполага се приблизително колкото за крим.за сирия,за безмислените проекти като армата,произведени 20 танка и прекратено производство и т.н.

    Коментиран от #10

  • 9 начо

    23 29 Отговор
    на недоразумението армата даже китайците се присмяха като писаха че за всяка армата трябва да върви в комплект с влекач.пво 300 и 400 в сирия са желязо за скрап.израелските ввс си правят каквото и когато си искат в небето на сирия.
  • 10 А стига бе

    29 12 Отговор

    До коментар #8 от "момчилов":

    Айде още един супер есперт и познавач се показа тук.Че чак знае и колко танка са произвели руснаците. Абе големи циркаДДЖЖии сте.

    Коментиран от #13, #15

  • 11 начо

    12 21 Отговор
    кадиров предупреди москва да не спира данък спокойствие защото ще им направи нова чеченска война,след тях същото ще стане в дегестан.москва ще плаща,това е положението.
  • 12 пропаганда

    18 27 Отговор
    Русофилистиците се подмокрят от умиление.......!
    Прости хора са американците, за това са богати, а умните колхозници мрат от глад, като мухи.
  • 13 Гого

    13 6 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    И "начо" е експерт та дрънка -ама той е един и същ трол-начо-момчилов и още много никове.
  • 14 Schopenberg

    16 23 Отговор
    Хахаха!!!
    Жалка, глупава и безнадеждна пропаганда, предназначена за оглупели бивши. Трябва да си ненаситно тъп да де хванеш на толкова обидно елементарен фейк. Ама като кремълоиди - става.
  • 15 момчилов

    8 17 Отговор

    До коментар #10 от "А стига бе":

    уралмаш даже заплати не може да изплаща редовно на хората,като половината заводи са спрели работа или са на половин работен ден.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 евростат

    28 4 Отговор
    в полша средната работна заплата мина 1000 евро.повечето хранителни продукти са по евтини от бг.
  • 18 кирил

    13 12 Отговор
    пишман специалиста акулов прогнозираше че украйна няма да просъществува повече от 3 месеца.минаха 3 години

    Коментиран от #19

  • 19 Трол

    23 8 Отговор

    До коментар #18 от "кирил":

    То и толкова години съществува руски Крим, ДНР и ЛНР! Ама Путин си мълчи и действа а ти правиш мазоли на пръстите от чукане по клавиетурата. Нормалните чукаме друго.
  • 20 Татко ти

    26 11 Отговор

    До коментар #5 от "короин":

    Колко са безполезни С300 и С400 не се знае,защото няма сведения да са използвани в реални бойни действия.Предполага се,че са налични в Сирия за охрана на руските бази,но повече информация по въпроса няма.Докато системата Пейтриът се доказа като безполезна във войната в Залива,когато иракските ракети си летяха и попадаха безпрепятствено на израелска територия и по американските бази.Има сведения в нета,чети.Същото стана и по време на войната в Ирак.Пейтриът прехваща целите,но не може да ги сваля.И на практика е една купчина безполезна ламарина.И това е срещу доста по-стари иракски ракети.АС срещу сегашните руски оръжия......сам си направи извода.Дано не се налага да се убеждаваме коя система става и коя не.
  • 21 Вили

    12 20 Отговор
    Руснаците имат къса памет. Забравиха за Пършинг-2.
  • 22 кики

    7 18 Отговор
    Статията е писана за коневръза,това са новите опорни точки!Нека цвиленето започне СЕГА....
  • 23 213

    13 7 Отговор
    Мхм... много добре написано!
  • 24 история

    23 7 Отговор
    Бре , Бре ..колко много Бокови в този сайт ...Тиквата да не е открил Министерство на пропагандата и назначил целия щат в форумите ..да защитават авторитета на краварите и неговия..защото многоса я закъсали ....Кои са по добри го е доказала историята..Всички мераци на разни самозабравили се диктаторчета са свършвали в Русия ...Тръмп да вземе пример от Наполеон и Хитлер ....ПРОВЕВРЕНИ И СЪСТОЯЛИ СЕ ИСТИНИ.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 кирил

    14 21 Отговор
    загрижил се москалския юдей за полша.полша има стандарт три пъти над руския и два пъти над българския.полша е етнически най хомогенната държава в европа.в русия има 15 милиона мюсюлмани и имат 7000 км граница с мюсюлмански държави.
  • 26 Kcaniba

    12 25 Отговор

    До коментар #24 от "история":

    Русия ще се разпадне, военнопромишленият комплекс издъхва, а Путин е политически труп, заяви в телевизионно интервю световноизвестният историк, писател и военен анализатор Виктор Суворов.
  • 27 Kcaniba

    14 23 Отговор

    До коментар #24 от "история":

    Йосиф Сталин още през 1939 г. започва подготовка за нападение срещу Германската империя, под кодовото название Операция „Буря“. На 22 юни 1941 г. Сталин е изпреварен от германските планове само с две седмици. Суворов привежда доказателства за неподготвеността на Червената армия да води отбранителна война в началото на военните действия, както и голямата изненада на Сталин от вестта за германско нападение. Губейки стратегическата инициатива съветското военно командване, което в продължение на години се готви за агресивна, а не за отбранителна война, търпи множество неуспехи чак до 1942 г.

    „ Втората световна война е терминът, който комунистите ни научиха да пишем с малка буква. А аз пиша този термин с главна буква и доказвам, че Съветският съюз е главният виновник за нея и главният ѝ инициатор. Съветският съюз е участник във Втората световна война от 1939 година, още от първия ѝ ден. Комунистите съчиниха легендата, че ни били нападнали и че от този момент била започнала "великата отечествена война

    Коментиран от #44

  • 28 onq s konq

    13 19 Отговор
    Основната идея на статията е АПЕЛ КЪМ ВСЯКА СТРАНА ЧЛЕНКА НА НАТО ПООТДЕЛНО "НЕ СЕ ВЪОРЪЖАВАЙТЕ,ЗАЩОТО ЩЕ СЪБУДИТЕ БЯЛАТА МЕЧКА И ЩЕ СТАНЕТЕ МИШЕНИ НА РУСКИТЕ РАКЕТИ".Защо поотделно се обработва психиката на всяка държава ли?...Ами защото един велик бълг хан е дал нагледен пример как снопче пръчици не може да се прекърши,но всяка една поотделно-без проблем!А че Русия денонощно мисли за анексиране на все повече чужди територии си е закономерно и логично,тъй като КЛАПАНЪТ НА РУСКОТО НЕДОВОЛСТВО ОТ ХРОНИЧЕСКО НЕДОХРАНВАНЕ ТРАБВА ДА СЕ ОТПУШИ- в противен случай следва революция и национализиране собствеността на глутницата олигарси,начело с Путин.

    Коментиран от #32

  • 29 mediator37

    24 10 Отговор
    По повод на преждеговорившия, че С-400 в Сирия били отървали Томахоук.
    С-300, които са в Сирия , а също и С-400 са скъпо удоволствие, което е предназначено за самолети, балистични ракети и крилати ракети. Един вид сериозен ядрен щит.
    За тапешници като Томахоук руснаците са направили Панцирь-С , Тунгуска-М и други ЗРК. Ако някой си мисли, че за всяко дронче и хвърчило руснака ще харчи С-300, много греши. С-300 и 400 са за големи риби.
    Сирийското военно летище нямаше ЗРК нито за близко, нито за далечно прикритие. Просто вързана крава на голо поле. И с гаубична батарея можеш да го разстреляш.
  • 30 Духне ли вятър...

    10 5 Отговор
    Хаха! Бебешки играчки! Много са жалки!
  • 31 misli posle govori

    5 15 Отговор
    Чърчил и генерал Дьо Гол:
    Чърчил казва:
    Русия днес е един гладувал звяр.Днес е невъзможно да му се попречи да си хапне, още повече, че е в средата на стадото с жертви.Но не бива да го изяде цялото.Стремя се да укротявам Сталин, на който въпреки големия апетит, не му липсва и чувство за реалност.
    А и след това започва смилането на изяденото.Дойде ли този час, за почиващата си след плюскането Русия ще започнат трудни времена.
    (ноември 1944година)

    Коментиран от #37

  • 32 Да го тура на Катъра

    22 10 Отговор

    До коментар #28 от "onq s konq":

    Както винаги въобще не си в час... - Кое не схващаш? Амриканците си продават бецполезните боклуци на високи цени криейки се зад платформата на колективната отбрана. За това САЩ са най- големият търговец на оръжие. Обясняват как имат обща колективна отбрана и ч еса предвидим партньор и после си продават боклуците на баснословни цени. Но... Както стана ясно за Американците приятели няма- всичко е сделка. Израел са добър пример за последните години. Най- големите оръжейни сделки за последното столетие бяха сключени с най- големите врагове на Израел, който повече от 40 години е лоялен партньор на САЩ в Близкият изток... - За това Евреите бързо се преорентираха и влязаха в съюз с Турция и Русия. - Факт! Краварите нямат приятели, а ти продължаваш да си неадекватен

    Коментиран от #35

  • 33 misli posle govori

    8 16 Отговор
    Чърчил:
    "От Щетин на Балтика до Триес на Адриатика се спусна желязна завеса.Зад тази граница се намират всички държави от Централна и Източна Европа.Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград , Букурещ и София.Всички тези народи са изложени на съветското влияние под една или друга форма, на все по-нарастващ и увеличаващ се контрол от Москва.Комунистическите партии, които бяха твърде слаби от тези държави, получиха превъзходство и власт, много над числеността им и се стремят да получат тотален контрол навсякъде в тези страни.Почти навсякъде се установиха полицейски режими и може би с изключение на Чехословакия, няма истинска демокрация...
    Аз не мисля, че Русия желае война, тя иска плячката от войната и неограничена експанзия на властта си и своята доктрина.
    (Реч изнесена от Чърчил във Фултън на 5 март 1946г.)

    Коментиран от #34, #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 misli posle govori

    8 8 Отговор
    Е, чак трол.
    На трола му се плаща стабилно.

    Аз ти казвам, че България беше ограбена със сумата от над 1млрд лева от Съветите, които никой не ги е канил тук.
    Да, не сме канили и Американците тук, още по-малко и Чърчил, който между другото е съучастник и в унищожението на Чехословакия.

    България имаше възможността да се развие, като нормална западна страна, ако не беше нахлуването на Червената армия.
    След като през 1939г. един най-обикновен работник е вземал 66лв. надница това си е равно на 1300лв. заплата за месец.
    Т.е готовото е било унищожено и наново направено по съветски модел, който катастрофира през 80-те години, заради мегаломанските проекти на ускорена индустриализация на Политбюро.Ей тука, из Русе имаме КТМ-то 1млрд. лева са заровени и никога не стана това, за което го направиха комунягите
  • 37 Татко ти

    17 10 Отговор

    До коментар #31 от "misli posle govori":

    Чърчил,Сталин и Рузвелт на среща.Решават какво ще правят с Хитлер,когато свърши войната.Чърчил казва-да го разстреляме.Рузвелт казва-да го обесим.Сталин помислил малко,дръпнал от лулата и казал-да питаме оня боец от окопите какво да правим с Хитлер.Викат боеца и Сталин го пита-Ваня,кажи какво да направим с Хитлер?Ваня отговаря-другарю Сталин,да нажежим едно желязо до червено и да му го забием отзад с нагорещеното навън.Сталин пита-що с нажеженото навън,Ваня?Защото да не могат тия двамата идиоти да му помогнат да си го извади от задника-отговорил Ваня и посочил Рузвелт и Чърчил.
  • 38 Варна

    21 8 Отговор

    До коментар #33 от "misli posle govori":

    Да даваш за пример Чърчил не е добър вариант. Такива като мен, които четат историята не са малко и би си навлякъл техният гняв!
    Вероятно вече виждаш, че реакция има. - Няма друг толкова отявлен политик от запада, който открито да е мразел страната ни.
    Чърчил и англичаните са били врагеве на родината ти повече от 130 години. Дори по време на кръстоносните походи пак сме били врагове д тях.
    За това дано разбираш, че примерът ти е много лош! Да не говорим, че същият този има сериозни гафове през първата световна война и едва ли е примерът за добър политик и стратег.
    Той е просто едно дебело кюфте наместен в английската аристокрация без особени качества, попаднал във бурни времена.
    Така или иначе е не само проява на лош вкус, в България да се цитира това английско говедо Чърчил.
    Единственото което трябва да помниш за него, че той е един голям враг на България през цялото му време на политик.
  • 39 misli posle govori

    10 14 Отговор
    През комунизма 100лв. заплата.
    При Цар Борис 1300лв. заплата

    Това е за най-нисшите слоеве от населението, никой не ти говори за хората, които са образовани и от средната и висшата класа, която я нямаше през комунизма.Там имаше само една върхушка от 2000 индивида + още 200 000 т.н номенклатурчици и бяха уж равни, ама по-равни от другите. Това Ви е драмата комуни.

    Коментиран от #40, #41, #42, #43, #45

  • 40 Трол

    14 6 Отговор

    До коментар #39 от "misli posle govori":

    Иди да живееш при царя!
  • 41 Варна

    19 12 Отговор

    До коментар #39 от "misli posle govori":

    Не знам на колко си години, но аз живях в онова време за което ти смяташ че сме били зле. Ние сме малка страна, която не може да съществува самостоятелно. Идеята за това, че щяли сме да живеем по - добре не е много реална!
    Преди и след Първа и Втора световна война България е бедна и преди всичко аграрна страна с неграмотно население. - Това е абсолютната истина! Тук няма производства освен няколко дребни фабрики, а индустриалната революция отдавна ни е подминала... Дори трактори е нямало по селата и всичко се е обработвало на ръка! Така наречената урбанизация и индустриализация, която се извършва в страната стана по времето на СОЦ-а. Създадени бяха университети, а понеже няма преподаватели , стотици бяха изпратени на обучение в Русия, Полша, Чехия и Унгария подчертавам на Държавна издръжка. Създадоха се институти- това което сега го наричат Бизнес инкубатори пак с държавни пари. Всички, абсолютно всички големи предприятия, които сега са частни и със западни собственици и в партийни ръце бяха създадени по времето на СОЦ-а с държавни пари. Жилищата и строежите на градовете бяха правени с Държавни пари!
    А добър пример за това да ли щяхме да бъдем добре е Гърция, която до 80-те години бе в пълна разруха и добре че влезе в ЕС защото бяха като средностатистическа африканска държава
  • 42 Стар ли си?

    10 4 Отговор

    До коментар #39 от "misli posle govori":

    Ти па от къде го знаеш? Да не би да си живял тогава, дедо?
  • 43 Фарфор

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "misli posle govori":

    Това го измисли! Има логика: 1300лв заплата - 1300 години България???
  • 44 история

    9 9 Отговор

    До коментар #27 от "Kcaniba":

    Още малко и ще съчиниш нова история ...Сталин и Хитлер си поделят Полша и си правят съвместен военен парад на река Двина в Полша .Сталин се готвил още от 1939г. за втор. свет. война??? ....... а Хитлер превзема Чехословакия 1938г ??? Личи си колко ти е ясна историята...и кой откри фронт в Африка...
  • 45 мъка

    18 4 Отговор

    До коментар #39 от "misli posle govori":

    По времето на Жан Виденов взимахме десетки хиляди левове заплата , по твоята логика тогава е било най-добре.
  • 46 misli posle govori

    10 12 Отговор
    Да ама при Борис
    1кг. месо и сирене е 5лв., парите са имали покритие, а не хартийки.
    При тогавашния ръст на икономиката от 6% за 50 години, щяхме да стигнем 2000-2500лв. заплати
  • 47 misli posle govori

    7 12 Отговор
    Я, сега да видим друго нещо.Що не се разбират големите.
    Из "Декларация за освободена Европа".
    (Приета от Рузвелт Чърчил и Сталин на конфер. в Крим, Ялта).
    ....Установяването на ред в Европа и преустройството на икон. живот да се постигнат по такъв начин, който да позволи на освободените народи да унищожат последиците от нацизма и да създадат демократични учреждения по свой собствен избор.В съответствие с Атлантическата харта за правата на народите да избират формата на управление, при които да живеят, трябва да бъде възстановено суверенното право на самоуправление за тези народи.
    В следващия пасаж Великобритания, САЩ и СССР обещават да помогнат заедно на европейските народи и тези от сателитите от Оста:
    в)..."да създадат временни правителствени власти, широко представляващи всички демократични елементи на населението и задължени най-скоро да установят пътя на свободните избори на правителства, отговарящи на волята на народа.
    г)... да способстват, където това е нужно за провеждането на такива избори.
    (Три седмици преди смъртта си Рузвелт казва:
    "Ние не можем да работим със Сталин, той наруши всички обещание договорени в Ялта")
  • 48 misli posle govori

    2 11 Отговор
    http://lh4.ggpht.com/_5zs61QSiTCM/SpZM98t6gJI/AAAAAAAAGbU/9bAWCbNE64E/s576/IMG_6061.JPG

    Тук-а онзи трол по-горе дето не живял при цар Борис може да си обогати знанията за цени на стоките, икономика и заплати.
    Библиотеката го чака
  • 49 Смях

    8 14 Отговор
    Манипулативна статия.
    Глупавите поляци и умният ескандер ?
    И пак с-400. Е видяхме ги в Сирия.
    Смях
  • 50 Смях

    4 17 Отговор
    До "Варна"
    Колега, ако си такъв познавач, както се изказваш, трябва да знаеш, че всичките писания за омразата на Чърчъл към България са измислени от управляващите в БГ след 9 септември. Не ми отговаряй, напускам сайта.
  • 51 Памет

    5 10 Отговор
    До "Татко ти"
    Е по-полека. В Израел Пейтриъте се представиха блестящо.
    Просто в началото не бяха разположени в евреската държава.
    Ама само как си ги натъкмявате.
  • 52 Наблюдател

    6 13 Отговор
    Ха..ха..ха...Туй платена публикация на пАсолството ли е? Ако бяха наистина безполезни, Москва нямаше да пищи толкова.
  • 53 Наблюдател

    8 17 Отговор
    И Полша ще се въоръжава и Украйна ще се въоръжава и оръжията ще са насочени срещу Москва. Руснаците да свикват. Но да се сърдят на себе си. С този господарски манталитет и агресивна политика жънат каквото са посяли. А слабата им икономика не може никого да респектира. Остава само да лаят. Но куче, което лае, не хапе.

    Коментиран от #54, #63

  • 54 ЧЕСТНО

    7 1 Отговор

    До коментар #53 от "Наблюдател":

    УШАНКИТЕ СИ ЖИВЕЯТ В ИМПЕРИЯ И СИ Я ПАЗЯТ .АМИ ТИ КЪВ СИ ВИЖДАШ ЛИ СЕ ОТ ЗЕМЯТА ИЛИ СИ ПОД НЕЯ.
  • 55 другарят

    3 8 Отговор
    Абе какво става в този сайт, пълно с неизмрели комунисти още вярващи във великата страна огромная. Страната, която е нанесла най-големите щети на България. Не съм американофил, но мога да кажа за Полша, че винаги е знаела какво прави и как да го направи, че на "братушките" все да им е вътре и да им е гадно! Много се "обичат" двата народа и има за какво, особено от страна на Полша

    Коментиран от #56

  • 56 БОСА ЧИЛЯК

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "другарят":

    АКО ПОЛША БЕ В АФРИКА И НЕ ГРАНИЧЕШЕ С УШАНКИТЕ ЕДВА ЛИ КРАВАРИТЕ ЩЯХА ДА НАЛИВАТ В НЕЯ КИНТИ ОТНАЧАЛО САМИ А СЕГА ЧРЕЗ ЕС.
  • 57 Запознат

    0 2 Отговор
    ЗРК Патриот е създадена точно за унищожаване на ракети като Искандер! Прави това точно защото комуникира със сателитите в орбита! На Турция не и продадоха Патриот и за това купи С-400, която не може да се интегрира в турската ПВО система!
  • 58 Офицер

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хаахха и тъпчовците се радват":

    Аз съм офицер за насочване, обучаван за работа на руските ПВО С300, каквито са и у нас. И разбирам достатъчно, за да ви кажа, че тази статия е пълна глупост. Пейтриът е много, много добра. В доста характеристики е по- добра от руската С400, но е и доста по скъпа. Това е недостатъка. По скъпа е защото е по мобилна, изстрелва ракетите от установките и времето за нова локация е много съкратено. Радарите и са много по добри от руските. Просто са по скъпи и тук е проблема, кое е по добро за ПВО - по голям брой и по - слаби радари и по малък брой с по добри радари. Поляците ги изкараха тъпаци, което е смешно. Този дето е писал хабер няма. Самолетит се свалят с такива системи, а са по ловки в маневрите от ракетите Искандер и тн. Отделно видяхме С400, колко са ефективни по руските летища в Крим и Русия.

    Коментиран от #62

  • 59 Това са руски тролове

    0 1 Отговор
    Фондацията за стратегическа култура (SCF) е руски мозъчен тръст със седалище в Москва (основан през 2005 г. 1), който публикува предимно едноименно онлайн списание за актуални събития. SCF се счита за ръка на руските държавни интереси от правителството на Съединените щати.23

    SCF е характеризиран като консервативен, проруски пропаганден уебсайт от американски медии3 и други.4

    SCF има модел на споделяне на статии с други медии, контролирани от Русия, като Global Research, New Eastern Outlook и SouthFront.5

    The Washington Post съобщи през септември 2020 г., че Facebook е забранил руска мрежа за дезинформация, управлявана от SCF – мрежа, която „помогна за разпространението на теории на конспирацията, насочени към англоговорящата аудитория, включително чрез подхранване на фалшиви слухове, че коронавирусът е произведен като биооръжие и че потенциалната ваксина би включвала технология за проследяване." 6 Докладът на The Post посочва, че Фондацията за стратегическа култура "също е разпространила невярна информация, че Бил Гейтс, технологичен ръководител и филантроп, ръководи усилията за създаване на ваксина с възможности за наблюдение." Докладът на The Post нарече Фондацията за стратегическа култура „фалшив мозъчен тръст“. 6

    През април 2021 г. Министерството на финансите на Съединените щати наложи санкции на SCF заради усилията им да се намесят в изборите през 2020 г.78 Според Държавния департамент на Съединените щати списанието SCF

    Коментиран от #60

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 хаха

    0 0 Отговор
    Абе да, ние вече ги видяхме руските "безаналогови" ракети в Украйна ...